Ετικέτες

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Έλληνες «κουκουλοφόροι» πίσω από τα τρελά αιτήματα της τρόικα

http://newpost.gr/post/161594/ellines-koykoyloforoi-piso-apo-ta-trela-aitimata-tis-troika-/

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο τα εργασιακά βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ενώ ανάμεσα στις ρυθμίσεις που συζητούνται είναι μεταξύ άλλων η κατάργηση των τριετιών, η απελευθέρωση του ωραρίου της εργάσιμης εβδομάδας, αλλά και περικοπή των αποζημιώσεων για όσους απολύονται.
Οριστικές αποφάσεις για το ζήτημα αναμένεται να ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο μεγάλα ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι όχι μόνο επανήλθε στη συζήτηση το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων (υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης διέψευδε μέχρι πρότινος ότι η τρόικα ζητά αλλαγές στα εργασιακά), αλλά και η επιμονή των εκπροσώπων των δανειστών στην περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς τη στιγμή που μόλις το Φλεβάρη είχε ψηφιστεί μετά κόπων και βασάνων ανάλογη ρύθμιση που περιλήφθηκε στο Μνημόνιο 2.Το γεγονός αυτό μάλιστα λίγο έλειψε να δημιουργήσει σκηνικό ρήξης στην κυβέρνηση, αφού μετά τη σύσκεψη των αρχηγών την Τρίτη, οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης απείλησαν ανοιχτά να καταψηφίσουν οποιεσδήποτε ρυθμίσεις για τα εργασιακά έφταναν στη Βουλή. Είδαν την κρίση ως ευκαιρία για επιβολή εργασιακού μεσαίωνα Γιατί όμως η τρόικα δείχνει τέτοια επιμονή στην αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα; 
Η απάντηση στο ερώτημα βρίσκεται εντός των συνόρων, και συγκεκριμένα σε εγχώριους επιχειρηματικούς κύκλους ακόμη και σε θεσμικό επίπεδο, όπως οι επιχειρηματικές Ενώσεις και Ομοσπονδίες, που όπως φαίνεται βρήκαν τρόπο να αξιοποιήσουν την κρίση ως… ευκαιρία για να αυξήσουν τα κέρδη τους, συμβουλεύοντας τους εκπροσώπους των δανειστών να προτείνουν μέτρα που θα μετέτρεπαν την αγορά εργασίας σε ζούγκλα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος» το οποίο επικαλείται καταγγελίες νομικού με γνώση του θέματος, οι κύκλοι αυτοί που λειτουργούν πρακτικά ως «υποβολείς» της τρόικας επιστράτευσαν ήδη από τις πρώτες ημέρες που μπήκε η χώρα στο μνημόνιο, δικηγορικά γραφεία και εταιρίες συμβούλων με σκοπό να εκπονήσουν και να καταθέσουν έτοιμη ατζέντα για τον περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων…
Όπως σημείωσε ο καταγγέλλων, οι εταιρείες αυτές έφτασαν σε σημείο να καταθέσουν στην τρόικα έτοιμη την κωδικοποίηση της νομοθεσίας που ήθελαν να αλλάξουν και για να δικαιολογήσουν τις προτάσεις έφεραν ως ακραία παραδείγματα επιδόματα που δίνονταν σε ΔΕΚΟ, τα οποία όμως στην πραγματικότητα παρέχονται από τον ιδιωτικό τομέα Μάλιστα, όπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, οι σύμβουλοι που απευθύνθηκαν στην τρόικα «απέφυγαν να τους εξηγήσουν ότι τα συγκεκριμένα επιδόματα προβλέφθηκαν, προκειμένου να εξισορροπήσουν τους μισθούς σε ανθρώπινα και αξιοπρεπή επίπεδα, οι οποίοι ήταν ανέκαθεν χαμηλοί».
Με λίγα λόγια, οι κύκλοι αυτοί διαβλέποντας ότι η συγκυρία ήταν με το μέρος τους, βάλθηκαν να επιβάλουν στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα εργασιακό μεσαίωνα, με απώτερο σκοπό την κατάργηση του εργατικού δικαίου στη χώρα αλλά και την επικράτηση των ατομικών διαπραγματεύσεων…
Ο Ανδρεάδης, η τρόικα και η… μισή διάψευση 
Ένας από τους επιχειρηματίες ο οποίος φημολογείται τον τελευταίο καιρό ότι συμβουλεύει την τρόικα σε ζητήματα εργασιακών σχέσεων είναι και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, γνωστός για τις σκληρές θέσεις του όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα λέγεται ότι ήταν αυτός που πρότεινε την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού!
Τις τελευταίες ημέρες και ιδιαιτέρα μετά τις ξαφνικές απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών, φούντωσε η κριτική προς το πρόσωπο του κ. Ανδρεάδη, ειδικά για τη στάση που κράτησε. Mόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών στις διαπραγματεύσεις τους με τον υπουργό Εργασίας στήριξαν απολύτως το πάγιο αίτημα του ΣΕΤΕ για την αναγνώρισή του ως κοινωνικού εταίρου.
O κ. Ανδρεάδης μιλώντας στα ΝΕΑ έσπευσε να διαψεύσει ότι πρότεινε την κατάργηση των δώρων δίχως ωστόσο να αρνηθεί ότι είχε συναντήσεις με την τρόικα (οι οποίες μάλιστα δεν ανακοινώθηκαν), όπου όπως σημείωσε «παρίστατο όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΤΕ».
Σημειώνεται ότι ο κ. Ανδρεάδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχαν τα μέλη του ΣΕΤΕτον περασμένο Φεβρουάριο με τον τότε πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, είχε εκφράσει την άποψη ότι αυτό που έπρεπε να εξεταστεί είναι οι «συμβάσεις-ρετιρέ», οι οποίες υπερβαίνουν έως και 50% την κατώτατη αμοιβή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής όπως και «μια ελαστικοποίηση και ευελιξία ώστε να μπορέσει ο τουρισμός να απασχολήσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανέργους.
Η κόντρα Βενιζέλου – ΣΕΒ 
Σε κάθε περίπτωση, οι καταγγελίες για έξωθεν παρεμβάσεις στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – τρόικας για τα εργασιακά, δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, αφού μέχρι και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (και υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Παπαδήμου) Ευάγγελος Βενιζέλος έφτασε σε σημείο να μιλήσει δημοσίως, στα μέσα Μαΐου, για επιχειρηματικούς και εργοδοτικούς κύκλους που όπως είχε πει τότε «πίεζαν την τρόικα για να πετύχουν αυτό που δεν μπορούσαν να πετύχουν μέσα από τον θεσμό της συλλογικής διαπραγμάτευσης».
Και μπορεί να μην κατονόμασε τους κύκλους που σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, επέβαλαν ουσιαστικά ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις που πήρε η κυβέρνηση Παπαδήμου, υπονόησε ωστόσο τον ΣΕΒ, γεγονός που έφερε σε ανοικτή ρήξη τον κ. Βενιζέλο με τονΣύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων. 
Ο μυστικοσύμβουλος της τρόικας 
Μέσα σε όλα αυτά δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και τον Στέφανο Μάνο, για τον οποίο οι κακές γλώσσες λένε ότι είναι πολιτικός φίλος, αλλά και… μυστικοσύμβουλος της τρόικας.
Όπως έγραφε το newpost.gr σε παλαιότερη ανάρτησή του- χωρίς να υπάρξει διάψευση- τα στελέχη της τρόικα, τουλάχιστον μέχρι την εποχή που η κυβέρνηση Παπαδήμου συμφώνησε για τις αλλαγές στα εργασιακά, συνομιλούσαν τακτικά με τον Έλληνα πολιτικό, υιοθετώντας μάλιστα πολλές από τις ιδέες του στις διαπραγματεύσεις που είχαν με την κυβέρνηση.
Έτσι μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τα εργασιακά επανήλθαν στο προσκήνιο.. Γιατί στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της αγοράς εργασίας που επιβάλει μισθούς και ωράρια Κίνας κάποιοι «κουκουλοφόροι» θα κάνουν γερή «μπάζα»…
ΠΑΝ.ΒΕΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου