Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013

Οι New York Times επισκέφτηκαν την εκσκαφή Μια νέα Βυζαντινή «Πομπηία» ανατέλλει στην ΤουρκίαΗλιάνα Φωκιανάκη 
Στο Ντεμρέ της Τουρκίας αρχαιολόγοι ξεσκεπάζουν σιγά-σιγά ένα τεράστιο δείγμα βυζαντινών αρχαιοτήτων. Τον 4ο αιώνα μ.Χ. ένας αρχιεπίσκοπος με το όνομα Νικόλαος, μεταμόρφωσε τα Μύρα, τη μεσογειακή πόλη που τώρα ανήκει σε εδάφη τουρκικά, σε μια χριστιανική πρωτεύουσα. Μετά από 800 χρόνια όπου η πόλη ήταν πόλος έλξης χριστιανών, εξαφανίστηκε κάτω από 18 μέτρα λάσπης από τον διπλανό ποταμό Μύρο.

Προειδοποίηση επιχειρηματιών για έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, εν μέσω ενισχυόμενου ευρωσκεπτικισμού μεταξύ των βρετανών ψηφοφόρων, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να αναδιαπραγματευτεί τη σχέση της Βρετανίας με τις Βρυξέλλες και αναμένεται να εκθέσει τις προθέσεις του σε ομιλία του, αργότερα αυτό το μήνα.
Οι επικεφαλής δέκα εκ των κορυφαίων επιχειρήσεων και οργανισμών στο Ηνωμένο Βασίλειο, με ανοικτή επιστολή τους που δημοσιεύεται στους Financial Times, προειδοποίησαν τον βρετανό πρωθυπουργό για τους κινδύνους από μία ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

Αντιαεροπορικό όπλο λέιζερ από τη Rheinmetall


(Πηγή: Rheinmetall)
Έρχεται από τις σελίδες της επιστημονικής φαντασίας, αλλά ήταν σίγουρο πως αργά ή γρήγορα θα έκανε την εμφάνισή του: το αντιαεροπορικό σύστημα που δοκίμασε η γερμανική Rheinmetall Defence χρησιμοποιήθηκε ενάντια σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία κατέρριψε με ακτίνες λέιζερ.
Πρόκειται για ένα σύστημα λέιζερ των 50 kW και περιλαμβάνει, πέρα από το «κανόνι» λέιζερ, το ευρέως χρησιμοποιούμενο ραντάρ/σύστημα ελέγχου πυρός Skyguard για την ανίχνευση, στόχευση και κατάρριψη ταχέως κινούμενων στόχων. Οι δύο στόχοι (δύο UAV - μη επανδρωμένα αεροσκάφη) έκαναν βύθιση με ταχύτητα 50 μέτρων το δευτερόλεπτο, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων, όταν καταρρίφθηκαν από το σύστημα της Rheinmetall, το οποίο τους είχε εντοπίσει και παρακολουθούσε σε απόσταση τριών χιλιομέτρων.

Η Ιστορία είναι ο καθρέφτης μου!ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ
«Όταν ο Τόμας Μαν, το 1931, έθεσε στο Βερολίνο το ζήτημα της ανόδου του ναζισμού, υπήρξαν πολλοί που στράφηκαν εναντίον του. Κι όταν ο Ηλίας Ηλιού, το 1967, πριν την άνοιξη, πριν τον Απρίλιο, κατονόμασε τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, λίγοι δώσανε σημασία. Λοιπόν, σήμερα, Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, εμείς λέμε ότι κανείς στην Ελλάδα δεν μπορεί να αγνοήσει το φαινόμενο αυτό και κανένα μέσο ενημέρωσης δεν μπορεί να παίξει αυτό το παιχνίδι ελαφρά τη καρδία, με εξυπναδικισμούς (sic) και επιπολαιότητες!»

Ο μεγάλος ελληνικός στρατόςundefined
Στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης τύπου βρίσκεται ένα εκτενές άρθρο της Νeue Zürcher Zeitung για τον ελληνικό στρατό και της Süddeutsche Zeitung, που εξηγεί γιατί η Κύπρος αποτελεί μαγνήτη επενδύσεων.

Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung αναφέρεται σε εκτενέστατο άρθρο του ιστορικού Έκεχαρντ Κραφτ, στον ελληνικό στρατό και σημειώνει: «Ακόμα και εάν οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα περικόπηκαν σημαντικά ως αποτέλεσμα της κρίσης, ο στρατός παραμένει πολυάριθμος. Για το γεγονός ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα μεγάλο στρατό υπάρχει κοινωνική συναίνεση.»
Το άρθρο κάνει μια ιστορική αναδρομή, συνεχίζει με την παράθεση αριθμών και ποσοστών σε σχέση με τις δαπάνες για τους εξοπλισμούς και το προσωπικό, αναφέρεται στο άλυτο πρόβλημα του Αιγαίου και περιγράφει ορισμένα στερεότυπα καταλήγωντας:

Οι ιμάμηδες, τα γιουσουφάκια και ο…«Σπάρτακος»!


ΠΈΜΠΤΗ, 10 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2013

Οι ιμάμηδες, τα γιουσουφάκια και ο…«Σπάρτακος»!


    Η ανακοίνωση τύπου της παράταξης πολιτών της Κομοτηνής «Σπάρτακος»σε σχέση με το πολύ σοβαρό ζήτημα της επικείμενης ψήφισης στη Βουλή της τροπολογίας για τον διορισμό των ιμάμηδων, μιας τροπολογίας που πολεμά με λύσσα το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, οι μηχανισμοί του και οι (τουρκόφωνοι και ελληνόφωνοι) λακέδες του…

ΕΝΤΟΛΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ: ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΕΕ!Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Συνταρακτικός ο χθεσινός κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου: «Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τη Βρετανία κατά της αποχώρησης από την ΕΕ»! Πανομοιότυπος ουσιαστικά ο τίτλος των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» στην παγκόσμια έκδοσή τους, στην ανάλυση που αναφέρεται στο θέμα αυτό: «Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Βρετανία να μην αποχωρήσει από την ΕΕ». Δεν πρόκειται απλώς για συντονισμένες κινήσεις αμερικανικών και αγγλικών κύκλων που θέλουν την παραμονή του Λονδίνου στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Το ασυνήθιστο στην όλη ιστορία είναι ο Φίλιπ Γκόρντον, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με αρμοδιότητα τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, ευρισκόμενος στο Λονδίνο κάλεσε ελάχιστους Βρετανούς δημοσιογράφους και τους είπε επισήμως, όχι ανεπίσημα, ότι η κυβέρνηση Ομπάμα και τα αμερικανικά συμφέροντα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή απαιτούν την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ!
«Θέλουμε να βλέπουμε μια ισχυρή βρετανική φωνή μέσα σε αυτήν την ΕΕ», δήλωσε και πρόσθεσε χωρίς μισόλογα και περιστροφές: «Αυτό είναι προς το συμφέρον της Αμερικής... Η Βρετανία έχει υπάρξει ένας τόσο ειδικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών... Περισσότερο από τους περισσότερους άλλους, η φωνή (της Βρετανίας) μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωσηείναι ουσιώδης και κρίσιμη για τις ΗΠΑ»! Ωμή όντως η αμερικανική παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βρετανίας, έρχεται σε μια εξαιρετικά λεπτή φάση.

ΕΤΣΙ ΧΑΘΗΚΕ Η ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ; Έγιναν ατομικοί πόλεμοι στο παρελθόν;Συνταρακτικά ευρήματα σε διάφορες περιοχές της Γης αποδεικνύουν πως στην αρχαιότητα υπήρξε ένας πολιτισμός που είχε στη διάθεσή του πυρηνικά όπλα. Αυτά έγιναν η αιτία της καταστροφής του.
Η άποψη ότι η ανθρωπότητα δεν φθάνει για πρώτη φορά στα παρόντα τεχνολογικά και επιστημονικά επίπεδα είναι πολύ διαδεδομένη σε ορισμένους κύκλους .Ακόμα και ο ίδιος ο Αϊνστάϊν είχε πει κάποτε πως «τα αρχαία πειράματα έγιναν για άλλη μια φορά, οι παλιές γνώσεις ανακαλύφθηκαν εκ νέου». Σύμφωνα με τις σχετικές θεωρίες ο άνθρωπος έχει φθάσει πολλές φορές στο απόγειο της πολιτισμικής και τεχνολογικής του εξέλιξης αλλά εξ αιτίας κάποιας καταστροφής έχει οπισθοδρομήσει και έχει αρχίσει πάλι από την αρχή.
Αυτό αναφέρεται και από τον Πλάτωνα στο έργο του «Τίμαιος» όπου διηγούμενος την επίσκεψη του Σόλωνα στην Αίγυπτο περιγράφει τη συνομιλία που είχε με τον Αιγύπτιο αρχιερέα που του είπε τη χαρακτηριστική φράση«εσείς οι Έλληνες είστε αιωνίως παιδιά. Είστε όλοι νέοι στην ψυχή γιατί δεν θυμάστε τις αρχαίες σας παραδόσεις.
Θυμάστε μόνο έναν κατακλυσμό ενώ έχουν γίνει προηγουμένως πολλοί.» Από την αρχαιότητα , λοιπόν, είναι γνωστό ότι έχουν γίνει πολλές καταστροφές στο διάβα της ανθρώπινης ιστορίας κι ότι πολλές φορές ο πολιτισμός οπισθοδρόμησε για να ξαναπάρει αργότερα το ανηφορικό μονοπάτι. Σε ποιο επίπεδο ,όμως, είχαν φτάσει οι προηγούμενοι πολιτισμοί; Πολλοί μελετητές υποστηρίζουν πως στο παρελθόν ο άνθρωπος είχε καταφέρει επιτεύγματα αντίστοιχα ή και ανώτερα κι από τα σημερινά. Ανάμεσα σ’ αυτά ήταν η χρήση της ατομικής ενέργειας. Τα βιβλικά Σόδομα και Γόμορα λέγεται ότι καταστράφηκαν από αυτή την αιτία. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και σε άλλα μέρη της γης. Σε νησιά του Ειρηνικού ανακαλύφθηκαν μέσα στη ζούγκλα πανάρχαια τείχη και ερείπια πόλεων που καταστράφηκαν με τέτοιο τρόπο που μόνο μια ατομική βόμβα θα μπορούσε να δικαιολογήσει. Αντίστοιχα ευρήματα υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της Γης. Η πιο πρόσφατη από αυτές τις ανακαλύψεις αφορά μια πόλη στην αρχαία Ινδία η κατάληξη της οποίας ήταν τραγική .
Η Ραδιενεργός Πόλη
Σε μια περιοχή του Ρατζαστάν της Ινδίας όπου γίνονταν έργα για την ανέγερση ενός μεγάλου συγκροτήματος κατοικιών ανιχνεύτηκαν υψηλές εκπομπές ραδιενέργειας. Στην ίδια περιοχή είχε παρατηρηθεί στα προηγούμενα χρόνια μεγάλη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου και μεγάλος αριθμός γεννήσεως νεογνών με σοβαρές γενετικές αλλοιώσεις. Τι είχε συμβεί εκεί; Γιατί αυτή η περιοχή είχε το προνόμιο της ραδιενεργούς εκπομπής; Οι επιστημονικές έρευνες και η αρχαιολογική σκαπάνη έδωσαν τελικά την απάντηση ανασκάπτοντας μια αρχαία πόλη στην οποία είναι εμφανή τα σημάδια μιας ατομικής καταστροφής που έγινε εκεί πριν από 8000 έως 12000 χρόνια καταστρέφοντας τα περισσότερα κτίρια και σκοτώνοντας περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Ένας ερευνητής ,μάλιστα , υπολογίζει πως η ατομική βόμβα που κατέστρεψε την αρχαία αυτή πόλη ήταν παρόμοιου μεγέθους με εκείνες που έπληξαν το Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα το 1945.
Στη Μαχαμπαράτα , το Ινδικό έπος, πολλοί ερευνητές ανακαλύπτουν περιγραφές που θυμίζουν σύγχρονα πολεμικά μέσα , άρματα μάχης, πυραύλους και ατομικές βόμβες. Ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται πολύ ξεκάθαρα και μια μεγάλης έκτασης καταστροφή που η περιγραφή της παραπέμπει σε ατομική έκρηξη. «Η καταστροφή ήρθε από μια λάμψη που έμοιαζε να έχει όλη τη δύναμη του σύμπαντος κι ύστερα υψώθηκε σε μια στήλη καπνού και φωτιάς τόσο μεγάλη που έλαμπε σαν 10000 ήλιοι μαζί. Ήταν ένα γιγαντιαίος άγγελος θανάτου που μετέτρεψε σε μια στιγμή σε στάχτες μια ολόκληρη φυλή. Τα κορμιά κάηκαν σε βαθμό που έγιναν αγνώριστα. Τα μαλλιά και τα νύχια έπεσαν, τα κεραμικά έσπασαν και τα πουλιά έγιναν άσπρα» . Αυτό θα μπορούσε να είναι μια περιγραφή από τις τραγικές στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα. Όμως πρόκειται για μια περιγραφή που βρίσκεται μέσα στο αρχαίο κείμενο της Μαχαμπαράτα. Κάποτε θεωρείτο αλληγορική και μυθική αυτή η περιγραφή σήμερα όμως όλο και περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν πως πρόκειται για αυθεντικό ιστορικό γεγονός.
Ένας Πόλεμος που Μαίνεται Ακόμα
Ο Ινδός ιστορικός Κισάρι Μόχαν Γκάνγκουλι λέει ότι οι ινδικές ιερές γραφές βρίθουν από παρόμοιες περιγραφές που παραπέμπουν σε πυρηνικές καταστροφές. Υπάρχουν επίσης αναφορές για ιπτάμενα πολεμικά άρματα και όπλα ολέθρου τα οποία μπορούσαν να εξολοθρεύσουν ολόκληρους στρατούς εκσφενδονίζοντας τους στρατιώτες μαζί με τους ελέφαντές τους σαν να ήταν φύλλα δέντρων. Αυτό δε που σήμερα εμείς περιγράφουμε σαν το «πυρηνικό μανιτάρι» που ξεπετάγεται στο σημείο όπου πέφτει μια ατομική βόμβα στα αρχαία ινδικά κείμενα περιγράφεται σαν «γιγάντια ομπρέλα» από καπνό και φωτιά.Μολονότι η επίσημη άποψη της ιστορίας δυσκολεύεται να δεχθεί την ύπαρξη προγενέστερων πολιτισμών που είχαν φτάσει στο επίπεδο να δαμάσουν την ατομική ενέργεια, πολλά αρχαία κείμενα και κυρίως πολλά ευρήματα αποδεικνύουν πως η ιστορία είναι διαφορετική από αυτή που πιστεύουν οι περισσότεροι.Ο αρχαιολόγος Φράνσις Τέηλορ ,ειδικευμένος στις ιερές επιγραφές, ανακάλυψε κοντά στην αρχαία ραδιενεργό πόλη της Ινδίας κείμενα σε ναούς που απευθύνουν έκκληση στους θεούς για να σωθούν οι πιστοί από τη «μεγάλη λάμψη» που καταστρέφει τα πάντα.
« Είναι να σταστίζει κανείς αν δεχθεί το ενδεχόμενο κάποιος πολιτισμός να είχε αναπτύξει πυρηνική τεχνολογία πριν από τη δική μας εποχή» λέει ο Βρετανός αρχαιολόγος και συμπληρώνει « ωστόσο οι ραδιενεργές στάχτες που βρίσκουμε σήμερα φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις αρχαίες ινδικές γραφές που περιγράφουν έναν ατομικό πόλεμο».
Ό,τι κι αν κατέστρεψε , πάντως, την αρχαία πόλη στην Ινδία έχει επίδραση ως τις μέρες μας, όπως αποδεικνύουν οι υψηλές συγκεντρώσεις ραδιενέργειας. Γι αυτό και η Ινδική κυβέρνηση απέκλεισε τη μολυσμένη περιοχή και ματαίωσε την ανέγερση των κτιρίων. Η άυξηση των καρκίνων και των τερατογενέσεων αποδεικνύουν πως ακόμα και χιλιάδες χρόνια μετά ένας πυρηνικός πόλεμος μπορεί να εξακολουθεί να μαίνεται και να δημιουργεί νέα θύματα.
Από την Ατλαντίδα στο Σήμερα
Πολλοί μάλιστα είναι πεποισμένοι πως αυτή η τεχνολογία υπήρχε και στην αρχαία Ατλαντίδα και πως στην παρούσα εποχή ενσαρκώνονται πολλοί άνθρωποι που ζούσαν σε προηγούμενη ζωή στη βυθισμένη ήπειρο η οποία καταστράφηκε –σύμφωνα με μια άποψη- από τη λανθασμένη χρήση της γνώσης και της τεχνολογίας. Όπως η ατομική ενέργεια. Οι μαζικές ενσαρκώσεις είναι επειδή έχουν δημιουργηθεί και πάλι οι αντίστοιχες συνθήκες και εκείνοι που τότε διάλεξαν λάθος, και έκαναν επιλογή καταστροφής, να έχουν τώρα την ευκαιρία να διαλέξουν και πάλι, αυτή τη φορά πιο σοφά.
Της Ιουλίας Πιτσούλη
miraclesynthesis.gr

Φώτης Κόντογλου
kontogloy kali fotoΓράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Έζησε σαν ασκητής της ερήμου και αγριοπούλι, που περιδιάβαινε τις θάλασσες και τις εσχατιές του κόσμου, απαρνήθηκε με πείσμα το δυτικό πολιτισμό και τα αγαθά του, που πίστευε ότι αφιονίζουν την  ψυχή του ανθρώπου και με ηθική δόνηση λάτρεψε το Βυζάντιο, θεωρώντας το ως τη μοναδική αληθινά ιστορική περίοδο πνευματικής και καλλιτεχνικής ακμής του ελληνισμού. Μετεωρίστηκε καλλιτεχνικά ανάμεσα στη ζωγραφική και ειδικότερα την αγιογραφία και τη συγγραφή, κληροδοτώντας και στα δυο αυτά πεδία καλλιτεχνικής δημιουργίας, έργα ασύγκριτου αισθητικού κάλλους. Ήταν ο ασκητής των γραμμάτων μας Φώτης Κόντογλου.

Hot Enough For You?undefined

Eugene Robinson Politics

Hot Enough For You?

by Eugene Robinson
WASHINGTON -- All right, now can we talk about climate change? After a year when the lower 48 states suffered the warmest temperatures, and the second-craziest weather, since record-keeping began?
Apparently not. The climate change denialists -- especially those who manipulate the data in transparently bogus ways to claim that warming has halted or even reversed course -- have been silent, as one might expect. Sensible people accept the fact of warming, but many doubt that our dysfunctional political system can respond in any meaningful way.
The thing is, though, that climate change has already put itself on the agenda -- not the cause, but the effects. We're dealing with human-induced warming of the atmosphere. It's just that we're doing so in a manner that is reactive, expensive and ultimately ineffectual.

The Other Side of the Gun Debate


Susan Estrich Politics


by Susan Estrich
As politicians in Washington debate whether new laws should be issued to tighten up on background checks, impose limits on assault weapons and regulate ammunition sales and the like -- a debate likely to be dominated by politics -- it is worth focusing on the other side of the gun question, the public health side.