Ετικέτες

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Ψυχρές κινήσεις από το ΝΑΤΟ. Δύναμη ταχείας ανάπτυξης στην Ευρώπη






Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, οι υπουργοί Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ θα λάβουν απόφαση για την περαιτέρω της στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ μέχρι 40.000 στρατιώτες.

Η απόφαση πρόκειται να ανακοινωθεί επίσημα κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις 24-25 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Τα στρατεύματα θα σταθμεύουν στη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Η αιχμή του δόρατος θα περιλαμβάνει και Ειδικές Δυνάμεις ομάδων ταχείας αντίδρασης, σε θάλασσα και αέρα.

Η νέα αυτή δύναμη ταχείας αντίδρασης είχε αρχικά προβλεφθεί να αποτελείται από 4.000 στρατιώτες.Να τονίσουμε πως στην Πολωνία ήδη έλαβαν χώρα οι πρώτες στρατιωτικές ασκήσεις με την κωδική ονομασία: Noble Jump.


Τα παιχνίδια πολέμου αποτελούν την καλύτερη ενίσχυσης της άμυνας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου δήλωσε ο Jens Stoltenberg,προσθέτοντας πως το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της Ρωσίας.

Υπενθυμίζουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα, ο Jens Stoltenberg άσκησε σκληρή κριτική στη Μόσχα όταν ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν ανακοίνωσε την ενίσχυση του πυρηνικού οπλαστασίου της Μόσχας.


Η ένταση που έχει προκληθεί στις σχέσεις Ουάσιγκτον Μόσχας μετά την ουκρανική κρίση, μια ένταση που μας επαναφέρει στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ίσως να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των σχέσεων των δυο χωρών όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

Την ίδια ώρα και ενώ στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει η πολιτική αντιπαράθεση Δημοκρατικών Ρεπουμπλικάνων καθώς οδεύουμε στις προεδρικές εκλογές του 2016, αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι επιθυμούν να στείλει η Ουάσιγκτον εξοπλισμό στο Κίεβο ως ένα μήνυμα προς το Ρώσο πρόεδρο.

Υπάρχουν, βέβαια, και οι πιο ψύχραιμες φωνές, όπως ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία Michael McFaul, ο οποίος μιλώντας στους New York Times τόνισε πως η Ουάσιγκτον πρέπει να ζητήσει διπλωματική λύση.


Το σίγουρο είναι πως η αποστολή ενός τέτοιου αριθμού στρατού περισσότερο ψυχολογικό ρόλο παίζει παρά πρακτικό, ειδικά στον πολυπληθή στρατό της Ρωσίας με τον βαρύ εξοπλισμό του δίπλα στις βάσεις τροφοδοσίας του.Κι όταν λέμε ψυχολογικό ρόλο, εννοούμε κυρίως προς την ψυχολογία προς τις χώρες της Βαλτικής που στο παρελθόν βρισκόταν υπό την επιρροή της ΕΣΣΔ, γεγονός που δεν επιθυμούν να επαναληφθεί, ειδικά μετά τους φόβους που ξύπνησε η προσάρτηση της Κριμαίας.



Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου