Ads by HQ-Video-Pro-1.8
Την Τετάρτη η απολογία του πάλαι ποτέ πανίσχυρου αρχηγού των Σέρβων της Βοσνίας, την εποχή του πολέμου που στοίχισε τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους.
Φορώντας ένα τσαλακωμένο γκρίζο κοστούμι και γεμάτος ένταση ο πρώην αρχηγός των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς παρακολούθησε σήμερα τους εισαγγελείς του Διεθνούς Δικαστηρίου να τον αποκαλούν «κινητήρια δύναμη» και σταθερά επικεφαλής της γενοκτονικής εκστρατείας για την «αποκάθαρση» της Σερβίας.
Ads by HQ-Video-Pro-1.8×Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια ακροαματικών συνεδριάσεων, 80.000 σελίδες πρακτικών και 10.000 τεκμήρια προκειμένου να έρθει η ώρα για την τελική αγόρευση των εισαγγελέων για εγκλήματα πολέμου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Η τελική τους πρότασή είναι να επιβληθεί στον Κάρατζιτς η μέγιστη ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Ο διαβόητος Κάρατζιτς
«Εκείνη την εποχή είχε καυχηθεί για την πρόθεσή του να εξαλείψει τον μη σέρβικο πληθυσμό», είπε ο εισαγγελέας Άλαν Τίγκερ. Απέναντι του η κορυφαία πολιτική φυσιογνωμία στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995) που μέτρησε 100.000 θύματα. Ο Κάρατζιτς θεωρείται υπεύθυνος για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, τη χειρότερη στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπολογίζεται ότι πάνω από 8.000 μουσουλμάνοι άνδρες και αγόρια πιάστηκαν αιχμάλωτοι και δολοφονήθηκαν από ακραίους Σέρβους της Βοσνίας. Θεωρείται επίσης υπεύθυνος για την πολιορκία του Σαράγιεβο που διήρκησε 43 μήνες, κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 5.000 άμαχοι.
Ads by HQ-Video-Pro-1.8Ομαδικός τάφος που βρέθηκε κοντά στη Σρεμπρένιτσα (πηγή: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)
«Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκατοντάδες πόλεις καταστράφηκαν, πλήθη ανθρώπων εκτοπίσθηκαν καταναγκαστικά», δήλωσε ο εισαγγελέας Τίγκερ απευθυνόμενος στο δικαστήριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο 69χρονος σήμερα Κάρατζιτς χρησιμοποίησε βία και τρομοκρατία για να επιτύχει την απόσχιση ενός εθνικού σερβικού κράτους από την πολυεθνοτική Βοσνία.
Ιστορίες φρίκης
«Παρά το γεγονός ότι γνώριζαν πως τους περιμένει ο θάνατος πολλοί από τους άνδρες ήταν τόσο διψασμένοι ώστε φώναζαν “δώστε μας νερό και μετά σκοτώστε μας”. Tους έβγαζαν από τα φορτηγά πέντε τη φορά, τους διέταζαν να ξαπλώσουν στο έδαφος και μετά τους πυροβολούσαν», ήταν τα λόγια του εισαγγελέα περιγράφοντας τα έργα και τις ημέρες του Ράντοβαν Κάρατζιτς.
Συγγενείς θυμάτων του πολέμου που ήταν συγκεντρωμένοι στις θέσεις του κοινού ανέφεραν στους δημοσιογράφους πως αυτά τα εγκλήματα ήταν η κορυφή του παγόβουνου.
Ράντοβαν Κάρατζιτς (στα δεξιά) και Ράτκο Μλάντιτς το 1993 κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Πάλε (πηγή: EPA)
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία ολοκληρώνει τη θητεία του αφού προχώρησε σε διώξεις 112 υπόπτων αφότου δημιουργήθηκε το 1993 από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Κάρατζιτς είναι ένας από τους τέσσερις υπόπτους που εξακολουθούν να βρίσκονται στο εδώλιο. Ο στρατιωτικός διοικητής των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς είναι άλλος ένας. Μόλις επτά έχουν καταδικαστεί σε ισόβια ενώ ο Σέρβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απεβίωσε προτού ολοκληρωθεί η δίκη του.