Ετικέτες

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Ο μεγάλος ελληνικός στρατός



undefined
Στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης τύπου βρίσκεται ένα εκτενές άρθρο της Νeue Zürcher Zeitung για τον ελληνικό στρατό και της Süddeutsche Zeitung, που εξηγεί γιατί η Κύπρος αποτελεί μαγνήτη επενδύσεων.

Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung αναφέρεται σε εκτενέστατο άρθρο του ιστορικού Έκεχαρντ Κραφτ, στον ελληνικό στρατό και σημειώνει: «Ακόμα και εάν οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα περικόπηκαν σημαντικά ως αποτέλεσμα της κρίσης, ο στρατός παραμένει πολυάριθμος. Για το γεγονός ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα μεγάλο στρατό υπάρχει κοινωνική συναίνεση.»
Το άρθρο κάνει μια ιστορική αναδρομή, συνεχίζει με την παράθεση αριθμών και ποσοστών σε σχέση με τις δαπάνες για τους εξοπλισμούς και το προσωπικό, αναφέρεται στο άλυτο πρόβλημα του Αιγαίου και περιγράφει ορισμένα στερεότυπα καταλήγωντας:

«Εάν το δει κανείς ψυχρά δεν υπάρχει συγκεκριμένη απειλή. Όχι μόνο διότι οι γειτονικές χώρες – με εξαίρεση την Τουρκία – είναι σαφώς λιγότερο και χειρότερα εξοπλισμένες. Σχεδόν όλες ανήκουν εντωμεταξύ στο ΝΑΤΟ. Η FYROM θα ήθελε επίσης να ενταχθεί αλλά την εμποδίζει η Ελλάδα. Ένας πόλεμος με την Τουρκία θεωρείται απίθανος. Στο παρελθόν ένα τέτοιος πόλεμος αποτράπηκε το 1996 από το ΝΑΤΟ, όπου είναι μέλη και οι δύο χώρες, και τις ΗΠΑ. Σε περίπτωση επίθεσης σε ελληνικό έδαφος θα ενεργοποιούνταν το άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ. Όλα αυτά όμως πολύ λίγα μπορούν να αλλάξουν στην υποκειμενική πρόσληψη της απειλής όσο τα συγκεκριμένα στερεότυπα δεν αλλάζουν μέσα από την εκπαίδευση, την ιστορία που διδάσκεται, τα ΜΜΕ, το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον. Και σε αυτήν την περίπτωση διαφαίνεται ότι πολλές από τις αιτίες της ελληνικής κρίσης δεν έχουν τις ρίζες τους μόνο στα οικονομικά προβλήματα».

Περί Κύπρου και βίλας Αμαλίας ….
Ελληνική τράπεζα στη ΛευκωσίαΕλληνική τράπεζα στη Λευκωσία
Η Süddeutsche Zeitung σε εκτενές άρθρο της για το εάν η Κύπρος είναι το νέο Λίχτενσταϊν, ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται και στη στάση του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προέδρου των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, ο οποίος δήλωσε πως δεν κατανοεί πως οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα στηρίξουν τις κυπριακές τράπεζες, οι οποίες διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή. Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει:
«Οι δηλώσεις του Γκάμπριελ προκάλεσαν μειδιάματα στο Eurogroup και αυτό για διάφορους λόγους. Καταρχάς δεν υπάρχουν επίσημες αποδείξεις ότι οι κυπριακές τράπεζες διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή. Ανεξάρτητα ινστιτούτα, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν μέχρι στιγμής εκδώσει διάφορες αναξιόπιστες βεβαιώσεις. Ακόμα όμως και μια έκθεση της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας BND δεν διαθέτει σχετικές πληροφορίες για τις γερμανικές τράπεζες.»
Όσο για το ποιος θα επωφεληθεί από την παροχή βοήθειας προς την Κύπρο, η εφημερίδα γράφει: «Η απάντηση είναι απλή. Θα σωθούν οι τράπεζες και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Εάν δεν δοθούν χρήματα στην Κύπρο από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, τότε κάποια στιγμή την άνοιξη το κυπριακό τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει.»
Τέλος, η εφημερίδα γράφει ότι στην Κύπρο ισχύει το βρετανικό δίκαιο επιχειρήσεων σύμφωνα με το οποίο δεν απαιτείται να φαίνεται ποιος πραγματικά επωφελείται από την επιχείρηση και η SZ παρατηρεί: «Οι ειδικοί προειδοποιούν σχετικά με τις επικρίσεις ότι στην Κύπρο γίνεται το μεγαλύτερο ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Ευρώπη. Ισχυρίζονται όμως πως αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στο Λονδίνο, όπου φυσικά εκεί ισχύει το βρετανικό δίκαιο των επιχειρήσεων και που είναι πολύ εύκολο να ιδρύσει κανείς μια εταιρεία χωρίς να δηλώσει ποιος επωφελείται».
Η TAZ του Βερολίνου φιλοξενεί ρεπορτάζ σχετικά με τη έφοδο της αστυνομίας στη βίλα Αμαλία και σημειώνει: «Η βίλα Αμαλία έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις στην Ελλάδα. Η αριστερή αντιπολίτευση επιρρίπτει στον κυβερνητικό συνασπισμό «μια πολιτική αντιποίνων», η οποία στόχο έχει να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Οι συντηρητικοί ισχυρίζονται από την πλευρά τους ότι η Αριστερά ανέχεται «τη βία» των καταληψιών και την ενθαρρύνει στοχευμένα».
Επίμελεια: Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου