Ετικέτες

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

MΟΡΑ- H μεγαλύτερη υποδιαίρεση του στρατού των Σπαρτιατών



undefined
Μόρα ήταν η μεγαλύτερη σε δύναμη ανδρών τακτική υποδιαίρεση του στρατού των Σπαρτιατών. Υπάρχουν σχετικές αναφορές από τον 4ο ως τον 5ο αι. π.Χ.
Σύμφωνα με τον Ξενοφώντα η Μόρα υποδιαιρείτο σε τέσσερις λόχους από δύο πεντηκιστύες ο κάθε λόχος και δύο ενωμοτίες η κάθε πεντηκοστύς.Αν υποθέσουμε ότι η κάθε ενωμοτία κατά μέσον όρο είχε δύναμη 40 πολεμιστών, τότε η συνολική δύναμη της Μόρας πρέπει να ανέρχονταν στους 640 πολεμιστές.

Είχαν οι Σπαρτιάτες μουστάκι;

Είχαν οι Σπαρτιάτες μουστάκι;

«Το καθεστώς της Σπάρτης αντιμετωπιζόταν από την αρχαιότητα ακόμη ως ένα κοινωνικό φαινόμενο εντελώς ιδιόρρυθμο και ακατανόητο» λέει ο ιστορικός κ. Πανταζής ο οποίος αναπτύσσει τη δική του θεωρία για τις ρίζες της μοναδικής αυτής κοινωνίας που έμοιαζε να έχει ξεπηδήσει από το πουθενά.

Σαν σήμερα 29 Μαΐου στο ιστορικό παρελθόν...

Σαν σήμερα 29 Μαϊου έλαβαν χώρα:
363: Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ιουλιανός νικά το στρατό των Σασσανιδών στη Μάχη του Κτησιφώντα αλλά αδυνατεί να καταλάβει την πόλη

Σαν σήμερα... στην Ιστορία-Τα σημαντικότερα γεγονότα της 28ης Μαΐου

05/28/2013 - 00:12
undefined


585 π.Χ. : Συμβαίνει έκλειψη Ηλίου, που είχε προβλεφθεί από τον Θαλή τον Μιλήσιο, κατά τη διάρκεια μάχης μεταξύ του Αλυάττη Β' και του Κυαξάρη.
1905: Ρωσοϊαπωνικός Πόλεμος: η ναυμαχία της Τσουσίμα λήγει με την καταστροφή του Ρωσικού Βαλτικού Στόλου από τους Ιάπωνες.
1934: Γεννιούνται στον Καναδά τα πεντάδυμα της οικογένειας Ντιόν. Ήταν η πρώτη φορά, σε πολύδυμη κύηση, που επέζησαν όλα τα βρέφη.
1937: Ανοίγει επίσημα η κρεμαστή γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ στο Σαν Φρανσίσκο.
1952: Οι Ελληνίδες αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.
1961: Ιδρύεται η Διεθνής Αμνηστία. Για την προσφορά της στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα βραβευτεί 16 χρόνια αργότερα με Νόμπελ Ειρήνης. Την ίδια μέρα δημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδα The Observer, το άρθρο του Πίτερ Μπένενσον «Οι ξεχασμένοι κρατούμενοι». Η δημοσίευση του άρθρου θα καθιερωθεί αργότερα ως ιδρυτικό γεγονός της Διεθνούς Αμνηστίας.
1969: Η Μίλαν νικά τον Άγιαξ με 4-1 στο Μπερναμπέου και κατακτά το 14ο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης. Η ΕΡΤ μεταδίδει για πρώτη φορά απευθείας αγώνα ποδοσφαίρου και ο Γιάννης Διακογιάννης κάνει την παρθενική εμφάνισή του στην περιγραφή.
1979: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπογράφει στο Ζάππειο Μέγαρο τη συμφωνία πλήρους ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Οι διαπραγματεύσεις είχαν αρχίσει το 1976 και ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 1979. Η συμφωνία επικυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, ένα μήνα αργότερα, στις 28 Ιουνίου του 1979.
Γεννήσεις
1371 - Ιωάννης Β', δούκας της Βουργουνδίας
1524 - Σελίμ Β΄ 11ος Οσμανίδης Σουλτάνος - Κωνσταντινούπολη.
1779 - Τόμας Μουρ, Ιρλανδός ποιητής
1853 - Καρλ Λάρσον, Σουηδός ζωγράφος
1908 - Ίαν Φλέμινγκ, Βρετανός συγγραφέας, δημιουργός του Τζέιμς Μποντ
1910 - Τι Μπόουν Γουόκερ, Αμερικανός μπλουζ τραγουδιστής, μουσικός και συνθέτης
1915 - Τζόζεφ Γκρίνμπεργκ, Αμερικανός γλωσσολόγος
1925 - Μπουλέντ Ετζεβίτ, Τούρκος συγγραφέας, δημοσιογράφος και πολιτικός
1931 - Κάρολ Μπέικερ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1943 - Έλενα Σουλιώτη, Ελληνίδα σοπράνο
1944 - Γκλάντις Νάιτ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια
1945 - Τζον Φόγκερτι, Αμερικανός τραγουδιστής, μουσικός και συνθέτης, μέλος των Creedence Clearwater Revival
1968 - Κάιλι Μινόγκ, Αυστραλή τραγουδίστρια και ηθοποιός
Θάνατοι
1787 - Λεοπόλδος Μότσαρτ, μουσουργός, πατέρας και δάσκαλος του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ
1805 - Λουίτζι Μποκερίνι, Ιταλός μουσουργός
1843 - Νόα Γουέμπστερ, Αμερικανός λεξικογράφος και πολιτικός
1849 - Αν Μπροντέ, Αγγλίδα συγγραφέας
1878 - Τζον Ράσελ, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου
1937 - Άλφρεντ Άντλερ, Αυστριακός ψυχολόγος
2003 - Ίλυα Πριγκοζέν, Ρώσο-Βέλγος φυσικοχημικός, Νόμπελ Χημείας 1977

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 7 ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ - Ο μυστικός κώδικας που αποκρυπτογραφήθηκε



Έπρεπε να περάσουν 70 χρόνια για να αποκρυπτογραφηθούν πλήρως τα γράμματα που έστελνε ο Βρετανός Τζον Πράιορ. Ως αιχμάλωτος πολέμου στη ναζιστική Γερμανία, τα γράμματα που έστελνε στην οικογένειά του περιείχαν περίπλοκα μηνύματα γραμμένα σε κώδικα, τα οποία αποκρυπτογραφήθηκαν πρόσφατα, για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’40.

ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ- Ο τελευταίος απόγονος του Μαρμαρωμένου Βασιλιά



Σε μια γωνιά ενός ναού απολαμβάνει τον αιώνιο ύπνο του ένας απόγονος του Μαρμαρωμένου Βασιλιά. Ο λόγος για τον Θεόδωρο Παλαιολόγο, ανιψιό του τελευταίου αυτοκράτορα της Ανατολικής Αυτοκρατορίας Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου. Ήταν απόγονος  του Θωμά Παλαιολόγου, αδελφού του αυτοκράτορα, ο οποίος ακολούθησε το δρόμο του προγόνου του, του αυτοκράτορα Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου στη Γηραιά Αλβιώνα. Ο Θεόδωρος Παλαιολόγος διέφυγε από τον Μυστρά κι εγκαταστάθηκε στην Αγγλία όπου έζησε ως το 1636, οπότε και απεβίωσε σε βαθύ γήρας. Τάφηκε στον μεσαιωνικό ναό του αγίου Λεονάρδου, στην περιοχή Λάνταλφ της νοτιοανατολικής Κορνουάλης. Όπως μας ενημερώνει το anastasiosds.blogspot.gr, ο τάφος βρίσκεται σήμερα δυστυχώς χαμένος κάτω από το δάπεδο του Ναού, αλλά μια μπρούτζινη αναμνηστική πλάκα ενημερώνει τους προσκυνητές για το σχετικό ιστορικό. Πάντως οι τοπικοί εκκλησιαστικοί παράγοντες εκεί, έχουν γνώση και συνείδηση της μεγάλης σημασίας που έχει για εμάς τους Έλληνες το σημείο εκείνο, κι έτσι αντιμετωπίζουν με σεβασμό και ευγένεια την συγκίνηση που μας δημιουργεί η επίσκεψή μας στο Ναό αυτό.

ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ -Η νεαρή Ελληνίδα που περιφρόνησε τον θάνατο


Kανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η μικρόσωμη γυναίκα, που πέθανε πρόσφατα, ήταν ηρωίδα. Η ιστορία της έγινε γνωστή από τον "Νέο Κόσμο" με την ευκαιρία της επετείου της Μάχης της Κρήτης. Η Στέλλα Τσιάμη στα 17 της, στην Κρήτη, ρίσκαρε τη ζωή της για να βοηθήσει τους συμμάχους, 23 για την ακρίβεια στρατιώτες αιχμαλώτους -18 Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς και 5 Βρετανούς- που είχαν δραπετεύσει και κρύβονταν κοντά στο σπίτι της στον Άγιο Νικόλαo.

O γιος του Στάλιν παραδόθηκε στους Γερμανούς μόνος του!


02/18/2013 – 23:45

Όπως προκύπτει από ρωσικά στρατιωτικά αρχεία τα οποία αποχαρακτηρίσθηκαν πρόσφατα, ο υπολοχαγός Τζουγκασβίλι μεγαλύτερος γιος του ηγέτη Σοβιετικής Ενωσης Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς Στάλιν.δεν αιχμαλωτίστηκε το 1941 από τους Γερμανούς στρατιώτες της Βέρμαχτ, αλλά παραδόθηκε με τη θέληση του στον Άξονα, προκειμένου να… γλιτώσει από τον πατέρα του.
Η σοβιετική προπαγάνδα απέκρυπτε αυτή τη λεπτομέρεια, αφού δεν ήθελε να διαρρεύσει στο ρωσικό λαό πως ο γιος του «πατερούλη» αποκήρυξε τον Κόκκινο Στρατό για χάρη των Γερμανών κατακτητών.
Κάτι τέτοιο προκύπτει από μια επιστολή του Αλεξέι Ρουμιάνζεφ, διοικητή της ταξιαρχίας του Τζουγκασβίλι, στην οποία αναγράφει πως, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, ο γιος του Στάλιν ήταν μεν «ατρόμητος και άψογος στα στρατιωτικά του καθήκοντα», αλλά κατόπιν δίνει μια άλλη εκδοχή του τι ακριβώς συνέβη μετα τον βομβαρδισμό της ταξιαρχίας τους από τους Ναζί.
«Μετά τον βομβαρδισμό, ο Τζουγκασβίλι κι ένας άλλος στρατιώτης ονόματι Ποπουρίντε, ξέφυγαν. Έθαψαν τα έγγραφα τους, έβαλαν πολιτικά ρούχα και διέφυγαν. Όταν όμως έφτασαν στις όχθες μιας λίμνης, ο σύντροφος Τζουγκασβίλι είπε στον Ποπουρίντε να προχωρήσει γιατί ήθελε να μείνει για λίγη ώρα εκεί και να ξαποστάσει», λέει η επιστολή του Ρουμιάνζεφ, που το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο έφερε στο φως την υπόθεση, ερμηνεύει ως μια κεκαλυμμένη παραδοχή πως ο Γιάκοφ παραδόθηκε στη Βέρμαχτ.
Το περιοδικό αποκαλύπτει επίσης πως, κατά την ανάκριση του από τα Ες-Ες, ο υιός Στάλιν εμφανίστηκε λάβρος απέναντι στον Κόκκινο Στρατό, παραδεχόμενος πως «οι ηγέτες του δεν παίρνουν ορθές αποφάσεις, επιδιδόμενοι σε ηλίθιες και χαζές στρατιωτικές κινήσεις».
Επίσης προέβη σε αντιεβραϊκούς χαρακτηρισμούς, παρά το ότι η σύζυγός του Τζούλια ήταν εβραϊκής καταγωγής. «Για αυτούς [ τους εβραίους ] το να κάνουν επιχειρηματικές συμφωνίες είναι το πιο σπουδαίο πράγμα.Ο εβραίος δεν θέλει να δουλέψει γιατί δεν μπορεί» φέρεται να είπε στους Γερμανούς ανακριτές του.
Αλλα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα έριξαν φως στις συνθήκες του θανάτου του υιού Στάλιν. Σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του Ινστιτούτου Στρατιωτικής Ιστορίας του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, Μιχαήλ Ζούεφ, ο υπολοχαγός Γιάκοφ Τζουγκασβίλι βρέθηκε στα χέρια των Γερμανών στις 16 Ιουλίου του 1941 στην περιοχή Λιάσνοβο.
Από τον Απρίλη έως το Ιούνιο του 1942 ο Τζουγκασβίλι βρισκόταν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Νότια Βαυαρία και το Μάρτη του 1943 μεταφέρθηκε σε άλλο στρατόπεδο στην ανατολική Γερμανία. Από τα ντοκουμέντα προκύπτει ότι ο Τζουγκασβίλι στα τέλη του 1943 επιδίωξε τον θάνατό του.
Ενώ προαυλιζόταν, αρνήθηκε να επιστρέψει στο χώρο κράτησής του και πήγε να περάσει τα συρματοπλέγματα. Μετά το πρόσταγμα του φρουρού να σταματήσει, απευθύνθηκε στο φρουρό, λέγοντάς του: «Ρίξε μου!». Κι ο Γερμανός τον πυροβόλησε στο κεφάλι.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΚΟΥΛΑΚΩΝ-Στο τραπέζι με τον Στάλιν και τον Τσώρτσιλ...


Μια βραδιά "ειλικρινούς συζήτησης" εν μέσω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου πέρασαν στη Μόσχα ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ουίνστον Τσόρτσιλ, μιλώντας ακόμα και για θέματα εσωτερικής πολιτικής της Σοβιετικής Ένωσης όπως για την τύχη των γαιοκτημόνων επί τσάρου.
Ο Σοβιετικός ηγέτης απάντησε "με μεγάλη ειλικρίνεια" ότι "είχε δοθεί γη στους κουλάκους στη Σιβηρία, όμως ήταν πολύ αντιδημοφιλείς στο λαό και για τον λόγο αυτό δεν τους επιτρέπουν για δική τους ασφάλεια να πλησάζουν τις πόλεις"!

Θρύλοι για την Άλωση της Πόλης



    1. Ο ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Όταν μπήκαν οι Τούρκοι στην Πόλη, άγγελος Κυρίου άρπαξε το βασιλιά και τον πήγε σε μια σπηλιά βαθιά στη γη κάτω, κοντά στη Χρυσόπορτα. Εκεί μένει μαρμαρωμένος ο βασιλιάς και καρτερεί να κατεβεί ο άγγελος στη σπηλιά, να τον ξεμαρμαρώσει. Και θα σηκωθεί πάλι ο βασιλιάς και θα μπει στην Πόλη και θα διώξει τους Τούρκους ως την Κόκκινη Μηλιά.
2. Ο ΠΑΠΑΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑ-ΣΟΦΙΑΣ
Την ώρα που μπήκαν οι Τούρκοι στην Αγια-Σοφιά δεν είχε τελειώσει ακόμα η λειτουργία. Ο παπάς που έκανε τη λειτουργία πήρε αμέσως το Άγιο Δισκοπότηρο, ανέβηκε στα κατηχούμενα, εμπήκε σε μια θύρα και η θύρα έκλεισε αμέσως. Είναι θέλημα Θεού νʼ ανοίξει μόνη της η θύρα, όταν έλθει η ώρα, και θα βγει από κει ο παπάς, να τελειώσει τη λειτουργία στην Αγια-Σοφιά, όταν θα πάρουμε πίσω την Πόλη.

Η Ζαν ντ’ Αρκ νικά τον εχθρό & καίγεται στην πυρά σαν σήμερα

ΑΓΙΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ

undefinedΑγία της Καθολικής Εκκλησίας, εθνική ηρωίδα και προστάτιδα της Γαλλίας. Η Ζαν Ντ’ Αρκ (Jeanne d’Arc), γνωστότερη στην Ελλάδα ως Ιωάννα της Λορένης, γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1412 στο χωριό Ντονρεμί της βορειοανατολικής Γαλλίας, στα σύνορα της Καμπανίας και της Λορένης. Μεγάλωσε στο αγρόκτημα της οικογένειάς της, χωρίς να μάθει ποτέ γραφή και ανάγνωση.

ΒΙΝΤΕΟ: Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης


29.05.2013 | 13:36

undefined

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό, με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β’. Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη, 29 Μαϊου 1453 (Ιουλιανό ημερολόγιο). Όταν τελικά η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε, η υπερχιλιετής Βυζαντινή Αυτοκρατορία έπαψε να υπάρχει.
Το παρακάτω συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του National Geographic εξηγεί τα ιστορικά γεγονότα του 1453.

29 Μαίου 1453 οι τελευταίες ώρες της Βασιλεύουσας – Μια ιστορία θάρρους και προδοσίας


 
undefined
Του Βενιζέλου ΛεβεντογιάννηΘεοδοσιανά τείχη. Μέγα τείχος. Βράδυ Δευτέρας.28 Μαΐου.Ο Ιωάννης Ιουστινιάνης άφησε το βλέμμα του να πλανηθεί στην γεμάτη άταφα πτώματα, πεδιάδα του Λύκου. Σε λίγη ώρα θα ξημέρωνε. Η Πόλη των πόλεων, θα ζούσε άλλη μια ημέρα σκληρής πολιορκίας. Ο καιρός δεν ήταν πολύ κρύος, είχε όμως μια υγρασία που τρυπούσε τα κόκαλα. Τύλιξε τον βαρύ μαύρο μανδύα του πάνω από την πανοπλία του. Ήταν κουρασμένος. Όλα τα μέλη του πονούσαν φρικτά. Στην σκουρόχρωμη μεταλλική του πανοπλία, η υγρασία σχημάτιζε μικρά αυλάκια νερού που έπεφταν στο έδαφος. Στο βάθος, στο στρατόπεδο του Αμιρά, η νύχτα είχε γίνει μέρα από τις εκατοντάδες φωτιές που είχαν ανάψει. Τα τύμπανα δεν σταματούσαν λεπτό να χτυπούν. Οι κραυγές και οι επικλήσεις στον Θεό τους, ακουγόταν καθαρά μέχρι τα τείχη που στέκονταν ο ίδιος. Οι δερβίσηδες έκλαιγαν και υπόσχονταν στους στρατιώτες του εχθρού πιλάφι και γυναίκες στον παράδεισο, εάν πεθάνουν τιμημένα στη μάχη Ένα άσχημο προαίσθημα έκανε το στομάχι του να σφιχτεί. Έφερε το χέρι του στο τεράστιο σπαθί του και χάιδεψε τη λαβή.

Οι Πρωταγωνιστές της Άλωσης- Παλαιολόγος και Μεχμέτ ο Πορθητής- ο Λουκάς Νοταράς


undefined
Του Μανώλη Κωστίδη  
ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
«Παραδίδωμι δὲὑμῖν τὴνἐκλαμπροτάτην καὶ περίφημον ταύτην πόλιν καὶ πατρίδαἡμῶν καὶ βασιλεύουσαν τῶν πόλεων. Καλῶς οὖν οἴδατε, ἀδελφοί, ὅτι διὰ τέσσαρά τιναὀφειλέται κοινῶςἐσμὲν πάντεςἵνα προτιμήσωμενἀποθανεῖν μᾶλλονἢ ζῆν,πρῶτον μὲνὑπὲρ τῆς πίστεωςἡμῶν καὶ εὐσεβείας, δεύτερον δὲὑπὲρ τῆς πατρίδος, τρίτον δὲὑπὲρ τοῦ βασιλέωςὡς χριστοῦ κυρίου, καὶ τέταρτονὑπὲρ συγγενῶν καὶ φίλων. Λοιπόν, ἀδελφοί, ἐὰν χρεῶσταίἐσμενὑπὲρἑνὸςἐκ τῶν τεσσάρωνἀγωνίζεσθαιἕως θανάτου, πολλώ μᾶλλονὑπὲρ πάντων τούτωνἡμεῖς, ὡς βλέπετε προφανῶς, καὶἐκ πάντων μέλλομεν ζημιωθῆναι. Ἐὰν διὰ τὰἐμὰ πλημμελήματα παραχωρήσῃὁ θεὸς τὴν νίκην τοῖςἀσεβέσιν, ὑπὲρ τῆς πίστεωςἡμῶν τῆςἁγίας, ἢν Χριστὸςἐν τω οἰκείῳ αἵματιἡμῖνἐδωρήσατο, κινδυνεύομεν· ὅἐστι κεφάλαιον πάντων. Καὶἐὰν τὸν κόσμονὅλον κερδήσῃ τις καὶ τὴν ψυχὴν ζημιωθῇ, τί τὸὄφελος; Δεύτερον πατρίδα περίφημον τοιούτωςὑστερούμεθα καὶ τὴνἐλευθερίανἡμῶν. Σρίτον βασιλείαν τὴν ποτὲ μὲν περιφανῆ, νῦν δὲ τεταπεινωμένην καὶὠνειδισμένην καὶἐξουθενωμένηνἀπωλέσαμεν, καὶὑπὸ τοῦ τυράννου καὶἀσεβοῦςἄρχεται. Σέταρτον δὲ καὶ φιλτάτων τέκνων καὶ συμβίων καὶ συγγενῶνὑστερούμεθα.

Σπάμε την ομερτά: Οι πρόθυμοι της Φρανκφούρτης


Posted: 29 May 2013 09:25 AM PDT
Ο Κώστας Σημίτης με τον Λουκά Παπαδήμο
Ο Κώστας Σημίτης με τον Λουκά Παπαδήμο
“ Το σύστημα που έχει «δέσει» την Ελλάδα στο άρμα της Γερμανίας και καθορίζει τις τύχες της χώρας και του λαού μας ”

Ο Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας και ιδεολογικός πρωθιερέας του ναζισμού, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο δια απαγχονισμού στη δίκη της Νυρεμβέργης, έλεγε το εξής «Σε κάθε χώρα θα βρούμε αρκετά ιδιοτελή καθάρματα». Εννοούσε βέβαια τους πρόθυμους σε κάθε χώρα που πατούσε η γερμανική μπότα, να συνεργαστούν με τον Γ΄ Ράιχ. Οι εποχές αλλάζουν, τα εξουσιαστικά σχήματα μεταβάλλονται, οι οικονομικές δομές τροποποιούνται, αλλά οι ρόλοι των ιστορικών προσώπων παραμένουν οι ίδιοι.

Αλλοδαποί οργανώνονται για να αντιμετωπίσουν την Χρυσή Αυγή, τα στοιχεία συνηγορούν για ανεξέλεγκτη βία με έκθετο τον πολίτη να παρακολουθεί με αμηχανία


«Δεν φοβάμαι τους νεοναζί»

Απάντηση στις ρατσιστικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής
Υπό το όνομα «Μαύροι Πάνθηρες», μία ομάδα αυτοάμυνας αναπτύχθηκε στην Αθήνα ως απάντηση στις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών. Πρόκειται για κατοίκους της πρωτεύουσας, οι οποίοι πραγματοποιούν νυχτερινές περιπολίες στις γειτονιές τους, ενώ μέσω κινητών και social media ενημερώνουν και αντιδρούν σε περιπτώσεις επιθέσεων.
29/05/2013 Michael Chege (Channel 4)
29/05/2013 Michael Chege (Channel 4)
Σύμφωνα με δημοσίευμα του EnetEnglish, ο Michael Chege, μέλος των «Μαύρων Πανθήρων» μίλησε στο βρετανικό Channel 4. «Είμαι μέλος των “Μαύρων Πανθήρων” και όλοι το γνωρίζουν αυτό. Οπότε, δίνω (στη Χρυσή Αυγή) μία σαφή προειδοποίηση: μην ενοχλείτε τους μαύρους, με κανένα τρόπο. Το εννοώ», είπε, προσθέτοντας ότι «θα τους εξοντώσουμε».

Διώξτε την Ρεπούση


ρεπουση
Ούτε στη Δημοκρατική Αριστερά δε θέλουν πλέον τον αρνητή των εγκλημάτων – προπομπών του ολοκαυτώματος.
Μέτωπο με όλη την Ελλάδα φαίνεται πως άνοιξε η Μαρία Ρεπούση, η οποία είναι πλέον ανεπιθύμητη και στο ίδιο της το κόμμα.

Σαν σήμερα ο Μ.Γλέζος κι ο Λ.Σάντας ταπείνωσαν τη ναζιστική γερμανία.Σήμερα ποιός;



Σαν σήμερα ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας κατέβασαν τη σημαία των ναζί από την Ακρόπολη. Πώς είχαν εκτελέσει το παράτολμο σχέδιό τους, ταπεινώνοντας το Γ’ Ράιχ (Vid)
Μια επέτειος πιο επίκαιρη από ποτέ για την Ελλάδα, καθώς σαν σήμερα πριν 72 χρόνια οι φοιτητές τότε Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας, με μία παράτολμη ενέργειά τους, κατεβάζουν από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία στις 30 Μαΐου 1941.

8000 αρχαία θραύσματα αγγείων επιστρέφει στην Ελλάδα η Γερμανία Επαναπατρίζονται αρχαιότητες που εκλάπησαν κατά τη Γερμανική Κατοχή


undefined
Φωτογραφία αρχείου.
Το Μουσείο «Pfahlbaumeseum» της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, θα επιστρέψει στην Ελλάδα περί τα 8.000 θραύσματα αγγείων της νεολιθικής εποχής, σύμφωνα με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Αγγεία προερχόμενα από παράνομη ανασκαφή που έγινε το 1941 

Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο ζητά να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή


Το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο ζητά να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή
Νέες αντιδράσεις προκαλεί στις ΗΠΑ και ειδικότερα στην εβραϊκή κοινότητα η παρουσία της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, με αφορμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.
Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου (World Jewish Congress), Ρόναλντ Λόντερ (Ronald S. Lauder), εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη συνεχιζόμενη αδυναμία της Ελλάδας να υιοθετήσει νέο νόμο για την καταπολέμηση εκφράσεων μίσους, του ρατσισμού και της άρνησης του Ολοκαυτώματος, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης.

Ασκήσεις αεροδιαστημικής άμυνας του ρωσικού στρατού



undefined
Τριήμερες ασκήσεις ετοιμότητας ξεκινούν από σήμερα στο ρωσικό στρατό, με στόχο τον έλεγχο της μαχητικής ικανότητας των ρωσικών στρατευμάτων και την απόκρουση επίθεσης από το διάστημα.
Στις ασκήσεις θα συμμετέχουν στρατιωτικές δυνάμεις της αεροδιαστημικής άμυνας, αεροσκάφη μεγάλων αποστάσεων καθώς και στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη.
Σύμφωνα με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Βαλέρι Γκεράσιμοφ, στις  ασκήσεις συναγερμού συμμετέχουν 8.700 στρατιώτες, 185 μαχητικά αεροσκάφη και 240 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.
infognomonpolitics@gmail.com

Αυτό είναι τo θανάσιμο μυστικό του Αχμέτ Νταβούτογλου



Αυτό είναι τo θανάσιμο μυστικό του Αχμέτ Νταβούτογλου

 Του Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη
Φως στο σχέδιο «Νεοθωμανισμός» του Αχμέτ Νταβούτογλου φαίνεται να ρίχνουν τα τελευταία επεισόδια που εκτυλίσσονται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό πεδίο της Τουρκίας, και τα οποία καταδεικνύουν το θανάσιμο δίλημμα το οποίο η χώρα αντιμετωπίζει.
undefined
Ο Α. Νταβούτογλου προσπαθεί να το αντιμετωπίσει με έναν τρόπο ο οποίος εάν θα είναι επιτυχημένος θα οδηγήσει στη δημιουργία μίας νέας αυτοκρατορίας, εάν όμως αποτύχει, η κρατική οντότητα της σημερινής Τουρκίας θα οδηγηθεί στη διάλυση. Ας δούμε με λίγα λόγια ποιο ακριβώς είναι το θανάσιμο αυτό μυστικό το οποίο κρύβεται πίσω του η θεωρεία του «Νεοθωμανισμού».

Οθωμανική… νεκρανάσταση στη θεμελίωση της τρίτης γέφυρας του Βοσπόρου


Οθωμανική... νεκρανάσταση στη θεμελίωση της τρίτης γέφυρας του Βοσπόρου
Με ιμάμη, προσευχή και μαντήλα η τελετή θεμελίωσης της νέας γέφυρας
Το θεμέλιο λίθο της τρίτης γέφυρας του Βοσπόρου, που θα ενώνει την Ευρώπη με την Ασία, έθεσαν στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η γέφυρα θα φέρει το όνομα του οθωμανού σουλτάνου Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ (1470-1520) και όπως ανακοίνωσε στην τελετή ο Ερντογάν, σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

Εντυπωσιακό βίντεο: Οι πίνακες του Βαν Γκογκ ζωντανεύουν και προκαλούν θαυμασμό

Ο καλλιτέχνης Λούκα Ανιάνι αποφάσισε να αποτίσει ύψιστο φόρο τιμής στον μεγάλο Ολλανδό ζωγράφο, Βίνσεντ Βαν Γκογκ, δίνοντας πνοή σε μερικούς από τους πιο διάσημους πίνακές του.

Χρησιμοποιώντας μεθόδους ψηφιακής επεξεργασίας, ο Ανιάνι, προσφέρει στιγμές υψηλής αισθητικής τοποθετώντας μας, με τον δικό του τρόπο, στο σκοτεινό και ταραγμένο μυαλό ενός από τους σημαντικότερους ζωγράφους στην ιστορία.

Με ερμάρια από τις Σέρρες εξοπλίζεται ο γερμανικός Στρατός


Ελληνική εταιρεία επικράτησε στον διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια επίπλων, αξίας 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Διαβάστε για ποια πρόκειται

Με ερμάρια από τις Σέρρες εξοπλίζεται ο Γερμανικός Στρατός, καθώς η εταιρεία ΔΡΟΜΕΑΣ ΑΕ επικράτησε σε σχετικό διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια επίπλων, αξίας 2,5 εκατ. ευρώ.

CNN Τέσσερις ελληνικές παραλίες στις 100 καλύτερες παγκοσμίως


Αναγνωρίζοντας πως ίσως δεν θα συμφωνήσουν όλοι με το αποτέλεσμα, το CNN παρουσίασε τη λίστα στην οποία έχουν συμπεριληφθεί τέσσερις ελληνικές παραλίες, με τη Λευκάδα, τη Ζάκυνθο και την Κρήτη να εξυμνούνται.

Ψηλότερα από όλους τους «εκπροσώπους» της Ελλάδας στον άτυπο διαγωνισμό είναι οι Εγκρεμνοί στη Λευκάδα, που είναι στη θέση 24 για τα «γαλάζια νερά της, τα εκπληκτικά ηλιοβασιλέματα και το γεγονός ότι υπάρχει αρκετός χώρος για όλους», όπως επισημαίνεται.

Πρόδρομος Μποδοσάκης Αθανασιάδης «Ο μπέης της ελληνικής βιομηχανίας»


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Συνέβαλε ουσιωδώς στην αξιοποίηση του εθνικού πλούτου της χώρας μας καθώς κυριάρχησε επί μισό και πλέον αιώνα στην οικονομική, και κυρίως στη βιομηχανική, ζωή του τόπου. Πάνω απ’ όλα όμως υπήρξε ελληνολάτρης. Χωρίς παιδιά και άλλες οικογενειακές υποχρεώσεις αφιέρωσε ολόκληρη την περιουσία του στη διάθεση της πατρίδας. Η γενναιόδωρη προσφορά εις το έθνος μας, τον κατατάσσει μεταξύ των σημαντικότερων εθνικών ευεργετών.

Εσύ τι φωτότυπο δέρματος έχεις; Μπορείς να κάνεις ηλιοθεραπεία;


Όλες οι γυναίκες - και οι άντρες δηλαδή εδώ που τα λέμε - αγαπούν την όμορφη μαυρισμένη επιδερμίδα. Πόσο σίγουρη όμως είσαι ότι το δέρμα σου αντέχει την ηλιοθεραπεία; Ο φωτότυπός σου θα σου δώσει την απάντηση...

Πυρήνες, Μοναχικοί λύκοι, δράση οργανώσεων


Posted: 27 May 2013 09:48 AM PDT
Εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει υπάρξει ενας βομβαρδισμός απο πληροφορίες σχετικά με την τρομοκρατία και την δράση κάποιων που αποκαλούνται στα ΜΜΕ,  ώς "μοναχικοί λύκοι".


Για να μπορέσει κάποιος να αντιληφθεί τι σημαίνει μοναχικός λύκος, ίσως θα ήταν καλό  να εξηγηγήσω απο την αρχή με πολύ απλά λόγια , τις πιθανές δομές ομάδων δράσης που ανήκουν στον χώρο της τρομοκρατίας ή/και στον εγκληματικό χώρο. Με αυτό τον  τρόπο θα είναι σίγουρα πιο εύκολο και πιο αντιληπτό στον απλό αναγνώστη να λάβει μια ιδέα για το τι σημαίνει ο κάθε όρος απο  όσα ακούει στην τηλεόραση , σχετικά με πυρήνες-δίκτυα και άλλα συναφή.

Το λεπτό του τρόμου που πέρασαν "κλειδωμένοι" οι Τούρκοι



Τρέμουν το “κλείδωμα” των αεροσκαφών τους οι Τούρκοι από τα ελληνικά Mirage 2000 και δεν έχουν καθόλου άδικο. Δημοσιεύματα από την Τουρκία επιβεβαιώνουν ότι η πρόκληση των τεσσάρων τουρκικών αεροσκαφών -δύο F 16 και δύο RF 4- που πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά από ελληνικά μαχητικά.

Λίστα με αμερικανικά οπλικά συστήματα που στοχοποιήθηκαν από Κινέζους χάκερ



Απόρρητη έκθεση αποκαλύπτει λίστα αμερικανικών οπλικών συστημάτων που έγιναν στόχος ηλεκτρονικής πειρατείας από Κινέζους χάκερ





Κινέζοι χάκερ διείσδυσαν στα σχέδια δεκάδων σημαντικών σχεδίων οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση της Επιστημονικής Ομάδας Ερευνας (Defense Science Board) που απευθύνεται προς το Πεντάγωνο, κυβερνητικούς αξιωματούχους και την αμερικανική αμυντική βιομηχανία, αποκαλύπτει σημερινό δημοσίευμα της Washington Post.

Αντίσταση, κατοχή, εμφύλιος (1941-1949): απόψεις για την σωστή περιοδολόγηση τους


γράφουν οι Νίκος Μαραντζίδης- Στάθης Καλύβας
undefined
Μάχες στο κέντρο της Αθήνας κατά τα "Δεκεμβριανά"
Αντίθετα απ’ ό,τι πολλοί πιστεύουν, η διάκριση ανάμεσα σε δύο περιόδους, της κατοχής (1941 1944) και του εμφυλίου (1946-1949) είναι βαθύτατα προβληματική. Η πρώτη περίοδος δεν διακρίνεται μόνο για την αντίσταση ενάντια στους κατακτητές αλλά χαρακτηρίζεται και από έναν βαθύτατο και πολύνεκρο εμφύλιο σπαραγμό.

Κριτική της Ρωσίας στην ΕΕ για την άρση του εμπάργκο στη Συρία


Για δυο μέτρα και δυο σταθμά κάνει λόγο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών
Κριτική της Ρωσίας στην ΕΕ για την άρση του εμπάργκο στη Συρία
Την έντονη αντίδρασή της στη μη ανανέωση -ουσιαστικά, άρση- του ευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων στη Συρία εκφράζει η Μόσχα.

Η κίνηση «βλάπτει άμεσα τις προοπτικές» της διεθνούς διάσκεψης για την επίλυση της συριακής κρίσης, λέει η ρωσική πλευρά, αναφερόμενη στη ρωσοαμερικανική πρωτοβουλία που έχει βρει θετική ανταπόκριση στη Δαμασκό.

Γεωπολιτική πραγματικότητα και ιδεολογικά προτάγματα


ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΡΑΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ  ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
Ασφαλώς η εξέλιξη τείνει προς τον διεθνισμό, 
το σημείο όμως αφετηρίας είναι
«εθνικό» και από αυτό το σημείο αφετηρίας
πρέπει ακριβώς να ξεκινήσουμε
Αντόνιο Γκράμσι

Γράφει ο Λουκάς Αξελός
Η ανάγκη ύπαρξης αφετηριακού πλαισίου αναφοράς
Η έναρξη προσυνεδριακού διαλόγου και δη για το Ιδρυτικό Συνέδριο ενός πληθωρικά πολυτασικού σχήματος όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, γεννά εξ αντικειμένου πλήθος ζητημάτων που υπό μιαν ορισμένη έννοια «μηδενίζουν το κοντέρ» των δεδομένων, οδηγώντας τον διάλογο σε μιαν «αναγκαστική αφετηριακότητα» στον βαθμό που η κάθε πλευρά προσπαθεί με συνεκτικούς όρους να στοιχειοθετήσει την όποια οπτική της.
Ως εδώ θα έλεγε κανείς ότι αυτό είναι μια « λογική διαδικασία», στον βαθμό όμως που η όποια οπτική ακολουθεί ορισμένους σταθερούς α priori κανόνες που ισχύουν όχι επιλεκτικά αλλά contra omnes (έτσι λ.χ. μια εισβολή και κατοχή είναι παντού  εισβολή και κατοχή, ένας παράνομος εποικισμός ως αποτέλεσμά της είναι σε κάθε περίπτωση διαχρονικό έγκλημα κλπ., κλπ.).
Αυτονόητες και ίσως περιττές διαπιστώσεις θα πει κανείς. Ίσως να έχει δίκιο αρκεί να είναι σε θέση να μας αποδείξει την κοινή και ενιαία πρόσληψη του αυτονόητου. Μέχρι τότε καλό είναι οι διαπιστώσεις αυτές να παραμένουν στο τραπέζι.
Έχοντας πολλαπλά προβληματιστεί επί του προκειμένου με καλούς φίλους και συντρόφους και συμμετάσχει στις συζητήσεις που άνοιξαν στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την διαμόρφωση κοινών θέσεων, αρκετά στοιχεία των οποίων υιοθετώ και ενσωματώνω και στο παρόν κείμενο, θα περιορίσω το σκεπτικό μου σε ένα πεδίο ιδιαίτερης βαρύτητας όπως είναι η θέση και η σχέση της Ελλάδας με τον ιστορικό της περίγυρο, η θέση και η σχέση της Ελλάδας με την Κύπρο, την Τουρκία και τα Βαλκάνια, συγκεκριμένα.
Χρήσιμο όμως κρίνω, προτού μπω στο κυρίως θέμα μας να θέσω τα τέσσερα, κατά την γνώμη μου, αφετηριακά στοιχεία που «οφείλουν» να είναι οι «κολόνες» στην χάραξη της όποιας στρατηγικής μας.

Η Oriana και η Ισλαμική εισβολή


«Ήμασταν και εμείς κάποτε μετανάστες» 
Της Oriana Fallaci* (από το βιβλίο της «H Οργή και η Περηφάνια», 2003)
 Όχι εδώ και πολύ καιρό, άκουσα κάποιον από τους αναρίθμητους πρώην κυρίους Πρωθυπουργούς που έχουν ταλαιπωρήσει την Ιταλία τις τελευταίες δεκαετίες, να λέει στην τηλεόραση:
«Κι ο θείος μου ήταν μετανάστης. Ακόμη θυμάμαι τη στιγμή που έφευγε για την Αμερική. με μια βαλίτσα από χαρτόνι στο χέρι».
Δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα, κύριε παραπληροφορημένε, ή αναξιόπιστε πρώην Πρωθυπουργέ. Εκτός από το ότι είναι πρακτικά αδύνατον να έχετε θείο που πήγε στην Αμερική με μια βαλίτσα από χαρτόνι στο χέρι, για τον απλό λόγο ότι οι θείοι με τις βαλίτσες από χαρτόνι στο χέρι πήγαιναν στην Αμερική στις αρχές του εικοστού αιώνα, δηλαδή τότε που εσείς δεν ήσασταν ακόμη γεννημένος, δεν είναι καθόλου το ίδιο. Και είναι δυο φαινόμενα άσχετα μεταξύ τους για ορισμένους λόγους που εσείς αγνοείτε, ή κάνετε πως αγνοείτε. Οι λόγοι αυτοί είναι οι εξής:

Στην Ελλάδα ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος


Αναρτήθηκε από τον/την economikos στο Μαΐου 30, 2013

0146180e84c29f2798128262999bc9f2_XLΕπίσκεψη στην Ελλάδα, θα πραγματοποιήσει από την 1η έως τις 7 Ιουνίου, ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος.