Ετικέτες

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΠΑΝΤΟΥ!





Δελαστικ-3Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Δεν μας αρέσει καθόλου το γεγονός ότι η αδιαλλαξία της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και η φαινομενικά ανεξήγητη επιμονή της να απολύσει εκατοντάδες διοικητικούς υπαλλήλους του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εκατοντάδες επίσης υπαλλήλους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, παραλύοντας τις διοικητικές υπηρεσίες των δύο κατά τεκμήριο κορυφαίων τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, έχουν ήδη οδηγήσει στην αδυναμία λειτουργίας τους. Ανησυχούμε πάρα πολύ για τους στόχους της κυβέρνησης, επειδή γνωρίζουμε ότι οι ξένοι επικυρίαρχοι θεωρούν ευνοϊκές τις συνθήκες για τη βίαιη επιβολή της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και πολυτεχνείων – και όχι μόνο! Απαιτούν την κατάργηση της τριτοβάθμιας δωρεάν παιδείας μέσω της επιβολής διδάκτρων σε όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές – ακόμη δηλαδή και σε εκείνα τα υποβαθμισμένα ΑΕΙ που θα παραμείνουν δημόσια, αφού επιτευχθεί ο μείζων στόχος της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων!

Γιώργος Μπίζος – Αποκλειστική Συνέντευξη με τον “δικηγόρο θρύλο” του Μαντέλα


shbizos2
Insider_Exclusive.Συνέντευξη στη Βικτωρία Μαζεμένου
Στην Νότιο Αφρική, το 1994, ο Νέλσον Μαντέλα εκλέγεται ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας. Ο αγώνας δικαιώνεται.  Ο Γιώργος Μπίζος στέκεται δίπλα στον νέο πρόεδρο, σύντροφο αλλά κυρίως φίλο, υπερήφανος και δικαιωμένος για τον δρόμο που επέλεξε να ακολουθήσει  στην ζωή του. Τον δρόμο της ελευθερίας και της ισότητας, το δρόμο του δικαίου.
Το 1941 ο Γιώργος Μπίζος είναι δεκατριών χρονών.

ΑΝΤΙΟ «ΜΑΝΤΙΜΠΑ»: ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΚΡΑΤΩΝ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΟΥΝ ΤΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ




mandela-antioΟ πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, απευθυνόμενος στο λαό της χώρας, εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα, λέγοντας ότι η ταπεινοφροσύνη αλλά και η αποφασιστικότητά του ενέπνευσαν την αλλαγή όχι μόνο στη χώρα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
“Ο αγαπημένος μας Νέλσον Μαντέλα έφυγε από κοντά μας. Άφησε ειρηνικά την τελευταία του πνοή στις 5 Δεκεμβρίου του 2013. Αναπαύεται πλέον. Αναπαύεται εν ειρήνη.Το έθνος μας έχασε τον πιο σημαντικό γιο του. Ο λαός μας έχασε έναν πατέρα”, είπε ο Ζούμα.
“Παρόλο που γνωρίζαμε ότι αυτή η μέρα θα έρθει, τίποτα δεν μπορεί να μειώσει τη θλίψη μας και το αίσθημα της διαρκούς απώλειας. Ο ακούραστος αγώνας του για την ελευθερία κέρδισε τον σεβασμό όλου του κόσμου. Η ταπεινότητά του, η συμπόνια και η ανθρωπιά του κέρδισαν την αγάπη του κόσμου. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με την οικογένεια Μαντέλα. Σε αυτούς χρωστάμε ευγνωμοσύνη”, είπε.

Άγιος Νικόλαος Αρχιεπίσκοπος Μύρων Λυκίας, (230-50-333 μ.Χ) Βίος και Θαύματα


undefined
Ο Άγιος Νικόλαος είναι από τους πιο γνωστούς αγίους της χριστιανοσύνης. Το όνομά του βρίσκεται στο στόμα αναρίθμητων πιστών που ζητούν τη βοήθειά του. Το όνομά του το φέρουν εκατομμύρια Χριστιανοί και πολλοί είναι οι Ναοί που είναι αφιερωμένοι σ΄αυτόν. Είναι μετά την Παναγία και τον Άγιο Γεώργιο, ο περισσότερο γνωστός σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Σ΄ όλη δε την Κύπρο υπάρχουν ενενήντα (90) και πλέον Ναοί αφιερωμένοι στο μεγάλο αυτό Ιεράρχη. Είναι αυτός που προστατεύει τους θαλασσινούς και όλους εκείνους που συναντούν τρικυμίες στη ζωή τους. Γι΄αυτό έχουν κτιστεί πολλές Εκκλησίες προς τιμή του. Όλη του η ζωή ήταν μια θαυμαστή ενσάρκωση της αγάπης και της φιλανθρωπίας.

Ο εργασιακός εμφύλιος




 Πρόσφατα μια φίλη, που ανήκει στην κατηγορία των «προνομιούχων» πολιτών, εργάζεται  δηλαδή ως χαμηλόμισθη σε υπηρεσία του δημοσίου, μου περιέγραφε μετά μεγάλης αναστάτωσης , το πώς μια άνεργη γνωστή της εκφράστηκε με οργή, απέναντι στο γεγονός του ότι  η ίδια διατηρεί ακόμα την εργασία της. Αυτή η περιγραφή  μου δημιούργησε συνειρμούς και  εικόνες που απαντά κανείς σε σύγχρονες ταινίες τρόμου. Στρατιές ανέργων, με θολό βλέμμα,  ανοιχτό στόμα  να στάζει  σάλιο και χέρια προτεταμένα να επιτίθενται στους τελευταίους εναπομείναντες εργαζόμενους , όπου κάποιοι από αυτούς προκειμένου να γλυτώσουν, αποποιούνται την ιδιότητα του εργαζόμενου δηλώνοντας με αποτρόπαιες κραυγές  «απλά απασχολούμενοι». Δυστυχώς το συγκεκριμένο παράδειγμα δεν είναι μεμονωμένο , καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν να μονιμοποιούνται στο περιθώριο της ανεργίας.

Τα μαγκάλια του Δαρβίνου


 
 
 
 
 
 
2 Votes

“Γράφει η 
Στην Ελλάδα του 2013 θερίζει μαζί με τη φτώχεια κι η “Πανούκλα”. “Και δε φοβάμαι τόσο την Πανούκλα. Όσο τη συνήθειά της”, (Καμύ). Άστεγοι. Ρακένδυτοι. Επαίτες. Εξαθλιωμένοι. Ανήμποροι. Άρρωστοι. Ηλικιωμένοι. Ανάπηροι. Η μυρωδιά του θανάτου εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς στον τόπο μας. Έναν τόπο που μοιάζει με ένα τεράστιο πυρωμένο μαγκάλι.

Διπλή αμφισβήτηση της τουρκικής «εθνικής ταυτότητας»


6/12/13 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 25 εμφανίσεις

donkey-turk

«Μην τύχει και λογιάσεις τον Τούρκο ως άνθρωπο. Αν κατά τύχη βρεθεί ζάχαρη σε χέρι Τούρκου, αυτή μετατρέπεται σε δηλητήριο. Μην θλίβεσαι καθώς αποκεφαλίζεις Τούρκο. Και πατέρας να’ ναι, μην διστάσεις να σκοτώσεις τον Τούρκο». 
Ο καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας Cemalettin Taşkıran υπενθύμισε ότι η τουρκική εθνική ταυτότητα δεν είναι παρά κατασκεύασμα του Kemal Atatürk.
Αίσθηση στην τουρκική γνώμη έχει προκαλέσει η διπλή αμφισβήτηση της τουρκικής «εθνικής ταυτότητας».

China seems to be winning its arguments with the West over Tibet and human rights



Banyan

Lip service

undefined
HYPOCRISY does not make you wrong, but it hands your critics a convenient weapon. When David Cameron, Britain’s prime minister, visited Sri Lanka for the recent Commonwealth summit, he was right to insist loudly and publicly on the need for a proper investigation into the carnage at the end of its civil war in 2009. But this week, on his next trip to Asia, that robust riling of his hosts laid him open to charges of double standards, as he indulged in three days of conciliatory schmoozing in China.
Neither Sri Lanka’s nor China’s government would be surprised that the passion for truth and justice aired so volubly in Colombo was buried far deeper in Mr Cameron’s luggage in Beijing. Neither accepts that Western “meddling” in their internal affairs on issues such as human rights flows from a genuine belief in universal principles. Rather, they see it as a self-serving diplomatic optional extra, to be discarded as soon as it jeopardises other interests. And China, unlike Sri Lanka, is powerful enough to make Western leaders hold their tongues.

Μελέτη-σοκ από το ίδρυμα Αντενάουερ: Ο εφιάλτης της Ακροδεξιάς πάνω από την Ευρώπη


europe-akrodexia-570
Ούριος άνεμος πνέει στα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη. Οι αδυναμίες της ΕΕ και η φτώχεια ωθούν πολλούς Ευρωπαίους στην «αγκάλη» τους.
Αυτήν την εικόνα ιχνογράφησε το ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ σε μελέτη με τον τίτλο «Άνοδος των δεξιών και εθνικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη».

Δημοσκόπηση Βουλγαρίας: Οι Βούλγαροι πολίτες δεν συμφωνούν με την άνευ όρων ένταξη των Σκοπίων



undefined
 
Οι Βούλγαροι πολίτες δεν συμφωνούν με την άνευ όρων υποστήριξη των Σκοπίων στην ΕΕ, σύμφωνα με το αποτέλεσμα μιας έρευνας: «Απόψεις και στάσεις των Βούλγαρων πολιτών σχετικά με το ζήτημα της ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ», η οποία θα παρουσιασθεί σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου.

Ψυχάρης ο νεότερος: Όσοι γονείς έχουν χρήματα να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο εξωτερικό


Ο Ανδρέας Ψυχάρης
“ Αυτό είναι το όραμα του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Ψυχάρη και της κυβέρνησης Σαμαρά για την Παιδεία ”
Με σύντομο και κυνικό τρόπο, ο υιός του Σταύρου Ψυχάρη του ΔΟΛ, Ανδρέας Ψυχάρης της ΝΔ, έδωσε σε τηλεοπτική του εμφάνιση το περίγραμμα της αντίληψης που έχει για την Παιδεία, τόσο ο ίδιος όσο και κατ΄επέκταση η κυβέρνηση Σαμαράς.

Δείτε πόσα χρωστάνε τα κανάλια! Θα τους γίνει κατασχεση ή δεν ισχύουν οι νόμοι για όλους;


undefined
Τεράστιες πιέσεις δέχονται οι τράπεζες από την τρόικα προκειµένου να περιορίσουν σηµαντικά την έκθεσή τους στον κλάδο των ΜMΕ.. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες της στήλης, οι δανειστές έστειλαν το σχετικό µήνυµα, αφήνοντας την ίδια ώρα όλα τα ενδεχόµενα ανοικτά. Μάλιστα, µετά και την εικόνα που εµφάνισαν οι ισολογισµοί των µεγάλων του κλάδου στο εξάµηνο, η πίεση της τρόικας αυξήθηκε σηµαντικά, καθώς διαπιστώνεται ότι τα µεγέθη τους πάνε από το κακό στο χειρότερο και δύσκολα θα µπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Σχολείο για νεοαφιχθέντες μαθητές από την Ελλάδα δημιουργεί η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης


greek_australian_flags_818931937
Ενημερωτική συνάντηση με νεοαφιχθέντες γονείς από την Ελλάδα για τη λειτουργία του νέου ελληνικού σχολείου, είχε η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας, που είναι ο μεγαλύτερος φορέας διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στη Βικτώρια.
Όπως είναι γνωστό, η Κοινότητα ανέλαβε την πρωτοβουλία λειτουργίας ενός νέου ελληνικού σχολείου, που θα απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθητές που έχουν έρθει πρόσφατα από την Ελλάδα και τα ελληνικά είναι η πρώτη τους γλώσσα.

Σήμερα εορτάζει ο Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος

5/12/13


Ο Άγιος Σάββας καταγόταν από το χωριό Μουταλάσκη της Καππαδοκίας και ήταν γιος ευσεβών γονέων, του Ιωάννη και της Σοφίας .

Από πολύ νωρίς γνώρισε τις θείες βουλές και αποφάσισε να αφιερωθεί στο μοναστικό βίο. Είχε τόση πίστη που κάποτε μπήκε σε ένα κλίβανο πυρός από τον οποίο βγήκε αβλαβής με τη βοήθεια του Θεού.

Βρέθηκε το αρχαιότερο μέχρι σήμερα ανθρώπινο DNA (video)


undefined
Mπερδεύει ακόμα περισσότερο το ανθρώπινο οικογενειακό δένδρο
Η ανακάλυψη και η γενετική ανάλυση του αρχαιότερου μέχρι σήμερα ανθρώπινου δείγματος DNA, από ένα μηριαίο οστό ηλικίας περίπου 400.000 ετών που βρέθηκε σε ένα βαθύ σπήλαιο της βόρειας Ισπανίας, περιπλέκει ακόμη περισσότερο την εξελικτική προϊστορία και το οικογενειακό δένδρο των προγόνων μας.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, από γενετική άποψη, το συγκεκριμένο απολίθωμα ανήκε σε ένα πρόγονο των Ευρωπαίων, ο οποίος είχε στενότερη συγγένεια με τους μακρινούς Ντενίσοβα, που ζούσαν στη Σιβηρία πριν από περίπου 700.000 χρόνια, παρά με τους πιο κοντινούς «ξαδέλφους» μας, τους Νεάντερταλ της Ευρώπης. Αυτή η ανακάλυψη γεννά περισσότερα ερωτηματικά παρά δίνει διαφωτιστικές απαντήσεις.
Οι γερμανοί και ισπανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον κορυφαίο παλαιογενετιστή καθηγητή Σβάντε Πάαμπο, διευθυντή του γερμανικού Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Λειψίας, και τον συνεργάτη του Ματίας Μέγιερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, δήλωσαν έκπληκτοι από τη γενετική ομοιότητα του μηριαίου οστού με το DNA των Ντενίσοβα.
Στο συγκεκριμένο ισπανικό σπήλαιο Σίμα ντε λος Χουέσος («ο λάκκος των οστών»), τμήμα του πολυδαίδαλου σπηλαίου Αταπουέρκα κοντά στην πόλη Μπούργκος, το οποίο αποτελεί μια από τις πλουσιότερες πηγές προϊστορικών απολιθωμάτων στην Ευρώπη, έχουν εδώ και δύο δεκαετίες βρεθεί μέχρι τώρα, σε βάθος περίπου 30 μέτρων, τουλάχιστον 28 ανθρώπινοι σκελετοί και οστά ζώων, όπως αρκούδων, που φθάνουν έως πριν από 600.000 χρόνια.
Οι επιστήμονες αρχικά πίστευαν ότι αυτά τα οστά ανήκαν είτε σε κάποιον πρόγονο του ανθρώπου όπως ο «άνθρωπος της Χαϊδελβέργης» (Homo heidelbergensis), είτε σε κάποιον πρόγονο των Νεάντερταλ, οι τελευταίοι των οποίων έζησαν στην Ευρώπη πριν από περίπου 30.000 χρόνια.
Όμως περιέργως η ανάλυση του μιτοχονδριακού DNA του αρχαίου ευρωπαϊκού οστού «δείχνει» προς την κατεύθυνση των ασιατών Ντενίσοβα, ενός μυστηριώδους είδους, που τελευταία έχει προστεθεί στα «ξαδέλφια» του ανθρώπου, μαζί με τους Νεάντερταλ, μετά την ανακάλυψη στα σιβηρικά όρη Αλτάι ενός οστού δαχτύλου και δύο απολιθωμένων δοντιών. Το DNA των Νεάντερταλ και των Ντενίσοβα που έχει μελετηθεί ως τώρα, έχει ηλικία μόλις 40.000 ετών.

Όπως είπε ο Πάαμπο, περισσότερο φως στο αίνιγμα θα μπορούσε να ρίξει η ανάλυση του πυρηνικού DNA, πράγμα όμως τεχνικά πολύ πιο δύσκολο για ένα πανάρχαιο απολίθωμα, σε σχέση με το μιτοχονδριακό DNA (που κληρονομείται μόνο μέσω της μητέρας, ενώ το πυρηνικό και από τους δύο γονείς).

«Η επόμενη μεγάλη πρόκληση θα είναι να αναλύσουμε γενετικά ένα τουλάχιστον τμήμα του πυρηνικού γονιδιώματος κάποιου από τα απολιθώματα που βρέθηκαν στο ισπανικό σπήλαιο. Αυτό θα μας δώσει οριστική απάντηση στο ερώτημα του πώς σχετίζονταν με τους Νεάντερταλ, με τους σύγχρονους ανθρώπους και με τους Ντενίσοβα». 

Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι σύντομα θα είναι σε θέση να ανακαλύψουν ποιός ήταν ο τελευταίος κοινός πρόγονος των ανθρώπων (homo sapiens), των Νεάντερταλ και των Ντενίσοβα. Προς το παρόν πάντως, κανείς δεν ξέρει πότε και πώς οι Νεάντερταλ διαχωρίστηκαν εξελικτικά από τους Ντενίσοβα, ούτε πότε και πώς οι άνθρωποι διαχωρίστηκαν από τα δύο αυτά συγγενικά είδη.


Πηγή :  enet.gr

Ελληνική υπογραφή στο πιο σύγχρονο αεροδρόμιο της Ρωσίας


Πρόκειται για το αεροδρόμιο Pulkovo στην Αγία Πετρούπολη, που χθες άνοιξε τις πύλες του νέου επιβατικού σταθμού του.
Σε λειτουργία τέθηκε χθες ο νέος επιβατικός σταθμός του πιο σύγχρονου αεροδρομίου της Ρωσίας, ο οποίος φέρει ελληνική υπογραφή.

The European Union Has Serious Problems And It’s Not ‘Pro Kremlin’ To Point Them Out

Mark Adomanis, Contributor

Sean Guillory and I don’t agree on everything (he’s much more economically left-wing than I am, and rather more pessimistic about where Russia is heading) but he’s extremely knowledgeable, an excellent writer, and someone and whose opinions deserve to be taken seriously. He recently wrote a truly outstanding piece that talked about how an “imaginary Europe” has captured Ukrainians’ collective imaginations. The article is worth reading in full, but here’s a particularly choice excerpt:

Europe is at a nadir. Yet Ukrainians are nevertheless clamoring to join it. Granted, I understand why so many Ukrainians place their hopes on “Europe” as a symbol for the future. In the cosmology of the West/East divide, Europe has wondrous powers over the imagination. My only fear is that by imbuing it with such symbolic meaning, Ukrainians will turn Europe into a false promise.

Τεστ πρώιμης διάγνωσης της σκλήρυνσης κατά πλάκας από έλληνες επιστήμονες



Ανακάλυψαν μοριακό δείκτη ο οποίος «ξετρυπώνει» την ύπαρξη της νόσου στον οργανισμό από τα πρώτα κιόλας στάδιά της

Πρώιμη ανίχνευση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, πριν δηλαδή την εμφάνιση των πρώτων σωματικών συμπτωμάτων, υπόσχεται ομάδα επιστημόνων στις ΗΠΑ που ανακάλυψε μοριακό δείκτη ο οποίος «ξετρυπώσει» την ύπαρξη της νόσου στον οργανισμό από τα πρώτα κιόλας στάδιά της.

Τα πειράματα

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου «Annals of Neurology», ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής την καθηγήτρια Νευρολογίας και διευθύντρια του Ινστιτούτου «Gladstone» Δρ Κατερίνα Ακάσογλου, συνεργάστηκαν με τον Δρ Δημήτρη Δάβαλο, επίσης ερευνητή στο ίδιο ινστιτούτο, και ανακάλυψαν έναν νέο βιολογικό δείκτη, την θρομβίνη.

Από τα πειράματα που έκαναν σε ποντίκια με πάθηση παρεμφερή με την πολλαπλή σκλήρυνση που εκδηλώνουν οι άνθρωποι, παρατήρησαν ότι η αυξημένη δράση της θρομβίνης στον εγκέφαλο μπορεί να αποτελέσει ένα πρώιμο δείκτη της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αφού στα υγιή ποντίκια, υπήρχε παντελής απουσία δράσης της θρομβίνης.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν μια τεχνική που μπορεί να «φωτίσει» τη δράση της εν λόγω πρωτεΐνης μέσα στον οργανισμό. Όσο πιο ενεργή είναι η θρομβίνη, τόσο σοβαρότερη είναι η πάθηση. Το επόμενο βήμα θα είναι η ανάπτυξη ενός αξιόπιστου διαγνωστικού τεστ με βάση τη θρομβίνη, το οποίο θα καταλήγει σε αποτελέσματα αυθημερόν.

Η ασθένεια

Η σκλήρυνση κατά πλάκας πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς στρέφεται εναντίον της μυελίνης, της μονωτικής-προστατευτικής επικάλυψης των νευρικών κυττάρων, με συνέπεια να καταστρέφεται σταδιακά το νευρικό σύστημα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν -ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης- μουδιάσματα, κόπωση, δυσκολία βάδισης, παράλυση, απώλεια όρασης κ.α. Μερικά φάρμακα μπορούν να καθυστερήσουν τα συμπτώματα, αλλά όχι να θεραπεύσουν την αιτία της νόσου.

Πέρυσι, η Δρ Ακάσογλου και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν πως ρόλο-κλειδί στην εξέλιξη της σκλήρυνσης παίζει η διάσπαση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, ο οποίος διαχωρίζει τον εγκέφαλο από την κυκλοφορία του αίματος.

Όταν ο φραγμός παραβιαστεί, μια πρωτεΐνη του αίματος εισέρχεται στον εγκέφαλο του ασθενούς και ενεργοποιεί την θρομβίνη, με τελικό αποτέλεσμα την «πυροδότηση» της ανοσολογικής αντίδρασης που καταστρέφει το περίβλημα των νευρικών κυττάρων.

Η Δρ Ακάσογλου θεωρείται ειδικός στις νευρολογικές παθήσεις και ιδίως στην πολλαπλή σκλήρυνση, εστιάζοντας στους μοριακούς μηχανισμούς που βρίσκονται στη ρίζα της νόσου. Σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου πήρε το διδακτορικό της στη Νευροβιολογία. Εκπαιδεύθηκε στη Νευροπαθαλογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, ενώ έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Το 2008 μετακινήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο και στο συνδεδεμένο ερευνητικό Ινστιτούτο «Gladstone». Την ίδια χρονιά, ήταν η τέταρτη μόλις γυναίκα επιστήμονας σε 60 χρόνια, που έλαβε το διεθνές «Βραβείο Τζον Αμπελ», το οποίο δίνεται σε νέους ερευνητές για την πρωτότυπη και σημαντική συνεισφορά τους στο πεδίο της φαρμακολογίας (μάλιστα με το ίδιο βραβείο για το 2013 τιμήθηκε ο ελληνο-αυστραλός καθηγητής Αρθουρ Χριστόπουλος). Η Δρ Ακάσογλου έχει ακόμα τιμηθεί, μεταξύ άλλων διακρίσεων, με το «Προεδρικό Βραβείο Πρόωρης Καριέρας Επιστημόνων και Μηχανικών», την υψηλότερη διάκριση των ΗΠΑ για νέους ερευνητές.


Πηγή :  tovima.gr

Μαύρη ή άσπρη ζάχαρη; Ποιες οι διαφορές


Δεν είναι λίγοι εκείνοι που είτε ξεκινώντας δίαιτα είτε απλά επειδή θέλουν να τρώνε υγιεινά επιλέγουν ως βασική γλυκαντική τους ύλη αντί για τη λευκή, μαύρη ζάχαρη.

Στην πραγματικότητα η βασική τους διαφορά είναι το γεγονός ότι η μαύρη έχει υποστεί λιγότερη επεξεργασία. Έτσι περιέχει λίγο υψηλότερα επίπεδα σε ορισμένα μέταλλα (κάλιο, μαγνήσιο), αλλά όπως και η άσπρη δεν έχει βιταμίνες.

Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Νέλσον Μαντέλα


Έφυγε ο ιστορικός ηγέτης-σύμβολο του αγώνα κατά του απαρτχάιντ
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών ο ιστορικός ηγέτης της Νοτίου Αφρικής, νομπελίστας Ειρήνης και σύμβολο του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, Νέλσον Μαντέλα, όπως ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος είπε ότι ο Ν. Μαντέλα πέθανε στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου βρισκόταν το τελευταίο τετράμηνο.

Ο Δεκέμβρης του 2008 και η σημασία του για εμάς σήμερα!






Σήμερα  συμπληρώνονται πέντε χρόνια (  6 Δεκεμβρίου του 2008)  από το περιστατικό της δολοφονίας του δεκαπεντάχρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από πυρά αστυνομικού στην περιοχή Εξαρχείων στο κέντρο της Αθήνας.
——————————————————————
Το παρακάτω κείμενο είναι μετάφραση του πρωτότυπου Αγγλικού (με ορισμένες παραλλαγές που αποσκοπούν στην προσαρμογή του στο ελληνικό κοινό) που θα δημοσιευτεί εντός των επόμενων ημερών και αποτελεί εξίσου περιληπτικό απόσπασμα δοκιμίου αναφορικά με τα γεγονότα του Δεκέμβρη (2008)