Ετικέτες

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Έλληνες εις τα Όπλα!



28.10.2013


Τα γεγονότα… σαν σήμερα
Σαν σήμερα, το 1940, οι Ιταλοί επιτέθηκαν στη χώρα μας, μετά το «ΟΧΙ» των Ελλήνων στο τελεσίγραφο του Μουσολίνι.

Μάνος Χατζιδάκις...28/10


\
«Για μια ακόμα φορά νικήσανε οι Χίτες, οι κουτσαβάκηδες, οι ταγματασφαλίτες, οι βασανιστές, και οι μέλλοντες Μιχαλόπουλοι και Κουρήδες. Αυτή είναι η 28η Οκτωβρίου».
Ραδιοφωνικά σχόλια από την εκπομπή του Μάνου Χατζιδάκι «Σχόλια του Τρίτου».
(Καμιά φορά σκέφτομαι πως έχουν ειπωθεί όλα στο παρελθόν. Και έχουν ειπωθεί και έξοχα. Από έξοχους ανθρώπους. Αλλά ποιος να τ’ ακούσει;)
by pitsirikos.net

Η «Δεξαμενή», από το βιβλίο του Γ. Παπακώστα, Φιλολογικά σαλόνια και καφενεία της Αθήνας, εκδ. Εστία, 3η έκδοση, 1994, σσ. 155-168

Manolis Vardis
Manolis Vardis 28 Οκτωβρίου 7:25 μ.μ.
/ http://democracycrisis.com/2011-12-06-10-24-32/2340--11122012

"Με τη Δεξαμενή συνδέεται επίσης το όνομα του Παπαδιαμάντη, ο οποίος πέρασε αρκετά χρόνια της ζωής του εκεί και είχε γίνει το στοιχειό της. Ο ίδιος άλλωστε σ’ ένα διήγημά του ομολογεί: «Παρεπίδημος ήμην τον καιρόν εκείνον εις τους λόφους της Δεξαμενής, εις του Λυκαβηττού τα κράσπεδα. Μεγάλη πελατεία υπήρχε, συντυχίαι αισθηματικαί εγίνοντο, ως και ομιλίαι σοβαραί, γύρω εις τας πρασιάς και τους καλαμώνας. Σοβαροί άνδρες, υποστράτηγοι, στρατηγοί, δικηγόροι, καθηγηταί,

Είπαν ΟΧΙ και οι αθλητές,


, www.sport24.gr// http://democracycrisis.com/2011-12-06-10-24-32/2341-2013-10-28-18-53-01
“Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, το τελευταίο (ή ένα από τα τελευταία) παιχνίδι που διεξήχθη παραμονές της 28ης Οκτωβρίου ήταν ο αγώνας του Αρη με την ΜΕΝΤ για το τοπικό πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης με τους «κίτρινους» να επικρατούν με 4-0 στις 27 Οκτωβρίου του 1940. Ακόμα και στις εξέδρες το θέμα συζήτησης ήταν τα σύννεφα του πολέμου που είχαν ήδη αρχίσει να μαζεύονται απειλητικά πάνω και από την χώρα μας. Πράγματι μια μέρα μετά, ο χειρότερος εφιάλτης έγινε πραγματικότητα και φυσικά το ποδόσφαιρο πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Μάλιστα μιας και ο λόγος για τον Άρη, ο πρόεδρος της ομάδας Μάνθος Ματθαίου έχασε κατά τη διάρκεια του πολέμου τη ζωή του από ιταλικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα.

Κώστας Γκουβέρος. Ο άνθρωπος που έγραψε την δίκη του ιστορία την περίοδο της κατοχής



  • Δείτε το βίντεο και ακουστέ την συγκλονιστική αφήγηση του. 
  • Πως βιωσε τον βομβαρδισμό της Πάτρας
  • Τι είδε και τι άκουσε στις φυλακές «Αβέρωφ».
  •  Τι είπε ο κρατούμενος Πάγκαλος.
  •  Πως γλίτωσε τα πυρά των Γερμανικών βομβαρδιστικών αεροπλάνων. 
  • Τι είδε την ημέρα της απελευθέρωσης της Αθήνας

ΆΓΝΩΣΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ ΤΟΥ 1940 ΑΠΌ ΤΟ ΜEΤΩΠΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ.


Το Λιοντάρι της Τρεμπεσίνας


Εις μνήμην

ΗΣΙΟΔΟΣ ΤΣΙΓΚΟΣ

Του Νίκου Ι. Κωστάρα

 

    http://olympiada.files.wordpress.com/2013/10/f44bb-28thoctmartialpainting02.jpg?w=400&h=330        Το Λιοντάρι της Τρεμπεσίνας αναπαύεται στο Κοιμητήριο Ζωγράφου από την 26 Αυγούστου 2009. Ένας έφηβος 95 ετών, ένας ψυχωμένος Έλ­λη­νας, ο Βετεράνος του Βου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Ησίοδος Τσίγκος, ο έφε­δρος ανθυπολοχαγός, διμοιρίτης και διοικητής του 11ου λόχου του 14ου Συν­τάγματος πεζικού Χανίων της 5ης Μεραρχίας Κρητών.

Ο ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΠΠΑΣ τ. ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ



ΣΤΑΠΑΣΝΙΚΟΣ-630x880

Τη χούντα, τους χθεσινούς αξιωματικούς, τους «συμμάχους»

Συνέντευξη με τον Νίκο  Στάππα στις 21 Νοεμβρίου 2002

Σημ.Αμετανόητου: Ο Νίκος Στάππας έχει πιά πεθάνει.Δεν είχα ακούσει ποτέ άλλοτε για αυτόν.Η συνέντευξη δώθηκε στον Αντώνη Κακαρά.
Απλά ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΗ…!
Χρειάζεται υπομονή και… καλή ανάγνωση.1
Ο Στάππας υπήρξε από τους πιο πολιτικοποιημένους αρχηγούς Όπλου των Ενόπλων Δυνάμεων μεταπολεμικά. Μυημένος στην οργάνωση του ναυτικού για το κίνημα τον Μάιο του 1973, συλλαμβάνεται και βασανίζεται στην ΕΣΑ. Επανέρχεται στη μεταπολίτευση και σταδιοδρομεί μέχρι που υποχρεώνεται ως Αρχηγός ΓΕΑ σε παραίτηση από τον υπουργό εθνικής άμυνας (Βαρβιτσιώτη). Εκτιμάται πως έγγραφο που έλαβε από το Βαρβιτσιώτη, απέβλεπε ακριβώς στην υποβολή παραίτησης. Η συνέντευξη αυτή χρησιμοποιήθηκε στη διατριβή Οι Επαγγελματίες Στρατιωτικοί υπό Αυταρχικά Καθεστώτα και στην έκδοση Οι Έλληνες Στρατιωτικοί (έκδοση Παπαζήση 2006)
*******

Οι ήρωες με τους ήρωες και οι κουφάλες με τις κουφάλες!



 
Τη σημασία της ιστορικής μνήμης υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από τη Θεσσαλονίκη, συνδέοντάς τη με την ανάγκη να μην υπάρχει λήθη και άγνοια όσον αφορά «τη θηριωδία του ναζισμού».
Για την θηριωδία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κουβέντα . Κιχ .
Στην αντιφώνησή του προς τον διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού σε γεύμα που παρατέθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών, ο κ. Παπούλιας σημείωσε πως «αν δεν γνωρίζουμε τι έγινε πριν, δεν μπορούμε να δούμε καθαρά μπροστά», συμπληρώνοντας πως για τη νέα γενιά η έλλειψη ιστορικής παιδείας είναι «κάπως σαν τύφλωση».

28η Οκτωβρίου – εβραίοι ήρωες και κορόιδα


Ελληνικά (english translation follows below)

Αφιερώματα στην 28η Οκτωβρίου έχω κάνει πολλά. Μερικά ήταν πατριωτικά όπως το αφιέρωμα στους Εβραίους πεσόντες του 15ου Συντάγματος Πεζικού από τα Ιωάννινα το 2009. Το 2008 είχα γράψει ένα από τα πλεον πολυδιαβασμένα άρθρα, τα “συντάγματα Κοέν” που συνόψιζε την ελληνοεβραϊκή συμμετοχή στον Β΄ΠΠ. Το 2010 είχα γράψει μερικές σκέψεις για τον σαλονικιό Λιάου Μεβοράχ που είχε πεθάνει στο πεδίο της μάχης στη Μετζγκοράνη της Αλβανίας και είχε ταφεί στη Θεσσαλονίκη – ο τάφος του καταστράφηκε και πρόσφατα η ταφόπλακα του στάλθηκε στο Μουσείο Μνήμης και Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ. Το 2012 είχα γράψει για το Παλαιστινιακό Σύνταγμα στην Ελλάδα του οποίου η 1039 Μονάδα Λειτουργίας Λιμανιών ήταν κυρίως ελληνοεβραϊκή, ένα άρθρο το οποίο χρειάστηκε μήνες έρευνας και έχει αποτελέσει reference για αρκετούς ερευνητές που επικοινώνησαν μαζί μου. Στην Ελλάδα της Χρυσής Αυγής, του Αντώνη “το-ελληνικό-DNA-δεν-είναι-ρατσιστικό” Σαμαρά, της Αυγής των “Αλκοολικών του Αίματος” και άλλων γνήσιων ελλήνων φέτος όμως θέλω να δημοσιεύσω, σε ταυτόχρονη δημοσίευση με τον μαγιόρ ρισόν του thess.gr, ένα σύντομο κείμενο για το τελευταίο εβραϊκό σχολικό βιβλίο που τυπώθηκε στη Θεσσαλονίκη πριν το Ολοκαύτωμα.

Το «όχι» της… προσκολλήσεως στην Ιστορία!



Πάνδημη επιστράτευση

by Sotos

Η επέτειος του «Όχι» δεν χωράει ψέμματα. Πολλές επέτειοι γενικώς κρύβουν ψέμματα διάφορα, όπως ψέμματα διάφορα κρύβει γενικά η ανάγνωση τις Ιστορίας. Ψέμματα που αφήνουν περιθώρια για τις λεγόμενες «ιστορικές ερμηνείες». Η επέτειος του «Όχι» όμως δεν χωράει τέτοια. Διότι αφορά στο «Όχι» του Ελληνικού λαού απέναντι στον φασισμό. Τιμάται αυτό το «Όχι» ως ηρωικό, επειδή υπηρετήθηκε πάνδημα, με εντιμότητα και παρρησία, χωρίς φόβο για το κόστος που συνεπαγόταν, παρά τη φασιστική κυβέρνηση που υπήρχε στη χώρα, ή μάλλον ακριβώς επειδή αυτή υπήρχε· και το «Όχι» την ακύρωσε οριστικά.

BALKAN THEATRE: 28 OCTOBER, 1940


Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Οκτωβρίου 28, 2013
Aristocratic Commander in Chief who taught and led the Greek Arm
Attached is TIME Magazine’s article from it’s Dec. 16, 1940 issue titled BALKAN THEATRE: Surprise No. 6. Above is the issue’s cover featuring General Alexandros Papagos, Commander of the Greeks.
The article describes the events of the first Italian offensive which commenced in the early dawn hours of 28 October, 1940. A second Italian offensive followed in December 1940, which was crushed by a Greek counteroffensive.

Μικρό χρονικό για την 28η Οκτωβρίου!





(Στάθης)
Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Μεγάλος Πόλεμος, βρήκε τον κόσμο μέσα στην καλή χαρά της belle époque. Κανείς δεν περίμενε ότι θα ξεσπάσει. Ο καπιταλισμός με την πρώτη παγκοσμιοποίηση, laisser faire, μοίραζε παιχνίδι, ο πλούτος των εθνών αυξανόταν για τις άρχουσες τάξεις, την παλιά αριστοκρατία και την αστική, ενώ η εργατική τάξη ζούσε ακόμα σε συνθήκες Ντίκενς, προσπαθώντας να αναδυθεί κοινωνικά και να οργανωθεί πολιτικά.

…Η κυβέρνησις δεν αναμένει βεβαίως παρά της μεραρχίας νίκας… Αναμένει όμως εκ ταύτης να σώση την τιμήν των ελληνικών όπλων.








Δημήτριος Λιμνιάτης, Αντιστράτηγος ε.α.
(Περιοδικό «Ιστορία Εικονογραφημένη», τ. 352, Οκτ. 1997)
*
ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940 και ο Στρατηγός Χαράλαμπος Κατσιμήτρος
*
Η καθοριστική συμβολή ενός άξιου ηγήτορα, του διοικητή της VIII Μεραρχίας Πεζικού, στον θρίαμβο των ελληνικών όπλων. Συμβολή που συνήθως αγνοείται κατά τους εορτασμούς της ιστορικής επετείου.
Από τους πρώτους μήνες του 1939 τα σύννεφα του πολέμου αρχίζουν να εμφανίζονται στον ευρωπαϊκό ουρανό.
Το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου 1939 η Ιταλία, με τη σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας, καταλαμβάνει, με σαθρές αιτιολογίες, την Αλβανία, για ν’ αποκαλύψει έτσι τα επεκτατικά σχέδια της στον χώρο της Χερσονήσου του Αίμου και στη Μεσόγειο.
Η κατάληψη της Αλβανίας και η προώθηση ισχυρών ιταλικών δυνάμεων προς την ελληνοαλβανική μεθόριο ήταν φυσικό ν’ ανησυχήσουν την ελληνική κυβέρνηση, η οποία σπεύδει να ενισχύσει με μικρές μονάδες τους τομείς ευθύνης της VIII Μεραρχίας (Ήπειρος) και της IX Μεραρχίας (Δ. Μακεδονία). Να τονίσουμε εδώ ότι από το 1936 έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων σε ελαφρύ και βαρύ οπλισμό.
Ο Μουσολίνι, με προσωπικές επιστολές προς τον Ιωάννη Μεταξά, προσπαθούσε να τον πείσει για τις φιλικές σχέσεις των δύο λαών και ότι η Ιταλία θα σεβόταν την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.
Ο διοικητής της VIII Μεραρχίας υποστράτηγος Χαράλαμπος Κατσιμήτρος, ο οποίος γνωρίζει όλες τις κινήσεις των Ιταλών στο αλβανικό έδαφος, περνάει στιγμές αγωνίας γιατί η δύναμη της μεραρχίας είναι ασήμαντη και δεν έχει γίνει καμιά αμυντική οργάνωση του εδάφους. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν το είχε απασχολήσει ως το 1939 το ενδεχόμενο ιταλικής επίθεσης από την ξηρά. Γι’ αυτό δεν υπήρχε σχέδιο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής. Όμως, από το 1914, περίοδο του αγώνα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου για την αυτονομία τους, η Ιταλία έχει αποκαλύψει τα σχέ¬δια της για την κυριαρχία της στην Αδριατική και στη χερσόνη¬σο του Αίμου.

Η προϊστορία της σύγχρονης ελληνικής άκρας δεξιάς!



Του Σπύρου Μαρκέτου *

Εισαγωγή
Η άκρα δεξιά έχει αρκετά μελετηθεί σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, από τον Μεσοπόλεμο και μετά, αλλά στη χώρα μας δεν έχει συγκεντρώσει το επιστημονικό ενδιαφέρον ως τώρα, και σπάνια αντιμετωπίζεται ως ενιαίο ιστορικό φαινόμενο στο πλαίσιο μιας ιστορικής και συγκριτικής προσέγγισης.[1] Αυτό βεβαίως διευκόλυνε την πρόσφατη επανεμφάνιση εδώ του ναζισμού, καθώς «η ανάδειξη του παρελθόντος και η ιστορική μνήμη είναι ουσιώδη στοιχεία για την πολιτική νοηματοδότηση και δράση».[2]

Η Θεσσαλονίκη είναι δική μας..."



undefined
της Ελίνας Γαληνού
Στις 26 Οκτωβρίου, ο τούρκος αρχιστράτηγος Χασάν Ταχσίν, πείστηκε από τους προξένους των Μεγάλων Δυνάμεων να παραιτηθεί από τις αξιώσεις που προέβαλε και να δεχτεί την παράδοση της Θεσσαλονίκης, άνευ όρων. Αμέσως εκδόθηκε διαταγή προς την VII Μεραρχία και το απόσπασμα των Ευζώνων να καταλάβουν την πόλη.

Λεπτομερή στοιχεία – Συσσωρευμένο εθνικό εισόδημα 33 ετών οι καταστροφές κατά την Κατοχή



undefined
Σε συσσωρευμένο εθνικό εισόδημα 33 ετών ή τον προϋπολογισμό του κράτους για 130 χρόνια, υπολόγιζε το μέγεθος των καταστροφών ο Δοξιάδης. Στη φωτογραφία αρχείου, η Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα το 1941 [Πηγή: Φωτογραφίες από το βιβλίο ΤΩΝ R. BATHE ΚΑΙ E. GLODSCHEY, "DER KAMPF UM DEN BALKAN", OLDENBURG, BERLIN, 1942]

Τα μάτια του «Σούπερμαν» για τις Ειδικές Δυνάμεις της Ρωσίας


undefined
Αλεξέι Κριβορούτσεκ, Izvestia
Το νέο, φορητό ραντάρ μικροκυμάτων θα βλέπει τον εχθρό τρισδιάστατα μέσα από τοίχους και φυσικά εμπόδια. Ετσι, οι Ειδικές Δυνάμεις αποκτούν ένα κρίσιμο πλεονέκτημα ειδικά στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟΥ 1940 ΚΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΤΟ ΚΑΛΠΑΚΙ (ΒΙΝΤΕΟ)


Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Οκτωβρίου 27, 2013

Από έκδοση του Πολεμικού Μουσείου Καλπακίου Ιωαννίνων (συνοδεύει την απεικόνιση των μαχών στον ειδικό πίνακα που υπάρχει στο Μουσείο).Αφιερωμένο σε όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την Πατρίδα, ενάντια στο φασισμό!
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην συνταρακτική, συγκλονιστική αφήγηση του Γιάννη Κόκκινου (που απεβίωσε φέτος).
Προς το τέλος του βίντεο υπάρχει σπάνια συλλογή από φωτογραφίες εκείνων των συγκλονιστικών ημερών Ανάτασης και Ανάστασης του Ελληνισμού.
Χρήστος Αλεξόπουλος
Κοινωνιολόγος

http://sociologyalert.blogspot.gr/2013/10/1940.html

Ένα γράμμα από τον μελλοθάνατο Έλληνα Ανδρέα Παναγίδη


Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Οκτωβρίου 27, 2013

20131027-184217.jpg
Χρήστος Ιακώβου
Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών

Τα χαράματα της Παρασκευής, 21 Σεπτεμβρίου 1956, οδηγήθηκε στην αγχόνη από το Βρετανικό αποικιακό καθεστώς ο 22χρονος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Ανδρέας Παναγίδης, μαζί με τους Μιχαήλ Κουτσόφτα και Στέλιο Μαυρομμάτη. Ο Παναγίδης καταγόταν από το Παλιομέτοχο και καταδικάσθηκε για τη εκτέλεση του Βρετανού σμηναγού Πάτρικ Χέιλ. Είχε προηγηθεί ένα περιστατικό όταν Βρετανός στρατιώτης σε έλεγχο στο χώρο εργασίας του Παναγίδη στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, λίγο μετά τον απαγχονισμό των Καραολή και Δημητρίου, βρήκε στη τσάντα του την Ελληνική σημαία και ζήτησε από τον Παναγίδη να του σκουπίσει τα παπούτσια.

Καλλιόπη Λύκα- η θρυλική “Μάνα του Στρατιώτη”


Αναρτήθηκε από τον/την antexoume στο Οκτωβρίου 28, 2013

Άξια Ελληνίδα Μάνα! Μακάρι να βρει μιμητές…ΑΘΑΝΑΤΗ!
Σύζυγος ἥρωα, μητέρα ἥρωα, στοργική νοσοκόμα στό πλευρό τοῦ τραυματία! Αὐτή ἦταν ἡ Καλλιόπη Λύκα, ἡ «Μάνα τοῦ Στρατιώτη», ὅπως ὀνομάσθηκε ἀπό τό Βασιλιά Γεώργιο Β΄. Μια ζωή ἀφοσιωμένη στό Ἱερό Καθῆκον!

Πέθανε ο θρύλος της ροκ, Λου Ριντ

28/10/13 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 10 εμφανίσεις
loureedΤην τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 71 ετών ο σπουδαίος μουσικός Λου Ριντ, ιδρυτικό μέλος των Velvet Underground και εκ των σπουδαιότερων εκπροσώπων της ροκ σκηνής για πέντε ολόκληρες δεκαετίες.

Στρατιώτης του Ελληνοαλβανικού Μετώπου θυμάται τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Ετσι νικήσαμε τους Ιταλούς στην Πίνδο [βίντεο]


Την μνήμη της αντίστασης κατά του φασισμού διατηρούν ζωντανή πρώην στρατιώτες του Ελληνοαλβανικού Μετώπου, οι οποίοι αφηγούνται τις πολεμικές συγκρούσεις με τους Ιταλούς στρατιώτες στα βουνά της Πίνδου και της Μακεδονίας.

Λογοκρισία στα ρεμπέτικα της κατοχής σε σχολείο



    Ο γονιός, διαμαρτυρήθηκε στο διευθυντή του σχολείου γιατί δεν ήθελε το παιδί του να λέει τραγούδια που μιλάνε για τον Άρη Βελουχιώτη και τους αντάρτες. Και ο Διευθυντής Γυμνασίου απαγόρευσε στην καθηγήτρια μουσικής, να πει μαζί με τη χορωδία του σχολείου τραγούδι του Μπαγιαντέρα, που συγκαταλέγεται στα ρεμπέτικα της κατοχής του 1942!

Πέθανε ο εφευρέτης το «ντονέρ κεμπάπ»


28/10/13 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 5 εμφανίσεις
Μετανάστης από την Τουρκία στο Βερολίνο ο Ν. Νουρμάν
    Πέθανε ο εφευρέτης του «ντονέρ κεμπάπ» (γύρου), Ναντίρ Νουρμάν. Μετανάστης από την Τουρκία απεβίωσε στο Βερολίνο σε ηλικία 80 ετών. Αρκετοί τον φαντάζονται να κάθεται και να απολαμβάνει κάπου γύρο και μπύρα ή αναψυκτικό.

ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ “ΡΕΚΟΡ” ΤΟΥ Β’ Π.Π.


Από την Σοφία
ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Ελλάς: 219
Νορβηγία 61
Γαλλία 43 [Η υπερδύναμη της εποχής]
Πολωνία 30
Βέλγιο 18
Ολλανδία 4
Γιουγκοσλαβία 3