Ετικέτες

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Τί είναι και πώς λειτουργεί το Ισλαμικό Κράτος


 Γραφειοκρατία εν ονόματι του Αλλάχ - Φορτηγά, εμβολιασμοί και δικαιώματα αλιείας
Τί είναι  και πώς λειτουργεί το Ισλαμικό Κράτος
Η πρώτη μεγάλη νίκη επί του εδάφους: σουνίτες ισλαμιστές πανηγυρίζουν στους δρόμους της Μοσούλης, αμέσως μετά την κατάληψη της πόλης, καθοριστικό γεγονός που άνοιξε το δρόμο για την εγκαθίδρυση του Ισλαμικού Κράτους. Ηταν Ιούνιος του 2014.
Πριν από λίγες μέρες, σε χερσαία επιχείρηση στην Ανατολική Συρία, άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ σκότωσαν τον Αμπού Σαγιάφ, ανώτατο αξιωματούχο του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) με επιτελικό ρόλο στην εποπτεία παράνομων δραστηριοτήτων της τρομοκρατικής οργάνωσης στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.Όμως η επιχείρηση των Αμερικανών στην εμπόλεμη χώρα δεν στέφθηκε με πλήρη επιτυχία καθώς ο αρχικός τους στόχος ήταν να συλλάβουν και ανακρίνουν τον Αμπού Σαγιάφ για να κατανοήσουν καλύτερα τη δομή τον τρόπο δράσης της οργάνωσης η οποία πλέον ελέγχει τα μισά εδάφη της Συρίας και τουλάχιστον το 1/3 της ιρακινής επικράτειας, παρά τις αεροπορικές επιδρομές από τις δυνάμεις του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, είναι αρκετά ξεκάθαρο και τί είναι και πώς λειτουργεί το Ισλαμικό Κράτος.

Τι αφήνει, φεύγοντας ο Ομπάμα, στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις

Φιόντορ Λουκιάνοφ, ειδικά για τη Rossiyskaya Gazeta
Γελοιογραφία του Αλεξέι Γιορς
Οι επισκέψεις στη Ρωσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και της αναπληρώτριάς του, Βικτόρια Νούλαντ, έκαναν τους αναλυτές διεθνώς να ξανασχοληθούν με τις σχέσεις Μόσχας - Ουάσιγκτον. Πρόκειται αληθινά για μια μεταστροφή;
Πρώτα απ’ όλα αξίζει να θυμηθεί κανείς κάτι που είχε σχεδόν ξεχαστεί. Δηλαδή, ότι η επικοινωνία μεταξύ δύο κρατών δεν είναι καθόλου υποχρεωτικό να έχει στόχο κάποια συμφωνία. Στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου η πολύ εντατική κατά περιόδους επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών αρκετές φορές δεν είχε σκοπό να οδηγήσει σε μια συμφωνία ή να διευθετήσει κάποιο συγκεκριμένο ζήτημα. Πολύ πιο σημαντικό ήταν να κατανοηθεί η λογική των ενεργειών της μιας ή της άλλης πλευράς, και, όποτε ήταν δυνατόν, να γίνουν αντιληπτές οι προθέσεις της άλλης πλευράς.
Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 οι μηχανισμοί αυτοί άρχισαν να χάνονται, καθώς φαινόταν ότι πλέον δεν ήταν απαραίτητοι. Ο κίνδυνος ενός πολέμου έπαψε να θεωρείται υπαρκτός. Ωστόσο, οι αλλαγές στο διάστημα 2014-2015 έδειξαν ότι οι ελπίδες για μια οριστική και αμετάκλητη μετακίνηση από την αντιπαράθεση, ήταν απατηλές. Τα ήθη και έθιμα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου επέστρεψαν, τα εργαλεία για την ανάσχεσή τους όμως όχι.

Οι βόμβες της Δρέσδης

Μαλούχος Γεώργιος Π.
 Όπως αναμενόταν, χθες στη Ρίγα δεν έγινε ουσιαστικά τίποτα. Ετσι, τώρα, το επόμενο επεισόδιο στο σίριαλ του ελληνικού δράματος αναμένεται να παιχθεί πλέον στη Δρέσδη, μία από τις ιστορικά σημαντικότερες γερμανικές μητροπόλεις αλλά και μία από τις πιο κομβικές πόλεις της πάλαι ποτέ Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Εκεί, σε αυτό το ζωντανό μνημείο πολιτισμού, θα συζητηθεί σε λίγες ημέρες ξανά η ελληνική υπόθεση με την ελπίδα οι ατέρμονες αυτές διαβουλεύσεις να καταλήξουν επιτέλους κάπου.

Η ιστορία του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision

Λις Άσια, Eurovision 1956
Λις Άσια, Eurovision 1956
  
Ήταν 24 Μαΐου του 1956, όταν ο παρουσιαστής Λόενγκριν Φιλιπέλο καλωσόρισε στο Θέατρο Κούρσααλ του Λουγκάνο τις επτά χώρες, που θα συμμετείχαν στον διαγωνισμό της Eurovision. Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Ελβετία εκπροσωπήθηκαν με δύο τραγούδια η καθεμία.

Η εξαγορά του Μανχάταν

Η εξαγορά του Μανχάταν


  
Οι ρίζες της ονομασίας του Μανχάταν χάνονται στα βάθη των αιώνων. Πιστεύεται ότι προέρχεται από τη γλώσσα των Αλγκονκούιαν -των παλαιότερων γνωστών κατοίκων της περιοχής- και σημαίνει «λοφώδες νησί». Επί αιώνες, αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες περιοχές αλιείας και κυνηγιού για τους ιθαγενείς.
Από την πρώτη στιγμή που οι Ευρωπαίοι πάτησαν το πόδι του στο Νέο Κόσμο, το Μανχάταν τράβηξε την προσοχή τους. Είδαν ένα τεράστιο λιμάνι, φυσικά προστατευμένο από τις θύελλες του βόρειου Ατλαντικού, αλλά και από κάθε επίδοξο εισβολέα, χωρίς ακραίες καιρικές συνθήκες και με πρόσβαση στο εσωτερικό της αμερικανικής ηπείρου, μέσω του ποταμού Χάντσον.

Ημέρα της Πανσελήνου του Μαΐου ή του Βούδα


  
Η ιερότερη γιορτή για τους Βουδιστές, καθώς την πανσέληνο του Μαΐου το έτος 623 π.Χ. γεννήθηκε, σύμφωνα με τους θρύλους, ο Σιντάρτα Γκαουτάμα, γνωστός και ως Βούδας, ιδρυτής μιας από τις αρχαιότερες θρησκείες του κόσμου. Επίσης, την ημέρα αυτή γιορτάζεται η φώτιση του Βούδα (νιρβάνα) και ο θάνατός του (πανιρβάνα).
Με αυτή την αφορμή, ο ΟΗΕ καθιέρωσε το 1999 την Πανσέληνο του Μαΐου ως Ημέρα του Βούδα (Day of Vesak) για να τονίσει τη συνεισφορά του Βουδισμού στον παγκόσμιο πολιτισμό (απόφαση 54/115 της Γ.Σ. του ΟΗΕ).


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/worldays/280#ixzz3b2fs0rx9

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 24 Μαΐου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!
Η πλήρης έκδοση της ημερομηνίας αυτής περιλαμβάνει 118 Γεγονότα, 22 Γεννήσεις και 13 Θανάτους.
Για να δείτε την πλήρη έκδοση ή να ενεργοποιήσετε τα φίλτρα θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.   Δεν είστε ακόμα συνδρομητής; Μάθετε περισσότερα!
H Πλήρης Έκδοση διατίθεται και ως eBook στο Κατάστημα!  
μ. Χ.
1626
Ο ολλανδός άποικος Πίτερ Μίνουιτ αγοράζει από τους Ινδιάνους το νησί του Μανχάταν. Ως αντάλλαγμα προσφέρει μπρελόκ και άλλα φανταχτερά μπιχλιμπίδια, αξίας 24ων δολαρίων.

Η Κίνα εξάγει νέο προϊόν: Χρήμα







*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 16ης Μαΐου 2015
Ενώ ο κόσμος παρακολουθεί εντυπωσιασμένος την άνοδο των τιμών των κινεζικών μετοχών, τα κεφάλαια εγκαταλείπουν αθόρυβα τη χώρα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δέκα ετών. Ο Louis Kuijs, υπεύθυνος για την Κίνα της Royal Bank of Scotland, εκτιμά ότι οι οικονομικές εκροές έφτασαν τα 300 δισ. δολάρια ΗΠΑ σε διάστημα έξι μηνών μέχρι τον Μάρτιο. Η Deltec International, εταιρεία επενδύσεων με έδρα τις Μπαχάμες, τοποθετεί το νούμερο ακόμα υψηλότερα.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος χάραξε και για τις ημέρες μας γεωπολιτικές γραμμές…



Οι Τοκογλύφοι βεβηλώνουν καθημερινά την ζωή μας , οι Τούρκοι επιθυμούν διακαώς να βεβηλώσουν την ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ και ταυτόχρονα ξεσαλώνουν στο Αιγαίο… όλοι ξεσάλωσαν και μένει να
¨¨ ξεσαλώσουν ¨¨ οι πραγματικοί φίλοι του ΧΡΙΣΤΟΥ, οι Άγιοι μας.
Για έναν τέτοιο ΑΓΙΟ θα μιλήσουμε που είναι Μέγας φίλος του ΧΡΙΣΤΟΥ και διαχρονικός αγγελιοφόρος της Ρωμιοσύνης.
Δεν θα πραγματευθούμε τις παρακάτω θέσεις μας από τις θολές βιβλιογραφικές πηγές της Δύσης, όσον αφορά την προσωπικότητα του Ισαποστόλου και Μεγάλου Κωνσταντίνου που πολλές φορές στάζουν χολή και ιστορικό δηλητήριο με στόχο να απομειώσουν το Παγκόσμιο κύρος του.
Αλλά θα καταθέσουμε τα νάματα των πηγών της Ελληνικής καρδιάς και της Ρωμαίικης παράδοσης που ξέρει να τον τιμάει εδώ 1500 χρόνια με ύμνους και ωδές πνευματικές σε πείσμα των Καρλομάγνιων εργατών της ανέραστης από ΘΕΙΑ ΑΓΑΠΗ σημερινής προσπάθειας της παγκοσμιοποίησης.
Ο Μέγας Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη η μητέρα αυτού απαρτίζουν το κατεξοχήν γεωπολιτικό δίδυμο της Παγκόσμιας ιστορικής ανατροπής , όχι μόνο για την απελθούσα ιστορία αλλά κυρίως για τις δικές μας ημέρες.
Πόσες μεταγενέστερες αυτών Αυτοκρατορίες-Δυνάστες και Τύραννοι προσπάθησαν να τους μιμηθούνε ακόμη και μέχρι σήμερα, όλες όμως γκρεμίζονται στα τάρταρα της παραφροσύνης και του εωσφορικού εγωισμού τους και αυτό γίνεται κατεξοχήν γιατί δεν αναγνώρισαν το Μυστήριο του Ζωοποιού Σταυρού και το Παγκόσμιο Γεγονός της Ανάστασης και Ανάληψης του Θεανθρώπου Κυρίου μας Ιησού Χριστού.