Ετικέτες

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Ελληνικά νεώτερα και αλλιώτικα


Ελληνικά νεώτερα και αλλιώτικα


TOY ΜΙΧAΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
* Αλλαγές πολλές τελευταία στον πολιτικό και οικονομικό χάρτη της χώρας. Οι περισσότερες ανακουφιστικές, ελπιδοφόρες. Χωρίς όμως να λείπουν, παράλληλα, νέες δυσκολίες και περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα. Επίκεινται…

Ομως κάποιοι μεγάλοι κίνδυνοι φαίνεται να απομακρύνθηκαν μετά τη Σύνοδο της 11ης Μαρτίου και να γίνονται οριστικά παρελθόν μετά τη νέα Σύνοδο στις 25 Μαρτίου, την άλλη εβδομάδα. Τρεις, συγκεκριμένα. Αποχαιρετούμε, λοιπόν, κάθε κίνδυνο επιστροφής στη δραχμή, περιθωριοποίησης στην ΟΝΕ και επιπλέον χρεοκοπίας της Ελλάδας.
* Αυτές οι ζοφερές προοπτικές δεν υπάρχουν σε πολύχρονη μακροοικονομική κλίμακα. Οπως σε μικροοικονομική κλίμακα, δηλαδή για τους επόμενους μήνες, δεν θα έχουμε εξελίξεις σε θέματα πολιτικά. Τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και μετά –όπως επισημάναμε πρώτοι από τον «Α.Τ.»– την παρέλευση του 18μήνου και την αδυναμία για πρόωρες εκλογές με λίστα.
Κι εδώ υπάρχουν τρία ανακουφιστικά νέα δεδομένα, παρά τα διάφορα παλαιά σενάρια. Δεν βαδίζουμε σε πρόωρες εκλογές (έστω με σταυρό πλέον), δεν βαδίζουμε σε δεύτερο ανασχηματισμό, δεν οδηγούμαστε σε νέο εκλογικό νόμο. Αργούν πλέον όλα αυτά. Βεβαίως με ορατό ορίζοντα το φθινόπωρο, δηλαδή έξι μήνες από τώρα, όταν η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου θα συμπληρώνει δυο χρόνια θητείας. 3 Οκτωβρίου 2011. Τη μισή της τετραετίας διακυβέρνηση.
* Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση δυσφορίας κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και του Μνημονίου έχει μεγαλώσει, δεν φαίνεται στο κοινωνικό μέτωπο να υπάρχουν ακόμα οι σεισμικές αντιδράσεις που υπολόγιζαν όλοι για το φθινόπωρο του 2010 και τον φετινό χειμώνα. Οι διαμαρτυρίες πολλές, αλλά ο μόνος σοβαρός κλονισμός της κυβέρνησης υπήρξε από τον τομέα των δημοσίων συγκοινωνιών. Η μόνη σοβαρή ενόχληση φθοράς, από τους λαθρομετανάστες της Νομικής και της Πατησίων.
* Αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι μια γενική έκρηξη κοινωνική του τύπου «δεν πάει άλλο» δεν μπορεί να πυροδοτηθεί από τα νέα μέτρα – περικοπές που θα αναγκασθεί να λάβει η κυβέρνηση μετά την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ. Μέτρα στέρησης και ακρίβειας (σε επιδόματα, φοροαπαλλαγές, τιμολόγια ΔΕΚΟ, καταργήσεις φορέων του Δημοσίου, νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις) που επιδεινώνουν την κατάσταση σε τρεις έως τώρα ευαίσθητους τομείς: Την Υγεία, την Παιδεία και την Κοινωνική Πρόνοια.
Δεν υπάρχουν πλέον εξαιρέσεις για τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες των χώρων αυτών.
Μπαίνουν κι αυτές στους στόχους της νέας λιτότητας, ως ανταλλάγματα (όπως τονίζει ο Αντ. Σαμαράς) για τις εγγυήσεις «μη χρεοκοπίας» από την Τρόικα και τις Βρυξέλλες. Με ποιο τίμημα όμως πολιτικό;
http://www.adesmeutostupos.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4618945

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου