Ετικέτες

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Εκδηλώσεις στη Λήμνο για τη συμμετοχή του νησιού στον Α!Π.Π.


αρχείο λήψης (1)“ The Lemnos’ Friends of Anzac”
Σύλλογος για την ανάδειξη της σπουδαιότητας της Λήμνου στην Ιστορία του
Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου
Ο Σύλλογος «Οι Φίλοι των Anzac από την Λήμνο» ( The Lemnos’ Friends of Anzac) ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2014, λίγο πριν από την ορισμένη ημερομηνία  των εορτασμών μνήμης της Απόβασης της Καλλίπολης  στο νησί μας για το έτος 2014 , την Λήμνο.  Ιδρυτικά μέλη του, είναι Λημνιοί και φίλοι της Λήμνου. Σαν αρχικό του στόχο, είχε να λειτουργήσει σαν διεκπεραιωτής των δημοσίων σχέσεων του νησιού μας, στην παγκόσμια κοινότητα αλλά και στην Ελλάδα, δημιουργώντας δρώμενα και βοηθώντας στην πραγματοποίηση επίσημων εορτασμών και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, της Απόβασης της Καλλίπολης και της αναγνώρισης επίσημα της αδιαμφισβήτητης συμμετοχής της Λήμνου σε αυτά .
Από τότε έως σήμερα γίνανε πολλά και σημαντικά , με κυριότερο της ενεργή συμμετοχή , στους πολύ επιτυχημένους εορτασμούς μνήμης της εκατονταετηρίδας της απόβασης της Καλλίπολη, που έγιναν στην Λήμνο από τις 17-20 Απριλίου 2015 με τεράστια συμμετοχή του κόσμου από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές . Μετά από αυτό , διοργανώθηκαν μια σειρά από δρώμενα , με κυριότερο τη διοργάνωση στην Λήμνο Διεθνούς Συνεδρίου από τις 26-28 Ιουνίου 2015 με θέμα « WW1 στην Μεσόγειο – ANZAC και η συμμετοχή της Λήμνου σ αυτό το ιστορικό δρώμενο» . Καλεσμένοι ομιλητές είναι μερικά από τα διασημότερα Ελληνικά και ξένα ονόματα της Παγκόσμιας πανεπιστημιακή κοινότητας και όχι μόνο , όπως ο Prof.  James Hattendorf του USA naval War Museum, Prof. Geoffrey Till του  King’s College    του Λονδίνου, ο Prof. Serhat Guvenc  του Kadir Has University Istanbul  και άλλοι πολλοί , αλλά και ο Καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας Κος Ευάνθης Χατζηβασιλείου , ο Λέκτορας της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων Κος Ζήσης Φωτάκης , o επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θες/νίκης Κος Βλάσσης Βλασσίδης και γενικά μερικοί πάρα πολύ φημισμένοι και διάσημοι στο χώρο της Νεώτερης Ιστορίας και του Α Παγκόσμιου Πολέμου.  Το Συνέδριο αυτό ,όπως και όλες οι επόμενες εκδηλώσεις του Συλλόγου που έχουν ανακοινωθεί ( www.friendsofanzac.com) , έχουν την αιγίδα και την ενεργή συμπαράσταση  της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας ,Κου Προκόπιου Παυλόπουλου. Μια σειρά από δημόσιους φορείς ( Υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού, ΞΕΕ, ΕΟΤ ,ΚΕΔΕ κ.α.  συμμετέχουν στην επιτυχία των events αναγνωρίζοντας το σημαντικό ιστορικό ζήτημα ,αλλά και την Εθνική υπόσταση  του.

Σε όλες τις εκδηλώσεις, συνέδρια και διασκέψεις που ετοιμάζουμε, ο στόχος μας  είναι  να παραστούν όλες οι εμπλεκόμενες χώρες με τους Οργανισμούς τους, έτσι ώστε να τις κάνουμε ακόμη μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες. Η Λήμνος έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο σε αυτή τη μεγάλη στιγμή της παγκόσμιας ιστορίας και αποτελεί καθήκον για εμάς να εργαστούμε, να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και να δημιουργήσουμε μία σταθερή βάση για την πρόληψη από τους πολέμους και την προστασία της ειρήνης στον κόσμο. Ένα από τα σημαντικότερα έργα που δουλεύουμε είναι το «Μονοπάτι των ANZACS στην Ειρήνη». Ο στρατός της Κοινοπολιτείας έμεινε σε πολλά διαφορετικά μέρη στο νησί (Σαρπί, Καλλιθέα, Μούδρο, Θέρμα, Πορτιανού, Πούντα, Μύρινα), συμμετέχοντας στον τρόπο ζωής των ντόπιων κατοίκων και μοιράστηκε μαζί τους καθημερινότητα, αγάπη, θλίψη, χαρά και προπαντός την ειρήνη που τους έλειπε στην απέναντι ακτή της Καλλίπολης. Έτσι, τα βήματα τους υπάρχουν σε όλο το νησί. Για το λόγο αυτό, εργαζόμαστε με στόχο να μπορέσουμε να αναδείξουμε αυτά τα σημεία, έτσι, ώστε ο καθένας να μπορεί να καταλάβει, να δει και να περπατήσει αυτά τα καταπληκτικά μέρη, μέρος του πολιτισμού της Ειρήνης και της Φιλίας μεταξύ των ανθρώπων.
Τα πρακτικά αυτού του Αγγλόφωνου Συνεδρίου, θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σαν μια πρώτη βάση για να δημιουργηθεί ένα ρεύμα σημαντικών αποφάσεων για την πραγματοποίηση μελετών και την εξαγωγή σύγχρονων συμπερασμάτων για τον Α παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα και θα διαφωτίσει ακόμα περισσότερο τη θέση της Λήμνου και της Ελλάδας γενικότερα , και τις σχέσεις με τις χώρες που την εποχή εκείνη 1914-1918, συμμετείχαν σ αυτόν τον άγριο και «άγνωστο Πόλεμο»  για  πολλούς σύγχρονους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου