Ετικέτες

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Μαθήματα Ιστορίας….

Αναρτήθηκε από τον/την exomatiakaivlepo στο Οκτωβρίου 19, 2012
Το ΚΕΙΜΕΝΟ 1 θα το βρείτε στο βιβλίο της Ιστορίας της 6ης δημοτικού στο κεφάλαιο «Οι Έλληνες κάτω από την οθωμανική και την λατινική κυριαρχία (1453 – 1821)» σελίδα 33. 
Το ΚΕΙΜΕΝΟ 2 δε θα το βρείτε πουθενά. Πιθανόν μετά από 50 – 70 χρόνια να γράφουν κάτι παρόμοιο για την σημερινή κατάσταση στη χώρα μας.

ΚΕΙΜΕΝΟ 1 (1453 – 1821)
ΚΕΙΜΕΝΟ 2 (2010-…)
Μετά την τουρκική κατάκτηση, οι περισσότερες από τις επιφανείς βυζαντινές οικογένειες που επέζησαν, μετανάστευσαν κυρίως σε λατινοκρατούμενες περιοχές ή στη Δυτική Ευρώπη…
Αν και θεωρητικά οι Οθωμανοί Σουλτάνοι παραχωρούσαν κάποιες ελευθερίες στους «άπιστους» υπηκόους τους, στην καθημερινή ζωή οι περιορισμοί ήταν πολλοί, ιδιαίτερα τους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας. Οι Χριστιανοί υποχρεώνονταν να κατοικούν σε φτωχικές συνοικίες των πόλεων και υπηρετούσαν στον στρατό μόνο σε βοηθητικές υπηρεσίες είτε ως ναύτες και οδηγοί. Απαγορευόταν επίσης οι λιτανείες. Αλλά και οι σοβαρές δικαστικές υποθέσεις που αφορούσαν Χριστιανούς, εξετάζονταν στα μουσουλμανικά ιεροδικεία και όχι στα εκκλησιαστικά δικαστήρια.
Οι σημαντικές διακρίσεις όμως αφορούσαν την κατανομή των φόρων. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία ενδιαφερόταν εξαιρετικά για την είσπραξή τους, καθώς στα έσοδα από τη φορολογία στήριζε κατά μεγάλο μέρος τη συντήρησή της. Οι Χριστιανοί επιβαρύνονταν οικονομικά πολύ περισσότερο από τους Μουσουλμάνους, πληρώνοντας πολλούς τακτικούς φόρους, όπως τον κεφαλικό φόρο, τον φόρο εστίας για τις κατοικίες τους, φόρο για τη χρήση γης (έγγειος) αλλά και για την αγροτική παραγωγή (δεκάτη, το ένα δέκατο της παραγωγής). Εκτός από τους τακτικούς, υπήρχαν και έκτακτοι φόροι, καθώς και αγγαρείες. Οι διακρίσεις σε βάρος των χριστιανών ήταν πιο έντονες σε απομακρυσμένες περιοχές. Οι τοπικοί διοικητές, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η κεντρική εξουσία δε μπορούσε εύκολα να τους ελέγξει, δε δίσταζαν να τους κακομεταχειρίζονται, ιδίως σε περιόδους ταραχών αλλά και για την ενίσχυση του προσωπικού τους ταμείου.
Τα πιο σκληρά όμως μέτρα που αντιμετώπισαν οι Χριστιανοί ήταν οι σφαγές και οι αιχμαλωσίες, οι εξισλαμισμοί, το παιδομάζωμα καθώς και η εγκατάσταση τουρκικών και άλλων φύλων σε εύφορα εδάφη, με συνέπεια την αναγκαστική μετακίνηση ελληνικών πληθυσμών στο εξωτερικό ή σε απομονωμένα και ορεινά μέρη στο εσωτερικό.
Μετά την εγκατάσταση του ΔΝΤ και της τρόικας, οι περισσότερες από τις επιφανείς ελληνικές και ξένες εταιρείες που επέζησαν της πρωτοφανούς ύφεσης, μετανάστευσαν κυρίως σε χώρες της Βαλκανικής ή στη Δυτική Ευρώπη…
Αν και θεωρητικά οι δανειστές παραχωρούσαν κάποιες ελευθερίες στους «τεμπέληδες» εταίρους τους, στην καθημερινή ζωή οι περιορισμοί ήταν πολλοί, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της οικονομικής «προσαρμογής». Οι Έλληνες υποχρεώνονταν να χάνουν διαρκώς σημαντικά κομμάτια από το βιοτικό τους επίπεδο και υπηρετούσαν μόνο σε βοηθητικές υπηρεσίες παραχωρώντας το management στους ξένους «σωτήρες» τους. Αλλά και οι σοβαρές δικαστικές υποθέσεις που αφορούσαν τους Έλληνες, εξετάζονταν στα Αγγλικά και όχι στα Ελληνικά δικαστήρια.
Οι σημαντικές διακρίσεις όμως αφορούσαν την κατανομή των φόρων. Η τρόικα ενδιαφερόταν εξαιρετικά για την είσπραξή τους, καθώς στα έσοδα από τη φορολογία στήριζε κατά μεγάλο μέρος τη σωτηρία των τραπεζών τους. Οι Έλληνες επιβαρύνονταν οικονομικά πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους πολίτες των εταίρων τους στην Ε.Ε., πληρώνοντας πολλούς τακτικούς φόρους, όπως τον φόρο αλληλεγγύης, τον φόρο για τις κατοικίες τους (χαράτσι – ΔΕΗ), φόρο για τη χρήση γης, αλλά και για την παραγωγή (ΦΠΑ 23%). Εκτός από τους τακτικούς, υπήρχαν και έκτακτοι φόροι και εισφορές. Οι διακρίσεις σε βάρος των Ελλήνων ήταν πιο έντονες από το ίδιο τους το κράτος. Η τοπική αυτοδιοίκηση και οι άρχοντές της εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι η κεντρική εξουσία δε μπορούσε εύκολα να τους ελέγξει, δε δίσταζε να τους κακομεταχειρίζονται, για την ενίσχυση του προσωπικού τους ταμείου.
Τα πιο σκληρά θέματα που αντιμετώπισαν οι Έλληνες ήταν οι αυτοκτονίες και οι απολύσεις, η φτώχια καθώς και η εγκατάσταση ξένων σε προνομιούχες περιοχές, με συνέπεια την αναγκαστική μετακίνηση ελληνικών πληθυσμών στο εξωτερικό ή σε απομονωμένα και ορεινά μέρη στο εσωτερικό.
Κάθε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις δεν είναι τυχαία!!!!!!
Μήπως τη λύση στο πρόβλημά μας θα μας τη δείξει η Ιστορία, μήπως θα πρέπει να κάνουμε ότι έκαναν και εκείνοι..
Ας διαβάσουμε την ιστορία μας και εκεί θα βρούμε τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα!!!!
 

Έλληνες «κουκουλοφόροι» πίσω από τα τρελά αιτήματα της τρόικα

http://newpost.gr/post/161594/ellines-koykoyloforoi-piso-apo-ta-trela-aitimata-tis-troika-/

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο τα εργασιακά βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ενώ ανάμεσα στις ρυθμίσεις που συζητούνται είναι μεταξύ άλλων η κατάργηση των τριετιών, η απελευθέρωση του ωραρίου της εργάσιμης εβδομάδας, αλλά και περικοπή των αποζημιώσεων για όσους απολύονται.

Ανακοίνωση Κύκλου Σεμιναρίων για την Ιστορία και τον Πολιτισμό των Ρωμιών της Πόλης



ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ
Το Δ.Σ. της Οι.Ομ.Κω καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αίτηση μέχρι την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012 συμπληρώνοντας το παρακάτω έντυπο και στέλνοντας το ηλεκτρονικά στην διεύθυνση : nnap@otenet.gr ή με φαξ στον αριθμό: 210 7723557. Το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων παρατίθεται παρακάτω.
Σκοπός των Σεμιναρίων είναι η μεταλαμπάδευση στην νέα γενιά της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Ρωμιοσύνης και πρωτίστως η εμπέδωση των σημερινών ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο όπου γης,  Ελληνισμός  της Πόλης.

Βελούδινη παλινόρθωση

Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ Αργά αλλά σταθερά προχωρεί η παλινόρθωση της κυρίαρχης επιρροής της Ρωσίας στην πρώην ΕΣΣΔ. Το πρώτο μεγάλο βήμα ήταν η Ουκρανία, η πρόσφατη αλλαγή στη Γεωργία θεωρήθηκε σαν η ολοκλήρωση, αλλά η δυναμική φαίνεται να συμπεριλαμβάνει ακόμη και την εντός Ε.Ε. και ΝΑΤΟ Λιθουανία.Στην αντιστροφή της δυναμικής διάλυσης της Ρωσικής Αυτοκρατορικής Εμβέλειας συνέβαλαν τρεις παράγοντες:Η αυταρχική ανασύνταξη της Ρωσίας υπό τον Πούτιν, που στην πράξη απαγόρευσε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. πέραν των τριών Βαλτικών Χωρών.Η ρεαλιστική προσαρμογή των ΗΠΑ που έδωσε και έχασε την τελευταία μάχη της στη Γεωργία το Καλοκαίρι του 2008, με αναμενόμενη θεαματική βελτίωση των ρωσοαμερικανικών σχέσεων σε περίπτωση επανεκλογής Ομπάμα παρά την αντιπαράθεση Ουάσιγκτον-Μόσχας στη Συρία.Η κρίση της Ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή της, εντός Ευρωζώνης, Εσθονίας και της εκτός Λετονίας

Μελετώντας τον Πούτιν Το πνεύμα και το κράτος του προέδρου της Ρωσίας

Joshua Yaffa
Το πρωί της 7ης Μαΐου 2012, η μαύρη λιμουζίνα του Βλαντιμίρ Πούτιν γλίστρησε αθόρυβα μέσα στους άδειους δρόμους της Μόσχας. Η αυτοκινητοπομπή τον οδηγούσε στο Κρεμλίνο για την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του ως προέδρου της Ρωσίας. Στα πεζοδρόμια δεν υπήρχαν υποστηρικτές, ούτε ενθουσιώδες πλήθος. Δεν υπήρχαν καν περίεργοι περαστικοί. Κι αυτό γιατί η αστυνομία, φοβούμενη διαμαρτυρίες, είχε ουσιαστικά θέσει την πόλη σε καραντίνα. Η εικόνα του ήταν ενός ανθρώπου απομονωμένου στο κατευναστικό, αν και απατηλό, λίκνο της ανώτατης εξουσίας. Μετά την ορκωμοσία του στο αξίωμα που για πρώτη φορά ανέλαβε πριν από 12 χρόνια, μίλησε με ύφος βαρύ για «το νόημα ολόκληρης της ζωής» του, που είναι να υπηρετεί τη Ρωσία.