Ετικέτες

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

ανορθολογισμός, φονταμενταλισμός και θρησκευτική αναβίωση. τα χρώματα της σκακιέρας…



ΦΤ
Αν ο όρος φονταμενταλισμός είναι στην δημόσια γνώμη της Δύσης συνώνυμος με το πολιτικοποιημένο Ισλάμ, σε ποιο βαθμό είναι επαρκώς δικαιολογημένη αυτή η ταύτιση; Και πώς εξηγείται η μεταστροφή από τον αραβικό σοσιαλισμό στον ισλαμισμό που αναδύθηκε στα τέλη του 1970 με την Ιρανική Επανάσταση; Ήδη από την πρώτη έκδοση του βιβλίου [1998] ο συγγραφέας είχε διακρίνει ότι πρόκειται για φαινόμενα ψευδο – θρησκευτικά, πρωτίστως πολιτικού χαρακτήρα και είχε ήδη διατυπώσει την πρόταση ότι ο φονταμενταλισμός είναι μια μορφή καθυστερημένου ή ανεσταλμένου εθνικισμού.
Η επανέκδοση του πολύτιμου αυτού βιβλίου λαμβάνει υπόψη της όλα τα σύγχρονα καταιγιστικά δεδομένα. Η αρχή βέβαια βρίσκεται στον ενεργητικό ρόλο που έπαιξε η αμερικανική γεωπολιτική στην δημιουργία και την ενίσχυση ενός νεοπαραδοσιακού Ισλάμ, με την βλέψη να λειτουργήσει ως ανασχετικός μοχλός απέναντι στα σοσιαλιστικά και κομμουνιστικά ρεύματα της δεκαετίας του 1960 στον αραβικό κόσμο. Την ίδια πολιτική είχαν εφαρμόσει άλλωστε οι Αμερικανικές Υπηρεσίες νωρίτερα, στην δεκαετία του 1950, με κονδύλια και χορηγίες στο έδαφος των ΗΠΑ για την αναβίωση των παραδοσιακών ασιατικών θρησκευμάτων, κυρίως του Ινδουισμού και του Βουδισμού, με την αντίστοιχη βλέψη να λειτουργήσουν ως πολιτιστικό φράγμα στην Σοβιετική επιρροή. Ας σημειωθεί ότι και εδώ υπήρξε μια ανάλογη απρόβλεπτη συνέπεια, καθώς στις τελευταίες συνυπήρξαν και ένα μέρος της αμερικανικής αντικουλτούρας του ’60.

Οι Τούρκοι οργανώνουν εθελοντικό στρατό στη νοτιοανατολική Τουρκία

Οι Τούρκοι οργανώνουν εθελοντικό στρατό στη νοτιοανατολική Τουρκία

20/9/15 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 13 εμφανίσεις

 http://videolar.sondakika.com/316/midyat-ta-94-gecici-koy-korucusu-yemin-ederek-7704649_KJ_18092015_1537_sd.mp4


Στην επαρχία Μαρντίν, κάτοικοι του χωριού Μίντιατ με προτροπή των δυνάμεων ασφαλείας διοργάνωσαν εθελοντική ομάδα φύλαξης, κυρίως του φράγματος Ιλίσου, που υδρεύει όλη την περιοχή.
Η ομάδα αποτελείται, σύμφωνα με το δημοσίευμα από 94 άτομα τα οποία εκπαιδεύτηκαν στη χρήση των όπλων επί ένα δεκαήμερο και σήμερα ορκίστηκαν.
Η ομάδα που βρίσκεται υπό την επίβλεψη και τις διαταγές της τουρκικής χωροφυλακής, ορκίστηκε πίστη στην τουρκική σημαία και καταπολέμηση των Κούρδων αυτονομιστών στην περιοχή.
http://www.echedoros-a.gr

"Wake Up!": Muslim Persecution of Christians, July 2015

  • He was told that his daughter refused to change her religion, so she was buried from the neck down, and then stoned to death. — Nigeria.
  • Nearly 300 Christian girls kidnapped by Boko Haram last year were being beaten, forced to convert to Islam, and indoctrinated into believing that their mission is to "slit the throats of Christians and to carry out suicide attacks." — Nigeria.
  • Christians kidnapped and held for ransom continue to be slaughtered even after their ransom is paid. — Pakistan.
  • "In most instances the victims are minors, young adolescent girls. They suffer sexual violence, forced prostitution, domestic abuse and even sold to human traffickers." — Sardar Mushtaq Gill, human rights lawyer, Pakistan.
  • "If the West wants to do something about the present crisis, the most effective thing would be to support local governments, which need sufficient armies and forces to maintain security and defend respective populations against attacks." — Moran Mor Ignatius Aphrem II, Patriarch of Antioch.

Άγιος Ευστάθιος

 Άγιος Ευστάθιος

Μεγαλομάρτυρας της χριστιανικής εκκλησία, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 20 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Ευστάθιος και Ευσταθία.
Ο Ευστάθιος ονομαζόταν αρχικά Πλακίδας και ήταν ανώτερος αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού. Μία μέρα καθώς κυνηγούσε ένα ελάφι, είδε στα κέρατά του να φέρει σταυρό και άκουσε μία φωνή που τον καλούσε να γίνει χριστιανός. Με αυτό το όραμα πίστεψε στη νέα θρησκεία και βαπτίστηκε χριστιανός με το όνομα Ευστάθιος. Χριστιανοί βαπτίστηκαν και η γυναίκα του Τατιανή, που έλαβε το όνομα Θεοπίστη και τα δύο παιδιά του που έλαβαν τα ονόματα Αγάπιος και Θεόπιστος.
Όταν ο αυτοκράτορας Τραϊανός πληροφορήθηκε ότι αξιωματικός του ασπάσθηκε το χριστιανισμό, τον καθαίρεσε και τον εξόρισε μαζί με την οικογένειά του. Στη συνέχεια, η τιμωρία του περιλάμβανε χωρισμό από την οικογένειά του, γεγονός, που πίκρανε πολύ τον Ευστάθιο.

Γιάκομπ και Βίλχελμ Γκριμ 1785–1863 / 1786–1859


Γιάκομπ και Βίλχελμ Γκριμ

Οι αδελφοί Γκριμ γεννήθηκαν σ’ ένα μικρό χωριό της Γερμανίας, ο Γιάκομπ (Jacob Ludwig Carl Grimm) στις 4 Ιανουαρίου του 1785 και ο Βίλχεμ (Wilhelm Carl Grimm) στις 24 Φεβρουαρίου του 1786. Και οι δύο σπούδασαν νομικά, όπως και ο πατέρας τους, ενώ από μικρή ηλικία έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον για τις γερμανικές λαϊκές αφηγήσεις και παραδόσεις.
Συνέλεγαν παραδοσιακές ιστορίες, προσπαθώντας να αποτυπώσουν στο χαρτί όσο πιο πιστά μπορούσαν την τεχνική και τις λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι αφηγητές. Από αυτές εμπνεύστηκαν για να γράψουν περισσότερα από 200 παραμύθια, τα οποία σήμερα είναι γνωστά ως Παραμύθια Γκριμ. Ο πρώτος τόμος με 86 παραμύθια κυκλοφόρησε στις 20 Δεκεμβρίου 1812 εν μέσω αντιδράσεων, επειδή ορισμένα από αυτά θεωρήθηκαν ακατάλληλα για παιδιά. Τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ έχουν μεταφραστεί σε 160 γλώσσες και αγαπήθηκαν από τα παιδιά όλου του κόσμου. Ανάμεσά τους, Η Κοκκινοσκουφίτσα, Η Σταχτοπούτα, Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι, Η ωραία κοιμωμένη, Χάνσελ και Γκρέτελ, Ραπουντζέλ.

Δημήτρης Ιωακειμίδης 1939 – 2014


Δημήτρης Ιωακειμίδης

Ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης.
Ο Δημήτρης Ιωακειμίδης γεννήθηκε το 1939 στη Νέα Ιωνία της Αθήνας. Στη μεγάλη οθόνη πρωτοεμφανίστηκε το 1962 στο ρόλο ενός λήσταρχου, του Καπετάν Αρβανίτη, στην ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού «Οι Υπερήφανοι».

Πώς βγήκε η φράση «τους μαυρίσανε» και «το έριξε δαγκωτό»


cap500
Η φράση εκλογικής αποτυχίας έρχεται από ένα παλιότερο σύστημα ψηφοφορίας
Ο μεγάλος φόβος των πολιτικών είναι να «τους μαυρίσουνε»! Οι γνωστές φράσεις «αυτόν θα τον μαυρίσω», «έφαγε μαύρο» και «τον μαύρισαν» μας έρχονται από μια παλιότερη εποχή που τα συστήματα ψηφοφορίας ήταν διαφορετικά.
Τότε, κάθε «κάλπη» ήταν χωρισμένη σε δύο μέρη, το δεξιό που ήταν βαμμένο άσπρο και το αριστερό που ήταν βαμμένο με μαύρο χρώμα. Η τρύπα της «κάλπης» όπου έμπαινε το χέρι ήταν μία, ώστε να μην καταλαβαίνει ο άλλος, που θα σε έβλεπε, αν ψηφίζεις προς το άσπρο ή προς το μαύρο.
Έτσι, ο ψηφοφόρος, βάζοντας το χέρι, έριχνε ψήφο δεξιά ή αριστερά, ανάλογα με το τι ήθελε να ψηφίσει.

Γιώργος Σεφέρης 1900 – 1971

Γιώργος Σεφέρης

Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής και διπλωμάτης. Από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963. Γραμματολογικά ανήκει στη «Γενιά του '30».
Ο Γεώργιος Σεφεριάδης, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου του 1900 στη Σμύρνη. Ήταν το μεγαλύτερο παιδί του Στυλιανού Σεφεριάδη (1873-1951) - δικηγόρου, σημαντικού κοινωνικού παράγοντα της Σμύρνης και ανθρώπου με λογοτεχνικές ανησυχίες - και της Δέσποινας Τενεκίδη με καταγωγή από τη Νάξο. Το ζευγάρι είχε άλλα δυο παιδιά, τον Άγγελο (1905-1950) και την Ιωάννα (1902-2000), σύζυγο του φιλόσοφου και πολιτικού Κωνσταντίνου Τσάτσου.

Η ανατίναξη του κτιρίου της ΕΣΠΟ


Η οδός Πατησίων, λίγο μετά την ανατίναξη του κτιρίου της ΕΣΠΟΗ οδός Πατησίων, λίγο μετά την ανατίναξη του κτιρίου της ΕΣΠΟ

Μία από τις κορυφαίες αντιστασιακές πράξεις κατά των Γερμανών κατακτητών και των Ελλήνων συνεργατών τους ήταν η πολύνεκρη ανατίναξη του κτιρίου της ναζιστικής «Εθνικής Σοσιαλιστικής Πατριωτικής Οργάνωσης» (ΕΣΠΟ) στη γωνία των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος. Το εγχείρημα έφερε σε πέρας στις 20 Σεπτεμβρίου 1942 μια ομάδα αποφασισμένων ανδρών και γυναικών της αντιστασιακής οργάνωσης «Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων» (ΠΕΑΝ).

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 20 Σεπτεμβρίου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!
Η πλήρης έκδοση της ημερομηνίας αυτής περιλαμβάνει 118 Γεγονότα, 25 Γεννήσεις και 22 Θανάτους.

π. Χ.
490
Έλληνες και Πέρσες συγκρούονται στο Μαραθώνα. Οι Πέρσες, υπό τον Δάτι και τον Αρταφέρνη, αφήνουν στο πεδίο της μάχης 6.500 νεκρούς, ενώ οι απώλειες από την ελληνική πλευρά είναι μόλις 192, ανάμεσά τους και ο Καλλίμαχος. Η ακριβής ημερομηνία αμφισβητείται από πολλούς ιστορικούς, οι οποίοι υπολογίζουν ότι η μάχη διεξήχθη στις 13 ή 14 Αυγούστου (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών).