Ετικέτες

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

«Τα μνημεία δεν έχουν φωνή. Εσύ έχεις»

Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012

«Τα μνημεία δεν έχουν φωνή. Εσύ έχεις»

thumbΜια διεθνή καμπάνια με κεντρικό σύνθημα: «Τα μνημεία δεν έχουν φωνή. Εσύ έχεις» αποφάσισαν να οργανώσουν αρχαιολόγοι, θέλοντας να εκφράσουν την ανησυχία τους για τα καθημερινά προβλήματα στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρα μας.
Τα λουκέτα, οι κλοπές, οι λαθρανασκαφές και οι απολύσεις έχουν φέρει σε οριακό σημείο το χώρο του Πολιτισμού. Για το λόγο αυτό, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανέφερε: «Κάνουμε έκκληση στους συναδέλφους μας σε όλες τις χώρες, αλά και στους πολίτες όλου του κόσμου να υπερασπιστούν την πολιτιστική μας κληρονομιά».

ΟΝΕΙΡΑ

Όταν ο Ελληνικός στρατός βρισκόταν στα...
Μανωλια Μανου15 Μαρτίου 11:04 μ.μ.
Όταν ο Ελληνικός στρατός βρισκόταν στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης και ένα όνειρο αιώνων κόντευε να γίνει πραγματικότητα, οι Βούλγαροι με την 2η μεραρχία τους βρισκόταν 4,5 χιλ. από το κέντρο της πόλης διεκδικώντας την και εκείνοι.
Εν τω μεταξύ ο διοικητής της Θεσσαλονίκης, Ταξίμ Πασάς, διαπραγματεύεται την παράδοση της πόλης στους Έλληνες, λέγοντας "από τους Έλληνες την πήραμε, στους Έλληνες θα την παραδώσουμε".
Όταν τελικά έγινε η παράδοση και η Θεσσαλονίκη μετά από τους σκοτεινούς αιώνες σκλαβιάς έγινε Ελληνική (26 Οκτωβρίου 1912), στην Κωνσταντινούπολη ο Πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ' έδωσε εντολή να χτυπήσουν οι καμπάνες όλων των ναών της Πόλης πανηγυρίζοντας έτσι την απελευθέρωση της άλλοτε Συνβασιλεύουσας.
Ήταν απίστευτο κάποτε να ξαναπάρουμε την Θεσσαλονίκη, την πήραμε όμως και τώρα σειρά έχει το άλλο "απίστευτο", η Κωνσταντινούπολη, η Πόλη των Ονείρων μας.
Πιστεύω στο "απίστευτο". Πιστεύω τα λόγια των Πατέρων μας. Πιστεύω το Θαύμα.
Η Θρυλική Κωνσταντινούπολη, η Βυζαντινή, η Πόλη των δύο Ηπείρων, η Πόλη με το φημισμένο μαβί ηλιοβασίλεμα, η Πόλη όπου οι Έλληνες έφτασαν στο απόγειο της δόξας. Η Πόλη, σύντομα κοντά μας...

Ιωάννα Σακκά : Δεν Πληρώνω… Δεν Πληρώνω Τίποτα, στο Θέατρο Άλφα

Ιωάννα Σακκά : Δεν Πληρώνω… Δεν Πληρώνω Τίποτα, στο Θέατρο Άλφα

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Μαρτίου 15, 2012
Γράφτηκε από κορυΦογραμμή.07 Μαρτίου, 2012
=================================
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ…. ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΙΠΟΤΑ
-         Δεν αλλάζουν οι άνθρωποι. Αυτοκίνητο αλλάζουν, γυναίκα αλλάζουν, μυαλό όμως δεν αλλάζουν…
-         Αλλάζουν, αργά αλλά αλλάζουν…
Αυτή τη φορά αποφάσισα αντί για τίτλο να βάλω μια στιχομυθία των πρωταγωνιστών του υπέροχου και «προφητικού» έργου του Ντάριο Φω  « Δεν πληρώνω …δεν πληρώνω τίποτα»  που παρουσιάζεται από το θίασο Ληναίου – Φωτίου στο θέατρο «Άλφα», με κάποιες μικρές προσαρμογές στο αρχικό κείμενο από το Στέφανο Ληναίο . Πρόκειται για μια σκληρή πολιτική σάτιρα , μια ανελέητα  αστεία φάρσα  ( η αίθουσα σείονταν από τα γέλια!!)  που , ενώ γράφτηκε το 1975, σήμερα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
Σε μια Ιταλία που οι μισθοί μειώνονται ενώ το κόστος ζωής ανεβαίνει, που η εργατική τάξη ή καλύτερα η τάξη των τιμίως εργαζομένων με τα βίας επιβιώνει καθώς στερείται βασικών υλικών αγαθών, που οι μεσάζοντες, οι τράπεζες και τα «τζιμάνια» της διεθνούς αγοράς θησαυρίζουν παίζοντας ανέντιμα ή και «έντιμα» αλλά σαφώς ανήθικα παιχνίδια εις βάρος των λαών – σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά;  – κάποιοι αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να … σταματήσουν να πληρώνουν!!  Έλα όμως που υπάρχουν και πολίτες που πιστεύουν – ή θέλουν καλύτερα να πιστεύουν – στα λόγια των πολιτικών, στην ανάγκη να στηριχτεί το απάνθρωπο οικονομικό πρόγραμμα και που « τίμιοι γεννήθηκαν και τίμιοι θα πεθάνουν!!». Όμως τι σημαίνει άραγε τιμιότητα σε μια «παράλογη κοινωνία» ; Πώς καθορίζεται το όριο ανάμεσα στην τιμιότητα και τη θυματοποίηση; Και κυρίως πόσο συμμέτοχοι είμαστε όλοι μας σ’ αυτό το παιχνίδι με την υπακοή μας ( ή και άλλες φορές με τη στείρα ανυπακοή μας) ; Τέλος, πόσο νόημα έχουν οι λέξεις όταν κάποιος χάνει τη δουλειά του και βρίσκεται στα όρια της πείνας; (Όσοι «φιλοσοφημένοι» βιαστούν να μιλήσουν για «στείρα αντίδραση» τους καλώ πρώτα να συλλογιστούν στο ζεστό τους σπιτάκι πως θα ένιωθαν αν από κάτω περίμενε το φορτηγό που θα έπαιρνε τα πράγματά τους γιατί θα έπρεπε να αδειάσουν αυτό το σπιτάκι εκείνη τη στιγμή.  Δεν μιλώ για κάτι «ξένο σ’ εμάς». Πολλοί συνάνθρωποί μας ζουν στο δρόμο, η Αθήνα έχει γεμίσει άστεγους … )
Το έργο αυτό έχει παρουσιαστεί από το ζεύγος Ληναίου- Φωτίου πολλές φορές ( το 1979-81, το 1986, το 2000 ) και όπως λένε οι ίδιοι      « ποτέ δεν πιστεύαμε ότι σήμερα , έπειτα από τριάντα χρόνια αυτό το έργο θα ήταν τόσο επίκαιρο, περισσότερο από ποτέ.»  Η «στοργή» και ο σεβασμός  με την οποία το περιβάλλουν, καθώς και η βαθιά γνώση του τι κρύβεται κάτω από κάθε γραμμή του κειμένου είναι εμφανείς. Θα μου επιτρέψετε αυτή τη φορά να μην αναφερθώ στα επιμέρους στοιχεία αναλυτικά αλλά στο λιτό και πολύ ικανοποιητικό σύνολο, στη σκληρά κωμική αίσθηση που παροτρύνει για δράση- όπως την ορίζει ο καθένας αυτή…
Απλώς- και για πολλούς λόγους από κοινωνικούς έως καλλιτεχνικούς- όσοι «πιστοί»…, μην τη χάσετε!!
Υ.Γ1. Σε αυτό το κείμενο θα αναφέρω δύο «υστερόγραφα» ένα θεατρικό κι ένα άλλου είδους. Στο θεατρικό θα ήθελα να αναφερθώ στο θεατρικό όρο σάτιρα ( εκ του λατινικού satira). Αν και δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί το ακριβές όριο μεταξύ σάτιρας και κωμωδίας, συνήθως σημαίνει το θέατρο που έχει ως στόχο να παράγει γέλιο μέσω της «γελιοποίησης» κάποιων καταστάσεων, κυρίως κοινωνικών ή πολιτικών, προσώπων ή ηθών. Πέρα όμως από το γέλιο πολλές φορές η σάτιρα καταφέρνει να προβληματίσει ίσως και περισσότερο από το δράμα , να εμψυχώσει ή και να εκφράσει τη λαϊκή γνώμη . Από τις πιο έντονες σάτιρες είναι τα έργα της Αττικής Κωμωδίας.

Υ.Γ.2.  Ο κ. Ληναίος τελειώνοντας την παράσταση μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς στην Ελλάδα, πρόεδρος του οποίου είναι ο πραγματικά αξιοθαύμαστος και ακάματος Μανώλης Γλέζος. Είπε μεταξύ αστείου και σοβαρού – σοβαρότατου-  λοιπόν ότι εάν η κυβέρνηση της Γερμανίας έδινε στην Ελλάδα τη νόμιμη αποζημίωση τότε «εμείς θα τους δανείζαμε αυτή τη στιγμή κι όχι εκείνοι εμάς». Μια «λεπτομέρεια» που ίσως αξίζει να γνωρίζουμε….

«πολλοί μέν άνθρωποι είεν ολίγοι δε άνδρες».

«πολλοί μέν άνθρωποι είεν ολίγοι δε άνδρες».

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Μαρτίου 15, 2012

( Ηρόδοτος : « Ιστορία» Ζ ,10)
Ζω εδώ και δυο χρόνια στην γειτονική μας Αλβανία, φιλόξενη χώρα για πολλούς
οικονομικούς μετανάστες από την Ελλάδα… Είμαι ένας εκ των δύο Ελλήνων καθηγητών
Πανεπιστημίου στα Τίρανα. Με εκτιμούν και με αγαπούν ,με δέχτηκαν και με τιμούν.
Η Ελλάδα ,η πατρίδα μου, με απέρριψε ,με πλήγωσε , με «εξόρισε»  ,δεν είχε  για
μένα τόπο να σταθώ και να προσφέρω….Τι κρίμα να προσφέρω σε άλλη χώρα ….

Οι στρατιώτες δεν φταίνε ποτέ…

Οι στρατιώτες δεν φταίνε ποτέ…

Αναρτήθηκε από τον/την filologos10 στο Μαρτίου 15, 2012
http://wp.me/pWOiz-sz4
Ο Βασιλιάς Χον Λου κάλεσε στο παλάτι τον Σουν Τσου για να βοηθήσει  στην αναδιοργάνωση του στρατού του μιας και ο Σουν Τσου είχε αποκτήσει ήδη την φήμη του αήττητου Στρατηγού.
Μάλιστα ο Βασιλιάς ρώτησε τον Σου Τσου στην πρώτη τους γνωριμία…
«Μπορώ να υποβάλλω σε μια μικρή δοκιμασία τις θεωρίες σου για τον τρόπο χειρισμού των στρατιωτών;»

Αστυνομικη διαταγη 8 Δεκ. 1907!!

Αστυνομικη διαταγη 8 Δεκ. 1907!!

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Μαρτίου 15, 2012
Το παρακάτω κείμενο είναι ένα ντοκουμέντο. Πρόκειται για την αστυνομική διαταγή που εξέδωσε ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Ματαράγκας Καρδίτσας, στις 8 Δεκεμβρίου 1907 και είναι αποκαλυπτική για τα ήθη της επαρχίας εκείνης της εποχής. Απολαύστε το:

xwrofylakas.jpg

ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΕΣ / ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΑΠΟΦΡΑΞΗ

ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΕΣ / ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΑΠΟΦΡΑΞΗ

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Μαρτίου 15, 2012
Γράφει ο Δρ. Μάκης Τσαπογας,
M.D., PH.D.CH., F.A.C.S., D.SC., D.M.

Η Χοληστερίνη ή ακριβέστερα Χοληστερόλη, ανήκει στην ομάδα χημικών ουσιών, τα Λιπίδια. Διαταραχή του απόλυτου και του σχετικού αριθμού των λιπιδίων, προκαλούν τις Δυσλιπιδαιμίες που είναι σοβαρός επιβαρυντικός παράγοντας για την Αθηροσκλήρυσνη.
Θα αναφερθούμε στις διαταραχές αυτές, τις σχετιζόμενες με την Αθηροσκλήρυνση. Βασικός στόχος είναι η πρόληψη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των Καρδιαγγειακών Παθήσεων.
Η Χοληστερόλη είναι λιπώδης ουσία που παράγεται κυρίως στο ήπαρ και επίσης λαμβάνεται με τις τροφές. Είναι απαραίτητη για την σύνθεση των κυτταρικών μεμβρανών και ορμονών. Είναι αδιάλυτος και δεν κυκλοφορεί ελεύθερη στο αίμα. Συνδέεται με πρωτεΐνες που δρουν ως μεταφορείς της.
Οι Λιποπρωτεϊνες, αποτελούνται από μόρια λίπους και πρωτεΐνες. Υπάρχουν 4 κύριες κατηγορίες λιποπρωτεϊνών, βασισμένες στην σχετική αναλογία μεταξύ λιπιδίων, όπως η Χοληστερόλη και των πρωτεϊνών.