Ετικέτες

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Πρώην πρόεδρος Ουκρανίας: Ποτέ δεν διέταξα αιματοχυσία στο Μαϊντάν

Πρώην πρόεδρος Ουκρανίας: Ποτέ δεν διέταξα αιματοχυσία στο Μαϊντάν

23/6/15 0 σχόλια 0 απαντήσεις | 21 εμφανίσεις

http://www.echedoros-a.gr


Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, εξέφρασε τη λύπη του για το λουτρό αίματος στο Μαϊντάν του Κιέβου, που οδήγησε  στην αποχώρηση του,  από την εξουσία, το Φεβρουάριο του 2014, ισχυριζόμενος ότι ποτέ δεν διέταξε να πυροβοληθούν διαδηλωτές.
Ο  65χρονος Γιανουκόβιτς σε συνέντευξή του  στο BBC, δεν αποποιήθηκε τις ευθύνες του για ό, τι συνέβη, αλλά, τόνισε ότι οι δολοφονίες δεν ήταν δικό του λάθος και δεν υπήρξε υπηρεσία που να έλαβε  διαταγή κατά των διαδηλωτών.

«Δεν εξέδωσα καμία απόφαση να χρησιμοποιηθούν πυροβόλα όπλα, απλά, γιατί ως άνθρωπος είμαι κατά της χρήσης βίας και κατά της αιματοχυσίας», είπε ο Γιανουκόβιτς.
Ο πρώην πρόεδρος επέρριψε, όμως, ευθύνες  στα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που δεν εκπλήρωσαν τα καθήκοντά τους που προβλέπονται από το νόμο και είχαν την άδεια να χρησιμοποιούν τα όπλα.
«Αποδέχομαι μέρος της ευθύνης, επειδή δεν έκαναν αρκετά οι δυνάμεις ασφαλείας, για να αποτρέψουν τα αιματηρά γεγονότα», παραδέχθηκε ο Γιανουκόβιτς στη συνέντευξή του.
Ήταν η πρώτη φορά που συναντήθηκε με τους δημοσιογράφους δυτικών μέσων ενημέρωσης,  μετά την αποχώρησή του από την εξουσία της Ουκρανίας.
Αναφερόμενος στην προσάρτηση της Κριμαίας στην Ουκρανία, ο Γιανουκόβιτς, την χαρακτήρισε ως «τραγωδία», η οποία δεν θα συνέβαινε εάν είχε παραμείνει επικεφαλής του ουκρανικού κράτους και επέκρινε τις σημερινές αρχές του Κιέβου για απειλές ότι θα ξαναπάρουν την Κριμαία.
«Πως μπορούν να την ξαναπάρουν; Με πόλεμο;» είπε ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας.
Ο Γιανουκόβιτς ελπίζει μια ημέρα να επιστρέψει στην Ουκρανία και υποστήριξε ότι το ανατολικό τμήμα της χώρας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών θα παραμείνει μέρος της ουκρανικής επικράτειας.
Ωστόσο, προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ να ασκήσουν πιέσεις στις αρχές του Κιέβου για να δεχθούν διάλογο με τους ηγέτες των επαναστατικών δυνάμεων.
Στη συνέντευξή του, ο Γιανουκόβιτς απέρριψε ως αναλήθειες τις κατηγορίες από την νέα κυβέρνηση ότι «έκλεψε» δημόσιο χρήμα.
 Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η βίλα στα προάστια του Κιέβου, που χαρακτηρίστηκε ως «κατοικία του», δεν είναι δική του, αλλά ανήκει στο κράτος της Ουκρανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου