Ετικέτες

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Η απόκρυφη αρχαιολογία των Ναζί

Η απόκρυφη αρχαιολογία των Ναζί

Περίεργες ιστορίες από την ανασκαφική κρύπτη της ναζιστικής λαίλαπας

Οι εθνικοσοσιαλιστές ήταν παθιασμένοι όπως ξέρουμε με τις ρατσιστικές φυλετικές θεωρίες τους και προσπαθούσαν λυσσασμένα να επιστρατεύσουν την αρχαιολογία ώστε να αποδείξουν τη στρεβλή πεποίθησή τους για την καθαρή ράτσα των Αρίων αλλά και την πανάρχαια καταγωγή τους.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Βερολίνο των ναζί…




Πριν από ογδόντα χρόνια οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Βερολίνο, πρωτεύουσα της ναζιστικής Γερμανίας, εξελίχθηκαν σε ένα μεγάλο προπαγανδιστικό θέαμα. Ένα βιβλίο φωτίζει τις 16 ημέρες του Αυγούστου 1936.
Olympische Spiele 1936 Berlin Eröffnungszeremonie
Ο Χίτλερ βρίσκεται ήδη εδώ και τρία χρόνια στην εξουσία, ωστόσο οι πινακίδες που απαγορεύουν την είσοδο των Εβραίων στα καταστήματα έχουν εξαφανιστεί. Αντί για τον ύμνο του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος ακούγονται παντού στο Βερολίνο χαρούμενοι ήχοι σουίνγκ. Και σύμφωνα με τις οδηγίες της κυβέρνησης προς τα μέσα ενημέρωσης του Γ΄ Ράιχ «δεν θα πρέπει να θιγεί η ευαισθησία των μαύρων» κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου το 1936.
Η ναζιστική Γερμανία με τον Χίτλερ στην κορυφή της ιεραρχίας, ο οποίος τον Μάρτιο του 1936 παρήλαυνε θριαμβικά στη Ρηνανία, θέλει να παρουσιάζεται ως ανοιχτή και ανεκτική χώρα. Ακριβώς αυτή την καθημερινότητα εκείνης της εποχής καταγράφει στο βιβλίο του «Βερολίνο 1936 – δεκαέξι ημέρες του Αυγούστου» ο Όλιβερ Χίλμες. Ο ιστορικός παρουσιάζει τις ημέρες των Ολυμπιακών Αγώνων στο Βερολίνο με τη μορφή ενός ημερολογίου. Αναμιγνύει αρχειακό υλικό με στοιχεία μυθοπλασίας, για να ανασυγκροτήσει τη «μαρτυρία» ενός αυτόπτη και να προσφέρει στον αναγνώστη ένα αληθοφανές βίωμα.