Ετικέτες

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Τι ψάχνουν στις διακοπές τους οι Ρωσίδες

Η ευρωζώνη κέρδισε τον πόλεμο, τώρα πρέπει να κερδίσει την ειρήνη






18-5-14

Το ευρώ σώθηκε, αλλά είναι ασφαλές; Θα μπορέσουν οι ευρωπαίοι πολιτικοί να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα; Ο Peter Spiegel, ο αρθρογράφος των FT που προκάλεσε θύελλα στην Ελλάδα με τα ρεπορτάζ για την κρίση, καταθέτει τις εκτιμήσεις του για την επόμενη μέρα.του Peter Spiegel



O Μάρτιν Φέλντσταϊν, ο επιφανής οικονομολόγος του Χάρβαρντ, προέβλεψε κάποτε ότι το ευρώ μπορεί να οδηγήσει σε νέες συγκρούσεις στην Ευρώπη, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας αμερικάνικης παρέμβασης για την αποτροπή «πιο σοβαρών αντιπαραθέσεων». Το άρθρο του στο Foreign Affairs, δημοσιευμένο ένα χρόνο πριν την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος το 1999, προκάλεσε φρενήρεις αντιδράσεις στην Ευρώπη, όπου αξιωματούχοι απέρριψαν αγανακτισμένοι την ιδέα ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου.

Guardian: Οι Ελληνες καταψήφισαν τη λιτότητα στις εκλογές



«Ξεκάθαρο μήνυμα κατά της λιτότητας» έδωσαν οι έλληνες ψηφοφόροι σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, «επιλέγοντας μαζικά αντιμνημονιακούς υποψηφίους στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές οι οποίες θεωρούνται ως μία πρόγευση των ευρωεκλογών την επόμενη εβδομάδα». Εκτός από τη μάχη «σώμα με σώμα» μεταξύ του Γαβριήλ Σακελλαρίδη του Σύριζα και του Γιώργου Καμίνη, ο Guardian αναφέρει το προβάδισμα της Ρένας Δούρου για την περιφέρεια Αττικής.

Ο Γερμανικός Τύπος για τις αυτοδιοικητικές.

Τα αποτελέσματα του α’ γύρου των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση απασχολούν σήμερα το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ, τα οποία προσπαθούν να αναλύσουν τα στοιχεία, κυρίως σε σχέση με την αντοχή της κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά και ενόψει των ευρωεκλογών της επόμενης Κυριακής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύεται για τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής.

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο στην αντιπαράθεση Κίνας-Βιετνάμ – Δύο νεκροί σε αντικινεζικές διαδηλώσεις

ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP,REUTERS
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Τουλάχιστον δύο Κινέζοι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από εκατό τραυματίστηκαν αυτή την εβδομάδα στις βίαιες αντικινεζικές ταραχές που σημειώθηκαν στο Βιετνάμ, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
“Η κυβέρνηση προσδίδει ύψιστη σημασία στην κατάσταση και είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη βία στο Βιετνάμ”, δήλωσε η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Χουά Τσουνίνγκ. “Θα συνεχίσουμε τις επίσημες διαμαρτυρίες μας μέσω των διαφόρων διαθέσιμων διαύλων”.

«Καμπανάκι» του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία


ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP,REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γνωρίζει “επικίνδυνη επιδείνωση” στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Κίεβο.
Στην έκθεση της 34μελούς αποστολής παρατηρητών στην περιοχή απαριθμείται σειρά “συγκεκριμένων περιστατικών, φόνων, βασανισμών, ξυλοδαρμών, απαγωγών, πράξεων εκφοβισμού κατά συγκεκριμένων προσώπων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πράξεων σεξουαλικής παρενόχλησης, που έχουν διαπραχθεί στην πλειοψηφία τους από καλά οργανωμένες και οπλισμένες αντικυβερνητικές ομάδες στο ανατολικό τμήμα της χώρας”.

Φ. Ράσμουσεν: Ευθύνες στη Ρωσία για την αποσταθεροποίηση στην Ουκρανία

Φ. Ράσμουσεν: Ευθύνες στη Ρωσία για την αποσταθεροποίηση στην Ουκρανία (Αμερικάνικα παραμύθια)

ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:Ουκρανία
Είναι σαφές ότι η Ρωσία έχει πολύ μεγάλη ανάμειξη στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βουκουρέστι.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ έγινε, σήμερα, δεκτός με στρατιωτικές τιμές στην έδρα του υπουργείου Άμυνας της Ρουμανίας, στη ρουμανική πρωτεύουσα, παρουσία του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας της χώρας, Βίκτορ Πόντα και Μιρτσέα Ντούσα.
«Δεν αποκλείω τίποτα, επειδή έχουμε δει μία πολύ πιο μελετημένη προσέγγιση της Ρωσίας. Η Ρωσία κατέφυγε σε παράνομες στρατιωτικές ενέργειες, αλλά επίσης στη χρήση μυστικών πρακτόρων που προσπάθησαν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην Κριμαία και να παράσχουν πρόσχημα για την κατάληψη. Είδαμε αυτά τα πράγματα στην παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας», τόνισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό TVR.
«Τώρα βλέπουμε το ίδιο σχέδιο στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ρωσία έχει πολύ μεγάλη ανάμειξη στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αυτό ως πρόσχημα για μια πιθανή σε μεταγενέστερο στάδιο. Δεν ξέρουμε ακόμη αν θα το κάνουμε, αλλά κρατάμε μία τέτοια επιλογή ανοιχτή επειδή (σ.σ. οι Ρώσοι) έχουν συγκεντρώσει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας», ανέφερε ο κ. Ράσμουσεν, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό.
Ο κ. Ράσμουσεν θα έχει συνομιλίες με τους κ.κ. Πόντα και Ντούσα, τον υπουργό Εξωτερικών, Τίτους Κορλάτεαν και θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Ρουμανίας, Τραιάν Μπασέσκου, με τον οποίο θα παραχωρήσουν από κοινού συνέντευξη τύπου.

Μήνυμα Ροχανί προς Ευρώπη και Αμερική


SIMON TISDALL / THE GUARDIAN
Η ουκρανική κρίση έχει ενδυναμώσει τη θέση του Ιράν απέναντι στη Δύση τόσο στις συνομιλίες για τα πυρηνικά όσο και σε άλλα, σημαντικά μέτωπα. Η Τεχεράνη μπορεί να υπενθυμίζει πλέον στα ευρωπαϊκά κράτη και στην κυβέρνηση Ομπάμα την προοπτική της ως ισχυρή πηγή εναλλακτικής ενέργειας σε περίπτωση που η συνεργασία με τη Ρωσία δεν είναι εφικτή. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η κυβέρνηση του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί ενισχύει τους δεσμούς της με το Κρεμλίνο με στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεων των οικονομικών περιορισμών που έχουν επιβάλει στο Ιράν η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ λόγω του πυρηνικού προγράμματος. «Οι δυτικές χώρες επιβάλλουν περιορισμούς στη Ρωσία και μετά την προσάρτηση της Κριμαίας αυτή είναι ο εχθρός», σχολίασε ο Αμίρ Μοχεμπιάν, Ιρανός κυβερνητικός σύμβουλος.

Σε 10ετή κάθειρξη καταδικάστηκαν 126 υποστηρικτές του Μόρσι


ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP,REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Δικαστήριο του Καΐρου καταδίκασε σήμερα σε κάθειρξη 10 ετών 126 υποστηρικτές του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, κατά τη διάρκεια νέας ομαδικής δίκης, έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές.

Στα άκρα! Ισλαμστές στο πλευρό των ναζί ετοιμάζουν χτύπημα στην Κριμαία. Με τις ευλογίες της Δύσης.



20140519-213412-77652519.jpg
Αυτοί ειναι οι– εισαγόμενοι ισλαμιστές απο την Τουρκία που ετοιμάζουν “αντάρτικο” στην Κριμαία, παρέα με τους ναζι. Το σκανδαλώδες ειναι οτι πήραν και τις ευλογίες του Λευκού Οίκου και
ετοιμάζονται να αιματοκυλίσουν άμαχους κατα τα πρότυπα της Συρίας. Η Ρωσία όμως περίμενε αυτη την εξελιξη και εχει εντοπίσει κρυσφηγετα και πρόσωπα. Ενώ η Κριμαία ειναι πραγματική μπαρουταποθηκη. Μένει ο πυροκροτητης.
Hizb ut-Tahrir al-Islami λέγεται η οργάνωση και Mustafa Dzhemilev ο σφαγέας με τις ευλογίες της Δύσης. Ας ρίξουν μια ματιά στην Συρια πριν ξεκινήσουν…

http://www.olympia.gr

Η Μάχη της Κρήτης: Μια σπάνια μαρτυρία ενός Γερμανού Αξιωματικού των Αλεξιπτωτιστών!




Εμπρός! Στα αεροπλάνα…Μια σπάνια μαρτυρία !


Γερμανικά αεροσκάφη και αλεξιπτωτιστές πάνω από την Κρήτη, κοντά στον κόλπο της Σούδας
Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί ως τώρα για τη μάχη της Κρήτης! Κάθε άνθρωπος που συμμετείχε είχε ή έχει να πει τη δική του ιστορία, όπως ο ίδιος τη βίωσε. Μια τέτοια ιστορία βρήκα σ” ένα σπάνιο βιβλίο, γραμμένη από ένα Γερμανό αξιωματικό, τότε διοικητή ενός τάγματος αλεξιπτωτιστών που συμμετείχε στις επιχειρήσεις στην Κρήτη.
Από νεαρή ηλικία ο Φρειδερίκος-Αύγουστος Φράιχερ φον ντερ Χάιντε (Friedrich August Freiherr von der Heydte) περιφρονούσε το Ναζιστικό Κόμμα, με μια απέχθεια που ήταν αμοιβαία. Ο Στρατάρχης Χέρμαν Γκέρινγκ (Reichsmarschall Hermann Göring), διοικητής της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας (Luftwaffe), τον χλεύαζε επειδή ήταν αφοσιωμένος καθολικός, αναφερόμενος σε αυτόν ως ο «αλεξιπτωτιστής-κομποσχοίνι».

Εύζωνες με την Ποντιακή φορεσιά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη



20140519-093015-34215248.jpgΣτα πλαίσια της κεντρικής εκδήλωσης Μνήμης της ΠΟΕ τη Δευτέρα 19 Μαΐου 2014 στις 7:00 μ.μ. στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα  πραγματοποιήθηκε επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς με ευζώνους να είναι ενδεδυμένοι τη φορεσιά του Πόντιου Αντάρτη.

http://epontos.blogspot.gr/2014/05/Pontos-POE_18.html?utm_source=feedburner&utm_medium=twitter&utm_campaign=Feed:+E-pontos+(e-Pontos)

Πούτιν: Οι Έλληνες στη Κριμαία – Ήταν εκεί πριν από όλους μας


 
poutin_650270115Στο πλαίσιο συζήτησης για το θέμα των εθνικών μειονοτήτων της Κριμαίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε  ότι αν είναι να αναγνωριστεί το δικαίωμα του αυτόχθονος πληθυσμού σε οποιαδήποτε μειονότητα η πρώτη από αυτές θα πρέπει να είναι οι Έλληνες, οι οποίοι «βρίσκονταν εκεί πριν από εμάς και εσάς»!

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Η Αγία Σοφία δεν θα γίνει τζαμί.



bartholomaios_197255484.jpg

Κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρέθηκε χθες στη Βόννη. Σε συνέντευξή του στη DW μίλησε για την κατάσταση του Πατριαρχείου και την κρίση στην Ουκρανία
Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Ελληνικό Πρόγραμμα της DW από τη Βόννη ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στα βήματα προόδου ως προς τη θέση του Πατριαρχείου Κων/πόλεως και των Ρωμιών στην Τουρκία:

Πόντος & Μικρά Ασία: Η σημασία, η άρνηση και η υπονόμευση – Οι χαμένοι & κερδισμένοι από τη Γενοκτονία




mnimeio_genoktonia_953545128.jpg
googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1364388912874-8′); });
Του Βλάση Αγτζίδη*
Πόντος & Μικρά Ασία: Η σημασία, η άρνηση και η υπονόμευση – Οι χαμένοι & κερδισμένοι από τη Γενοκτονία
Η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 σηματοδότησε την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας εσωτερικών μετασχηματισμών της οθωμανικής αλλά και της ελλαδικής κοινωνίας.
Μνημείο στο Κιλκίς. Οι απόγονοι των προσφύγων του ’22 δημιούργησαν μόνοι τα μνημεία τους με πρωτοβουλιακή δράση, ανεξάρτητη από τη βούληση του κράτους και των κομμάτων Μνημείο στο Κιλκίς. Οι απόγονοι των προσφύγων του ’22 δημιούργησαν μόνοι τα μνημεία τους με πρωτοβουλιακή δράση, ανεξάρτητη από τη βούληση του κράτους και των κομμάτων Οι Νεότουρκοι εθνικιστές και οι κεμαλικοί αργότερα -στρατιωτικοί κατ’ επάγγελμα και κατά ταξική τοποθέτηση- είχαν διαλύσει την προνεοτερική Οθωμανική Αυτοκρατορία. Παράλληλα είχαν μετατρέψει την πολυεθνική οθωμανική κοινωνία σε μια μονοπολιτισμική οντότητα καταπιεσμένων πολυεθνοτικών μουσουλμάνων, που θα έπρεπε να μετατραπούν βιαίως σε εθνικά Τούρκους.

Πέθανε η Ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ Αθανασία Τσατσάκου



tsatsakouΠέθανε η Ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αθανασία Τσατσάκου.  Ήταν καθηγήτρια γαλλικής λογοτεχνίας του 20ου αιώνα και θεωρίας της λογοτεχνίας στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου δίδασκε από το 1965. Ήταν κάτοχος του διπλώματος Maitrise στη γαλλική φιλολογία του Πανεπιστημίου της Nice – Sofia Antipolis και διδάκτωρ της γαλλικής λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το Σεπτέμβριο του 2006  Αντιπρύτανις ακαδημαϊκών υποθέσεων και προσωπικού του παραπάνω Πανεπιστημίου. Η θητεία της έληξε τον Αύγουστο του 2010. Ήταν Πρόεδρος της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟ.ΔΙ.Π) του Α.Π.Θ. και εκπροσώπησε τη Σύνοδο των Ελλήνων Πρυτάνεων στο συμβούλιο της ΄Ενωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (E.U.A). Από το 2002 υπήρξε Πρόεδρος του Δ.Σ. της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας «ΤΕΧΝΗ».