Ετικέτες

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Οι νέες απεργίες στην Κίνα. Mέρος Πρώτο

.

Των φίλων του gongchao* (Μετάφραση: Μαρία Ψωμά)
Ένα άρθρο “φίλων του gongchao” περιγράφει τις εξελίξεις στις απεργίες στην Κίνα τα τελευταία χρόνια, καθώς και την απεργία στα εργοστάσια παπουτσιών Yue Yuen στο Dongguan της νότιας Κίνας τον Απρίλιο του 2014.
Πριν μερικές μέρες, ξεκίνησε κι άλλη απεργία στα Yue Yuen, αυτή τη φορά στην πόλη Zhuhai. Το άρθρο στο gongchaο.orgτοποθετεί τα τεκταινόμενα στα εργοστάσια Yue Yuen στο πλαίσιο των αυξανόμενων απεργιών και τα μεταβαλλόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους τα τελευταία χρόνια.

Βόμβα Βρετανού επιχειρηματία: Η Γαλλία έχει τελειώσει -Πάρτε τα λεφτά σας από τη χώρα και φύγετε


Βόμβα Βρετανού επιχειρηματία: Η Γαλλία έχει τελειώσει -Πάρτε τα λεφτά σας από τη χώρα και φύγετε

Η Γαλλία βρίσκεται σε τέτοια απελπιστική κατάσταση που τίποτε δεν λειτουργεί και οι επενδυτές πρέπει να αποσύρουν γρήγορα από εκεί τα χρήματά τους, δήλωσε ο επικεφαλής της επιτυχημένης βρετανικής αλυσίδας πολυκαταστημάτων John Lewis σε ομιλία του σε δείπνο αφού το τρένο του καθυστέρησε από το Παρίσι.

Foreign Policy: Η παράνοια στην τουρκική πολιτική



Foreign Policy: Η παράνοια στην τουρκική πολιτική

Στην παράνοια που έχει καταλάβει σημαντικό μέρος της περιθωριακής πολιτικής σκηνής της Τουρκίας με διάφορες αυθεντίες να ισχυρίζονται ότι η Συνθήκη της Λωζάνης περιλαμβάνει μυστική ρήτρα που ορίζει ως τέλος της ισχύος της το 2023, αναφέρεται ο Nicholas Danforth σε εκτενές άρθρο του στο FOREIGN POLICY με τίτλο «Notes on a Turkish Conspiracy». Το άρθρο καταγράφει τους ισχυρισμούς των συνωμοσιολόγων για το μέλλον της Τουρκίας μετά την υποτιθέμενη λήξη της Συνθήκης της Λωζάνης και τη γένεση της νέας Τουρκίας που οραματίζεται ο Ερντογάν.

Η σαρία δεν έχει θέση στην Αυστρία και τη Γερμανία


Η Αυστρία λαμβάνει μέτρα κατά ενδεχόμενης ισλαμικής απειλής στο έδαφός της, προχωρώντας στην απαγόρευση χρηματοδότησης από το εξωτερικό κάθε μουσουλμανικής οργάνωσης που εδρεύει στη χώρα.
Ο νέος νόμος που προβλέπει τα ανωτέρω ψηφίστηκε από την αυστριακή βουλή, μετά την αποκάλυψη ότι μουσουλμάνοι, Αυστριακοί υπήκοοι, έχουν ενταχθεί τις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία.

Χιλιανός πρόεδρος: Να επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα εκεί που γεννήθηκαν


Χιλιανός πρόεδρος: Να επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα εκεί που γεννήθηκαν
Υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα τάχθηκε ο πρόεδρος του Χιλιανού κοινοβουλίου Άλντο Κορνέχο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.
Ο κ. Κορνέχο ξεναγήθηκε το πρωί της Παρασκευής (3/10) στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός και στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, ενώ χτες επισκέφτηκε το Μουσείο της Ακρόπολης.

Η Τουρκία ενώ παραμένει σύμμαχος των τζιχαντιστών, εκμεταλλεύεται τη Δύση για να εξουδετερώσει το ΡΚΚ και τους Κούρδους



Η Τουρκία παίζει με τη φωτιά
Η Επίθεση των τζιχαντιστών εναντίον της Κόμπανι γίνεται κατά παραγγελία της Άγκυρας
Του Σάββα Καλεντερίδη
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (απόγευμα Πέμπτης), συζητείται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση και θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία για την έγκριση του νομοσχεδίου με το οποία η νομοθετική εξουσία θα εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να δώσει τη σχετική εντολή στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να προετοιμάσουν σχέδια για ανάληψη στρατιωτικής δράσης έξω από τα σύνορα της Τουρκίας, αλλά και για να δοθεί άδεια για στάθμευση και διέλευση ξένων στρατευμάτων από το τουρκικό έδαφος.

Αρβελέρ : “Είναι καλύτερο να πεθαίνεις όρθιος”


3/10/14 2 σχόλια 0 απαντήσεις | 50 εμφανίσεις
Αρβελέρ : “Είναι καλύτερο να πεθαίνεις όρθιος”

Στη Ελληνίδα που κατάφερε να γίνει σύμβολο δημιουργικότητας, κύρους και δύναμης, την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, ήταν αφιερωμένη η πρώτη βραδιά του Οκτωβρίου και η δεύτερη εκδήλωση του Megaron Plus, στο πλαίσιο της οποίας ο δημοσιογράφος Θανάσης Λάλας παρουσίασε ένα ζωντανό “θεατρικό ντοκιμαντέρ” σε συνεργασία με τη σχεδιάστρια φωτισμών Ελευθερία Ντεκώ.

Η Σουηδία αναγνώρισε το Παλαιστινιακό κράτος



souidia


Η νεοεκλεγείσα κεντροαριστερή κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους. Έτσι, η χώρα της Σκανδιναβικής θα είναι το πρώτο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα προβεί σε μια τέτοια ενέργεια. Η ανακοίνωση της απόφασης έγινε διά στόματος του Σουηδού πρωθυπουργού Στέφαν Λόφβεν.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει αναγνωρίσει την Παλαιστίνη από το 2012, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση του ανεξάρτητου κράτους.
«Η διαμάχη μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης μπορεί να λυθεί μόνο με μία “λύση δύο κρατών”, σε συνάρτηση με το διεθνές δίκαιο» δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός.
Η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία, που είναι μέλη της ΕΕ, έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, αλλά το είχαν κάνει πριν γίνουν μέλη της Ένωσης.

www.olympia.gr

Ρήξη στις σχέσεις Ερντογάν-Ιράν, προειδοποιεί η Τεχεράνη



Ρήξη στις σχέσεις Ερντογάν-Ιράν, προειδοποιεί η Τεχεράνη

O υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, προειδοποίησε την Άγκυρα εναντίον μιας «επιδείνωσης» της κατάστασης στη Μέση Ανατολή έπειτα από την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να επιτρέψει μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και το Ιράκ, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

The New "Moderates": ISIS Fig Leaf for Other Extremists

Η δοκιμασία των αρχόντων στην Αρχαία Αθήνα και η σημερινή θυσία του λαού μας!


Posted by olympia spyr στο Οκτωβρίου 3, 2014

Η δημοκρατία δεν «φύτρωσε» ξαφνικά στην ελληνική πολιτική σκέψη. Τα πρώτα σπέρματά της ανάγονται στην αυγή της εμφάνισης αυτού του λαού, στη μυθολογία του. Η «εκκλησία του δήμου» (λαϊκή συνέλευση θα λέγαμε σήμερα) υπάρχει και λειτουργεί πολύ πριν εμφανιστεί η δημοκρατία. Έστω και αν οι δικαιοδοσίες της είναι, ακόμη, πολύ περιορισμένες: να εγκρίνει ή όχι τις προτάσεις των βασιλέων ή άλλων αρχόντων.
Σύμφωνα με ένα Νόμο, που αποδίδεται στον Σόλωνα, όποιος πολίτης στην Αρχαία Αθήνα αναλάμβανε δημόσιο αξίωμα (είτε από εκλογή είτε από κλήρωση) πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, έπρεπε να υποβληθεί σε δοκιμασία! Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι έπρεπε να λογοδοτήσουν για το σύνολο του μέχρι τότε βίου τους «παντός του βίου λόγον διδόναι» προκειμένου να αποδειχθεί αν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και κατά συνέπεια αν είναι άξιοι να αναλάβουν το αξίωμά τους! Μεταξύ, άλλων οι υποψήφιοι αθηναίοι άρχοντες έπρεπε να αποδείξουν:
– τα δημοκρατικά τους φρονήματα
– την εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων
– ότι δεν είχαν καμιά εκκρεμή οικονομική υποχρέωση προς την πόλη
– την φροντίδα των γονέων και την απόδοση μεταθανάτιων τιμών.
– την κτήση ακίνητης ιδιοκτησίας εντός των ορίων της Αττικής
Ιδιαίτερα για τους ανώτατους άρχοντες (άρχων βασιλεύς, επώνυμος άρχων, πολέμαρχος και οι 6 θεσμοθέται) έπρεπε να υποβληθούν σε διπλή δοκιμασία τόσο από τη Βουλή, όσο από το λαϊκό Δικαστήριο, την Ηλιαία! Αν ο υποψήφιος αποδοκιμαζόταν από τα όργανα αυτά, του απαγορευόταν η συμμετοχή στις πολιτικές δραστηριότητες! Με τη λήξη της θητείας τους λογοδοτούσαν:

ΡΩΣΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ ΕΝΤΟΠΙΣΑΝ ΝΕΑΡΟ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙ ΝΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΙΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ

ΡΩΣΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ ΕΝΤΟΠΙΣΑΝ ΝΕΑΡΟ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙ ΝΑ ΠΕΡΙΠΛΑΝΙΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ

Posted by nektaritsa στο Οκτωβρίου 2, 2014

193532768


Δ Πορφύρης/Π Σταφυλά

Σύμφωνα με τις ειδήσεις του RIA Novosti,την Τετάρτη,Ρώσοι πιλότοι κατά την διάρκεια μια πτήσης τους πάνω από την Αρκτική εντόπισαν ένα πεινασμένο και εξαντλημένο πολικό αρκουδάκι.

 “Ενώ πραγματοποιούσαν ένα δρομολόγιο ρουτίνας από το Anadyr στο Wrangel Island,οι πιλότοι είδαν ένα μικροσκοπικό πολικό αρκουδάκι να τρέχει κατά μήκος της ακτής.Εφόσον η μητέρα του δεν φαινόταν πουθενά οι πιλότοι αποφάσισαν να πάρουν μαζί τους το αρκουδάκι”,δήλωσε ο  αξιωματικός Alexander Gordeev, εκπρόσωπος Τύπου της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας,στο ειδησεογραφικό δίκτυο RIA Novosti.

Ο τύμβος της Αμφίπολης «εξελληνίζει» τους Έλληνες και τον κόσμο


ΑΜΦΙΠΟΛΗ 5-ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ (18)του Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου
Ads by HQ-Video-Pro-1.8×Την αφορμή για αυτό το άρθρο μου έδωσε, όχι τόσο το ενδιαφέρον των Ελλήνων απέναντι στα ευρήματα της συγκλονιστικής ανασκαφής στην Αμφίπολη, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τα ξένα ΜΜΕ ερμηνεύουν το ενδιαφέρον αυτό ως «υπερβολικό», σε σχέση με το ανασκαφικό γεγονός. Σκέπτονται δηλαδή, πως η ανασκαφή χρησιμεύει ως ένα ψυχολογικό μέσο που το είχαμε ανάγκη ως λαός για να αντιμετωπίσουμε τάχατες την δεινή οικονομική κρίση και για να ανυψώσουμε ηθικά τον καταρρακωμένο μας εαυτό. Η οπτική αυτής της ερμηνείας θεωρώ πως με προσβάλλει ως Έλληνα που διατηρεί έντονο ενδιαφέρον για τις ανασκαφές, χωρίς οπωσδήποτε να χαρακτηρίζεται από τα παραπάνω ψυχολογικά σύνδρομα. Επίσης μειώνει, χωρίς να το λέει ξεκάθαρα, την νεοελληνική σκέψη, που φαίνεται έτσι να κινείται στο περιθώριο των παρορμήσεων, της ανάγκης, της φτώχειας, της ανωριμότητας και του φθηνού συναισθηματισμού της. Για κάποιους, ότι και αν κάνουμε, θα είμαστε πάντα «Ζορμπάδες» και χαρισματικοί φτωχοδιάβολοι. Όχι πως δεν υπάρχουν κάποιοι Έλληνες που πληρούν τις παραπάνω ψυχολογικές «προϋποθέσεις», αλλά η γενίκευση αυτή, κάθε άλλο παρά χρήσιμη είναι και αντικειμενική.
Είναι όμως αναγκαίο να πω, ότι μετά από 100 χρόνια, οι άνθρωποι του 2114 θα μιλούν για την σημερινή ανασκαφή στην Αμφίπολη με τον ίδιο θαυμασμό, που μιλάμε εμείς σήμερα για την ανασκαφή του Σλήμαν στις Μυκήνες, του Έβανς στην Κνωσό, για να μην πω και για την ανασκαφή του Μανόλη Ανδρόνικου στην Βεργίνα, που είναι όμως σχετικά πρόσφατη. Τέτοια, θαρρώ, πως θα είναι τελικά η σημαντικότητα του ιστορικού μνημείου της Αμφίπολης, που μόλις τώρα αποκαλύπτει στα έκπληκτα μάτια μας τα μυστικά του. Απλά «ξαναγράφει» ιστορία. Στην Ελλάδα, τόπο κατεξοχήν αρχαιολογικό, γίνονται πλήθος μικρών ανασκαφών κάθε χρόνο, όμως κανείς δεν ασχολείται με αυτές, ούτε γράφει άρθρα, πλην ολίγων ειδικών.

Π.Καρύκα : Η θωράκιση των Μυκηναίων πολεμιστών


Ads by HQ-Video-Pro-1.8×Βασικό απάρτιο της πανοπλίας του Μυκηναίου πολεμιστή ήταν το κράνος, η «κόρυς» των ομηρικών επών και των πινακίδων της Γραμμικής Β’. Τα κράνη ήταν διαφόρων τύπων, κατασκευασμένα κυρίως από δέρμα και μέταλλο. Τα δερμάτινα κράνη συνήθως έφεραν εξωτερική επένδυση από σκληρότερο υλικό (π.χ. δόντια κάπρου). Οι ελαφρά οπλισμένοι έφεραν δερμάτινα σκουφιά.
Τα κράνη των ηγετών του στρατεύματος έφεραν αριθμό λοφίων ή κεράτων.
Έτσι το ορειχάλκινο κράνος του Αχιλλέα εμφανίζεται με τρία λοφία. Η διακόσμηση αυτή είχε καθαρά συμβολικό και όχι πρακτικό χαρακτήρα.
Προσέθετε στην άγρια και αρρενωπή εμφάνιση του πολεμιστή και ίσως να ήταν και ενδεικτικό αξιώματος (οι απλοί στρατιώτες φέρουν πολύ πιο απλής κατασκευής ή διακόσμησης κράνη σε σχέση με τους προμάχους).
Κατά περίπτωση τα κράνη έφεραν ή όχι παραγναθίδες. Αν και, σύμφωνα με τον Σ. Κορρέ, το κράνος ήταν εφεύρεση των Σουμερίων, εντούτοις κανείς άλλος πολιτισμός της εποχής δεν χρησιμοποίησε τόσο ισχυρά και μεγαλόπρεπα κράνη. Κράνη πάντως, παρόμοιας σχεδίασης χρησιμοποιούσαν και οι Μινωίτες. Σταδιακά τα περίφημα κράνη με τα δόντια κάπρου εγκαταλείφθηκαν και τα κράνη αντικαταστάθηκαν από μεταλλικά.

Ο Ρωσικός Στρατός εξελίσσει τις δυνάμεις του στην Aρκτική.


Ο Ρωσικός Στρατός εξελίσσει τις δυνάμεις του στην Αρκτική με την δημιουργία του Ομίλου Αρκτικής ”Northern”.

  Η συγκεκριμένη εξέλιξη του ρωσικού στρατού αναμένεται να έχει τελειοποιηθεί μέχρι το 2017.
Ενώ,««ο στρατός αυτός της Αρκτικής που θα δημιουργήσει η Ρωσία θα αποτελείται από δύο ταξιαρχίες»», δήλωσε την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου στη Μόσχα ο διοικητής των ρωσικών στρατευμάτων εδάφους,”Oleg Salioukov”.

  «Δημιουργούμε μια νέα ομάδα με ισχυρά όπλα,υπεύθυνη για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων στην περιοχή της Αρκτικής. Προβλέπεται ο πλήρης σχηματισμός μιας ταξιαρχίας πεζικού στην Αρκτική,η οποία είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης στην περιοχή ”Murmansk”. Η δεύτερη ταξιαρχία της Αρκτικής θα εφαρμοστεί το 2016 στο  Νένετς,στην αυτόνομη περιοχή Γιαμάλ, »»δήλωσε χαρακτηριστικά ο διοικιτής ”Salioukov”.


Πηγή:Ria Novosti

Αυτομάτονες


hephaestusAds by HQ-Video-Pro-1.8
Οι Αυτομάτονες ή Αυτόματοι (η ονομασία προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη αὐτόματον= ενεργώ ιδία βουλήσει) ήσαν μυθολογικές «ζωντανές» κατασκευές με την μορφή ανθρώπων ή ζώων, δημιουργημένες ως επί το πλείστον από τον θεό Ήφαιστο και  ορισμένες από τον Δαίδαλο.
Οι κυριότερες ήσαν οι παρακάτω:

Γλέζος σε Επίτροπο της ΕΕ: Δώστε πίσω τα κλεμμένα του ελληνικού πολιτισμού



γλεζος αποζημιωσεις

Το θέμα της επιστροφής αρχαιοτήτων στην Ελλάδα έθεσε στον υποψήφιο Επίτροπο Πολιτισμού και Παιδείας (Τιμπόρ Νάβρασιτς) Τibor Navracsics, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, επισημαίνοντας στον υποψήφιο Επίτροπο ότι ο πολιτισμός αποτελεί ένα από τα δυνατά σημεία της Ευρώπης και δε

θα πρέπει «να στηρίζεται στην αρπαγή, τη λεηλασία και τη λαφυραγωγία».
Στο πλαίσιο των ακροάσεων των υποψήφιων Επιτρόπων, ο Μανώλης Γλέζος, απευθυνόμενος στον υποψήφιο Επίτροπο Πολιτισμού και Παιδείας Τibor Navracsics, ζήτησε να μάθει ποια θα είναι η προσωπική του δέσμευση και σε ποιες ενέργειες θα προβεί για τον επαναπατρισμό των έργων του πολιτισμού στους τόπους όπου δημιουργήθηκαν. Είπε, συγκεκριμένα:

Ο Φρίντριχ Νίτσε για τον θάνατο των λαών


Ο Φρίντριχ Νίτσε για τον θάνατο των λαών
Το κράτος; Τι ειν’ αυτό; Ε, λοιπόν, τώρα ανοίξτε τ’ αυτιά σας, γιατί θα σας μιλήσω για τον θάνατο των λαών.
Το κράτος είναι το πιο ψυχρό απ’ όλα τα ψυχρά κτήνη. Ακόμη και το ψέμα του είναι ψυχρό, κι αυτό το ψέμα σταλάζει από τα χείλη του: «Εγώ το κράτος, είμαι ο λαός».
 Αυτό είναι ψέμα! Ήταν οι δημιουργοί που έφτιαξαν τους λαούς και κρέμασαν πάνω τους την πίστη και την αγάπη: έτσι υπηρέτησαν τη ζωή.

Τραπεζοκρατία: Από τη Δημοκρατία της Βενετίας στον Mario Draghi και στη Goldman Sachs

 

ΤουσένΕρίκ Τουσέν (Eric Toussaint)[1]
Από τον 12ο αιώνα έως τις αρχές του 14ου, το Τάγμα των Ναϊτών Ιπποτών, παρόν σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, μετατράπηκε σε τραπεζίτη των ισχυρών και συμμετείχε στη χρηματοδότηση ορισμένων σταυροφοριών.
Στις αρχές του 14 ου αιώνα, έγινε ο μεγαλύτερος πιστωτής του βασιλιά της Γαλλίας, Φιλίππου Δ’ του Ωραίου (Philippe le Bel).
Αντιμέτωπος με το βάρος ενός χρέους που επιβάρυνε τα οικονομικά του, ο Φίλλιπος ο Ωραίος ξεφορτώθηκε τους πιστωτές και το χρέος του δαιμονοποιώντας το Τάγμα των Ναΐτών Ιπποτών, κατηγορώντας το για πολλαπλά εγκλήματα[2]. Το Τάγμα απαγορεύτηκε, δημεύτηκε η περιουσία του και οι ηγέτες του εκτελεστήκαν.

«oνειρευτείτε το μέλλον»: Η ιστορία μετά τον Hobsbawm


 


Η αφρόκρεμα των ιστορικών της βρετανικής, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ιστορίας αναμετρήθηκαν με την ιστορία που έγραψε ο Έρικ Χόμπσμπωμ
 Αθηνά Συριάτου
 Στο πρόσφατο συνέδριο για την Ιστορία μετά τον Hobsbawm, που έγινε στο Λονδίνο από τις 29 Απριλίου έως την 1η Μαΐου, οι διοργανωτές έθεσαν τον φιλόδοξο στόχο να κάνουν ένα συνέδριο όπου ο ίδιος ο Hobsbawm θα ήθελε να συμμετέχει. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο απέφυγαν να στήσουν μια αγιογραφία του και κάλεσαν μερικούς από τους πιο σημαντικούς ιστορικούς της βρετανικής, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ιστορίας όχι μόνο να αναμετρηθούν με την ιστορία που έγραψε ο Hobsbawm αλλά να αναδείξουν τις κυριότερες συζητήσεις, τα επιχειρήματα και τον αναλυτικό λόγο της σύγχρονης ιστοριογραφίας στη Βρετανία και τον αγγλοσαξονικό, κυρίως, κόσμο γενικότερα.

Eric Hobsbawm: Ο Μαρξιστής και Ιστορικός που ανανέωσε την ιστοριογραφία…

 

hobsbawm1
“Γράφει o Πολυμέρης Βόγλης”
Ads by HQ-Video-Pro-1.8×Στις 8 Νοεμβρίου 2013 ο ιστορικός εκδοτικός οίκος Θεμέλιο, από τον οποίο έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά τα περισσότερα έργα τού Έρικ Χόμπσμπάουμ, διοργάνωσε, στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων των εκδόσεων, ημερίδα προς τιμήν του μεγάλου ιστορικού, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την 1η Οκτώβρη 2012. Με αφορμή τα δύο χρόνια από τον θάνατο του Χόμπσμπάουμ, αναδημοσιεύουμε από την εφημερίδα Εποχή μια συντομευμένη εκδοχή της εξαιρετικής εισήγησης του ιστορικού Πολυμέρη Βόγλη, στο πλαίσιο αυτής της ημερίδας των εκδόσεων Θεμέλιο. 

Η ωραιότερη λέξη της ελληνικής γλώσσας!


λεξη«Ποία είναι η ωραιοτέρα λέξις της ελληνικής γλώσσης;»

αναρωτιόταν ο Πέτρος Χάρης (Ιωάννης Μαρμαριάδης 1902-1998) πριν από περίπου 80 χρόνια και ξεκινούσε ένα όμορφο δημοσιογραφικό παιχνίδι, δημοσιεύοντας τις απόψεις των σπουδαιότερων λογοτεχνών, δημοσιογράφων αλλά και πολιτικών της εποχής· μιας εποχής κατά την οποία κυρίως ο κόσμος των Τεχνών και των Γραμμάτων ερωτοτροπούσε με τη γλώσσα μας, επηρεασμένος σαφώς από την εθνική πολιτική και τον αστικό εκσυγχρονισμό της σχολικής γνώσης που διαμόρφωνε τη νέα ελληνική γλώσσα.

Νομοσχέδια και γλωσσο-εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις από το 1913 και εντεύθεν, καθώς και το νεοφιλελληνικό γλωσσικό κίνημα που αναπτύχθηκε στο εξωτερικό –κυρίως στη Γαλλία με αιχμή την ίδρυση του Ινστιτούτου της Σορβόνης (1920) από τον Hubert Pernot (1870-1946)– έδιναν νέες διαστάσεις στην ευρεία κατανόηση και διάδοση του ελληνικού πνεύματος τόσο στο εσωτερικό όσο και στην Ευρώπη.

Φρικτή ομολογία των ΗΠΑ: Δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των αμάχων που μπορούμε να δολοφονήσουμε στη Συρία


συριαΗ κυβέρνηση Ομπάμα διαχώρισε τους πολέμους που διεξάγει με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από εκείνον που έχει εξαπολύσει εναντίον της ISIS στη Συρία.

Όπως διαβάζουμε στο Yahoo News:

«Ο Λευκός Οίκος παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι οι αυστηροί όροι που επέβαλε πέρυσι ο Πρόεδρος Ομπάμα προκειμένου να αποτρέψει τους θανάτους αμάχων από τις επιδρομές με drones, δεν θα ισχύσουν για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται αυτήν την περίοδο στη Συρία και το Ιράκ.

Η δήλωση του Λευκού Οίκου στο Yahoo News, η οποία επιβεβαιώνει τη χαλάρωση της πολιτικής στο συγκεκριμένο ζήτημα, ήρθε ως απάντηση στα ερωτήματα που προέκυψαν μετά τις πληροφορίες για το θάνατο 12 αμάχων, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, οι οποίοι σκοτώθηκαν, όταν ένας πύραυλος Tomahawk χτύπησε το χωριό Καφρ Ντάρυαν στην επαρχία Idlib της Συρίας το πρωί της 23ης Σεπτεμβρίου».

Ελλάδα, ένα κράτος φτειαγμένο στα μέτρα των εφοπλιστών. Φτάνει…

 

Του Καθηγητή Γ. Ζουγανέλη
Ίσως έχω γράψει περισσότερο απο οιοδήποτε άλλο για το θέμα της φορολόγησης και των προνομίων των εφοπλιστών. Ο λόγος είναι γιατί τα φορολογικά έσοδα απο αυτούς για το κράτος είναι στο επίπεδο των 10 δις. ευρώ το χρόνο ενώ αυτοί πληρώνουν ψίχουλα χωρίς να ανταποδίδουν κάτι σημαντικό στη μικροοικονομία. Για 10 δις ευρώ η Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια. Το ξεχνάτε…
‘Εχω ευαισθησία στο θέμα γιατί ο πατέρας μου ήταν ναυτικός και πέθανε απο καρκίνο δουλεύοντας σε κακές συνθήκες εργασίας στα σαπικάραβά τους. Οι κύριοι αυτοί δεν ξέρω αν πληρώνουν κάν τις οφειλές τους στο ΝΑΤ. Την ίδια ώρα οι υπόλοιποι Έλληνες υφίστανται μια εκτός ορίων φορολογική επίθεση που είναι αδικαιολόγητη κατά το σύνταγμα, το οποίο δεν επιτρέπει προνόμια και φορολογική ή άλλη προστασία για κανένα πολίτη ή νομικό πρόσωπο.

ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΟΚ 15XΡΟΝΗΣ ΓΑΛΛΙΔΑΣ ΠΟΥ ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ


ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΝΤΡΕΥΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΑΦΗΝΑΝ ΕΓΚΥΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

"Encerclée" par les réseaux intégristes, Léa est submergée par le tourbillon des vidéos et des messages qui la convainquent qu'elle est élue pour "sauver le monde" (photo d'illustration) (Ciril Cincet / Picture tank)

Πορφύρης Δ Σταφυλά Π

Η 15χρονη Léa συνελήφθηκε από τις γαλλικές αρχές ενώ ετοιμαζόταν να φύγει στη Συρία και οι στρατολόγοι της τζιχαντιστές την εξωθούσαν να διαπράξει τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία. “Περικυκλωμένη” από δίκτυα φανατικών η Léa πείθεται από την δίνη των αλλεπάλληλων βίντεο και από τα μηνύματα ότι αυτή είναι η εκλεκτή για να “σώσει τον κόσμο “.Πρόκειται για μια 15χρονη ανήλικη γαλλίδα, καλή μαθήτρια που μεγάλωσε σε ένα σχετικά εύπορο σπίτι στην επαρχία στους κόλπους μιας οικογένειας άθεης εκ πεποιθήσεως.Η κοπέλα μέσω του διαδικτύου βυθίστηκε στην άβυσσο του ριζοσπαστικού ισλάμ.