Ετικέτες

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Les Roums, citoyens d’Istanbul



ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2011

Les Roums, citoyens d’Istanbul

 par Céline Pierre-Magnani
L’évocation de « la Ville », en grec i Poli (η Πόλη), nous mène directement à Istanbul… Les hellénophones orthodoxes ont prospéré sur les rives du Bosphore depuis des milliers d’années. Dans l’historiographie grecque, l’Empire byzantin est présenté comme l’apogée de la culture hellène, et la continuité revendiquée par la communauté roum
(communauté des Grecs d’Istanbul) durant toute la période ottomane a contribué à perpétuer le visage cosmopolite de cette gigantesque agglomération. La naissance de la République en 1923 et la volonté d’affirmation de l’Etat-nation turc ont conduit à définir un statut juridique pour les Roums, dès lors reconnus comme une « minorité ».

"A CUI BONNO" MONSIEUR GUY? (ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ)





ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΣ είπε...
Γειά σου ρε μάγκα Κριστιάν και χίλια εύγε για την πολύ εύστοχη ανάρτησή σου. Προσέξτε ρε παιδιά τι μάς είπε ο νεοφιλελεύθερος:

"Το ελληνικό κράτος είναι μια εφεύρεση των ευρωπαϊκών δυνάμεων"

Γκυ Σορμάν*: Η τιμή της Ελλάδας


Γκυ Σορμάν*: Η τιμή της Ελλάδας

Ανθελληνικό παραλήρημα από Γάλλο «νεοφιλελεύθερο διανοούμενο»
Το ελληνικό κράτος είναι μια εφεύρεση των ευρωπαϊκών δυνάμεων: αυτός είναι ο λόγος που φαίνεται ελάχιστα νόμιμος για τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες. 
Αυτή η εφεύρεση της Ελλάδας, το 1830, φωτίζει τη συμπεριφορά των φορολογουμένων, που καθόλου δεν βιάζονται  να πληρώνουν τους φόρους τους, και ενός κράτους που δεν απογαλακτίστηκε ποτέ από τις αμφίβολες προελεύσεις του. Αυτή η σύγχρονη ιστορία, φωτίζει, καλύτερα από λογιστικούς υπολογισμούς, την πτώχευση που απειλεί. 

Όλα ξεκίνησαν με τους ρομαντικούς, όταν ο Σατωμπριάν (Chateaubriand), μεγάλος συγγραφέας, αλλά και μεγαλοπρεπής ψεύτης, και ο Λόρδος Βύρων πίστεψαν ότι βρήκαν στην Ελλάδα τις πηγές του δυτικού πολιτισμού. 
Μια παρεξήγηση της οποίας πληρώνουμε τις συνέπειες: αν και είναι αλήθεια ότι οι σύγχρονοι Έλληνες ζουν στον ίδιο τόπο από τον Αριστοτέλη και τον Περικλή, δεν υπάρχει συνέχεια μεταξύ του ελληνιστικού πολιτισμού και της σύγχρονης Ελλάδας. Η γονική σχέση με το Βυζάντιο, την οποία ισχυρίζονται οι σύγχρονοι Έλληνες, είναι εξίσου αδύναμη

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΠΑΙΣΙΟ ΓΕΥΜΑ



Αντιδράσεις κατά Τουρκίας (ZULU)


Ανάλογα τις αντιδράσεις της Τουρκίας και ιδίως αν προσπαθήσει για θερμό επεισόδιο, η Ελλάδα και η Κύπρος θα μπορούσαν να αντιδράσουν:

Πώς βλέπουν οι Ισραηλινοί τις σχέσεις με Κύπρο και Τουρκία



ΠΈΜΠΤΗ, 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2011

Πώς βλέπουν οι Ισραηλινοί τις σχέσεις με Κύπρο και Τουρκία

Ισραηλινό δημοσίευμα της εφημερίδας Jerulasem Post, αναλύει τα νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο, για το πώς βλέπει τις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ-Τουρκίας καθώς και τις ενδεχόμενες ενεργειακές στρατηγικές και πολιτικές. Ισραηλινοί επιστήμονες βλέπουν με πολύ καλό μάτι μια ενδεχόμενη ενεργειακή και πολιτική συμμαχία Κύπρου-Ισραήλ.

Έφεδρος; Παρών!


Έφεδρος; Παρών!


undefined

Ρεπορταζ: Λουκάς Δημάκας

Κάθε πρωί στις 7, εδώ και 10-15 ημέρες, ο ταγματάρχης Πύρρος Δήμας περνάει την πύλη του «Πενταγώνου» φορώντας την καινούργια καλοσιδερωμένη στολή του. Το γραφείο του είναι στον 4ο όροφο του ΓΕΣ.

Θα σηκώσουμε τα μανίκια στην Αμερική ή θα μείνουμε άπραγοι;


Θα σηκώσουμε τα μανίκια στην Αμερική ή θα μείνουμε άπραγοι;


Το Βήμα, The New York Times
Thomas L. Friedman  
Καθίσταται κάθε εβδομάδα και πιο εμφανές ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει ένα μεγάλο δίλημμα: να έχουμε μία δύσκολη δεκαετία ή έναν κακό αιώνα. Μπορούμε είτε να σηκώσουμε τα μανίκια μας και να κάνουμε ό, τι χρειάζεται προκειμένου να ξεπεράσουμε τις υπερβολές της μεταψυχροπολεμικής εποχής και να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα ή να πορευτούμε κουτσαίνοντας προς το μέλλον