Ετικέτες

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

«Δραματικό λάθος» ο πόλεμος στον Καύκασο (Ν. Οσετία) το 2008


Νικολάι Σουρκόφ
Παραμονές της συμπλήρωσης πέντε χρόνων από τον πόλεμο που προκάλεσε η Γεωργία στη Νότια Οσετία, τον Αύγουστο του 2008, πρωτοκλασάτος αξιωματούχος της γεωργιανής κυβέρνησης δήλωσε πως η Τιφλίδα αναγνωρίζει τα δραματικά λάθη που έγιναν, και πρότεινε εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.
«Η θέση μου είναι ότι το 2008 γίναμε θύματα μιας επίθεσης. Δυστυχώς, και από την πλευρά μας επίσης έγιναν λάθος βήματα και αφέθηκαν να συμβούν δραματικά λάθη». Τα λόγια αυτά ανήκουν στο «δεξί χέρι» του πρωθυπουργού της Γεωργίας, Ζουράμπ Αμπασίτζε, όπως τα είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Rustavi2.
Κατά τον ίδιο, η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα η Ρωσία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και τηςΝότιας Οσετίας, και πλέον «είναι πολύ δύσκολο να διευθετηθεί το θέμα αυτό, καθώς θα χρειαστούν πολλές προσπάθειες και χρόνος». Παράλληλα, ανέφερε ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει πως η Ρωσία θα αλλάξει τη στάση της, και ότι θα ανακαλέσει την αναγνώριση αυτών των περιοχών. «Ωστόσο –είπε- σταδιακά, και με μικρά βήματα μπορούμε να κινηθούμε προς τα εμπρός».
Ο Αμπασίτζε θεωρεί ότι Γεωργία και Ρωσία έχουν κάνει βήματα για να λιώσουν οι πάγοι ανάμεσα στις δύο χώρες, ειδικά προς την κατεύθυνση πρακτικών θεμάτων, όπως στο εμπόριο, τις οικονομικές σχέσεις, και τις μεταφορές. Δεν αποκλείεται μάλιστα, οι συζητήσεις πάνω στα πιο σοβαρά προβλήματα στις διμερείς σχέσεις, να αρχίσουν ήδη τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, σημείωσε ο ίδιος.
Τη νύχτα προς την 8η Αυγούστου του 2008, ο στρατός της Γεωργίας επιτέθηκε στη Νότια Οσετία και κατέστρεψε μεγάλο τμήμα της πρωτεύουσάς της, Τσχινβάλι, καθώς και άλλες περιοχές. Η Ρωσία έστειλε στρατιωτικές δυνάμεις στη Δημοκρατία, προκειμένου να προστατέψει του κατοίκους της, πολλοί εκ των οποίων έχουν τη ρωσική υπηκοότητα. Ύστερα από πέντε ημέρες εχθροπραξιών, ο ρωσικός στρατός εκδίωξε τα στρατεύματα των εισβολέων από την περιοχή. Η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ν.Οσετίας και της Αμπχαζίας. Η δεύτερη είναι μια ακόμη Δημοκρατίοα του Καυκάσου, η οποία είχε ανεξαρτοποιηθεί στην αρχή της δεκαετίας του 1990 από την Γεωργία. Ως απάντηση η Γεωργία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις και ανακήρυξε τις δυο Δημοκρατίες της Υπερκαυκασίας κατεχόμενα εδάφη.

Η Νότια Οσετία πέντε χρόνια μετά τον πόλεμο


undefinedΟλγα Αλλένοβα, Λάνα Παραστάεβα
από το Τσχινβάλι
Πέντε χρόνια πέρασαν από την εισβολή της Γεωργίας και την ήττα της στη Νότια Οσετία, μετά από επέμβαση των ρωσικών στρατευμάτων. Η Δημοκρατία της Ν.Οσετίας ευγνωμονεί τη Ρωσία για τη βοήθεια, αλλά ταυτόχρονα μαθαίνει να ζει ανεξάρτητη.
Πριν από πέντε χρόνια τέτοιες μέρες μαινόταν ο πόλεμος στη Νότια Οσετία. Ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι είχε δώσει την εντολή για στρατιωτική επιχείρηση στη Δημοκρατία η οποία διεκδικούσε την απόσχισή της. Την επόμενη μέρα  της σύρραξης, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι ο στρατός της εισέρχεται στη Νότια Οσετία.
Τα γεγονότα αυτά ονομάστηκαν ο πόλεμος των πέντε ημερών και αποτέλεσαν την επίσημη αιτία της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Ν.Οσετίας και Αμπχαζίας. Ενέργεια που στήριξε ανοικτά η Μόσχα. Πέντε χρόνια μετά, η Ν.Οσετία ζεί σε συνθήκες ανεξαρτησίας.
Αν παρατηρήσει σήμερα κάποιος από ψηλά το Τσχινβάλι, την πρωτεύουσα της Ν.Οσετίας, θα δει τις κόκκινες και πράσινες στέγες των σπιτιών και θα νομίσει ότι πρόκειται για μια καινούρια πόλη. Μια σχετική τάξη έχει μπει το κέντρο της πόλης, και για τους ανθρώπους που έρχονται εδώ, συχνά αυτό είναι μια ευχάριστη εικόνα. Ωστόσο, αν κάποιος παρατηρήσει πιο προσεκτικά, τότε θα καταλάβει ότι η διαδικασία της ανασυγκρότησης δεν έχει ολοκληρωθεί. Πολλοί κάτοικοι πέρασαν για χρόνια στα κατεστραμμένα σπίτια, μερικά από τα οποία δεν πληρούν ακόμη τις προδιαγραφές για μια φυσιολογική διαβίωση.

Ο επτάψυχος «λαθρεπιβάτης» της γραμμής Αθήνα-Ζυρίχη!


Δίχως… αποσκευές ούτε εισιτήριο ταξίδεψε από την Αθήνα στη Ζιρίχη ένας μικρός γατούλης, που μονοπώλησε με την απίστευτη περιπέτειά του τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης.
undefined
Ο ασπρόμαυρος κεραμιδόγατος, ηλικίας περίπου δύο μηνών, εθεάθη στους διαδρόμους τροχοδρόμησης του «Ελευθέριος Βενιζέλος» την προηγούμενη Τετάρτη να κινείται κοντά σε αεροσκάφος τύπου Airbus 321 της ελβετικής Swiss Air.

"Κουράγιο Πηνελόπη»



« Η αλήθεια δεν έχει ειδικό χρόνο δικό της, η ώρα της αλήθειας είναι τώρα-πάντα»  Άλμπερτ Σβάιτσερ

Διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το νέο βιβλίο του συμπατριώτη μας λογοτέχνη κ. Άντη Ροδίτη «Κουράγιο Πηνελόπη»  και τον συγχαίρω πραγμ
ατικά για την απόφασή του να ερευνήσει τα αμερικανικά αρχεία και να  εκδώσει,  καλύπτοντας την πλέον σημαντική θα έλεγα περίοδο της Κυπριακής Ιστορίας  - 1964 - μετά την ζυριχική  ανεξαρτησία του 1960, το τόσο σημαντικό αυτό βιβλίο. Πάντοτε υποστήριζα ότι τα αμερικανικά έγγραφα πρέπει να μελετώνται σε συνδυασμό με τα βρετανικά.  Και η εργασία του κ. Ροδίτη έκανε ακριβώς το απαιτούμενο και παρέδωσε μια ιστορική πλέον  παρακαταθήκη που οφείλουν οι ιστορικοί, ακαδημαικοί, φοιτητές και πολιτικοί να αξιολογήσουν. Να μελετήσουν, όμως  απελευθερωμένοι από τυχόν κομματικές παρωπίδες, και να αναθεωρήσουν,  να διορθώσουν ιστορικές ανακρίβειες στη πρόσφατη Κυπριακή Ιστορία για την συγκεκριμένη περίοδο. 

Μια περίοδο όπου η αλήθεια των γεγονότων αφέθηκε εγκληματικά να παραμένει φυλακισμένη με μαύρη  φερετζέ, λόγω κομματικο-πολιτικών συμφερόντων δικών μας και ξένων. Με αποτέλεσμα να περνούν ανενόχλητες η τουρκική εκδοχή,  η εκδοχή κάποιων επιτήδειων Βρετανών και εκείνη που συνέφερε στο ΑΚΕΛ και τη Μόσχα, άνευ τεκμηρίωσης αλλά της μετρητοίς, δίχως κανένα επίσημο αντίλογο. (Ακριβώς όπως γίνεται δυστυχώς και με τα γεγονότα του 1974...).

Τα… κλειδωμένα έγγραφα

\
ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ποιους προστατεύει η Βρετανία για να σφραγίσει έγγραφα μέχρι το 2080; 
Οι Βρετανοί δεν άνοιξαν τους φακέλους για το ΑΚΕΛ, όχι για λόγους εθνικής ασφάλειας, που χρησιμοποιούν συνήθως, αλλά για λόγους… υγείας
μέρος στ΄
Αποδεσμεύθηκε την Τρίτη 30 Αυγούστου 2013 και έκτη δόση των «ξεχασμένων εγγράφων» της αποικιοκρατίας, με έγγραφα που αναφέρονται σε διάφορα θέματα, τα πλείστα διαδικαστικά, που καλύπτουν φακέλους από το 1938 - 1966. Όμως, η είδηση αυτήν τη φορά δεν βρίσκεται τόσο στο περιεχόμενο των εγγράφων όσο στην ενημέρωση ότι συγκεκριμένος φάκελος με τίτλο «Κύπρος: Κομμουνισμός: σχέσεις μεταξύ ΑΚΕΛ (Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζομένου Λαού) και ΕΟΚΑ» ξανάκλεισε πριν ανοίξει, μέχρι την 1 Ιανουαρίου 2080! Τα δε δικαιολογητικά για τη διατήρησή του: 
1. Υγεία και Ασφάλεια.
2. Προσωπικές πληροφορίες με εμπλοκή τρίτου προσώπου (ή τρίτων).

Ο ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗΣ Οι φιλοσοφικές αντιλήψεις του Μεγαλέξανδρου

Είναι γνωστό ότι έχουν γραφτεί πολλά βιβλία για τον Αλέξανδρο, χρησιμοποιώντας σαν κυριότερες πηγές τον Πλούταρχο και τον Αρριανό. Εχουν διατυπωθεί πολλές και διαφορετικές “ερμηνείες” για τη ζωή και το έργο του Αλέξανδρου. Αυτές οι ερμηνείες, ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση, τη θρησκευτική αντίληψη, την ψυχολογική και τη χρονική απόσταση του συγγραφέα, ποικίλουν σε τεράστιο βαθμό. Ετσι άλλοι τον θεοποιούν και άλλοι τον κατακρίνουν.
Σε αυτό το άρθρο θα τονίσουμε τις πράξεις και τα λόγια του Αλέξανδρου που αποδεικνύουν, ότι εκτός από ανίκητος Στρατηγός, τρομερός πολεμιστής και άξιος Βασιλιάς ήταν και ένας φιλόσοφος, πιο πολύ στην πράξη παρά στα λόγια.
Ο μαθητής του Πλάτωνα, Αριστοτέλης, αναλαμβάνει τη φιλοσοφική διαμόρφωση του 13χρονου Αλέξανδρου, στο Ιερό των Νυμφών, στην τοποθεσία Μίεζα, κοντά στα Στάγειρα, μαζί με μιά ομάδα νέων. Και όπως μας γράφει ο Πλούταρχος και ο Αρριανός: Φαίνεται ότι ο Αλέξανδρος δεν διδάχθηκε μόνο την Ηθική και την Πολιτική επιστήμη, αλλά και τις απόρρητες και βαθύτερες διδασκαλίες που οι άνδρες τις αποκαλούσαν ακροαματικές και εποπτικές και δεν τις διέδιδαν σε πολλούς.
Από τον Αριστοτέλη είναι που αποκτά γνώσεις Ιατρικής, έτσι ώστε να θεραπεύει τους φίλους του όταν αρρώσταιναν και να γράφει συνταγές για θεραπεία και δίαιτα. Ο Λυσίμαχος και ο Λεωνίδας είναι που σφυρηλάτησαν έναν ολιγαρκή και σκληραγωγημένο Αλέξανδρο, που είχε συνεχώς κάτω από το προσκεφάλι του την “Ιλιάδα” του Ομήρου.
Είναι γνωστό πως την εποχή εκείνη στον Ελλαδικό χώρο οι πόλεις ήταν χωρισμένες μεταξύ τους και λειτουργούσαν αυτόνομα σαν μικρά κράτη. Αποτέλεσμα ήταν οι συνεχείς πόλεμοι μεταξύ των πόλεων. Μόνο κάτω από την απειλή κάποιας εχθρικής δύναμης, π.χ. των Περσών, ενώνονταν για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο.
Ο Αλέξανδρος κατάφερε να ανακηρυχθεί σε ηλικία 20 χρονών Αρχηγός των Ελλήνων, πλην των Λακαιδεμονίων. Να ενώσει όλες τις Ελληνικές πόλεις κάτω από μία αρχή, μία εξουσία, έτσι ώστε το εκστρατευτικό σώμα που θα περνούσε τον Ελλήσποντο να αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο, ένα αρμονικό σώμα το οποίο θα είχε ένα κεφάλι, ένα μυαλό, τον Αλέξανδρο.
Στη συνέχεια κατάφερε να ενώσει όλους τους λαούς τους οποίους κατέκτησε κάτω από μία αρχή.
Και όπως γράφει ο Πλούταρχος: Δίδαξε τους Υρκανούς να κάνουν νόμιμους γάμους, τους Αραχωσίους να καλλιεργούν την γή των, τους Σογδιανούς έπεισε να τρέφουν και όχι να φονεύουν τους γέροντες γονείς των, τους Πέρσες να σέβονται τις μητέρες των και να μην τις νυμφεύονται. Επεισε τους Ινδούς να λατρεύουν τους Θεούς της Ελλάδας, τους Σκύθες να θάβουν τους νεκρούς των αντί να τους τρώγουν.

Το Βατερλώ των στρατηγών

Posted: 12 Aug 2013 12:58 AM PDT
undefined

12.08.2013

Της Δώρας Αντωνίου

Η ανακοίνωση, χθες, από τουρκικό δικαστήριο των ποινών για τους καταδικασθέντες για συμμετοχή στην υπόθεση Εργκένεκον κλείνει ένα από τα πιο πολύκροτα κεφάλαια της σύγχρονης τουρκικής Ιστορίας. Το ύψος των ποινών που επιβλήθηκαν και ιδιαίτερα η ποινή ισοβίων στον πρώην αρχηγό των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ιλκέρ Μπασμπούιγ, εκλαμβάνεται ως σαφέστατη ένδειξη της απόλυτης επικράτησης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι του άλλοτε κραταιού στρατιωτικού κατεστημένου στη γείτονα.