Ετικέτες

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Πιόνγιανγκ επιβεβαίωσε την είδηση Νέα πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα


Σε νέα πυρηνική δοκιμή προχώρησε πριν λίγες ώρες η Βόρεια Κορέα, την τρίτη κατά σειρά, η οποία προκάλεσε και σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Β. Κορέας KCNA, η χώρα προχώρησε σε νέα πυρηνική δοκιμή, η οποία διεξήχθη με ασφαλή και άψογο τρόπο. Αναφέρεται ότι υπήρξε απόλυτη ασφάλεια και ότι αυτή τη φορά η ισχύς ήταν ακόμα μεγαλύτερη από τις προηγούμενες δοκιμές.
Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασε την κίνηση της Β. Κορέας και μίλησε για καθαρή παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μάλιστα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί εκτάκτως λόγω των εξελίξεων.

Η πορεία μίας προδιαγεγραμμένης χρεοκοπίας

 
Χρήστος Ιακώβου
Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ)
Οριακό σημείο ή σημείο τομής στην ιστορία είναι ένα γεγονός το οποίο προκαλεί αλλαγή και κατ' επέκταση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο εκλαμβάνουμε και αναλύουμε την διασύνδεση των δύο ιστορικών χρόνων, του παρελθόντος και του παρόντος, καθώς επίσης επηρεάζει και τον τρόπο που σκεφτόμαστε για το μέλλον.

Ο μύθος της Ισλαμοφοβίας

Ο μύθος της Ισλαμοφοβίας

του Ανδρέα Μπανούτσου
Η προέλευση του όρου Ισλαμοφοβία σύμφωνα με το Γάλλο φιλόσοφο Πασκάλ Μπρουκνέρ προέρχεται από τους Ιρανούς φονταμενταλιστές οπαδούς του Αγιατολάχ  Χομεϊνί που τον χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά περί τα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Ο σκοπός αυτού του νεολογισμού πάντα σύμφωνα με τον Μπρουκνέρ είναι να κατηγορηθεί ο οποιοσδήποτε ασκεί κριτική στο Ισλάμ ως ρατσιστής και εντάσσεται στα πλαίσια μιας ολοκληρωτικής προπαγάνδας η οποία είναι εσκεμμένα ασαφής για το εάν αναφέρεται στο Ισλάμ ως θρησκεία ή στο σύστημα αξιών του Ισλάμ ή στους Μουσουλμάνους ως άτομα.
 Σύμφωνα με την Αμερικανίδα δημοσιογράφο και συγγραφέα Claire Berlinski η Μουσουλμανική Αδελφότητα ήταν αυτή που «δημιούργησε» τον όρο Ισλαμοφοβία και χρησιμοποίησε ως πηγή της την μαρτυρία ενός πρώην ριζοσπάστη Ισλαμιστή του  Abdur-Rahman Muhammad. Ο Robert Spencer ειδικός σε θέματα Ισλάμ θεωρεί ότι δεν είναι σωστό να αποδίδεται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα η προέλευση του όρου Ισλαμοφοβία και πως σύμφωνα με δική του έρευνα ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία από τον ακτιβιστή Richard Stone σε ένα γράμμα του στην εφημερίδα Guardian το 1994.