Ετικέτες

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Ο Π. Πικραμμένος υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Στις 17 Ιουνίου οι εκλογές.

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012

Ο Π. Πικραμμένος υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Στις 17 Ιουνίου οι εκλογές.


Στις 17 Ιουνίου, με υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον πρόεδρο του ΣτΕ Π. Πικραμμένο, θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές.


Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) Παναγιώτης Πικραμμένος θα είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας μέχρι τις εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 17 Ιουνίου, καθώς στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν υπήρξε συμφωνία για πολιτικό πρόσωπο.
Ο κ. Πικραμμένος ορκίστηκε απόψε, ενώ αύριο στις 10.00, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση θα γίνει η ορκωμοσία της κυβέρνησης.

Εξ αιτίας των άθλιων πολιτικών μας, γίναμε περίγελως των Τούρκων και των Σκοπιανών. Ηρεμία, έρχεται βοήθεια από τον Εγκεμέν...

Εξ αιτίας των άθλιων πολιτικών μας, γίναμε περίγελως των Τούρκων και των Σκοπιανών. Ηρεμία, έρχεται βοήθεια από τον Εγκεμέν...

Ελπίζω η Ελλάδα να ασχοληθεί με τα οικονομικά της και όχι με την ΠΓΔΜ και τα νησιά, είπε ο Μπαγίς

«Ελπίζω η Ελλάδα, αντί να ασχολείται με την ονομασία της Μακεδονίας, με κάποια προβλήματα στα νησιά και με το συρματόπλεγμα στα σύνορα, να δώσει βάρος στα οικονομικά προβλήματά της» δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπουργός της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς.
Ο Τούρκος υπουργός, που δέχθηκε σχετική ερώτηση για τις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ποπόσκι, συμπλήρωσε τα εξής: «Τότε και εμείς θα την στηρίξουμε, διότι η ανάπτυξη της Ελλάδας είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας και της Μακεδονίας».

Βεστερβέλε: Η Τουρκια πρέπει να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη

Βεστερβέλε: Η Τουρκια πρέπει να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη

Το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της Τουρκίας σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, δηλαδή η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, συγκαταλέγεται στις προϋποθέσεις για πρόοδο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε.

Μιλώντας σε φόρουμ, χθες το απόγευμα, στο πανεπιστήμιο Σαμπαντζί της Κωνσταντινούπολης, ο Γερμανός υπουργός αναφέρθηκε στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας λέγοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να είναι δίκαιη απέναντι στην Τουρκία. Δεν είναι όμως δυνατό να δηλώσει, εκ των προτέρων, η Ευρώπη αν θα ενταχθεί η Τουρκία ή το πότε θα συμβεί αυτό. Η Τουρκία δικαίως, προσδοκά να μην επηρεάζεται η πρόοδος (της ενταξιακής πορείας) από την εσωτερική πολιτική σε άλλες χώρες.

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ

ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ


Arıkopter το όνομα του εγχώριου μη επανδρωμένου ελικοπτέρου που κατασκευάζουν το İTÜ και τουρκικές εταιρείες Το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Kωνσταντινουπολης (İstanbul-(İTÜ) και τουρκικές αμυντικές εταιρίες κατασκεύασαν το πρώτο εγχώριο μη επανδρωμένο ελικόπτερο, το ARIKOPTER (Μελισόπτερο) το οποίο θα μπορεί να κάνει σάρωση σε απόσταση 200 χιλιομέτρων. Το τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο ελικόπτερο που μπορεί να εκτελέσει πτήση και με αυτόματο πιλότο θα έχει εμβέλεια 200 χιλιόμετρα.

Με τουρκικούς έλικες η ελληνική δασοπυρόσβεση

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012

Με τουρκικούς έλικες η ελληνική δασοπυρόσβεση


Σύμφωνα με την τελική πρόταση του ΝΑΤΟ, εταιρεία της γείτονος θα επιλεγεί ως προμηθεύτρια επτά ελικοπτέρων
Με τουρκικούς έλικες η ελληνική δασοπυρόσβεση



Τουρκική εταιρεία αναμένεται τελικώς να επιλεγεί ως προμηθεύτρια του μεγαλύτερου αριθμού πυροσβεστικών ελικοπτέρων που θα αναλάβουν την κατάσβεση των πυρκαγιών στα ελληνικά δάση το ερχόμενο καλοκαίρι!
Οι φόβοι που εξέφραζαν υπηρεσιακοί παράγοντες ότι ο νέος τρόπος διαγωνισμού - μέσω νατοϊκής υπηρεσίας - για την ενοικίαση των πυροσβεστικών ελικοπτέρων θα φέρει τουρκική εταιρεία προ των ελληνικών πυλών, επιβεβαιώνονται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο.

Τουρκία: Εμπόδια σε Ελληνες που θέλουν να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στην Ιμβρο

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012


Τουρκία: Εμπόδια σε Ελληνες που θέλουν να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στην Ιμβρο

Τα εμπόδια που προβάλλουν οι τουρκικές αρχές στην απόκτηση ακίνητης περιουσίας στην Ίμβρο από ελληνικής καταγωγής πολίτες της Τουρκίας, με βάση κρατικές αποφάσεις, αποκαλύπτει τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα κάνοντας λόγο για σχετική δίκη, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ειδικότερα, η ιστοσελίδα «bianet» επικαλείται τον Τούρκο δικηγόρο Ερχάν Πεκτσέ, σύμφωνα με τον οποίο η νομική υπηρεσία της Διεύθυνσης Κτηματολογίου, σε έγγραφό της, υπογραμμίζει ότι «υπάρχουν σε σχέση με την Ίμβρο και την Τένεδο, αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρωτόκολλα μεταξύ υπουργείων και μια σειρά από διοικητικές ρυθμίσεις». Το έγγραφο σχετίζεται με τη δικαστική διαδικασία που ξεκίνησε με αφορμή την επιθυμία Ελληνίδας της Ίμβρου και του μέλλοντα συζύγου της, ο οποίος είναι επίσης Τούρκος πολίτης, αλλά τουρκικής καταγωγής, να αγοράσουν ακίνητο στον Ίμβρο.

Η μεταλαμπάδευση του κεμαλισμού και του ραγιαδισμού στην ελληνική νεολαία στην Άγκυρα. Το ΥΠΕΞ τί λέει;

Η μεταλαμπάδευση του κεμαλισμού και του ραγιαδισμού στην ελληνική νεολαία στην Άγκυρα. Το ΥΠΕΞ τί λέει;

Η φωτογραφία του ελληνικού συγκροτήματος ή ομάδας που απείχε της πορείας κεμαλικής αθλιότητας 
του Σάββα Καλεντερίδη
Σήμερα, τρεις ημέρες πριν την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, το τουρκικό κράτος συνεχίζει απτόητο την γενοκτόνο πολιτική του, με θύματα αυτή τη φορά ελληνόπουλα που έπεσαν στα δίχτυα του κεμαλισμού, χωρίς να προστατευθούν εξ αρχής από τις αρμόδιες διπλωματικές αρχές.

Ο νέος αντισημιτισμός

Ο νέος αντισημιτισμός

Αναρτήθηκε από τον/την isnogood03 στο Μαΐου 17, 2012
Του Moshe Dann*
Η Αντι-Ισραηλινή καμπάνια χαρακτηρίζει τους Εβραίους ως ανήθικους και το Εβραϊκό κράτος ως ιστορική απάτη
Είναι εποχή μίσους για τους Εβραίους, για μια ακόμη φορά. Όχι καψίματα σταυρών ή ψυχοπαθείς με βόμβες που ουρλιάζουν για τον Αλλάχ. Το μίσος είναι εκλεπτυσμένο, περιβεβλημένο με τη λάμψη του ΟΗΕ και της ΕΕ, μπανάλ εκθέσεις για Ισραηλινές φρικαλεότητες και Παλαιστινιακή απελευθέρωση. Είναι τόσο άγιο, τόσο ηθικά πομπώδες και τόσο της μόδας.

Το στρατηγικό γεωπολιτικό σχέδιο της γερμανικής ηγεσίας (ελίτ;) ή η εκδίκηση του ηττημένου.

Το στρατηγικό γεωπολιτικό σχέδιο της γερμανικής ηγεσίας (ελίτ;) ή η εκδίκηση του ηττημένου.

Η ανακήρυξη της Γερμανικής Αυτοκρατορίας
Μέρες που είναι… Πάλι με τους Γερμανούς θα ασχοληθώ! Τους αξίζει όμως, μετά την προχθεσινή απαξιωτική αφήγηση του Der Spiegel.

Με προτροπή του φίλου του ιστολογίου μας «Styl Styl»,   -Δείτε τις αποκαλύψεις του άλλοτε αρχηγού του γαλλικού ΓΕΕΘΑ, σεβαστού στρατηγού Γκαλουά που παρέχουν την κλείδα ερμηνείας της τρέχουσας δικής μας εμπειρίας-   ο οποίος μας έδωσε την πληροφορία και τους συνδέσμους,  αναρτούμε την σχετικά άγνωστη άλλα πολύ αποκαλυπτική   -για τις προθέσεις των «φίλων και συνεταίρων» Γερμανών-  αφήγηση του Γάλλου Στρατηγού Πιερ Μαρί Γκαλουά (1911-2010) στη επέτειο για τα 10 χρόνια των βομβαρδισμών της πρώην Γιουγκοσλαβίας στο Βελιγράδι στις 23 και 24 Μαρτίου 2009.
Παραθέτουμε παρακάτω την ομιλία του, σε δύο βίντεο, στα γαλλικά με αγγλικούς υπότιτλους και την ελληνική μετάφραση ώστε να μη στερηθεί κανείς του αποκαλυπτικού κειμένου.
Ο Στρατηγός Γκαλουά έζησε τα γεγονότα της Γιουγκοσλαβίας από μέσα, ως Γάλλος αποσταλμένος της γαλλικής κυβέρνησης, και για αυτό το λόγο αποτελεί ο ίδιος μια εγκυρότατη πηγή πληροφοριών.

Επεισόδιο Τουρκίας - Ισραήλ πάνω από την Κύπρο

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012

Επεισόδιο Τουρκίας - Ισραήλ πάνω από την Κύπρο

Πρωτοφανές επεισόδιο ανάμεσα στην Τουρκία και στο Ισραήλ στον ουρανό της Κύπρου
Τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα τύπου 2XF-16 πέταξαν στον εναέριο χώρο της Κύπρου και υποχρέωσαν το ισραηλινό αεροπλάνο σε αποχώρηση
Του Νίκου Στέλγια 

 Με επίσημο ανακοινωθέν τους, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι την Δευτέρα στον εναέριο χώρο της Κύπρου έλαβε χώρα επεισόδιο ανάμεσα στην Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας και ενός αεροπλάνου του Ισραήλ. Ο τουρκικός στρατός τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού και πολεμικά αεροπλάνα του τουρκικού στρατού απογειώθηκαν από την Ανατολία και αναχαίτισαν ένα ισραηλινό αεροπλάνο στον εναέριο χώρο της Κύπρου.
Στο ανακοινωθέν του, ο τουρκικός στρατός επισημάνει ότι στις 14 Μαΐου, ένα αεροπλάνο του Ισραήλ, ο τύπος του οποίου δεν έχει αναγνωριστεί μέχρι στιγμής, εισήλθε και παρέμεινε στον λεγόμενο εναέριο χώρο της «ΤΔΒΚ» μεταξύ 11.05 και 12.49.

Οι φρουροί στη Λιβύη έγιναν κρατούμενοι Δεσμοφύλακες στο έλεος πρώην κρατουμένων

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012

Οι φρουροί στη Λιβύη έγιναν κρατούμενοι Δεσμοφύλακες στο έλεος πρώην κρατουμένων

ΤΟΥRΟΒΕRΤ F. WΟRΤΗ*
Φωτογραφία
Μια νύχτα του περασμένου Σεπτεμβρίου ένας κρατούμενος ονόματι Νατζί Νατζάρ μεταφέρθηκε με χειροπέδες και κλειστά μάτια σε μια εγκαταλειμμένη στρατιωτική βάση στα προάστια της Τρίπολης. Νεαροί με στολές καμουφλάζ τον έσπρωξαν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο ανάκρισης και τον ανάγκασαν να γονατίσει. Ο επικεφαλής τους, ένας εύσωμος άνδρας με ανακατεμένα μαλλιά, στάθηκε πίσω από τον Νατζάρ. «Τι θέλεις;», ρώτησε ο διοικητής κρατώντας ένα σωλήνα.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Επιχειρούν να θέσουν εκτός νόμου τους φιλοναζιστές

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Επιχειρούν να θέσουν εκτός νόμου τους φιλοναζιστές

Επιχειρούν να θέσουν εκτός νόμου τους φιλοναζιστές
Νέα προσπάθεια για να τεθεί εκτός νόμου το φιλοναζιστικό κόμμα NPD ετοιμάζει η γερμανική κυβέρνηση, που όμως θέλει να αποφύγει πάση θυσία μια επανάληψη της αποτυχίας του 2003, όταν το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο είχε απορρίψει ανάλογο αίτημα.

Νέα προσπάθεια για να τεθεί εκτός νόμου το φιλοναζιστικό κόμμα NPD ετοιμάζει η γερμανική κυβέρνηση, που όμως θέλει να αποφύγει πάση θυσία μια επανάληψη της αποτυχίας του 2003, όταν το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο είχε απορρίψει ανάλογο αίτημα. Η απόφαση τότε είχε στηριχθεί στην αποκάλυψη ότι αρκετοί αξιωματούχοι του ακροδεξιού κόμματος ήταν πληροφοριοδότες της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών

Ανανεωμένη επανέκδοση του ταξ. οδηγού "Καππαδοκία" από τις εκδόσεις ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012

Ανανεωμένη επανέκδοση του ταξ. οδηγού "Καππαδοκία" από τις εκδόσεις ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Είναι ένας από τους πρώτους ταξιδιωτικούς μας οδηγούς, γραμμένος από το χέρι του Δημήτρη Πλουμίδη, που αφού έκανε εξαντλητική έρευνα στις πηγές, με την πολύτιμη βοήθεια της Άννας Κοντού, περπάτησε και φωτογράφησε την περιοχή, καθοδηγούμενος από τις μνήμες και τις θύμισες του εκ Σίλλης Ικονίου παππού του.
Ο οδηγός "Καππαδοκία και Κεντρική Ανατολία" από το 2002 που πρωτοκυκλοφόρησε, καθοδήγησε δεκάδες χιλιάδες Έλληνες στα βήματα της ιστορίας, στα σημάδια της παρουσίας των Ελλήνων στην περιοχή, στις "ουλές" που άφησε ο Ξεριζωμός και η Ανταλλαγή στο σώμα της Καππαδοκίας και του ίδιου του Ελληνισμού.

Financial Times: Μήπως τελικά οι Έλληνες γελάσουν τελευταίοι;

Financial Times: Μήπως τελικά οι Έλληνες γελάσουν τελευταίοι;

Αναρτήθηκε από τον/την arch στο Μαΐου 16, 2012
Financial Times: Μήπως τελικά οι Έλληνες γελάσουν τελευταίοι; Οι Financial Times, παραθέτοντας παραδείγματα χωρών που χρεοκόπησαν, αποκαλύπτουν πως η χρεοκοπία μπορεί να μην καταλήξει σε καταστροφή για την Ελλάδα αλλά παράδειγμα επιτυχούς ανάκαμψης!
Διαβάστε όλο το άρθρο.
»Η χρεοκοπία θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα και η συνεπακόλουθη μετάδοση της κρίσης θα είναι ζημιογόνος για την Ευρώπη. Αυτή είναι η κοινή εκτίμηση. Η συζήτηση που διεξάγεται περιστρέφεται μόνο στο πόσο ισχυρή θα είναι η μετάδοση της κρίσης και ποιος θα πρέπει να είναι ο χειρισμός για τα υπερχρεωμένα κράτη αλλά και για τους μεγάλους χρηματοδότες της Ε.Ε.
Μήπως, όμως, η συζήτηση κινείται σε λάθος βάση; Εκτός ευρωζώνης η Ελλάδα θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ πιο επικίνδυνη για το σύστημα στο οποίο πραγματικά ποτέ δεν ανήκε… Μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα επιτυχούς ανάκαμψης!
Υπάρχει ένα σενάριο που παραγνωρίζεται, βάσει του οποίου η χρεοκοπία δεν καταλήγει σε καταστροφή για την Ελλάδα. Σε αυτήν την περίπτωση, η πραγματική και πιο υπαρξιακή απειλή για την ευρωζώνη είναι πολύ διαφορετική. Σε αυτό το σενάριο εκείνοι που γελούν τελευταίοι είναι οι Έλληνες.
Ας δούμε, όμως, αυτό το σενάριο.
Οι άμεσες επιπτώσεις από την αποχώρηση ή την εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη σίγουρα θα είναι ισοπεδωτικές. Θα ενταθεί η φυγή κεφαλαίου, θα πυροδοτηθούν η υποτίμηση και ο πληθωρισμός. Θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί και να γίνει επαναδιαπραγματεύσιμη η ονομαστική αξία όλων των υπαρχόντων συμβολαίων, φέρνοντας χρηματοοικονομικό χάος. Αυτό που ενδεχομένως να αποδειχθεί πολιτικά ολέθριο είναι πως μπορεί τελικά να απαιτηθεί περισσότερη λιτότητα, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να καταγράφει πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο θα πρέπει να εκμηδενιστεί εάν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ σταματήσουν να χρηματοδοτούν.
Αυτή η διαδικασία, όμως, θα οδηγήσει και σε σημαντική υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας (50 δραχμές για 1 ευρώ ποιος θα πάρει;). Παρ’ όλα αυτά, έτσι θα τεθεί σε κίνηση μία διαδικασία προσαρμογής, που σύντομα θα οδηγήσει στον επαναπροσδιορισμό της οικονομίας και θα τη θέσει σε δρόμο βιώσιμης ανάπτυξςη. Πράγματι, ίσως υπάρξει εκτίναξη της ανάπτυξης, πιθανότατα για μεγάλη χρονική περίοδο, εάν υιοθετηθούν λογικές πολιτικές για την ανάκτηση της μακροοικονομικής σταθερότητας.
Ποια στοιχεία στηρίζουν αυτήν την υπόθεση; Ας δούμε τι έγινε σε χώρες που χρεοκόπησαν και υποτίμησαν τα νομίσματά τους και τις χρηματοοικονομικές κρίσεις της δεκαετίας του 1990. Όλες αρχικά υπέφεραν με σοβαρή ύφεση, που όμως διήρκεσε για ένα ή δύο χρόνια. Ακολούθησε η ανάκαμψη. Η Νότιος Κορέα κατέγραψε εννέα έτη συνεχούς ανάπτυξης με μέσο ετήσιο ρυθμό 6%. Η Ινδονησία, η οποία υπέστη αλυσιδωτές χρεοκοπίες, οι οποίες οδήγησαν στην κατάρρευση σχεδόν κάθε τράπεζας της χώρας, την ίδια περίοδο αναπτύχθηκε ετησίως κατά 5%. Η Αργεντινή κατά 8% και η Ρωσία πάνω από 7%. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι υπάρχει ζωή και μετά τις χρηματοοικονομικές κρίσεις.
Βεβαίως, στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχουν ορισμένες ιδιαιτερότητες. Ο χαμηλός λόγος των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ λέγεται ότι αποκλείει την πιθανότητα ανάκαμψης που να στηρίζεται στις εξαγωγές. Το επιχείρημα αυτό, όμως, δεν είναι ισχυρό, επειδή οι κρίσεις μπορεί να οδηγήσουν σε δραστικό επαναπροσδιορισμό της οικονομίας.
Η Ινδία, επί παραδείγματι, κατάφερε να διπλασιάσει τον λόγο των εξαγωγών ως προς το ΑΕΠ μέσα σε μία δεκαετία μετά την κρίση του 1991 και τον επαναδιπλασίασε την επόμενη δεκαετία χωρίς μεγάλη υποτίμηση.
Επιπλέον, η Ελλάδα θα υποστεί υποτίμηση γιγαντιαίων διαστάσεων. Μία τέτοια αλλαγή αδιαμφισβήτητα θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για εξαγωγές και θα μετατρέψει δραστηριότητες που μέχρι πρότινος δεν είχαν εμπορικό πλεονέκτημα σε εμπορικές ευκαιρίες. Ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι αυτές οι εξαγωγές. Θα δημιουργηθούν, όμως, ισχυρά κίνητρα από τη σούπερ ανταγωνιστική συναλλαγματική ισοτιμία, γεγονός που είναι αδιαμφισβήτητο.
Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι κατά τα μέσα του 2013 η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, ενώ η υπόλοιπη ευρωζώνη παραμένει σε ύφεση. Ο αντίκτυπος στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιταλία, που θα παλεύουν ακόμη με τη λιτότητα, θα είναι ισχυρός. Οι ψηφοφόροι των συγκεκριμένων χωρών θα αρχίσουν να παρατηρούν την επιτυχία της γειτονικής Ελλάδας, που όλοι μέχρι πρότινος περιφρονούσαν.
Θα αρχίσουν να διερωτώνται γιατί οι δικές τους κυβερνήσεις δεν ακολουθούν το ελληνικό παράδειγμα και θα ενταθούν οι φωνές που θα τάσσονται υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη. Με άλλα λόγια, το ελληνικό παράδειγμα θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς τα κίνητρα των χωρών να παραμείνουν στην ευρωζώνη, ειδικότερα εάν το οικονομικό περιβάλλον εξακολουθήσει να είναι δυσμενές.
Σε αυτό το σημείο, θα επηρεαστεί και η Γερμανία. Σήμερα η Γερμανία κάνει τα ελάχιστα για να παραμείνει ενωμένη η ευρωζώνη και μάλιστα με απροθυμία. Εάν, όμως, η έξοδος γίνει ελκυστική πρόταση για τα μέλη της ευρωζώνης, τότε η Γερμανία θα βρεθεί στο στόχαστρο. Θα της ζητηθεί να δείξει μεγαλοθυμία αντί για την τρέχουσα τσιγκουνιά ως ύστατη δοκιμασία για το πόσο πολύ εκτιμά την ευρωζώνη.
Η απάντηση μπορεί να ξαφνιάσει. Ο γερμανικός λαός μπορεί ξαφνικά να συνειδητοποιήσει ότι η ευρωζώνη προσφέρει στη χώρα όχι ένα, αλλά δύο «αλόγιστα προτερήματα»: χαμηλά επιτόκια, που είναι και ο παράδεισος του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, και ανταγωνιστική συναλλαγματική ισοτιμία καθώς δένεται με πιο αδύναμους εταίρους. Σε αυτήν την περίπτωση, η Γερμανία θα πρέπει να προσφέρει στους εταίρους της μία πολύ πιο ελκυστική συμφωνία για να τους κρατήσει στην ευρωζώνη.

Αυτό το σενάριο βρίθει ειρωνικών καταστάσεων. Η Ελλάδα, που τώρα θεωρείται ο παρίας που μολύνει την ευρωζώνη, θα είναι πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος για την επιβίωση του ευρώ εάν εκδιωχθεί. Εάν η έξοδος από την ευρωζώνη δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάκαμψη στην Ελλάδα, τότε μπορεί να υπάρξει ο κίνδυνος μετάδοσης της… επιτυχίας. Η συνεχιζόμενη ελληνική τραγωδία μπορεί να έχει τελικά αίσιο τέλος για την Ελλάδα. Η τραγωδία, όμως, θα συνεχιστεί για την ευρωζώνη και ίσως για όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».
 
newsit.gr