Ετικέτες

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Η κρίση στην Ουκρανία «ταράζει» τις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία


undefined

H ουκρανική αντιπολίτευση απέρριψε το Σάββατο πρόταση των Ηνωμένων Εθνών να διαμεσολαβήσουν μεταξύ της κυβέρνησης του Κιέβου και οργανώσεων της αντιπολίτευσης για την αποκλιμάκωση της έντασης και την εξεύρεση λύσης.

Το πείραμα του Μίλγκραμ

ο πείραμα του Μίλγκραμ


undefined
Το πείραμα του Μίλγκραμ είναι ένα από τα πιο γνωστά αντιδεοντολογικά πειράματα της ψυχολογίας, ουσιαστικά μια «φάρσα» που ξεγύμνωσε την ανθρώπινη ψυχή.
Το 1961, ο είκοσι εφτάχρονος Στάνλει Μίλγκραμ, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Γέιλ, αποφάσισε να μελετήσει την υπακοή στην εξουσία. Είχαν περάσει λίγα μόνο χρόνια από τα φρικτά εγκλήματα των Ναζί και γινόταν μια προσπάθεια κατανόησης της συμπεριφοράς των απλών στρατιωτών και αξιωματικών των SS, οι οποίοι είχαν εξολοθρεύσει εκατομμύρια αμάχων. Η ευρέως αποδεκτή εξήγηση –πριν το πείραμα του Μίλγκραμ- ήταν η αυταρχική τευτονική διαπαιδαγώγηση και η καταπιεσμένη –κυρίως σεξουαλικά- παιδική ηλικία των Γερμανών.

Πως η μαφία προστάτευσε τις ΗΠΑ από τους Γερμανούς στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και μάλιστα με αίτημα του πενταγώνου

Η "Επιτροπή"
Ο Τσάρλι Λουτσιάνο ήταν ο μαφιόζος που άλλαξε την ιστορία του εγκλήματος στην Αμερική.
Πριν από αυτόν, περιέγραφαν τη μαφία με τη λέξη έγκλημα. Μετά τον Λουτσιάνο, όλοι μιλούσαν και εξακολουθούν να μιλάνε για το «οργανωμένο έγκλημα».
Ο Λουτσιάνο με σημερινούς όρους ήταν μάνατζερ.
Ένωσε τις μεγαλύτερες μαφιόζικες φαμίλιες σε μία «Επιτροπή», της οποίας έγινε ο ίδιος πρόεδρος.
Όταν οι φαμίλιες ενώθηκαν, έγιναν παντοδύναμες και ασταμάτητες.
Ο άνθρωπος ήταν καινοτόμος. Σε αντίθεση με τους συντηρητικούς γκάνγκστερ της εποχής, ο Λουτσιάνο δεν ενδιαφερόταν για την καταγωγή ή τη θρησκεία των συνεργατών του.
Όταν η οικογένειά του έφτασε στη Νέα Υόρκη από τη Σικελία, εγκαταστάθηκε σε γειτονιά Εβραίων.
Οι παιδικοί του φίλοι ήταν Εβραίοι. Αυτούς ήξερε και αυτούς εμπιστεύτηκε για τις σημαντικότερες θέσεις στην οργάνωσή του.

Η μαντήλα – σύμβολο της Ρωσίας

Η μαντήλα – σύμβολο της Ρωσίας
Πηγή: http://art.ufanet.ru
Η ιστορία της δημιουργίας του μαντηλιού ξεκινά από το ότι στην περιφέρεια Ορενμπούργκ υπάρχει μια μοναδική ράτσα από αιγοπρόβατα, τα οποία διαθέτουν μαλακό και ανθεκτικό μαλλί. Τα ζώα αυτά έχουν εξοικειωθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό με τους σκληρούς χειμώνες και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Το πάχος του μαλλιού τους είναι 17 μικρομέτρα, δηλαδή 4 φορές λεπτότερο από την ανθρώπινα τρίχα, και 1,5 φορά λεπτότερο της γίδας Ανγκορά (από την Άγκυρα).

Χοροεσπερίδες στην τσαρική Ρωσία

Χοροεσπερίδες στην τσαρική Ρωσία
Πηγή: Μαρία Αφόνινα
Η πρώτη χοροεσπερίδα στη Ρωσία πραγματοποιήθηκε τον 17ο αιώνα, στον γάμο του Ψευδοδημητρίου και της Μαρίνας Μνίσεκ. Ωστόσο, μόλις το 1717, όταν καθιερώθηκαν οι χοροεσπερίδες με Διάταγμα του Μεγάλου Πέτρου, οι χοροεσπερίδες έγιναν αναπόσπαστο μέρος της ζωής της ρωσικής αριστοκρατίας. Οι  χοροεσπερίδες διοργανώνονταν όχι μόνο από ευγενείς, αλλά κι από συντεχνίες εμπόρων και τοπικούς συλλόγους. Αργότερα, στο τέλος του 19ου – αρχές του 20ου αιώνα, οι δημόσιες χοροεσπερίδες πραγματοποιούνταν με βάση το επάγγελμα, για παράδειγμα από τον θεατρικό, καλλιτεχνικό ή αρχιτεκτονικό σύλλογο.

Η Μόσχα τιμά τον Ελληνα γλύπτη Νίκο Φλώρο

1 Η Μόσχα τιμά τον Ελληνα γλύπτη Νίκο Φλώρο
Πηγή: www.tsaritsyno-museum.ru
«Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας και τη Γκρέις Κέλι. Γλυπτά-κοστούμια από τον Νίκο Φλώρο. Ελλάδα». Αυτός είναι ο πλήρης τίτλος της έκθεσης, και εφόσον έχετε έστω και λίγο ελεύθερο χρόνο, αξίζει οπωσδήποτε να περάσετε μια βόλτα από εκεί, προκειμένου να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι το σπάνιο ταλέντο του γλύπτη και την ικανότητά του να βλέπει την ομορφιά εκεί, όπου οι άλλοι δεν υποπτεύονται καν την ύπαρξή της.

Μαρκ Σαγκάλ ή παίζοντας με την καταστροφή


Μαρκ Σαγκάλ ή παίζοντας με την καταστροφή
Πηγή: Νατάλια Μιχάιλενκο
Ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες του Μαρκ Σαγκάλ (1887-1985) έχει τον σύνθετο τίτλο: “Ο χρόνος είναι ποτάμι χωρίς όχθες”. Το θέμα είναι υπερρεαλιστικό. Ένα ρολόι με εκκρεμές πλέει σ' ένα ποτάμι. Πάνω στο ρολόι κάθεται ένα τεράστιο ψάρι με φτερά και σκεπτικά παίζει βιολί. Αυτή η μεταφορά είναι εξαιρετικά ακριβής. Ο ίδιος ο Σαγκάλ έζησε τη ζωή του σαν αυτό το ψάρι. Είχε μια συγκλονιστική αίσθηση του χρόνου. Όταν πλησίαζε η ώρα της κρίσης, αμέσως εξαφανιζόταν και έφευγε μακριά. Αυτή η οξύτατη διαίσθηση τον είχε σώσει και από αντισημιτικά πογκρόμ, από τις σταλινικές εκτελέσεις και τα ναζιστικά στρατόπεδα. Κατάφερε να ζήσει σχεδόν εκατό χρόνια. Έναν αιώνα γεμάτο πολέμους, σκληρότητα, αίμα.

Ισιδώρα Ντάνκαν: Χορεύοντας με τους Ρώσους

Ισιδώρα Ντάνκαν: Χορεύοντας με τους Ρώσους
Πηγή: Ναταλία Μιχάιλενκο
Βλέποντας την Ισιδώρα, ακόμα και κάποιος με την πιο φευγάτη φαντασία, δεν θα μπορούσε να υποθέσει ότι αυτή η γυναίκα είναι χορεύτρια. Ήταν μια αρκετά γεμάτη γυναίκα, με ένα σωματότυπο που δεν θύμιζε καθόλου εκείνον μιας μπαλαρίνας. Δεν μπορούσε να σταθεί πάνω στ' ακροδάχτυλα των ποδιών. Η κίνησή της όμως απέδιδε ιδιαίτερη πλαστικότητα, σαν να την είχε δανειστεί από τις χορεύτριες των αρχαίων ελληνικών αναγλύφων.
Η αγάπη της προς την Αρχαία Ελλάδα έφτανε καμιά φορά στο παράλογο. Περπατούσε στους δρόμους με μιαν εσθήτα. Σήμερα, κανείς δεν θα' δινε σημασία, ίσως. Αλλά φανταστείτε την Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα. Κυρίες με τουπέ και κύριοι με ημίψηλα καπέλα, που υποκλίνονται ο ένας στον άλλον από απόσταση πενήντα μέτρων. Και ιδού εμφανίζεται εκείνη, αχτένιστη, γυμνοπόδαρη, με ενδυμασία αρχαίας χορεύτριας. Όταν έφτασε με μια τέτοια εμφάνιση στην Ελλάδα και περπάτησε στους δρόμους των Αθηνών, παραλίγο να την συλλάβει η αστυνομία.
«Ημέρα της Τατιάνας»: Η γιορτή των φοιτητών
Πηγή: ITAR-TASS
Η 25η Ιανουαρίου, θεωρείται η μεγαλύτερη γιορτή των φοιτητών. Το 1755, την ημέρα αυτή η αυτοκράτειρα Ελισάβετ Α’ της Ρωσίας (Ελιζαβέτα Πετρόβνα), υπέγραψε το Διάταγμα για την ίδρυση του Πανεπιστημίου της Μόσχας. Συμπτωματικά, η ημερομηνία αυτή συνέπεσε με την ημέρα που η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας Τατιάνας, η οποία μαρτύρησε στη Ρώμη τον τρίτο αιώνα. Έτσι, η ημέρα αυτή έγινε για τους φοιτητές στη Ρωσία η «Ημέρα της Τατιάνας».
Ειδικά για την «Ημέρα της Τατιάνας», συντάξαμε έναν κατάλογο με τις πιο δημοφιλείς ρωσικές παραδόσεις και τελετουργικά του φοιτητόκοσμου στη Ρωσία. Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι φοιτητές δεν τις τηρούν, αλλά αρκετοί εξακολουθούν να πιστεύουν σε προλήψεις, και στις παραδόσεις.

Οι 10 πιο γνωστές λέξεις σε όλο τον κόσμο

Οι 10 πιο γνωστές λέξεις σε όλο τον κόσμο
Γελοιογραφία του Νιγιάζ Καρίμοφ
Βότκα
Αυτό το παραδοσιακό, ρωσικό αλκοολούχο εντοπίζεται κατά τον 15ο αιώνα, όταν οι Σλάβοι έμαθαν να παρασκευάζουν το λεγόμενο κρασί από στάρι, ενώ η επιστημονική τεχνολογία παραγωγής της βότκας θεμελιώθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα με την συμβολή του κορυφαίου ρώσου επιστήμονα Ντμίτρι Μεντελέγεφ, ο οποίος, όπως είναι κοινώς αποδεκτό, προσδιόρισε την ιδανική αναλογία νερού-οινοπνεύματος (40%). Το 1982 κατακυρώθηκε στην ΕΣΣΔ το προνόμιο για την παρασκευή βότκας, καθώς και το αποκλειστικό δικαίωμα για τη διαφήμιση του προϊόντος στην διεθνή αγορά, με το σλόγκαν: “Only vodka from Russia is genuine Russian vodka”. Σήμερα, πάνω στα μπουκάλια βότκας τυπώνονται προειδοποιητικές επιγραφές: “Η υπερβολική κατανάλωση  αλκοόλ βλάπτει την υγεία ”. Όμως η λαϊκή σοφία απαντά με τον εξής τρόπο: “Η βότκα σε μικρές δόσεις είναι ωφέλιμη για τον οργανισμό, σε οποιαδήποτε ποσότητα”.
Ο μεγάλος, άγνωστος σοβιετικός κατάσκοπος
Φωτογραφία από το προσωπικό αρχείο
Παραμονές της 70ης επετείου της διάσκεψης της Τεχεράνης παρουσιάζουμε το νέο -μόλις πρόσφατα- ολοκληρωμένο βιβλίο του αναπληρωτή αρχισυντάκτη της Ροσσίσκαγια Γκαζέτα, Νικολάι Ντολγκοπόλοφ. Τα δυο προηγούμενα βιβλία του, που είχαν κυκλοφορήσει στο πλαίσιο της δημοφιλούς στη Ρωσία σειράς «Η ζωή εκπληκτικών ανθρώπων» από τον εκδοτικό οίκο «Molodáya Gvárdya», έγιναν best seller. Οι ήρωες σε αυτά, ήταν ο συνταγματάρχης Άμπελ Φίσερ και ο Άγγλος Κιμ Φίλμπι.

ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΛΕΝΙΓΡΑΝΤ-(ΜΙΚΡΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΘΡΩΝ)


Λένινγκραντ: 872 μέρες πολέμου, πείνας και ψύχους
Πηγή: RIA Novosti
Πριν από 70 χρόνια, στις 27 Ιανουαρίου, όταν για το τέλος του πολέμου απέμενε ακόμη ενάμιση έτος, τα σοβιετικά στρατεύματα ύστερα από σκληρές μάχες κατόρθωσαν να μετατοπίσουν τις θέσεις των ναζί 70-100 χιλιόμετρα μακριά από το Λένινγκραντ και να αποκαταστήσουν τη συγκοινωνιακή σύνδεση με την πόλη, βάζοντας τέλος στο διάστημα των 872 ημερών το οποίο καθιερώθηκε να ονομάζεται στα βιβλία ιστορίας «Αποκλεισμός του Λένινγκραντ». Η πόλη έπαψε να κοιμάται πιά υπό τον ακατάπαυστο βρόντο των κανονιών, όπως συνέβαινε από το Σεπτέμβριο του 1941 και έως εκείνη τη στιγμή.
Το βράδυ εκείνο του Ιανουαρίου, μάλλον όλοι όσοι ήταν σε θέση να το κάνουν, βγήκαν στους δρόμους για να παρακολουθήσουν στον ουρανό τις πανηγυρικές ομοβροντίες των ρωσικών κανονιών προς τιμήν της απελευθέρωσης, αλλά πάρα πολλοί από αυτούς δεν είχαν δίπλα τους συγγενείς, γείτονες και φίλους. Από τον σχεδόν τριών εκατομμυρίων πληθυσμό της μεγαλύτερης σοβιετικής πόλης, είχε απομείνει μόνο το 1/6. Ενάμιση εκατομμύριο είχε εκκενωθεί και πάνω από 650 χιλιάδες είχαν πεθάνει, κυρίως από την πείνα.

Γιατί το Λένινγκραντ ήταν τόσο σημαντικό για τον Χίτλερ; Επειδή αυτό, δεν απειλούσε μόνο το αριστερό πλευρό του ναζιστικού στρατού, αλλά ήταν σημαντικό και από πρακτική άποψη. Καταλαμβάνοντας το Λένινγκραντ, οι Γερμανοί θα έκαναν δικό τους το λιμάνι και έναν μεγάλο σιδηροδρομικό κόμβο ανεφοδιασμού.
Η πόλη αμυνόταν με επιτυχία. Η δουλειά που πραγματοποίησαν περίπου 1,5 εκ. κάτοικοι του Λένινγκραντ την είχε μετατρέψει σε φρούριο. Οι πολιορκητές δέχονταν τα πυρά του στόλου της Βαλτικής και του βαρέως πυροβολικού του οχυρού Κράσναγια Γκόρκα. Η πυκνότητα των αντιαεροπορικών πυρών ήταν 10 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της άμυνας του Λονδίνου. Μη δυνάμενοι να πάρουν την πόλη, οι στρατιώτες της ομάδας στρατιών «Βορράς» απέκλεισαν ολοκληρωτικά το πολιορκούμενο ήδη από Βορά -από τους Φιλανδούς- Λένινγκραντ. Τα σοβιετικά στρατεύματα από το φθινόπωρο του 1941 κατέβαλλαν προσπάθειες για να σπάσουν την πολιορκία, αλλά αυτές ήταν αποτυχημένες.
Η εκκένωση
 Η εκκένωση των κατοίκων του Λένινγκραντ, όπως και του πληθυσμού πολλών άλλων μεγάλων πόλεων στα δυτικά της ΕΣΣΔ, οργανώθηκε σε σύντομο χρόνο ύστερα από την έναρξη του πολέμου. Ήδη στις 29 Ιουνίου τα τρένα μετέφεραν τους πρώτους πρόσφυγες προς τα ανατολικά. Εκείνο το διάστημα ο πόλεμος βρισκόταν ακόμα μακριά και πολλοί κάτοικοι αρνούνταν κατηγορηματικά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Όταν στις 27 Αυγούστου οι δυνάμεις της Βέρμαχτ κατέλαβαν το σιδηρόδρομο που οδηγεί στο Λένινγκραντ, λίγοι σχετικά είχαν προλάβει να εκκενωθούν από αυτόν. Άρχισε η κρίση με τον ανεφοδιασμό και η εξασφάλιση τροφών για όσους έμειναν, ήταν αδύνατη. Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει μόνο όταν η λίμνη Λάντογκα έπιασε πάγο. Συνολικά, μέχρι τον Οκτώβριο του 1942 εκκενώθηκαν από το Λένινγκραντ μέσω αυτού του «Δρόμου της ζωής», όπως ονομάστηκε, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.
Η πείνα
Σε οποιαδήποτε μεγάλη πόλη, τόσο παλιά, όσο και σήμερα, αποθηκεύονται προμήθειες όχι μεγαλύτερες των δύο εβδομάδων, κάτι που συνέβη και στο Λένινγκραντ. Η φωτιά στις βομβαρδισμένες από τη γερμανική αεροπορία αποθήκες, έφερε ακόμη πιο κοντά το αναπόφευκτο. Ήδη από τον Οκτώβριο ξεκίνησαν τα σοβαρότατα προβλήματα με τα τρόφιμα, και το Νοέμβριο άρχισε η πείνα.

Η τροφοδοσία από αέρος ήταν αδύνατη, ενώ η περίοδος μεταξύ της διακοπής της πλεύσης στη λίμνη Λάντογκα, μέχρι αυτή να καλυφθεί από τον πάγο, ήταν η δυσκολότερη σε όλη τη διάρκεια της πολιορκίας. Κι' αυτό, διότι τα πλεούμενα δεν γινόταν πλέον να χρησιμοποιηθούν και τα φορτηγά δεν μπορούσαν ακόμη να περάσουν.
Το σύστημα των δελτίων διανομής απλώς «έβαζε μια τάξη» στην πείνα, αλλά δεν μπορούσε να τη νικήσει. Άρχισε η μείωση των ποσοτήτων τροφίμων, η οποία έφτασε στο απόγειό της στις 20 Νοεμβρίου 1941, όταν οι στρατιώτες στην πρώτη γραμμή λάμβαναν πλέον μόνο 500 γραμμάρια ψωμί, οι εργάτες 250 γραμμ., ενώ οι εργάτες και οι εξαρτώμενοι 125 γραμμ.
Στον πρώτο χειμώνα της πολιορκίας καθημερινά πέθαιναν από την πείνα και το κρύο χίλια άτομα. Οι μαζικοί θάνατοι από λιμοκτονία συνεχίστηκαν ως το καλοκαίρι του 1942, αλλά και στη συνέχεια, οι μερίδες διατροφής παρέμειναν πολύ χαμηλές, ακόμη και οι στρατιώτες που λάμβαναν αυξημένη ποσότητα συσσιτίου, συχνά έφταναν στην εξάντληση.
“Ηρωϊκή Συμφωνία”
 Παρά την πείνα και τους συνεχείς βομβαρδισμούς η ζωή στην πόλη συνεχιζόταν όπως και πριν. Η γραμμή του μετώπου περνούσε 16 χλμ. από τα Χειμερινά Ανάκτορα που βρίσκονται στην καρδιά της πόλης. Τα άρματα μάχης από το εργοστάσιο Κίροφ που βρισκόταν υπό διαρκή βομβαρδισμό μεταφέρονταν απευθείας στο μέτωπο, ενώ από το κέντρο της πόλης μέχρι τη γραμμή του μετώπου κυκλοφορούσε τραμ.
Σε πείσμα των πάντων, στην πόλη διατηρούταν η τάξη. Όταν το Νοέμβριο του 1941 οι θάνατοι από την πείνα έγιναν μαζικοί, συστάθηκαν ειδικές ομάδες οι οποίες καθημερινά μάζευαν από τους δρόμους τα δεκάδες και εκατοντάδες πτώματα. Το Μάρτιο του 1942 όλος ο πληθυσμός που ήταν σε θέση να εργαστεί, βγήκε για να καθαρίσει την πόλη από τα σκουπίδια, ενώ τον Απρίλιο ξεκίνησε η αποκατάσταση των υπηρεσιών κοινής ωφελείας.
Παρά τους βομβαρδισμούς και τον αποκλεισμό, στο Λένινγκραντ συνεχιζόταν η πολιτιστική ζωή. Ακόμη και τον πρώτο χειμώνα του αποκλεισμού λειτουργούσαν ένας αριθμός από θέατρα και βιβλιοθήκες, ενώ το καλοκαίρι του 1942 άνοιξαν ορισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα και θέατρα. Στις 9 Αυγούστου 1942 πραγματοποιήθηκε το πρώτο κονσέρτο της φιλαρμονικής της πόλης όπου ερμηνεύτηκε η διάσημη Ηρωική συμφωνία του Λένινγκραντ που έγραψε ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η οποία έγινε το μουσικό σύμβολο του αποκλεισμού.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Η ποίηση που έσωσε ζωές στην πολιορκία του Λένινγκραντ
Πηγή: RIA Novosti
Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Λένινγκραντ από τους Ναζί το ραδιόφωνο μετέδιδε τα ποιήματα της Μπεργκόλτς, που έδιναν κουράγιο κι ελπίδα στους κατοίκους της πόλης όπου βρίσκονταν και η ίδια πάντα πίσω από το μικρόφωνο.

Η πολιορκία του Λένινγκραντ μέσα από τη σύγχρονη εικόνα της Αγίας Πετρούπολης

Πριν από 70 χρόνια στις 27 Ιανουαρίου του 1944, το Λένινγκραντ χαιρετά τη λύση της άγριας πολιορκίας με 324 κανονιοβολισμούς από 24 κανόνια. Ήταν ο μοναδικός χαιρετισμός στη διάρκεια του πολέμου και δεν επαναλήφθηκε ούτε στη Μόσχα.
Sergey Larenkov
Πριν από 70 χρόνια στις 27 Ιανουαρίου του 1944, το Λένινγκραντ χαιρετά τη λύση της άγριας πολιορκίας με 324 κανονιοβολισμούς από 24 κανόνια. Ήταν ο μοναδικός χαιρετισμός στη διάρκεια του πολέμου και δεν επαναλήφθηκε ούτε στη Μόσχα.

Το πείραμα του Μίλγκραμ



undefined
Το πείραμα του Μίλγκραμ είναι ένα από τα πιο γνωστά αντιδεοντολογικά πειράματα της ψυχολογίας, ουσιαστικά μια «φάρσα» που ξεγύμνωσε την ανθρώπινη ψυχή.
Το 1961, ο είκοσι εφτάχρονος Στάνλει Μίλγκραμ, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Γέιλ, αποφάσισε να μελετήσει την υπακοή στην εξουσία. Είχαν περάσει λίγα μόνο χρόνια από τα φρικτά εγκλήματα των Ναζί και γινόταν μια προσπάθεια κατανόησης της συμπεριφοράς των απλών στρατιωτών και αξιωματικών των SS, οι οποίοι είχαν εξολοθρεύσει εκατομμύρια αμάχων. Η ευρέως αποδεκτή εξήγηση –πριν το πείραμα του Μίλγκραμ- ήταν η αυταρχική τευτονική διαπαιδαγώγηση και η καταπιεσμένη –κυρίως σεξουαλικά- παιδική ηλικία των Γερμανών.

Οι Νεάτερνταλ μας χάρισαν τον εθισμό…στο κάπνισμα


undefined
Γονίδια που προκαλούν νόσους στον σύγχρονο άνθρωπο αποτελούν «κληρονομιά» της διασταύρωσής του με τους Νεάντερταλ, σύμφωνα με μεγάλες γονιδιακές μελέτες που δημοσιεύονται στις επιθεωρήσεις «Nature» και «Science».
Τα… καπνιστικά γονίδια των Νεάντερταλ

Μπογιόπουλος: Οι μάχες κερδίζονται από σπίτι σε σπίτι


Το σημερινό άρθρο του Νίκου Μπογιόπουλου στο site enikos.gr:
Ήταν 31 Γενάρη του 1943. Πριν από ακριβώς 71 χρόνια η Ανώτατη Διοίκηση των Σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων εκδίδει το Ανακοινωθέν για τη συντριβή των Ναζί στο Βόλγα. Την ίδια μέρα παραδίδεται η νότια ομάδα των γερμανικών ναζιστικών δυνάμεων με επικεφαλής τον διοικητή της 6ης στρατιάς Φ. Πάουλους, που μόλις είχε προαχθεί από τον Χίτλερ σε στρατάρχη. Το ανακοινωθέν είναι ουσιαστικά η αναγγελία της νίκης στη μάχη του Στάλινγκραντ, η οποία ολοκληρώνεται στις 2 Φλεβάρη του 1943, με την παράδοση των τελευταίων υπολειμμάτων της βόρειας ομάδας των γερμανικών δυνάμεων.

Αν θέλουν να κάνουν Kατοχή, αντί Ευρώπη, να μας το πούν αντρίκια και ευθέως οι Γερμανοί ή Δευτσλάνδοι


undefinedΓράφει ο Νέστορας Νικηφορίδης
{” Δεύτσονες” αποκαλούνται πλέον οι τέως Γερμανοί, ήδη 1.500 χρόνια μετά τον ερχομό των βαρβάρων – τις επιπτώσεις του οποίου ερχομού τους επί των λαών και ηθών της δυτικής Ευρώπης, επιμένουμε στην Ελλάδα μας να κάνουμε ότι δεν τις αντιληφθήκαμε και τόσο. Αντικαταστήσατε τον όρο Γερμανοί με τον όρο “Δεύτσονες” και τον όρο Γερμανία με τον όρο “Δευτσλάνδη”, και θα γίνει περισσότερο κατανοητή η πολιτική της Μέρκελ, η στοχοθεσία του Σόϊμπλε, η νομική απαιδευσία κάποιων οικονομολόγων του ήδη παγκοσμιοποιημένου “τετάρτου Ράϊχ”…}
Σε άρθρο του Του Χάρη Σαββίδη, στο Έθνος της 28-1-2014 που αναδημοσιεύθηκε στο ιστολόγιο Ινφογνώμων Πολιτικά, αναφέρεται ότι :

Ο αληθινός νικητής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου


Μύθος είναι ότι οι ΗΠΑ κέρδισαν μόνες τους τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που πραγματικό στόχο έχει να υποβαθμίσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ΕΣΣΔ, αλλά και των υπολοίπων συμμάχων, στη νίκη. Που τελειώνει, λοιπόν, ο μύθος, και που αρχίζει η πραγματικότητα;
Πριν από 72 περίπου χρόνια, μετά την ιαπωνική επίθεση στην αμερικανική ναυτική βάση στο Περλ-Χάρμπορ τα ξημερώματα της 7ης Δεκεμβρίου 1941, οι ΗΠΑ εισήλθαν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με την πλειοψηφία των αμερικανών πολιτών, το γεγονός αυτό προκαθόρισε το τελικό αποτέλεσμα του δεύτερου Μεγάλου πολέμου του 20ου αιώνα.

Το τέλος της Μεταπολίτευσης; Μια χαρτογράφηση του πεδίου σύγκλισης μεταξύ ακροδεξιάς και φιλελευθερισμού…


protagma6-exwfyllo-web_3
Απόσπασμα άρθρου που δημοσιεύτηκε στο 6ο τεύχος του περιοδικού Πρόταγμα που κυκλοφορεί.
Η δαιμονοποίηση της Μεταπολίτευσης
«Ήρθε η ώρα η χώρα να κλείσει τους λογαριασμούς που μένουν ανοιχτοί από το 1974-1975 μέχρι σήμερα. Είτε αυτοί λέγονται ανομία, είτε αυτοί λέγονται καταλήψεις, είτε αυτοί λέγονται μεταναστευτικό, είτε μιλάμε για το άγος της Μαρφίν. Όλα αυτά πρέπει να βρουν το δρόμο τους». (Ν. Δένδιας)
«Υπάρχει ένα κυρίαρχο -αν και αδιαμόρφωτο ακόμη- ρεύμα που ζητάει ακριβώς αυτό: «Λευτεριά από τη μεταπολίτευση».» (Μ. Χρυσοχοΐδης)

A Southern Strategy in the Eastern Mediterranean


The U.S., Israel, Greece, and Cyprus can enhance cooperation. The U.S. should leverage its growing and warming military ties with both Israel and Greece to repel Russia’s growing influence in the littoral states.
From George Papadopoulos

Non-Muslim countries in the region, Cyprus, Israel, Syria, and Egypt, are seeking out greater ties with Russia to safeguard their national interests.

Τον Μάιο η οριοθέτηση των προς παραχώρηση οικοπέδων πετρελαίου


ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στον 6ο όροφο του υπουργείου Ενέργειας στην οδό Μεσογείων βρίσκονται από χθες τα αποτελέσματα των σεισμικών δεδομένων στο Ιόνιο και τη νότια Κρήτη. Η νορβηγική εταιρεία PGS παρέδωσε χθες στο ΥΠΕΚΑ τα υψηλής ποιότητας δεδομένα των δύο περιοχών, τα οποία και αποτελούν πλέον περιουσία του ελληνικού Δημοσίου. Ετσι από χθες και για πρώτη φορά η Ελλάδα διαθέτει μια πλήρη βάση δεδομένων για 30 χιλιάδες χιλιόμετρα ομογενοποιημένου πλήρους δικτύου γεωφυσικών ερευνών στις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου και νότιας Κρήτης. Η βάση δεδομένων υπό τον τίτλο «Greece MegaProject» πληροί τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές της διεθνούς πετρελαϊκής βιομηχανίας και όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, εντός του Φεβρουαρίου θα είναι διαθέσιμη στις πετρελαϊκές εταιρείες. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα το data room θα παρουσιαστεί στο Χιούστον στο μεγαλύτερο πετρελαϊκό συνέδριο στον κόσμο, όπου θα συμμετάσχουν 17.000 στελέχη που εκπροσωπούν περισσότερες από 1.000 εταιρείες. Παράλληλα, παρουσιάσεις θα γίνουν σε Λονδίνο και Οσλο.