Ετικέτες

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Θανάσιμες διαστάσεις λαμβάνει η υποβρύχια ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού


Θανάσιμες διαστάσεις λαμβάνει η υποβρύχια ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού
Η «αορατότητα» αυτών των υποβρυχίων παρέχει στην Ελλάδα ένα βασικό πλεονέκτημα σε άκρως απόρρητες επιχειρήσεις. Η συμβολή εν καιρώ ειρήνης, τεράστια – συγκέντρωση πληροφοριών. Σε περιόδους πολέμου είναι από τα πιο επιθετικά μέσα της Ελλάδας. Κινούνται αθόρυβα, αλλά μην αφήνετε την γαλήνη τους να σας ξεγελάσουν – είναι από τα περισσότερο εξελιγμένα πολεμικά εργαλεία του οπλοστασίου της χώρας μας.
Mετά τον «Παπανικολή» (S-120) και τον «Πιπίνος» (S-121), τώρα και ο «Mατρώζος» (S-122): Οι υποβρύχιες δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού έχουν – επιτέλους – αυξηθεί, και η ναυτική ισορροπία ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια περίπλοκη πολιτική στιγμή, αλλάζει υπέρ του Πολεμικού Ναυτικού

Ο Σόιμπλε ζήτησε αντικατάσταση του Βαρουφάκη! Μα γιατι; Μνημόνιο δεν υπέγραψε;


Αίτημα αντικατάστασης (!) του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη φέρεται να κατέθεσε ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα κατά τη διάρκεια συνάντησής του με Έλληνα υπουργό!
Την αποκάλυψη της αδιανόητης γερμανικής πρόκλησης κάνει η εφημερίδα «Real News», σύμφωνα με ρεπορτάζ της οποίας υπάρχει αίτημα του Βερολίνου για αποπομπή του υπουργού Οικονομικών από το κυβερνητικό σχήμα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γιάννης Βαρουφάκης έχει μπει στο… στόχαστρο του Γερμανού ομολόγου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τον θεωρεί εμπόδιο στην προσπάθεια συνέχισης των διαπραγματεύσεων.

Τέτοια ώρα, Κυριακή της Τυρινής η γιαγιά ετοίμαζε την χάσκα…


saloniΤι είναι η χάσκα; Γράφει η Φωτεινή Βαρδάκα…

Η “χάσκα” ή ο “χάσκας”, αλλιώς “χάσκαρη”, “χάψαρου”, “χάψαλου» είναι αποκριάτικο έθιμο που τηρείται κυρίως στην περιοχή της Μακεδονίας, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Σε κλώστη (ο κατά κόσμον λεπτός πλάστης με τον οποίο οι νοικοκυρές ανοίγουν φύλλο για πίτα) δένεται κλωστή που στην μια της άκρη κρέμεται ένα ξεφλουδισμένο αυγό. Ο παππούς ή κάποιος θείος της οικογένειας κάθεται στο κέντρο ή στην περιφέρεια κύκλου που αποτελείται από τα νεότερα μέλη της οικογένειας και με παιγνιώδη τρόπο χειρίζεται την χάσκα ενώ τα παιδιά της οικογένειας προσπαθούν με το στόμα και χωρίς τη βοήθεια των χεριών να πιάσουν το αυγό!

Όποιος τα καταφέρει θεωρείται τυχερός. Ένα έθιμο που σηματοδοτεί την έναρξη της σαρακοστής καθώς λέγεται πώς « με αυγό κλείνει το στόμα το βράδυ της Αποκριάς, με αυγό ανοίγει το βράδυ της Ανάστασης».

Προσωπικά έχω μνήμες από το έθιμο, με τον θείο μου να μας πειράζει και κάθε φορά που προσπαθούσαμε να πιάσουμε το αυγό επίτηδες να τινάζει ψηλά τον κλώστη…ποτέ δεν κατάφερα να κερδίσω!!

Ξεφυλίζοντας την Ιστορία: Οταν άρχισε η μοιρασιά των χωρών…

 

ΤΕΧΕΡΑΝΗ, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1943
Μέχρι το 1942 ο Χίτλερ φαινόταν να κυριαρχεί στην Ευρώπη. Ωστόσο, η οργανωμένη συμμαχική αντεπίθεση κατά του Aξονα, μετά το 1942, οδήγησε στη βαθμιαία υποχώρηση των ναζιστικών δυνάμεων σε όλα τα μέτωπα.
Η κατίσχυση των Σοβιετικών στο Στάλινγκραντ και οι επιτυχίες των δυτικών συμμάχων στο μέτωπο της Ιταλίας ώθησαν σε συνεννοήσεις και σε κινήσεις στρατιωτικού συντονισμού που ξεκίνησαν με την περίφημη συνάντηση της Τεχεράνης το Νοέμβριο του 1943.
Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από εκείνη τη συνάντηση στην οποία οι τρεις βασικοί σύμμαχοι, Ρούζβελτ, Τσόρτσιλ και Στάλιν συζήτησαν για το νέο κόσμο που θα διαμορφωθεί μεταπολεμικά.
Οι διαβουλεύσεις των «τριών» στην Τεχεράνη και στη συνέχεια αυτές της Γιάλτα και του Πότσδαμ καρποφόρησαν. Από την πρώτη στιγμή και μετά τη διάσκεψη της Τεχεράνης υλοποιήθηκε ένα κοινό σχέδιο αντεπίθεσης που υλοποιήθηκε σε μία γιγαντιαία στρατιωτική επιχείρηση, την απόβαση στη Νορμανδία, που ξεκίνησε στις 6 Ιουνίου του 1944 από τις γαλλικές ακτές με κατεύθυνση την ευρωπαϊκή ενδοχώρα.

Islam and Norway's Leaking Fish Tank

Islamists such as Arfan Bhatti, Mullah Krekar and Ubaydullah Hussain have openly said they want Sharia law introduced in Norway, and placed above Norwegian law.
With such requests for divisiveness at it core, it is hard to see how Islam can not be in constant conflict with its surroundings.
There simply has been no real debate about the ripple effects created from this cultural collision-course between Humanism and Islamism.
It is probably high time to take a long, critical look at the contents of the Qur'an and see what values and spiritual seeds it can plant in people's minds. Europeans are just starting to face a reality with which Israelis have lived for years.
Here, those who seem "out of line" risk being publicly and privately destroyed by self-appointed "anti-racists," who do their best to sabotage anyone with the audacity to voice an opinion different from theirs.
Either way, this reaction shows that the openness for discussing sensitive issues is not much better in Norway than in Pakistan.
Politicians need to be especially wary of those they choose as advisors. It is so easy to be an extremist in moderates' clothing.
Life is stirring in the fish tank. It is a controlled space, where one cannot see out and is dependent on nourishment from above.
Or undernourishment. It comes from the press, with its censorship; from politicians, with their refusal to acknowledge how the increased presence of Islam is directly connected to the rise in anti-Semitism in Europe, and from the country's "we-know-better" intellectual elite, who pass along "correct" truths. The term "prefabricated fodder" comes to mind. Norway is not the sole purveyor of it in Europe, unfortunately.

ΔΩΣΙΛΟΓΟΣ:ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΧΩΡΙΣ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΛΕΟΝ;


.
     Από δεξιά στα αριστερά: Ρόμαν Σουκχέβιτς, Ντμίτρο Χρουτσαί και Γιεκατερίνα Μιέτσκο-Λαγκούτς στο Μπουράτς τον Νοέμβριο του 1943 λίγο πρίν την προτελευταία φάση των σφαγών των Πολωνών  της  Βολχύνια και της Ανατολικής Γαλικίας στο Ρίβνε, Λουστκ, Βολοντύμυρ και Κόβελ.[1]
Μεταφράζει ο  Χρήστος Βούλγαρης

     Η  κρίση στην Ουκρανία έκανε εμφανείς τις διαφωνίες που υπάρχουν στην Ευρώπη αναφορικά με τον τρόπο με το οποίο ο Β!ΠΠ μνημονεύεται. O Γκάρεθ Πρίτσαρντ και η Ντεσίσλαβα Γκάντσεβα εξετάζουν την αμφιλεγόμενη αντιπαράθεση αναφορικά με τον δωσιλογισμό κατά την διάρκεια του Β!ΠΠ.

Τι δείχνει η ιστορία της Ευρώπης για τους συμβιβασμούς


ΑΤΥΠΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΩΝ.

Τι δείχνει η ιστορία της Ευρώπης για τους συμβιβασμούς

Ισοζύγιο μηδενικού αθροίσματος ή πιο απλά συμβιβασμός χωρίς νικητές και ηττημένους. Το παραπάνω πλαίσιο διαπραγμάτευσης έχει ταυτισθεί, έχει πιστωθεί αποκλειστικά και μόνον στη δυναμική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, έτσι όπως αυτή εξελίχθηκε από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης το 1957 που ίδρυσε την ΕΟΚ των Έξι μέχρι και σήμερα.

Αμερικανικό δορυφορικό σύστημα επικοινωνιών παράτησαν στο Debaltseve οι Ουκρανοί που οπισθοχώρησαν (Φωτό)


Αμερικανικό δορυφορικό σύστημα επικοινωνιών παράτησαν στο Debaltseve οι Ουκρανοί που οπισθοχώρησαν (Φωτό & Βίντεο)
Πάνω στον πανικό τους για απομάκρυνση από το Debaltseve μετά από τη Συμφωνία στο Μινσκ και το άγριο σφυροκόπημα από τους αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου παράτησαν τον εξοπλισμό τους. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο οι αυτονομιστές βρήκαν δορυφορικό εξοπλισμό επικοινωνιών … από τις ΗΠΑ.

Ο Απόστολος και το Ευαγγέλιο της Κυριακής 22-2-2015 (Κυριακή της Τυρινής)


Ο Απόστολος και το Ευαγγέλιο της Κυριακής 22-2-2015 (Κυριακή της Τυρινής)
Το Αποστολικό Ανάγνωσμα(Ρωμ. ιγ´ 11-ιδ´ 4)
Ἀδελφοί, νῦν γὰρ ἐγγύτερον ἡμῶν ἡ σωτηρία ἢ ὅτε ἐπιστεύσαμεν. ῾Η νὺξ προέκοψεν, ἡ δὲ ἡμέρα ἤγγικεν. ᾿Αποθώμεθα οὖν τὰ ἔργα τοῦ σκότους καὶ ἐνδυσώμεθα τὰ ὅπλα τοῦ φωτός. ῾Ως ἐν ἡμέρᾳ εὐσχημόνως περιπατήσωμεν, μὴ κώμοις καὶ μέθαις, μὴ κοίταις καὶ ἀσελγείαις, μὴ ἔριδι καὶ ζήλῳ, ἀλλ᾿ ἐνδύσασθε τὸν Κύριον ᾿Ιησοῦν Χριστόν, καὶ τῆς σαρκὸς πρόνοιαν μὴ ποιεῖσθε εἰς ἐπιθυμίας.Τὸν δὲ ἀσθενοῦντα τῇ πίστει προσλαμβάνεσθε, μὴ εἰς διακρίσεις διαλογισμῶν. ῞Ος μὲν πιστεύει φαγεῖν πάντα, ὁ δὲ ἀσθενῶν λάχανα ἐσθίει.
῾Ο ἐσθίων τὸν μὴ ἐσθίοντα μὴ ἐξουθενείτω, καὶ ὁ μὴ ἐσθίων τὸν ἐσθίοντα μὴ κρινέτω· ὁ Θεὸς γὰρ αὐτὸν προσελάβετο. Σὺ τίς εἶ ὁ κρίνων ἀλλότριον οἰκέτην; Τῷ ἰδίῳ Κυρίῳ στήκει ἢ πίπτει· σταθήσεται δέ· δυνατὸς γάρ ἐστιν ὁ Θεὸς στῆσαι αὐτόν.

21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1913. Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

 

του Σταύρου Δερματά, Αντιστρατήγου ε.α., Αποφοίτου της Ζωσιμαίας Σχολής
Οι καρτποστάλ είναι από το αρχείο του Θανάση Ζυγούρη, Προέδρου του Τμήματος Ιωαννίνων του Συλλόγου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων.
Σ.απ.γαλ.: δεν ήταν δυνατή η εμφάνισή τους στο blog μας,μπορείτε όμως να πάτε στην πηγή και να τις δείτε.
Οι φωτογραφίες στην ανάρτηση είναι των γνωστών φωτογράφων Romaides – Zeitz.Τις είδαμε στο εξαιρετικό http://epirusgate.blogspot.gr/.
Το άρθρο έχει γραφεί πιό παλιά, αλλά δίνει μία σφαιρική εικόνα της Ιστορίας της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.
ΓΕΝΙΚΑ
Γιορτάζουμε φέτος την 96η επέτειο της απελευθερώσεως των Ιωαννίνων. Η επέτειος αυτή δεν είναι απλά μια τυπική εκδήλωση, μια παρέλαση και ένας πανηγυρικός. Είναι μια υποχρέωση συνειδητή απότισης του πρέποντος φόρου τιμής στους συντελεστές της ανεξαρτησίας του έθνους, είναι υποχρέωση που αποδεικνύει το ανεπτυγμένο ηθικό του λαού και την ύπαρξη αισθήματος ευγνωμοσύνης διαπαιδαγωγώντας ταυτόχρονα τους νέους στη διατήρηση της φλόγας της φυλής μας άσβεστης Δυστυχώς, πολλοί απόγονοι αυτών των ηρώων, μέσα στο γενικό και νοσηρό πλαίσιο της επιχειρούμενης παγκοσμιοποίησης και διαγραφής της ιστορικής και εθνικής μνήμης δεν τους τιμούν.

Καλό σχολείο είναι μόνο το δημοκρατικό σχολείο!

 

Μπράβο στον Υπ. Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά για την τοποθέτησή του σχετικά με την αριστεία και τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία! Φτάνει με τις ελιτ και με τη βαθμοθηρία τους! Η ελληνική οικογένεια και το ελληνικό σχολείο οφείλουν να προσανατολίσουν τα παιδιά τους προς την οικοδόμηση μιας ευτυχισμένης, ισορροπημένης προσωπικότητας και να τους καλλιεργήσουν κοινωνική συνείδηση. Αντίθετα, τα ελιτίστικα σχολεία, τα καμουφλαρισμένα πίσω από τον τίτλο του Πρότυπου ή του Πειραματικού δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να χτίζουν έπαρση και εγωιστές, ατομιστές που προορίζονται για κυβερνήτες του λαουτζίκου. Το ίδιο εξάλλου συμβαίνει και με τα ιδιωτικά που δήθεν είναι καλύτερα από τα δημόσια σχολεία. Το πόσο καλύτερα είναι αποδείχθηκε περίτρανα στην περίπτωση του τέκνου του τέως πρωθυπουργού, όταν απολύθηκε η καθηγήτρια του επειδή τον εγκάλεσε που αντέγραφε, όπως θα συνέβαινε για κάθε παιδί «κοινού θνητού»!

Εορτάζοντες την 22αν του μηνός Φεβρουαρίου – ΕΥΡΕΣΙΣ ΤΩΝ ΕΝ ΤΟΙΣ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΑΓΙΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΙΟΥΝΙΑΣ


Εορτάζοντες την  22αν του μηνός Φεβρουαρίου – ΕΥΡΕΣΙΣ ΤΩΝ ΕΝ ΤΟΙΣ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΑΓΙΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΙΟΥΝΙΑΣ
ΕΥΡΕΣΙΣ ΤΩΝ ΕΝ ΤΟΙΣ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΑΓΙΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΙΟΥΝΙΑΣ
Όταν ο αγιότατος Πατριάρχης Θωμάς ήταν στο θρόνο της Κωνσταντινούπολης (607-610), βρέθηκαν τα τίμια λείψανα μερικών αγίων μαρτύρων, κρυμμένα κάτω από τη γη. Αμέσως έγινε ή ανακομιδή τους με ευλάβεια και σεβασμό, και με συνοδεία πολύ λάου. Κατά τη διάρκεια της ανακομιδής, πολλές και διάφορες ασθένειες θεραπεύτηκαν. “Αφού δε πέρασαν πολλά χρόνια, ο Θεός αποκάλυψε σ” ένα άνθρωπο κληρικό και καλλιγράφο, το Νικόλαο, ότι στον ίδιο τόπο εκείνο τον καλούμενο Ευγενίου, βρίσκονται κρυμμένα και τα άγια λείψανα των Αποστόλων Ανδρόνικου και Ίουνίας, τους οποίους αναφέρει ο απ. Παύλος στην προς Ρωμαίους επιστολή του, ως έξης: «“Ασπάσασθε “Ανδρόνικον και Ίουνίαν τους συγγενείς μου και συναιχμαλώτους μου, οίτινες είσιν επίσημοι εν τοις άποστόλοις, οι και προ εμού γεγόνασιν εν Χριστώ» (Ρωμ. ιοτ” 7).
Απολυτίκιο. Ήχος α”. Τον τάφον σου Σωτήρ.
Ως ρόδα νοητά, και χαρίτων ταμεία, έφάνησαν εκ γης, τα σεπτά υμών σκηνή, πανένδοξοι Μάρτυρες, Εκκλησίας έδραίωμα, διαπνέοντα, των Ίαμάτων την χάριν, και παρέχοντα, όσμήν ζωής τοις εκ πόθου, υμάς μακαρίζουσι.

ΠΡΟΣΟΧΗ… ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΗ ΑΜΑΡΤΙΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ… ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΗ ΑΜΑΡΤΙΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ… ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΗ ΑΜΑΡΤΙΑ
Αν σου πω, νήστεψε πολλές φορές μου προβάλλεις ως δικαιολογία την ασθένεια του σώματος.
Αν σου πω, δώσε στους φτωχούς μου λες ότι είσαι φτωχός και έχεις να αναθρέψεις παιδιά.
Αν σου πω να έρχεσαι τακτικά στις Συνάξεις της Εκκλησίας, μου λες, έχω διάφορες μέριμνες.
Αν σου πω, πρόσεχε αυτά που λέγονται στην Εκκλησία και κατανόησε το βάθος των λόγων του Θεού, μου προβάλλεις ως δικαιολογία την έλλειψη μορφώσεως.
Αν σου πω, φρόντισε να βοηθήσεις ψυχικά τον αδελφό σου, μου λες ότι δεν υπακούει όταν τον συμβουλεύω, αφού πολλές φορές του μίλησα και περιφρόνησε τα λόγια μου…
Βέβαια, δεν ευσταθούν οι προφάσεις αυτές και όλα αυτά είναι χλιαρά λόγια, αλλά, παρά ταύτα, μπορείς να προφασίζεσαι.
Αν όμως σου πω, άφησε την οργή και συγχώρεσε τον αδελφό σου, ποια από τις προφάσεις αυτές μπορείς να χρησιμοποιήσεις;
Διότι νομίζω, δεν μπορείς να φέρεις ως πρόφαση ούτε ασθένεια σώματος, ούτε φτώχεια, ούτε αμάθεια, ούτε απασχόληση και μέριμνα, ούτε τίποτε άλλο.
Γι’ αυτό απ’ όλες σου τις αμαρτίες, αυτή η αμαρτία θα σου είναι ασυγχώρητη. Αλήθεια, πως θα μπορέσεις να υψώσεις τα χέρια σου στον Ουρανό; Πως θα κινήσεις τη γλώσσα σου να προσευχηθείς;
Πως θα ζητήσεις συγνώμη;
Ακόμη κι’ αν θέλει ο Θεός να σου συγχωρήσει τις αμαρτίες, δεν Του το επιτρέπεις εσύ, επειδή δεν συγχωρείς τις αμαρτίες του αδελφού σου.
Διότι, αν εσύ ο ίδιος εκδικηθείς και επιτεθείς εναντίον του, είτε με λόγια, είτε με ανάλογες συμπεριφορές, είτε με κατάρες, ο Θεός δεν θα επέμβει πλέον, αφού εσύ ανέλαβες την τιμωρία Του.
Και όχι μόνο δεν θα επέμβει, αλλά και από σένα θα ζητήσει λόγο, διότι φέρθηκες υβριστικά προς Αυτόν.
Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος
perivolipanagias

Η ιστορία του ποπ-κορν


Η ιστορία του ποπ-κορν


Δημοφιλές σνακ από καβουρντισμένους κόκκους αραβοσίτου. Προτού το ανακαλύψουν οι κινηματογραφόφιλοι ήταν ήδη γνωστή και αγαπητή συνήθεια στους κατοίκους των σπηλαίων. Το παλαιότερο εύρημα, ηλικίας 5.000 ετών, εντοπίστηκε στο Νέο Μεξικό και οι επιστήμονες το θεωρούν καθαρά αμερικανικό προϊόν.
Οι ιθαγενείς το απολάμβαναν τοποθετώντας έναν - έναν τους σπόρους αραβοσίτου πάνω από τη φλόγα με τη βοήθεια ενός κλαδιού. Με το ποπ-κορν έφτιαχναν μπύρα και σούπες, ενώ το χρησιμοποιούσαν και για την κατασκευή κοσμημάτων. Κάπως έτσι έμαθε την ύπαρξη του ο Χριστόφορος Κολόμβος.

Κατίνα Παξινού 1900 – 1973


Κατίνα Παξινού
Η Κατίνα Παξινού υπήρξε η πρώτη ελληνίδα ηθοποιός που κατάφερε να σταθεί στο Χόλιγουντ και μάλιστα με δικούς της όρους, να διαπρέψει θεατρικά και κινηματογραφικά στην Ευρώπη, να ξεχωρίσει ως τραγωδός παγκοσμίου βεληνεκούς.
Γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1900 στον Πειραιά. Σπούδασε στο Ωδείο της Γενεύης, καθώς και σε σχολές του Βερολίνου και της Βιέννης. Πρωτοεμφανίστηκε στη Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά ως ηθοποιός του λυρικού θεάτρου, στην όπερα «Αδελφή Βεατρίκη» του Δημήτρη Μητρόπουλου.

Κυριάκος Βαρβαρέσος 1884 – 1957

Κυριάκος Βαρβαρέσος
Διακεκριμένος Έλληνας οικονομολόγος, πανεπιστημιακός δάσκαλος, ακαδημαϊκός, τραπεζίτης και πολιτικός.
Ο Κυριάκος Βαρβαρέσος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου 1884 και καταγόταν από τα Βάτικα Λακωνίας. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το οποίο έλαβε διδακτορικό δίπλωμα το 1906, με θέμα διατριβής: «Η θεωρία του πληθυσμού». Στη συνέχεια  πραγματοποίησε σπουδές στα οικονομικά, με έμφαση στη Στατιστική, στα Πανεπιστήμια του Μονάχου και του Βερολίνου. Στην πρωτεύουσα της Γερμανίας έκανε πρακτική άσκηση επί εννέα μήνες στο γραφείο Στατιστικής, αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες.

Γρηγόρης Αυξεντίου 1928 – 1957


Γρηγόρης Αυξεντίου
Ήρωας του ελληνοκυπριακού αγώνα κατά των άγγλων δυναστών στη μεγαλόνησο.
Γεννήθηκε στο χωριό Λύση Αμμοχώστου στις 22 Φεβρουαρίου 1928. Με την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο μετέβη στην Ελλάδα για να σπουδάσει στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Μπήκε τελικά στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών και παράλληλα μελετούσε για να εγγραφεί στη Φιλοσοφική. Υπηρέτησε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ως Ανθυπολοχαγός πεζικού και μετά επέστρεψε στην Κύπρο, όπου εργάστηκε ως οδηγός ταξί.
Στις 20 Ιανουαρίου 1955 έγινε η πρώτη συνάντηση του Αυξεντίου με τον Γεώργιο Διγενή - Γρίβα, που ήταν αρχηγός της Ε.Ο.Κ.Α. (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών) και μπήκε στον αγώνα κατά των Άγγλων. Την άνοιξη του ιδίου χρόνου συμμετείχε στις επιθέσεις κατά της Ηλεκτρικής Εταιρείας και του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Λευκωσίας.

Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης


Η Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης είναι μια Προσκοπική και Οδηγική εκδήλωση. Γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1926 στις 22 Φεβρουαρίου, σε ανάμνηση της γέννησης του ιδρυτή του Προσκοπισμού Λόρδου Μπέϊντεν - Πάουελ (22/2/1857).
Την ημέρα αυτή οι Πρόσκοποι και οι Οδηγοί συλλογίζονται για τις αξίες των οργανώσεών τους, αποστέλλουν τις ευχές σε όλους όσοι ανήκουν στη μεγάλη αυτή παγκόσμια οικογένεια και πραγματοποιούν εράνους για να βοηθήσουν προσκόπους και οδηγούς σε φτωχές χώρες.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/worldays/156#ixzz3SR0RQrV5

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 22 Φεβρουαρίου


μ. Χ.
1821

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης διαβαίνει τον Προύθο για να κηρύξει την Επανάσταση στη Μολδοβλαχία.
1848

Ξεσπά η λεγόμενη Φεβρουαριανή Επανάσταση, που θα οδηγήσει στην κατάργηση της βασιλείας και στην εγκαθίδρυση της Β' Γαλλικής Δημοκρατίας.

Europe needs a lasting solution for the Greek problem


– no prospect for sustainable market borrowing leaves bitter choices
by Zsolt Darvas on 19th February 2015
The talks between the new Greek government and Eurozone partners turned out to be as hectic and as tough as expected. Greece wants to get debt relief and fiscal space to spend more, revise structural reforms, stop privatisations and declare a political victory in turning down the previous bail-outs, while Eurozone partners want to stick to the terms of the bail-out agreements and keep a hard line position to prevent populist movements gaining more strength in other Eurozone countries.Not an easy circle to square.
At the time of writing this article, talks between Greece and its partners had again broken down. While some form of agreement on filling the short-term funding gap will likely be reached, there is a more important issue than surviving the next few months: finding a lasting solution. All previous attempts to address Greece’s pressing problems since 2010 have been short-lived and the spectre of a Greek exit from the euro area has recurrently returned.