Ετικέτες

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011




ΚΥΡΙΑΚΉ, 20 ΜΑΡΤΊΟΥ 2011


Μετά τη Λιβύη να βομβαρδίσουν τον κατοχικό στρατό στην Κύπρο και στο Κουρδιστάν

undefined
του Σάββα Καλεντερίδη
Έχουν αρχίσει οι βομβαρδισμοί στη Λιβύη, υπό το πρόσχημα της προστασίας των αμάχων από το καθεστώς του Καντάφι.
Το μέγεθος των ανθρωπίνων απωλειών από τις προσπάθειες του καθεστώτος του Καντάφι να ελέγξει τους εξεγερμένους και τους 'εξεγερμένους' πολίτες της Λιβύης, είναι λίγο-πολύ γνωστό.
Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν αγγίζει καν τις χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους της εισβολής, τους 200 χιλιάδες πρόσφυγες της κατοχής, των οποίων την περιουσία συνεχίζουν να σφετερίζονται οι βάρβαροι Τούρκοι, στον οποίο σφετερισμό συμμετέχουν σε πολλές περιπτώσεις οι συνένοχοί τους Βρετανοί και Εβραίοι.
Σε καμία περίπτωση δεν αγγίζει τη βαρβαρότητα των 40 χιλιάδων νεκρών του Κουρδιστάν, των 4.500 χιλιάδων καμένων και κατεστραμένων κουρδικών χωριών, των 5 εκατομμυρίων εκτοπισμένων Κούρδων από τις εστίες τους των 5 και 6 χιλιάδων ετών, εκτοπισμένοι από ένα βάρβαρο φύλλο που εισήλθε στην Ανατολή πρν από 950 χρόνια και καταστρέφει ακατάπαυστα λαούς και πολιτισμούς.
Η θετική στάση της ελληνικής κυβέρνησης, αν μας λογαριάζει πια κανείς, απέναντι στην επίθεση στη Λιβύη θα είχε νόημα αν στηριζόταν στη θέση ότι η διεθνής κοινότητα θα επιβάλλει έστω και αργά δικαιοσύνη, αν χρειαστεί με τον ίδιο τρόπο,  αποκαθιστώντας την τάξη στην Κύπρο και το Κουρδιστάν.
Να δηλώσουν σύσσωμα λοιπόν τα κόμματα και η κυβέρνηση της Ελλάδος ότι αναμένουν από εκείνους που βομβαρδίζουν τη Λιβύη, να πράξουν το ίδιο εναντίον της Τουρκίας, που διέπραξε και συνεχίζει να διαπράτει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητος στην Κύπρο και το Κουρδιστάν και είναι έτοιμη να διαταράξει την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Αιγαίο, διατηρώντας το μεγαλύτερο στόλο αποβατικών παγκοσμίως για καθαρά επιθετική χρήση εναντίον των ελληνικών νησιών. Με άλλα, καθαρά, λόγια, για να κάνουν απόβαση και να καταλάβουν ελληνικά νησιά. 
Μήπως οι βομβαρδισμοί θα πρέπει να αρχίσουν από εκεί, με τη βύθιση αυτού του αποβατικού στόλου, που απειλεί καθημερινώς τα ελληνικά νησιά και την Ειρήνη στην περιοχή;

Οι πύραυλοι της Λιβύης



ΚΥΡΙΑΚΉ, 20 ΜΑΡΤΊΟΥ 2011

Η αεράμυνα της Λιβύης







Πύραυλοι από αμερικανικό πολεμικό σκάφος κατά των δυνάμεων του Καντάφι


Πύραυλοι από αμερικανικό πολεμικό σκάφος κατά των δυνάμεων του Καντάφι

18/3Τα Ηνωμένα Έθνη έδωσαν εντολή για αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη με στόχο την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι, λίγες ώρες μετά τις απειλές του Λίβυου ηγέτη ότι θα βομβαρδίσει το οχυρό των εξεγερθέντων στη Βεγγάζη στη διάρκεια της νύχτας, «χωρίς οίκτο και μετάνοια»
Αμερικανικό πολεμικό πλοίο εξαπέλυσε πυραύλους Τόμαχοκ κατά της Λιβύης αργά το Σάββατο, στο πλαίσιο της διεθνούς προσπάθειας κατά του συνταγματάρχη Καντάφι, μετέδωσε το CNN επικαλούμενο αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας.
Από την πλευρά της η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι βομβαρδίστηκαν από αεροσκάφη «των σταυροφόρων του εχθρού» πολιτικοί στόχοι στην Τρίπολη.
Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν εξαπολύσει πάνω από 110 πύραυλους Κρούζ έως τώρα κατά λιβυκών στόχων στην πρώτη φάση της επιχείρησης της συμμαχίας με στόχο τις δυνάμεις πιστές στον συνταγματάρχη Καντάφι, ανακοίνωσε αμερικανός ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος αργά σήμερα σε συνέντευξη Τύπου.

Πώς παρουσιάζεται η Eλληνική Eπανάσταση (1821) στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Πώς παρουσιάζεται η Eλληνική Eπανάσταση (1821) στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Κατσουλάκος Θεόδωρος και Τσαντίνης Κώστας
Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφραση του τουρκικού σχολικού εγχειριδίου (Emin Oktay, Tarih, Lise: III, έκδ. 1988, σσ. 237-240) και καταδεικνύει τον τρόπο που διδάσκονται οι γείτονες την κοινή μας Ιστορία. Τα σχόλια  και οι υποσημειώσεις είναι των συγγραφέων Κατσουλάκου Θ.,Τσαντίνη Κ. από το βιβλίο τους “Προβλήματα Ιστοριογραφίας στα Σχολικά Εγχειρίδια των Βαλκανικών Κρατών. Επανάσταση του. ΄21, Βαλκανικοί Πόλεμοι. εκδ.  Εκκρεμές”

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ. Μια νέα εθνική στρατηγική για τον Ελληνισμό


ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ. Μια νέα εθνική στρατηγική για τον Ελληνισμό

Βασίλης Ξυδιάς
Πριν από δύο περίπου δεκαετίες εκδόθηκε ένα μικρό βιβλίο μου με τίτλο «Η Βαλκανική Κοινοπολιτεία – Λίγα λόγια για μια Μεγάλη Ιδέα» (εκδ. Δόμος, 1994).
Το βιβλίο αυτό, που αναδημοσιεύεται τώρα ολόκληρο στο Αντίφωνο (βλ. εδώ), διερευνά το ενδεχόμενο μιας εθνικής στρατηγικής που ξεπερνά το δίλημμα ανάμεσα στον εθνοκλαστικό “κοσμοπολιτισμό” και τον “ανάδελφο” εθνοκρατισμό – δίλημμα εγκλωβιστικό τόσο για την ιστορική προοπτική όσο και για την εθνική ιδιοσυγκρασία του Νέου Ελληνισμού.

Αποστάσεις «κατόπιν εορτής» από τους Άραβες για τους βομβαρδισμούς της Δύσης


Αποστάσεις «κατόπιν εορτής» από τους Άραβες για τους βομβαρδισμούς της Δύσης

Το Σάββατο το απόγευμα ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα, ο οποίος φέρεται να έχει φιλοδοξίες στην μετά Μουμπάρακεποχή στην Αίγυπτό, εξέφρασε διαφωνίες για τη στάση της Δύσης και την τακτική που χρησιμοποίησε για την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου του ΟΗΕ για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη.
Ο Μούσα σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι Άραβες δεν επιθυμούσαν στρατιωτικές επιθέσεις από δυτικές δυνάμεις που πλήττουν άμαχους .

Ελληνικά νεώτερα και αλλιώτικα


Ελληνικά νεώτερα και αλλιώτικα


TOY ΜΙΧAΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
* Αλλαγές πολλές τελευταία στον πολιτικό και οικονομικό χάρτη της χώρας. Οι περισσότερες ανακουφιστικές, ελπιδοφόρες. Χωρίς όμως να λείπουν, παράλληλα, νέες δυσκολίες και περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα. Επίκεινται…