Ετικέτες

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Ν.Κοτζιάς: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί οποιουσδήποτε όρους στα ενεργειακά








«Η χώρα μας δεν θα δεχθεί οποιουσδήποτε όρους που εκφεύγουν του νομικού πλαισίου και των συμφωνιών της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, στην παρέμβασή του, τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο. «Δεν μπορεί να τίθενται ως όροι και προϋποθέσεις παράμετροι και στοιχεία που είναι εκτός των συνθηκών του Ευρωπαϊκού Δικαίου και των Συμφωνιών μας, στον τομέα της ενέργειας» επισήμανε.



Στο θέμα της ενέργειας -όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Συμβουλίου-, υπογράμμισε τις δυσκολίες της ενεργειακής διπλωματίας στην ΕΕ λόγω των διαφορετικών συμφερόντων, επισημαίνοντας ότι για την επιτυχία της «χρειάζεται μια καλή συνεργασία ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στα κράτη-μέλη, συνεργασία που πρέπει να επεκτείνεται, όμως, και σε όλα τα επίπεδα διαπραγμάτευσης και συνεργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες δυνατότητες των κρατών-μελών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, τα οποία πρωτίστως θα πρέπει να σέβονται οι εταίροι της ΕΕ.
»

Ψυχρές κινήσεις από το ΝΑΤΟ. Δύναμη ταχείας ανάπτυξης στην Ευρώπη






Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, οι υπουργοί Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ θα λάβουν απόφαση για την περαιτέρω της στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ μέχρι 40.000 στρατιώτες.

Η απόφαση πρόκειται να ανακοινωθεί επίσημα κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις 24-25 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Ανάλυση Stratfor για το μέλλον της Ευρωζώνης!





“Αντέχει” η ΕΕ την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη; Τις τελευταίες ημέρες κάποιοι Ευρωπαίοι υπουργοί και αξιωματούχοι υποστήριξαν δημοσίως θετικά. Όχι με τόσο κατηγορηματικό τρόπο θα λέγαμε.

Η ανάλυση του Strafor που επιχειρεί να απαντήσει σ΄ αυτό το ερώτημα αποτυπώνει μια διαφορετική πραγματικότητα. Σύμφωνα με την οποία τα πράγματα δεν είναι διόλου εύκολα και για την Ελλάδα αλλά και για τους εταίρους της.

U.S.-China Talks Open in Washington


Top officials from Washington and Beijing will meet this week as the seventh annual U.S.-China Strategic and Economic Dialogue opens (AFP) in Washington on Tuesday. Trade, cybersecurity, China’s claims in the South China Sea, and climate change are expected to top (Bloomberg) the agenda. The meetings open amid recenttensions (WSJ) following a suspected Chinese hack into the records of fourteen million U.S. federal employees and sharp criticism of China’s land reclamation efforts in the South China Sea by U.S. Secretary of Defense Ashton Carter. President Barack Obama is set to host his Chinese counterpart Xi Jinping in September.

Σκοταδισμός – Η Τουρκία δίνει 40.000 υποτροφίες σε μαθητές από τη Γαζα, για ισλαμικά σχολεία


students

Turkey’s Religious Affairs Committee is planning to offer 40,000 scholarships for Palestinian students from the Gaza Strip to study in Turkish religious schools. According to Felesteen newspaper, the committee is currently interviewing students from Gaza in order to prepare for their travel to Turkey.
The principal of the committee, Selçuk Öztürk, said that the aim is to help the people of Gaza, which is under siege. “In cooperation with the ministry of education, we are currently interviewing 40,000 students from Gaza who are expected to receive scholarships to study in Turkey.”
Öztürk said that the scholarship would cover study fees for a four-year programme in secondary schools, adding that the students would be able to enter Turkish universities after leaving school. Next year, there will be another 4,000 scholarships. Flights to and from Turkey as well as accommodation costs will be covered by the scholarships.
Πηγή: https://www.middleeastmonitor.com/news/europe
infognomon

Ξεμένουμε Ευρώπη


449314732_e4471d80dc_o copy

Κατέβηκε στο Σύνταγμα ο Μητσοτάκης για να διαδηλώσει λίγο πριν  ή πολύ πριν αφήσει τα εγκόσμια,  για να βροντοφωνάξει και αυτός Μένουμε Ευρώπη.
Είναι καινούργιο σύστημα αυτό, να κατεβαίνουν οι ίδιοι άνθρωποι περισσότερες από μία φορά στο Σύνταγμα για να δείξουν τους πολλούς.

Εκδηλώσεις στη Λήμνο για τη συμμετοχή του νησιού στον Α!Π.Π.


αρχείο λήψης (1)“ The Lemnos’ Friends of Anzac”
Σύλλογος για την ανάδειξη της σπουδαιότητας της Λήμνου στην Ιστορία του
Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου
Ο Σύλλογος «Οι Φίλοι των Anzac από την Λήμνο» ( The Lemnos’ Friends of Anzac) ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2014, λίγο πριν από την ορισμένη ημερομηνία  των εορτασμών μνήμης της Απόβασης της Καλλίπολης  στο νησί μας για το έτος 2014 , την Λήμνο.  Ιδρυτικά μέλη του, είναι Λημνιοί και φίλοι της Λήμνου. Σαν αρχικό του στόχο, είχε να λειτουργήσει σαν διεκπεραιωτής των δημοσίων σχέσεων του νησιού μας, στην παγκόσμια κοινότητα αλλά και στην Ελλάδα, δημιουργώντας δρώμενα και βοηθώντας στην πραγματοποίηση επίσημων εορτασμών και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, της Απόβασης της Καλλίπολης και της αναγνώρισης επίσημα της αδιαμφισβήτητης συμμετοχής της Λήμνου σε αυτά .
Από τότε έως σήμερα γίνανε πολλά και σημαντικά , με κυριότερο της ενεργή συμμετοχή , στους πολύ επιτυχημένους εορτασμούς μνήμης της εκατονταετηρίδας της απόβασης της Καλλίπολη, που έγιναν στην Λήμνο από τις 17-20 Απριλίου 2015 με τεράστια συμμετοχή του κόσμου από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές . Μετά από αυτό , διοργανώθηκαν μια σειρά από δρώμενα , με κυριότερο τη διοργάνωση στην Λήμνο Διεθνούς Συνεδρίου από τις 26-28 Ιουνίου 2015 με θέμα « WW1 στην Μεσόγειο – ANZAC και η συμμετοχή της Λήμνου σ αυτό το ιστορικό δρώμενο» . Καλεσμένοι ομιλητές είναι μερικά από τα διασημότερα Ελληνικά και ξένα ονόματα της Παγκόσμιας πανεπιστημιακή κοινότητας και όχι μόνο , όπως ο Prof.  James Hattendorf του USA naval War Museum, Prof. Geoffrey Till του  King’s College    του Λονδίνου, ο Prof. Serhat Guvenc  του Kadir Has University Istanbul  και άλλοι πολλοί , αλλά και ο Καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας Κος Ευάνθης Χατζηβασιλείου , ο Λέκτορας της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων Κος Ζήσης Φωτάκης , o επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θες/νίκης Κος Βλάσσης Βλασσίδης και γενικά μερικοί πάρα πολύ φημισμένοι και διάσημοι στο χώρο της Νεώτερης Ιστορίας και του Α Παγκόσμιου Πολέμου.  Το Συνέδριο αυτό ,όπως και όλες οι επόμενες εκδηλώσεις του Συλλόγου που έχουν ανακοινωθεί ( www.friendsofanzac.com) , έχουν την αιγίδα και την ενεργή συμπαράσταση  της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας ,Κου Προκόπιου Παυλόπουλου. Μια σειρά από δημόσιους φορείς ( Υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού, ΞΕΕ, ΕΟΤ ,ΚΕΔΕ κ.α.  συμμετέχουν στην επιτυχία των events αναγνωρίζοντας το σημαντικό ιστορικό ζήτημα ,αλλά και την Εθνική υπόσταση  του.

Πρώην πρόεδρος Ουκρανίας: Ποτέ δεν διέταξα αιματοχυσία στο Μαϊντάν

Πρώην πρόεδρος Ουκρανίας: Ποτέ δεν διέταξα αιματοχυσία στο Μαϊντάν

23/6/15 0 σχόλια 0 απαντήσεις | 21 εμφανίσεις

http://www.echedoros-a.gr


Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, εξέφρασε τη λύπη του για το λουτρό αίματος στο Μαϊντάν του Κιέβου, που οδήγησε  στην αποχώρηση του,  από την εξουσία, το Φεβρουάριο του 2014, ισχυριζόμενος ότι ποτέ δεν διέταξε να πυροβοληθούν διαδηλωτές.
Ο  65χρονος Γιανουκόβιτς σε συνέντευξή του  στο BBC, δεν αποποιήθηκε τις ευθύνες του για ό, τι συνέβη, αλλά, τόνισε ότι οι δολοφονίες δεν ήταν δικό του λάθος και δεν υπήρξε υπηρεσία που να έλαβε  διαταγή κατά των διαδηλωτών.

Ποια συμφέροντα εμπλέκουν την Ρωσία στο Ουκρανικό ως αφορμή ;

ουκρανια ουραλια φιλορωσικες διαδηλωσειςnetakias

Οσο περνάει ο καιρός στο Ουκρανικό ζήτημα και οι πληροφορίες μπορούν να ξεχωρίσουν από την προπαγάνδα των πρώτων μηνών, διαφαίνεται ότι υπάρχουν δόλια συμφέροντα πίσω από την επιμονή να εμπλέξουν τη Ρωσία στο Ουκρανικό πρόβλημα.

Από τις πρώτες μέρες που οι ΝΑΖΙ έκαιγαν το Κίεβο για να πάρουν την εξουσία της χώρας, τα δυτικά ΜΜΕ προέβαλλαν αυτήν την υποκινούμενη «εξέγερση», δήθεν του Ουκρανικού λαού ως επανάσταση κατά της Ρωσικής κυριαρχίας, ώστε να ξυπνήσουν τα Ψυχροπολεμικά ανακλαστικά της Ευρωπαϊκής κοινής γνώμης. Ηταν μάλιστα τόσο έντονη η προπαγάνδα που τις πρώτες μέρες παρουσίαζαν τους ΝΑΖΙ ώς αγωνιστές της δημοκρατίας και την εκλεγμένη Κυβέρνηση ως αυταρχική.

The Rise of the Non Leftist Left


Posted by olympiada στο Ιουνίου 23, 2015
wpid-20150622113709.jpgThe Radical Reconfiguration of Southern European Politics
By James Petras
Over the past decade fundamental changes have taken place in Southern Europe, which have broken with previous political alignments, resulting in the virtual disappearance of traditional leftist ’parties, the decline of trade unions and the emergence of ‘middle class radicalism’.
New political movements, purportedly on the left, no longer are based on class conscious workers nor are they embedded in the class struggle.  Likewise on the right, greater attention is paid to escalating the repressive capacity of the state instead of state intervention in pursuit of economic markets.
Radicalization of the right, including massive cutbacks in social spending, has demolished welfare programs.  The dispossession of households has uprooted cohesive neighborhood-based social organizations.
In place of the class based traditional left, ‘non-leftist left’ movements have emerged.  Their leaders embrace ‘participatory democracy’ but engage in vertical political practice.
On the right, politics no longer revolve around conserving national economic privileges.  Rightwing leaders willingly subordinate their economies and society to imperial led crusades, which empty national sovereignty of any meaning while pillaging the national treasury.
This essay will proceed to discuss these complex changes and their meaning.

Αστρονομικό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη.


αρχείο λήψηςΤο 12ο Συνέδριο της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας (ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ.) θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 28 Ιουνίου έως την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ και διοργανώνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ. Στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ερευνητές που εργάζονται σε ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου που συνδιοργανώνεται από την ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ., το ΑΠΘ, την Ακαδημία Αθηνών και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Ιουνίου και ώρα 20.00, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου θα δοθεί Δημόσια Διάλεξη από τον Ακαδημαϊκό, Ομ. Καθηγητή του «Johns Hopkins University» των ΗΠΑ, Σταμάτιο Κριμιζή, με τίτλο «Το πρώτο ανθρώπινο ταξίδι στον Γαλαξία: Η Οδύσσεια των διαστημοπλοίων Voyager 1,2».
Η θεματολογία του Συνεδρίου καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών αντικειμένων που περιλαμβάνουν Φυσική της Ηλιόσφαιρας και του Ηλιακού Συστήματος, Εξωγαλαξιακή Αστρονομία και Αστροφυσική, Κοσμολογία και Σχετικιστική Αστροφυσική, καθώς και Αστέρες, Πλανήτες και Διαστρικό μέσο.
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν διεθνώς διακεκριμένοι ερευνητές, όπως οι:
– Marc McCaughrean (ESA), Ανώτερο Στέλεχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ) που θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της πρόσφατης επιτυχημένης αποστολής “Rosetta” στον κομήτη Chiurumov-Gherasimenko.

Parisian Mural Successfully Provokes Right-Wing Vandals


Combo's mural in Paris's 11th arrondissement, before it was vandalized. (photo by Combo, via Instagram)
Combo’s mural in Paris’s 11th arrondissement, before it was vandalized (photo by Combo, via Instagram)
A mural by the French street artist Combo in Paris has become the target of far-right vandals, including one nationalist blogger who filmed herself tagging the mural with the message, “Antiracism is a codeword for antiwhite.”
Painted on a wall in the 11th arrondissement through the public art organization Le MUR, the mural features a modernized Joan of Arc wearing a motorcycle helmet and brandishing a red banner that reads “Liberté, Égalité, Humanité,” a variation on France’s national motto, “liberty, equality, fraternity.” Alongside the image, Combo stenciled the words “La France aux Français” (France for the French), which is the slogan of the far-right Front Nationalparty, crossed them out with red spray paint, and wrote beneath them “Les Françaises aux Africains” (Frenchwomen for Africans). He admitted that the mural was an act of provocation.

Oι Κούρδοι κατέλαβαν στρατιωτική βάση κοντά στην «πρωτεύουσα» της ISIS



Στον έλεγχό τους το συριακό Αΐν Ίσα
Oι Κούρδοι κατέλαβαν στρατιωτική βάση κοντά στην «πρωτεύουσα» της ISIS
Βηρυτός
Οι κουρδικές δυνάμεις στη Συρία προχώρησαν πιο βαθιά στις περιοχές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές της ISIS, καταλαμβάνοντας την στρατιωτική βάση του Αΐν Ίσα -περίπου 50 χλμ. από τη Ράκκα, την υποτιθέμενη «πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους».
Η κατάληψη, μετά την απώθηση των τζιχαντιστών από το Τελ Αμπιάντ, ενισχύει το ρόλο των Κούρδων που στη Συρία είναι και ο βασικότερος πυλώνας της στρατηγικής εναντίον της ISIS.

Δεν αντέχει ο Αμυντικός Σχεδιασμός νέα μείωση

εν αντέχει ο Αμυντικός Σχεδιασμός νέα μείωση

Posted by Cassandra στο Ιουνίου 23, 2015
Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο ελληνικου στρατου

Το τελευταίο χρονικό διάστημα προέκυψε μια νέα δημόσια κουβέντα σχετικά με τις δήθεν υψηλές αμυντικές δαπάνες. Φυσικά όσοι υποστηρίζουν πως οι δαπάνες για εξοπλιστικά είναι υψηλές ζουν εκτός πραγματικότητας. Ο υφυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξη του ήταν αρκετά κατατοπιστικός σχετικά με τα μεγέθη:

«Όμως, υπάρχει μια αρκετή φιλολογία ειδικά από τους Financial Times αυτές τις μέρες, όπου αυτοί αφού περιέγραψαν ένα σκηνικό που δεν είναι ακριβές, δηλαδή έβαλαν στατιστικά του 2009, του 2010 και άντε και του 2013, και είπαν ότι οι αμυντικές δαπάνες είναι 2,3 του ΑΕΠ κλπ… Οι αμυντικές δαπάνες αυτή τη στιγμή είναι, για το 2015 μιλάμε, είναι 1,75% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Από εκεί και πέρα, τι άλλο έγραφαν οι εφημερίδες και προκάλεσαν και κάποιες φήμες εδώ που αναμεταδόθηκαν, ίσως όχι με τον σωστότερο τρόπο, από μερικά ΜΜΕ, ότι θα μειωθούν μισθοί των στρατιωτικών, ότι θα μειωθούν υπερβολικά οι αμυντικές δαπάνες και ορισμένα άλλα πράγματα που, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούν να σταθούν γιατί εδώ, η κύρια κατεύθυνση αυτής της Κυβέρνησης είναι να μην μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις…

Οταν ο Σοβιετικός λαός αντιστεκόταν στον ναζισμό…

 

 
Γράφει ο mitsos175

Σαν χθες, στις 22 Ιούνη 1941 οι ορδές των ανθρωποφάγων ναζί επιτίθενται απρόκλητα κι αιφνιδιαστικά στη Σοβιετική Ένωση. Χωρισμένες σε τρεις ομάδες στρατιών, η ντροπή της ανθρωπότητας θα κάνει τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα σε βάρος κυρίως του άμαχου πληθυσμού.
Οι φασίστες με 3.700.000 στρατιώτες, 2.600 τανκς, 7.000 πυροβόλα και 2.700 αεροπλάνα στην αρχή της επιχείρησης «Μπαρμπαρόσα», θα σκοτώσουν 20.000.000 γυναίκες, παιδιά κι ηλικιωμένους, δείχνοντας πως ο στόχος δεν ήταν η κατάκτηση, αλλά η εξαφάνιση, το ολοκαύτωμα. Άλλα 10.250.000 ήταν οι απώλειες των ηρώων του κόκκινου στρατού. Σε πολλούς από τους θανάτους στους αμάχους και τους αιχμαλώτους είχαν προηγηθεί σαδιστικά βασανιστήρια, πειράματα ή βιασμοί. Τελικά οι ναζί εγκληματίες θα υποχωρήσουν πρώτα μπροστά στη Μόσχα, όπου έφτασαν σε απόσταση αναπνοής και μετά θα τσακιστούν στο ηρωικό Στάλινγκραντ, χάρη στην αυτοθυσία και τον ηρωισμό των Σοβιετικών, όπως επίσης και στο έξοχο σχέδιο περικύκλωσης που συνέλαβε η Σοβιετική ηγεσία.

Μια Νύχτα στο Φαλακρό Βουνό

Μόδεστος Μουσόργκσκι
Μόδεστος Μουσόργκσκι
  
Συμφωνικό ποίημα του Μόδεστου Μουσόργκσκι, από τα δημοφιλέστερα έργα της ρωσικής λόγιας μουσικής. Είναι εμπνευσμένο από ένα διήγημα του συγγραφέα Νικολάι Γκόγκολ και βασίζεται σ' ένα ρωσικό θρύλο. Το έργο είχε μία μακρόχρονη συνθετική περιπέτεια.
Ο Μόδεστος Μουσόργκσκι (1839-1881) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ρώσους συνθέτες, μέλος της Ομάδας των Πέντε, που έθεσε τις βάσεις της ρωσικής εθνικής σχολής στη μουσική. Οι πρώτες ιδέες για τη σύνθεση του έργου κατέβηκαν στο μυαλό του Μουσόργκσκι το 1860, σε ηλικία 21 ετών. Ήθελε να γράψει μια όπερα με βάση το διήγημα του Γκόγκολ «Την παραμονή του Ιβάν Κούπαλα». Το διήγημα αναφέρεται σ' ένα χωρικό, που είναι αυτόπτης μάρτυς ενός χορού δαιμόνων την παραμονή της γιορτής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (23 Ιουνίου) στο Φαλακρό Βουνό (Λίσα Χόρα), κοντά στο Κίεβο. Οι ιδέες του αυτές δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 23 Ιουνίου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!
μ. Χ.
1775
Η πρώτη κωπηλατοδρομία μεταξύ των πανεπιστημίων Οξφόρδης και Κέιμπριτζ διεξάγεται στον Τάμεση. Την παρακολουθούν 200.000 άτομα και σημειώνονται επτά πνιγμοί μεταξύ των θεατών.
1894

«Αποδεχόμαστε κάθε απαίτηση των Θεσμών»: Οι «μένουμε Ευρώπη» υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση-πάση θυσία στο ευρώ!


«Αποδεχόμαστε κάθε απαίτηση των Θεσμών»: Οι «μένουμε Ευρώπη» υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση-πάση θυσία στο ευρώ! - Media
Απίστευτο και όμως αληθινό.
Μετά από πέντε χρόνια μνημονίων, που πυροδότησαν τεράστιες αντιδράσεις λόγω του εξαιρετικά υψηλού κοινωνικού τους κόστους, υπάρχουν Έλληνες πολίτες που υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση υπέρ των προγραμμάτων λιτότητας!
Πρόκειται για τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων «μένουμε Ευρώπη», που τίθενται υπέρ του άμεσου συμβιβασμού με τους δανειστές προκειμένου να διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και την ΕΕ.

Les pièges de la mondialisation économique globale.





technologie mondialisation
« Les nations qui négocient ensemble se rendent réciproquement dépendantes : si lune a intérêt dacheter, lautre a intérêt de vendre ; et toutes les unions sont fondées sur des besoins mutuels. »
Montesquieu, (Charles Louis de Secondat), (1689-1755)
« Une entente commerciale [avec les Etats-Unis] pour harmoniser le commerce, la sécurité, ou les pratiques de défense signifierait, en bout de ligne, à obliger le Canada et le Mexique à … céder à la puissance américaine le contrôle sur le commerce et sur les investissements étrangers, sur la réglementation environnementale, sur l’immigration, et dans une large mesure, sur la politique étrangère et la politique monétaire, et même sur la politique budgétaire. »
Roy McLaren (1934-), ancien ministre du Commerce libéral du Canada, (1983)
La mesure idéale du bien est « le plus grand bonheur pour le plus grand nombre ».
Jeremy Bentham (1748-1832)

Μανόλης Αναγνωστάκης 1925 – 2005

Μανόλης Αναγνωστάκης
1925 – 2005

Μανόλης Αναγνωστάκης
  
Ένας από τους κορυφαίους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Ποιητής με πολιτική συνείδηση, φυλακίστηκε και καταδικάσθηκε σε θάνατο για τις ιδέες του και χαρακτηρίστηκε ως ο «ποιητής της ήττας», καθώς με τους στίχους του εξέφρασε τη διάψευση των οραμάτων της Αριστεράς. Το ποιητικό του έργο καθόρισε την ομάδα των στρατευμένων ποιητών της μεταπολεμικής ποίησης.
Ο Μανόλης Αναγνωστάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 9 Μαρτίου του 1925. Σπούδασε Ιατρική και ειδικεύτηκε ως ακτινολόγος στη Βιέννη (1955-1956). Άσκησε το επάγγελμα του ακτινολόγου στη Θεσσαλονίκη και το 1978 μετεγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Άλαν Τούρινγκ 1912 – 1954




Άλαν Τούρινγκ
  
Διαπρεπής άγγλος μαθηματικός, θεωρητικός της Λογικής, κρυπτογράφος και πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της θεωρίας των υπολογιστών. Ο Τούρινγκ έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης πληροφορικής, καθόρισε τα κριτήρια της τεχνητής νοημοσύνης, αποκωδικοποίησε τους μυστικούς κώδικες του γερμανικού στρατού (γεγονός που έσωσε εκατομμύρια ζωές και συνέβαλε να λήξει ταχύτερα ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος) και σχεδόν έλυσε ένα βιολογικό αίνιγμα στη μορφογένεση, το οποίο ακόμη παραμένει ανεξιχνίαστο για τους ερευνητές.
Ο Άλαν Μάθισον Τούρινγκ (Alan Mathison Turing, ορθότερη προφορά: Τιούρινγκ) γεννήθηκε στη συνοικία Πάντιγκτον του Λονδίνου στις 23 Ιουνίου 1912. Ο πατέρας του ήταν υπάλληλος στη βρετανική αποικιοκρατική διοίκηση στην Ινδία κι επέστρεψε με τη σύζυγό του Έθελ στο Λονδίνο, επειδή ήθελαν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στη Μεγάλη Βρετανία. Όμως, η δουλειά του πατέρα του απαιτούσε να βρίσκεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Ινδία κι έτσι τα δύο παιδιά του ζεύγους Τούρινγκ  μεγάλωσαν με φίλους της οικογένειας στην Αγγλία, προκειμένου να μην διακινδυνεύσει η υγεία τους στις αποικίες.

Η Μάχη της Δοϊράνης


Η Μάχη της Δοϊράνης


  
\




     Ένοπλη σύγκρουση μεταξύ ελληνικού και βουλγαρικού στρατού στις 23 Ιουνίου 1913, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου. Αποτελεί συνέχεια της μάχης του Κιλκίς-Λαχανά και έληξε με περιφανή ελληνική νίκη.
Μετά την καθοριστικής σημασίας ήττα στο Κιλκίς-Λαχανά (19 - 21 Ιουνίου), οι βουλγαρικές δυνάμεις συμπτύχθηκαν και οργάνωσαν την άμυνά τους στα υψώματα νότια της λίμνης Δοϊράνης πάνω στο χωριό Βλαντάγια (σήμερα Ακρίτας Κιλκίς). Τις αποτελούσαν 19 τάγματα πεζικού της 2ας, 3ης και 6ης Μεραρχίας, καθώς και το ανάλογο πυροβολικό. Το ελληνικό Στρατηγείο έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την όσο το δυνατόν ταχύτερη εκκαθάριση όλης της περιοχής δυτικά του Στρυμόνα και νότια του Μπέλες από τις εχθρικές δυνάμεις και την απώθησή τους προς τα βορειοανατολικά, ώστε να επιτευχθεί επαφή με τους Σέρβους.