Ετικέτες

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

«Δραματικό λάθος» ο πόλεμος στον Καύκασο (Ν. Οσετία) το 2008


Νικολάι Σουρκόφ
Παραμονές της συμπλήρωσης πέντε χρόνων από τον πόλεμο που προκάλεσε η Γεωργία στη Νότια Οσετία, τον Αύγουστο του 2008, πρωτοκλασάτος αξιωματούχος της γεωργιανής κυβέρνησης δήλωσε πως η Τιφλίδα αναγνωρίζει τα δραματικά λάθη που έγιναν, και πρότεινε εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.
«Η θέση μου είναι ότι το 2008 γίναμε θύματα μιας επίθεσης. Δυστυχώς, και από την πλευρά μας επίσης έγιναν λάθος βήματα και αφέθηκαν να συμβούν δραματικά λάθη». Τα λόγια αυτά ανήκουν στο «δεξί χέρι» του πρωθυπουργού της Γεωργίας, Ζουράμπ Αμπασίτζε, όπως τα είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Rustavi2.
Κατά τον ίδιο, η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα η Ρωσία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και τηςΝότιας Οσετίας, και πλέον «είναι πολύ δύσκολο να διευθετηθεί το θέμα αυτό, καθώς θα χρειαστούν πολλές προσπάθειες και χρόνος». Παράλληλα, ανέφερε ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει πως η Ρωσία θα αλλάξει τη στάση της, και ότι θα ανακαλέσει την αναγνώριση αυτών των περιοχών. «Ωστόσο –είπε- σταδιακά, και με μικρά βήματα μπορούμε να κινηθούμε προς τα εμπρός».
Ο Αμπασίτζε θεωρεί ότι Γεωργία και Ρωσία έχουν κάνει βήματα για να λιώσουν οι πάγοι ανάμεσα στις δύο χώρες, ειδικά προς την κατεύθυνση πρακτικών θεμάτων, όπως στο εμπόριο, τις οικονομικές σχέσεις, και τις μεταφορές. Δεν αποκλείεται μάλιστα, οι συζητήσεις πάνω στα πιο σοβαρά προβλήματα στις διμερείς σχέσεις, να αρχίσουν ήδη τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο, σημείωσε ο ίδιος.
Τη νύχτα προς την 8η Αυγούστου του 2008, ο στρατός της Γεωργίας επιτέθηκε στη Νότια Οσετία και κατέστρεψε μεγάλο τμήμα της πρωτεύουσάς της, Τσχινβάλι, καθώς και άλλες περιοχές. Η Ρωσία έστειλε στρατιωτικές δυνάμεις στη Δημοκρατία, προκειμένου να προστατέψει του κατοίκους της, πολλοί εκ των οποίων έχουν τη ρωσική υπηκοότητα. Ύστερα από πέντε ημέρες εχθροπραξιών, ο ρωσικός στρατός εκδίωξε τα στρατεύματα των εισβολέων από την περιοχή. Η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ν.Οσετίας και της Αμπχαζίας. Η δεύτερη είναι μια ακόμη Δημοκρατίοα του Καυκάσου, η οποία είχε ανεξαρτοποιηθεί στην αρχή της δεκαετίας του 1990 από την Γεωργία. Ως απάντηση η Γεωργία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις και ανακήρυξε τις δυο Δημοκρατίες της Υπερκαυκασίας κατεχόμενα εδάφη.
Αισιοδοξία και ρεαλισμός
Πάντως, και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, ο οποίος το 2008 ήταν πρόεδρος της Ρωσίας, βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Russia Today: «Είμαι βέβαιος ότι όλα θα πάνε καλά. Οι λαοί μας δεν τσακώθηκαν. Δυστυχώς, η σύγκρουση αυτή δεν βοηθά στην αμοιβαία κατανόηση, όμως δεν αποτελεί μια σύγκρουση των δύο λαών που έχει βαθύ χαρακτήρα και αφήνει βαθιά σημάδια. Πρόκειται δυστυχώς για ένα λάθος το οποίο εξελίχθηκε σε έγκλημα από μεμονωμένους αξιωματούχους της μιας χώρας», δείχνοντας σαφώς την προηγούμενη ηγεσία της χώρας, με επικεφαλής τον πρόεδρό της,Σαακασβίλι. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε όμως, ότι η σημερινή ηγεσία της Γεωργίας διαθέτει μια πολύ πιο ρεαλιστική προσέγγιση.  
Ο κ.Μεντβέντιεφ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι δεν ήταν η Ρωσία εκείνη που διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Γεωργία. Και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι για την αποκατάστασή τους υπό ορισμένες προϋποθέσεις, οι οποίες είναι απλές. Η αναγνώριση δηλαδή των πραγματικών γεγονότων. Και αυτή η πιο θλιβερή σελίδα στις σχέσεις μας των τελευταίων ετών θα γυρίσει, και θα φύγει μαζί με την εξαφάνιση του Σαακασβίλι από την πολιτική σκηνή, όπως και ορισμένων άλλων προσώπων, οι οποίοι είναι συνυπεύθυνοι για τη λήψη εκείνης της εγκληματικής απόφασης».
Πέντε χρόνια μετά τον πόλεμο του Αυγούστου, περίπου το 82% των πολιτών της Γεωργίας είναι υπέρ της αποκατάστασης των σχέσεων με τη Ρωσία. Αυτό μαρτυρούν τα στοιχεία δημοσκόπησης που πραγματοποίησε στα μέσα Μαΐου το αμερικανικό Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο (IRI). Πάντως, το 57% των ερωτηθέντων εξακολουθούν να θεωρούν τη Ρωσία πολιτική και οικονομική απειλή για τη Γεωργία, και περίπου το 61% τάσσεται υπέρ της προσχώρησης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ.
Το άρθρο βασίστηκε σε δημοσιεύματα του RIA Novosti. 
Πηγή: Η Ρωσία Τώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου