Ετικέτες

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

22 ναυάγια από την Αρχαιότητα και το Βυζάντιο που ανακαλύφθηκαν στους Φούρνους



ADVERTISEMENT
22 ναυάγια που χρονολογούνται από την αρχαϊκή περίοδο έως τους προεπαναστατικούς χρόνους με σπουδαία και σπάνια ευρήματα ήρθαν στην επιφάνεια με τις φωτογραφίες τους να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, τα ναυάγια που εντοπίστηκαν καλύπτουν μία πολύ μεγάλη χρονολογική περίοδο η οποία εκτείνεται από την Αρχαϊκή Περίοδο (700-480 π.Χ.), στην Κλασική (480-323 π.Χ.) και την Ελληνιστική (323 – 31 π.Χ.), μέχρι και την Ύστερη Μεσαιωνική Περίοδο

Υπήρχε κάποτε ωκεανός μάγματος μέσα στη Γη


97E2DEC66C9698B7CF0BFB8493C46BE4ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΪΝΑΣ.

Βρισκόταν στον μανδύα του πλανήτη και ανατρέπει την κρατούσα γεωλογική θεωρία

Οπως φαίνεται την πρώτη περίοδο ύπαρξης της Γης στο εσωτερικό της υπήρχε ένας ωκεανός μάγματος.

  Μια εντυπωσιακή διαπίστωση έκανε διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τονΣιλβάν Πετιτζιράρντ του Πανεπιστημίου του Μπαϊρόιτ στη Γερμανία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάποτε στο εσωτερικό της Γης υπήρχε ένας μεγάλος ωκεανός μάγματος.

Single Combat in Ancient Rome




Though David and Goliath was truly a tale of the meek versus the giant, The Romans often were far smaller in stature than their opponents.
Though David and Goliath was truly a tale of the meek versus the giant, The Romans often were far smaller in stature than their opponents.
David and Goliath, Hector and Achilles, Romulus and Acro. Great instances of single combat are not limited to these far distant and historically vague events. Though periods that saw Homeric style warfare were well known for instances of single combat, the act of singling out and fighting an enemy one on one, either before or during battle, persisted throughout the ancient period and even into the medieval era. Very few societies had more recorded instances of single combat than the Romans however, as the Romans were notoriously brutal and proud fighters, and we are lucky to have recorded histories of some of these individual combats.
The ancient world had gladiatorial bouts, the medieval period had elaborate jousting tournaments, the Wild West had duels and even in the modern day we have boxing and mixed martial arts. It is clear that humanity has craved and gravitated towards the ultimate proving ground of one man versus another and this was still the case prior to and during ancient battles. Single combat that pitted two warriors against each other before a pivotal battle would give nervous soldiers something to distract them before battle and the winning champion would give a massive morale boost to his army by showing that the enemy’s best was no match for theirs.

Ερωτόκριτος



Βιτσέντζος Κορνάρος

Ποιος εις τον κόσμον φάνηκε κι αγάπη δεν κατέχει,
ποιος δεν την εδοκίμασε; ποιος δεν τήνε ξετρέχει;
ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ “ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ”
Τη λαμπιράδα τση φωτιάς ορέκτηκα κι εθώρου,
κι εσίμωσα κι εκάηκα, να φύγω δεν εμπόρου.
ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ “ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ”

Το οχυρό «Ευρώπη»




ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ
Γνωστό τοις πάσι πως οι ευρωπαίοι δεν μετακινηθήκαν ποτέ επειδή κινδύνεψαν από πολέμους, πείνα και λοιμούς, επειδή σκέφτηκαν να αναζητήσουν κάπου αλλού την τύχη τους ή επειδή … απλώς θέλησαν να αποκτήσουν αποικίες. Το λέει και η Ιστορία:
kartesios2Γνωστό τοις πάσι πως οι Ευρωπαίοι είναι μία καθαρή φυλή, ένα φύλο, με κοινή καταγωγή και ενιαίο πολιτισμό. Μία ενιαία ταυτότητα, βρε παιδί μου, πως να το πω!
Το λέει και η Ιστορία:
kartesios 2a

Χαμένη ταινία του Ντίσνεϊ από το 1928 ανακαλύφθηκε στην Αγγλία

Μία χαμένη εδώ και δεκαετίες ταινία του Γουόλτ Ντίσνεϊ, με πρωταγωνιστή τον Όσβαλντ τον Τυχερό Λαγό, «πρόγονο» του Μίκι Μάους, βρέθηκε στα αρχεία του Βρετανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (BFI).
Τo BFI ανακοίνωσε την σπουδαία ανακάλυψη της εξάλεπτης ταινίας Sleigh Bells (Kουδούνια Eλκήθρου). Η ταινία δεν είχε δει το φως της δημοσιότητας από το 1928 και θεωρείτο εξαφανισμένη για πάντα.

Η Ερμηνεία των Ονείρων


Σύγγραμμα του αυστριακού νευρολόγου και ψυχίατρου Ζίγκμουντ Φρόιντ (1856-1939), που αποτέλεσε την πρώτη συστηματική προσπάθεια να εξηγηθούν με επιστημονικό τρόπο τα όνειρα («Die Traumdeutung», ο πρωτότυπος τίτλος στα Γερμανικά).
«Στις σελίδες που ακολουθούν θα αποδείξω ότι υπάρχει μια ψυχολογική τεχνική, που κάνει δυνατή την ερμηνεία των ονείρων και μέσω αυτής της τεχνικής κάθε όνειρο αποκαλύπτεται ως ψυχολογική δομή» γράφει στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου ο πατέρας της ψυχανάλυσης. Κυκλοφόρησε στις 4 Νοεμβρίου 1899 στη Λειψία από τον εκδοτικό οίκο «Άλφρεντ Ντόιτκε», με έτος έκδοσης το 1900, για να υποδηλωθεί ο κοσμοϊστορικός του χαρακτήρας.

Ελένη Παπαδάκη 1908 – 1944

Ελένη Παπαδάκη

Μεγάλη ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου. Υπήρξε το πλέον «επώνυμο» θύμα των Δεκεμβριανών.
Η Ελένη Παπαδάκη γεννήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1908 στην Αθήνα από ευκατάστατη οικογένεια. Ο πατέρας της, Νικόλαος Παπαδάκης, ήταν ανώτερος υπάλληλος της Ιονικής Τράπεζας και η μητέρα της Αικατερίνη Κωνσταντινίδη ήταν κόρη του πανεπιστημιακού καθηγητή Στυλιανού Κωνσταντινίδη, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Η οικογένεια Παπαδάκη είχε και ένα γιo, τον Μιχάλη, δύο χρόνια μικρότερο από την Ελένη.

Ο Φίλης και η Γενοκτονία των Ποντίων



Σάλος έχει προκληθεί από τη δήλωση του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τη Γενοκτονία των Ποντίων το βράδυ της 2ας Νοεμβρίου 2015 στην εκπομπή «Στον Ενικό» του Νίκου Χατζηνικολάου στον τηλεοπτικό σταθμό Star.
Ο υπουργός, ενώ ήταν καλεσμένος για τα (καυτά) θέματα της αρμοδιότητάς του, ρωτήθηκε από τον παρουσιαστή, για κάποιες παλαιότερες «αιρετικές» απόψεις του σχετικά με τον αν η σφαγή των Ποντίων από τους Νεότουρκους συνιστά γενοκτονία ή όχι. Ο Νίκος Φίλης απάντησε ότι η σφαγή των Ποντίων δεν ήταν γενοκτονία με την επιστημονική έννοια του όρου. «Έκανα τη δήλωση αυτή πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, συμμεριζόμενος τις απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και στο φαινόμενο της γενοκτονίας» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας: «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία, με αυστηρή επιστημονική έννοια».

Ο θρύλος του Τουταγχαμών

Ο Κάρτερ μελετά τη σαρκοφάγο του ΤουταγχαμώνΟ Κάρτερ μελετά τη σαρκοφάγο του Τουταγχαμών
Ο Τουταγχαμών, σήμερα, είναι αναμφισβήτητα ο πιο γνωστός Φαραώ της Αιγύπτου. Ωστόσο, πριν από την ανακάλυψη του τάφου του στην Κοιλάδα των Βασιλέων δεν ήταν παρά μόνο μια μικρή μορφή της 18ης Δυναστείας.
Γεννήθηκε γύρω στο 1347 π.Χ. και πέθανε ξαφνικά, σε ηλικία 18 ετών. Τα αίτια του θανάτου του δεν είναι ξεκάθαρα. Μία κρανιοεγκεφαλική κάκωση, που εντοπίστηκε κατά την εξέταση της μούμιας με Ακτίνες Χ, μαρτυρά ότι ο θάνατός του ήταν βίαιος, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν επρόκειτο για δολοφονική επίθεση ή ατύχημα.

Φέλιξ Μέντελσον - Μπαρτόλντι 1809 – 1847


Φέλιξ Μέντελσον - Μπαρτόλντι

Γερμανός συνθέτης, πιανίστας, αρχιμουσικός και μουσικοδιδάσκαλος, από τις κορυφαίες μουσικές φυσιογνωμίες του 19ου αιώνα. Παρότι ήταν σύγχρονος του Σοπέν, του Λιστ, του Βάγκνερ και του Βέρντι, το έργο του χαρακτηρίζεται κυρίως από κλασικά στοιχεία και λιγότερο από ρομαντικά.
O Γιάκοπ Λούντβιχ Φέλιξ Μέντελσον - Μπαρτόλντι (Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy) γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1809 στο Αμβούργο. Καταγόταν από πλούσια και καλλιεργημένη οικογένεια εβραίων της πόλης, η οποία ασπάσθηκε τον Χριστιανισμό και συγκεκριμένα το Λουθηρανικό δόγμα, για να αποφύγει το αντισημιτικό πνεύμα της εποχής. Ο πατέρας του Αβραάμ ήταν τραπεζίτης και ο παππούς του Μωυσής από την πλευρά της μητέρας του ποιητής και φιλόσοφος. Το δεύτερο επίθετο Μπαρτόλντι προέκυψε ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για ένα θείο του, που τους κληροδότησε μία μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ο Φέλιξ είχε έναν αδελφό, τον Πάουλ, και δύο αδελφές, τη Ρεβέκα και τη Φάνυ, τη μετέπειτα γνωστή πιανίστρια και συνθέτρια.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 4 Νοεμβρίου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!
μ. Χ.
1918
Συνέρχεται το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΕΚΕ (νυν ΚΚΕ) στα γραφεία του Συνδέσμου Μηχανικών Ατμοπλοίων στον Πειραιά.
1921
Ιδρύονται από τον Χίτλερ τα Τάγματα Εφόδου (SA), παραστρατιωτική οργάνωση του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, που βοήθησε τους Ναζί να πάρουν την εξουσία στη Γερμανία. Φορούσαν καφέ πουκάμισα για να ξεχωρίζουν από τα SS, που φορούσαν μαύρα.

Η στιγμή της αλήθειας για την ΕΝΚΛΩ και την ελληνική βιομηχανία



των ΚΩΣΤΑ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥΣΟΥΛΙΔΗ

Τον Μάρτιο του 2015 οι πρώην εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας κατέθεσαν μια εξαιρετικά καινοτόμο πρόταση για την επαναλειτουργία της. Να σημειωθεί ότι η ΕΝΚΛΩ, μέχρι το 2010 που ουσιαστικά πτώχευσε, ήταν η μεγαλύτερη κλωστοϋφαντουργία της Ευρώπης.
Οι εργαζόμενοι προτείνουν τη μετατροπή των απαιτήσεων των πιστωτών σε νέο μετοχικό κεφάλαιο, αντί να περιμένουν οι πιστωτές την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους από την εκποίηση των παραγωγικών εγκαταστάσεων. Η περιουσία της εταιρείας με τιμές του 2010 ανέρχεται στα 160 εκ €, όταν οι απαιτήσεις των πιστωτών φτάνουν τα 350 εκ €. Σε καθεστώς εκποίησης λόγω πτώχευσης η περιουσία σε μια δεκαετία δεν θα μπορέσει να αποφέρει ούτε καν 20 εκ €. Μόνο οι απαιτήσεις των εργαζομένων ξεπερνούν τα 35 εκ € και του Δημοσίου τα 70 εκ €. Είναι προφανές ότι η πρόταση των εργαζομένων είναι σωστή και θα έχει οφέλη για όλους τους πιστωτές.