Ετικέτες

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Δεν αντέχει ο Αμυντικός Σχεδιασμός νέα μείωση

εν αντέχει ο Αμυντικός Σχεδιασμός νέα μείωση

Posted by Cassandra στο Ιουνίου 23, 2015
Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο ελληνικου στρατου

Το τελευταίο χρονικό διάστημα προέκυψε μια νέα δημόσια κουβέντα σχετικά με τις δήθεν υψηλές αμυντικές δαπάνες. Φυσικά όσοι υποστηρίζουν πως οι δαπάνες για εξοπλιστικά είναι υψηλές ζουν εκτός πραγματικότητας. Ο υφυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξη του ήταν αρκετά κατατοπιστικός σχετικά με τα μεγέθη:

«Όμως, υπάρχει μια αρκετή φιλολογία ειδικά από τους Financial Times αυτές τις μέρες, όπου αυτοί αφού περιέγραψαν ένα σκηνικό που δεν είναι ακριβές, δηλαδή έβαλαν στατιστικά του 2009, του 2010 και άντε και του 2013, και είπαν ότι οι αμυντικές δαπάνες είναι 2,3 του ΑΕΠ κλπ… Οι αμυντικές δαπάνες αυτή τη στιγμή είναι, για το 2015 μιλάμε, είναι 1,75% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Από εκεί και πέρα, τι άλλο έγραφαν οι εφημερίδες και προκάλεσαν και κάποιες φήμες εδώ που αναμεταδόθηκαν, ίσως όχι με τον σωστότερο τρόπο, από μερικά ΜΜΕ, ότι θα μειωθούν μισθοί των στρατιωτικών, ότι θα μειωθούν υπερβολικά οι αμυντικές δαπάνες και ορισμένα άλλα πράγματα που, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούν να σταθούν γιατί εδώ, η κύρια κατεύθυνση αυτής της Κυβέρνησης είναι να μην μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις…

Καταρχάς, γύρω στο 1% είναι αμοιβές και τα υπόλοιπα είναι διάφορες άλλες λειτουργικές δαπάνες, όπου περιλαμβάνονται τώρα πια ανταλλακτικά κυρίως, γιατί εξοπλισμοί όπως ξέρετε, δεν γίνονται. Όμως, εάν με ρωτήσετε αν μπορεί να εξοικονομηθούν χρήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις, από αυτό το μικρό ποσοστό που παίρνουν, θα σας έλεγα «Ναι, μπορούν να εξοικονομηθούν». Πώς; Με εξορθολογισμό της δομής, με κλείσιμο στρατοπέδων που δεν χρειάζονται. Και έτσι θα πετύχουμε και καλύτερη αποτελεσματικότητα στις περιοχές που είναι αναγκαίες και απαραίτητες και πρέπει να ενδυναμωθούν οι ένοπλες δυνάμεις και μείωση της σπατάλης, άρα σε αυτήν την κατεύθυνση, εμείς δουλεύουμε, εμείς υπολογίζουμε. Τα επιτελεία μας βρίσκονται σε μεγάλη ένταση εργασίας προκειμένου να βγάλουμε τί μπορούμε να περικόψουμε από όλες αυτές τις σπατάλες που υπάρχουν ακόμα ή να κόψουμε από αυτά που δεν χρειάζονται, γιατί δεν μπορούμε να έχουμε ούτε κινέζικο πληθυσμό, ούτε αμερικανικό προϋπολογισμό, αυτά ξεκαθαρισμένα πράγματα. Πρέπει κάποτε να συμμαζευτούν.

Συνεπώς εκ των ανωτέρω διαπιστώνουμε πως οι αμυντικές δαπάνες δεν αφορούν εξοπλισμούς αλλά πληρωμές του εν ενεργεία προσωπικού και κάλυψη πάγιων ανελαστικών εξόδων που αφορούν αναλώσιμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου