Ετικέτες

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Στρατηγική κίνηση από Ρωσία και Gazprom στον τομέα ενέργειας.




Μια φορά είχε δοκιμαστεί ακόμη αυτό το οικονομικό κόλπο της αλλαγής ρήτρας συμφωνιών ενέργειας με εγγυητικό νόμισμα το “πετροδολάριο”.  Προ δεκαετίας περίπου με τον ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ και τον Καντάφι της Λιβύης. Οι ηγέτες των χωρών που ήθελαν να εφαρμόσουν την ρήτρα ευρώ αντί για πετροδολάριο , ήταν στο σύνολο της Ε.Ε. … ακολούθησε ως γνωστόν από ΗΠΑ η επιβολή για την εισβολή στο Ιράκ με την ΠΛΑΣΤΗ δικαιολογία των WMD, η Ευρωπαϊκή κρίση και η εισβολή στην Λιβύη. 

Τα δεδομένα είναι άλλα τώρα και μιλάμε για μια πολύ ισχυρότερη δύναμη , αυτή της Ρωσίας και αυτή της Κίνας που επίσης κοιτάνε να κάνουν χρήση του ευρώ για να χειραγωγήσουν το δολάριο που ήδη έχει προβλήματα (εσωτερικό χρέος).

Αδιέξοδο στον ΟΗΕ για την Ουκρανία




Χωρίς αποτέλεσμα, μετά τις ανταλλαγές κατηγοριών, ολοκληρώθηκε η νυχτερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αναζωπυρωθείσα ουκρανική κρίση, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο του Κιέβου στους φιλορώσους ενόπλους που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια στις ανατολικές επαρχίες της χώρας. Για υποκίνηση των ταραχών κατηγόρησαν τη Ρωσία οι χώρες της Δύσης στο Συμβούλιο, ουδέτερη στάση κράτησε η Κίνα, περιοριζόμενη να καλέσει σε «αυτοσυγκράτηση όλες τις πλευρές».

Game of Thrones: ο κόσμος που έρχεται σύμφωνα με τον Γάλλο οικονομολόγο Ζακ Αταλί.




«Αντιστέκομαι στις κοροϊδίες των διανοουμένων και διατηρώ το πάθος μου για ορισμένες αμερικανικές τηλεοπτικές σειρές, το ΜακΓκάιβερ, το Κολόμπο, τον Dr House, τα Φιλαράκια», γράφει ο Γάλλος οικονομολόγος Ζακ Αταλί σε άρθρο του στην L’ Express.
Απαριθμεί και άλλες καλές σειρές ο Ζακ Αταλί στο άρθρο του με τίτλο «Game of Thrones, ο Μεσαίωνας που έρχεται», όπως Mad Men, The Good Wife, Borgen κ.α.
Σε αυτές τις σειρές ο Αταλί βρίσκει καταπληκτικές ιστορίες, απολαυστικούς διαλόγους, πολύ καλούς ηθοποιούς υψηλού επιπέδου. Πιστεύει ότι όλες αυτές οι σειρές «μιλάνε» για την εποχή μας και ωθούν στην ταχύτερη δυτικοποίηση του πλανήτη. «Οπως και το ποδόσφαιρο, έτσι και οι σειρές της τηλεόρασης είναι θέματα παγκόσμιας συζήτησης», γράφει.
Το Game of Thrones είναι ασύγκριτο.

«Και εμφανίστηκε το Game of Thrones, η πιο μεγάλη σειρά, αυτή που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της, η πιο καταπληκτική για όσα λέει για την εποχή μας. Μια παραγωγή του αμερικανικού καναλιού HBO, εμπνευσμένη από τα μυθιστορήματα του R.R. Martin, η οποία παίχτηκε ήδη σε τρεις σεζόν και η τέταρτη παίζεται τώρα, σε ένα κλίμα παγκόσμιας υστερίας που δεν έχει ξαναϋπάρξει.

Παραιτήθηκε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης


REUTERS/ISMAIL ZITOUNY
Η παραίτηση έρχεται περίπου ένα μήνα μετά την αποπομπή του Αλί Ζεϊντάν, ο οποίος απέτυχε να αποτρέψει την παράνομη εξαγωγή πετρελαίου από αντικαθεστωτικούς αντάρτες που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους λιμάνια της πετρελαιοπαραγωγού χώρας (φωτογραφία αρχείου).
Την παραίτησή του υπέβαλε την ΚυριακήΚυριακή ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλάχ αλ Θίνι, υποστηρίζοντας ότι έχει δεχτεί απειλές για τη ζωή του και ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, λίγες μόλις εβδομάδες μετά τον διορισμό του σε αυτό το αξίωμα.

ΗΠΑ: Έξω οι Κούρδοι από τον κατάλογο της τρομοκρατίας…


Δύο από τους πιο γνωστούς και ενεργούς στις διεθνείς σχέσεις της χώρας τους Αμερικανοί Γερουσιαστές, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ και ο γνωστός Τζον Μακέιν, εισηγήθηκαν ψήφισμα με το οποίο δύο κουρδικές οργανώσεις, οι οποίες έως τώρα χαρακτηρίζονταν ως «τρομοκρατικές», ζητείται να αποχαρακτηριστούν!

Μετρά νεκρούς η επιχείρηση καταστολής που ξεκίνησε το Κίεβο και ο Δεξιός Τομέας στο Σλαβιάνσκ


Ανεβαίνει ο πολεμικός πυρετός στην ανατολική Ουκρανία μετά την εντολή των αρχών του Κιέβου να ξεκινήσει αντιτρομοκρατική επιχείρηση καταστολής των διαδηλωτών που ζητούν την ομοσπονδιοποίηση της χώρας. 
Ομάδες των Ειδικών Δυνάμεων αλλά και ένοπλοι του ακροδεξιού Δεξιού Τομέα επιτέθηκαν στους διαδηλωτές στην πόλη Σλαβιάνσκ, η οποία βρίσκεται 150 χιλιόμετρα από τα σύνορα της ανατολικής Ουκρανίας με τη Ρωσία

Με αφορμή την Ουκρανία: Απλά μαθήματα γεωπολιτικής

Γιώργος Καπόπουλος

Αν η επένδυση σε μια ελεγχόμενη κρίση στην Ουκρανία από πλευράς ΗΠΑ είχε έναν λογικό στόχο, αυτός δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τη βραχυκύκλωση και, ή δυνατόν, τον τορπιλισμό της ειδικής σχέσης Μόσχας – Βερολίνου.
Παρά την περί του αντιθέτου ρητορική, μέχρι στιγμής η Γερμανία κάνει ό,τι μπορεί στο διπλωματικό παρασκήνιο για να αποφευχθεί η κλιμάκωση με μόνο περιορισμό να μην εμφανισθεί δημόσια ότι δεν επιδεικνύει την απαιτούμενη συμμαχική αλληλεγγύη στο πλαίσιο της διατλαντικής σχέσης.

ΚΑΤΙΝ: Ένα έγκλημα των Σοβιετικών που επί 50 χρόνια έμενε κρυφό


Image
Απρίλιος-Μάϊος 1940. 22.000 Πολωνοί συνελήφθησαν από τους Σοβιετικούς, μεταφέρθηκαν στη ΡωσίαΡωσία και εκτελέστηκαν. Οι σοροί τους θάφτηκαν στο δάσος Κατίν, κοντά στην πόλη Σμολένσκ της Δυτικής Ρωσίας και οι τάφοι ανακαλύφτηκαν από τους Γερμανούς το 1943, δύο χρόνια μετά την εισβολή του Χίτλερ στη Ρωσία. 
Ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Αγρίνιο 14 Απριλίου 1944,Μ. Παρασκευή… Δεν ξεχνώ τους σταυρωτές του Ελληνισμού.



20140414-094907.jpg
14 Απριλίου 1944,Μ. ΠαρασκευήΠαρασκευή
Στο κοντινό χωριό Αβόρανη, αχάραγα ακόμα, μια μάνα, χωμένη στις στάχτες του τζακιού πάλευε ν΄ανάψει τη φωτιά. Ξημέρωνε Μεγάλη Παρασκευή, κι όπως το καλεί ο χαρακτήρας της μέρας, ήταν θλιμμένη. Ψιλόβρεχε. Ξάφνου ριπές όπλων έσχισαν την ησυχία της αυγής κι έφτασαν ως τ΄ αυτιά της κι ακόμα πέρα.

Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΔΙΑΣΠΑΤΑΙ (;)-3 (MIKΡΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΡΘΡΩΝ)


Α)Καζάνι που βράζει η ανατολική Ουκρανία
Συγκρούσεις με διεκδίκηση αυτονομίας
Μετά την Κριμαία, φαίνεται να έχει ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου» στην περιοχή.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ συγκάλεσε σε επείγουσα συνεδρίαση το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας, τη στιγμή που συγκρούσεις διεξάγονται σε πολλές πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβακόφ. Νωρίτερα, φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν περάσει και πάλι στην επίθεση στην ανατολική περιοχή της χώρας, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της πόλης Σλαβιάνσκ και καταλαμβάνοντας την έδρα της αστυνομίας στο Ντονέτσκ.

Η αντιπληθωριστική υστερία και η παγίδα ρευστότητας



ρευστότητα
Του ΣΑΡΑΝΤΟΥ ΛΕΚΚΑ, Οικονομολόγου
Το καλοκαίρι του 2006 γίνονταν αρκετός λόγος για την μεγάλη συνεισφορά στην καθήλωση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα των χωρών εκείνων που παρουσίαζαν φθηνό εργατικό κόστος. Η αναφορά αυτή καταγραφόταν στα θετικά της παγκοσμιοποίησης και αναφερόταν ως λύση στο πρόβλημα του πληθωρισμού.Φυσικά το εργατικό κόστος ήταν μια από τις παραμέτρους του τελικού παραγωγικού κόστους.

Γιατί αμερικανικές εταιρείες υδραυλικής ρωγμάτωσης ακονίζουν τα νύχια τους πάνω από την Ουκρανία…


 
 
 
 
 
 
2 Votes

της Naomi Klein, (Μετάφραση: Λήδα Βογιατζόγλου, Γιάννης Δερμανούτσος)
Από την κλιματική ως την Κριμαία, η βιομηχανία φυσικού αερίου είναι ειδική στο να εκμεταλλεύεται τη κρίση προς ίδιον όφελος – αυτό που εγώ αποκαλώ το δόγμα του σοκ.
Για να νικηθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να κατακλυστεί η ευρωπαϊκή αγοράαγορά με φυσικό αέριο που εξορύσσεται στις ΗΠΑ, ή τουλάχιστον έτσι θα ήθελε η βιομηχανία εξόρυξης να μας κάνει να πιστέψουμε. Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της αντι-ρωσικής υστερίας, δύο νομοσχέδια έχουν υποβληθεί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ – ένα στη Βουλή των Αντιπροσώπων (HR6), και ένα στη Γερουσία (S.2083) – με σκοπό να επισπεύσουν την διαδικασία υγροποίησης του φυσικού αερίου (ΥΦΑ), στο όνομα της βοήθειας που παρέχεται στην Ευρώπη για να απογαλακτιστεί από τα ορυκτά καύσιμα του Πούτιν, και της ενίσχυσης της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Ads by Keep NowAd Options
ύμφωνα με τον Cory Gardner, τον γερουσιαστή των Δημοκρατικών ο οποίος εισήγαγε το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, « το να αντιστέκεται κανείς σε αυτή τη νομοθεσία είναι σαν να κλείνει το τηλέφωνοτηλέφωνο στους φίλους και τους συμμάχους του σε έκτακτη ανάγκη». Και θα μπορούσε να το κάνει αυτό, αρκεί οι φίλοι και σύμμαχοί του να εργάζονταν στη Chevron και τη Shell, και η έκτακτη ανάγκη να αφορούσε στη διατήρηση των υψηλών κερδών από τις μειωμένες προμήθειες του συμβατικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τελεσίγραφο του Κιέβου προς φιλορώσους να παραδώσουν τα όπλα



ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Η ουκρανική κυβέρνηση όρισε διορία μέχρι το πρωί της Δευτέρας προς τους φιλορώσους αυτονομιστές για να παραδώσουν τα όπλα τους και να εγκαταλείψουν τα κυβερνητικά κτίρια τα οποία έχουν καταλάβει στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε απόψε.
Τελεσίγραφο του Κιέβου προς φιλορώσους να παραδώσουν τα όπλα
«Αίμα χύθηκε στον πόλεμο που η Ρωσία διεξάγει κατά της Ουκρανίας», δήλωσε νωρίτερα ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος, προσθέτοντας ότι έχει δοθεί εντολή για «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» μεγάλης κλίμακας για τον τερματισμό των ταραχών.