«Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας και τη Γκρέις Κέλι. Γλυπτά-κοστούμια από τον Νίκο Φλώρο. Ελλάδα». Αυτός είναι ο πλήρης τίτλος της έκθεσης, και εφόσον έχετε έστω και λίγο ελεύθερο χρόνο, αξίζει οπωσδήποτε να περάσετε μια βόλτα από εκεί, προκειμένου να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι το σπάνιο ταλέντο του γλύπτη και την ικανότητά του να βλέπει την ομορφιά εκεί, όπου οι άλλοι δεν υποπτεύονται καν την ύπαρξή της.

Είναι, βέβαια, δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αυτά τα μεγαλοπρεπή -όπως άλλωστε και όλη η ελληνική παραδοσιακή τέχνη- αλλά και ταυτόχρονα συνδεδεμένα με το εύθραυστο της γυναικείας φιγούρας κοστούμια, έχουν δημιουργηθεί από ανανεώσιμα υλικά αλουμινίου, από τα οποία φτιάχνονται τα κουτάκια της μπύρας. Η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν έχει ανάλογες στον κόσμο, και ο Ν. Φλώρος έχει πάρει γι’ αυτήν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Ο δημιουργός φτιάχνει αρχικά με ταινίες αλουμινίου ένα «προσχέδιο», και μετά το κάνει φόρεμα. Προκύπτει μια πλήρης ψευδαίσθηση μεταξιού και πολύτιμης δαντέλας. Το λαμπερό εφέ του υλικού προσδίδει μια ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στο γλυπτό κοστούμι. Φτάνει να βάλετε τη φαντασία σας να δουλέψει, και μπορείτε να το δείτε να ζωντανεύει μπροστά σας και να λικνίζεται υπό τους ήχους μιας υπέροχης μουσικής.
Πηγή έμπνευσης η … Ελλάδα
Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του Φλώρου; Σύμφωνα με τον ίδιο τον γλύπτη, οι μούσες του ήταν τρεις σπουδαίες γυναίκες με τραγική μοίρα. Πρόκειται για τη Μαρία Κάλλας, τη Γκρέις Κέλι, αλλά πρώτα απ’ όλα την ίδια την Ελλάδα, η οποία αναμφίβολα είναι η προγιαγιά ολόκληρης της τέχνης. Όπως αναφέρει ο καλλιτέχνης, πάντοτε η Ελλάδα, ακόμη και στους πιο δύσκολους καιρούς, επιβίωνε χάρη στην τέχνη.
undefined
Πηγή: www.tsaritsyno-museum.ru
Η Θεοδώρα Γιαννίτση, διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στη Μόσχα, η οποία ήταν παρούσα στα εγκαίνια, επεσήμανε ότι ο Νίκος Φλώρος συνεχίζει τις σπουδαίες πολιτιστικές παραδόσεις της Ελλάδας, συνδέοντας το σήμερα με την εποχή του Περικλή. Τα έργα του βασίζονται, όπως και τα αρχαία, στην «ομορφιά του απλού». Ο Β΄ Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία, Γεράσιμος Ντάβαρης, χαιρέτισε και αυτός τον κ.Φλώρο σαν έναν συμπατριώτη του, ο οποίος μεταφέρει τις μεγάλες παραδόσεις της Ελλάδας στον κόσμο.
Οι δημιουργίες του νεαρού καλλιτέχνη βραβεύτηκαν με τις υψηλότερες τιμητικές διακρίσεις, όπως με το πρώτο βραβείο του Μουσείου της τέχνης των κοστουμιών του μουσείου Metropolitan (κοστούμι Red Queen Elizabeth, επιμελητής Χάρολντ Κοντ), με το πρώτο βραβείο της κοινότητας «Γαλλική κληρονομιά» (κοστούμι Silver Elizabeth I, διαγωνισμός Young Friends Heritage Society), και με το τιμητικό μετάλλιο «Αλβέρτος Σβάιτσερ» (Βιέννη, 2011).
Ειδικά για την έκθεση στη Μόσχα ο Νίκος Φλώρος δημιούργησε το νέο γλυπτό κοστούμι «Βιολέτα» της Μαρία Κάλλας από την όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «Τραβιάτα». Παρουσιάστηκε στην πρεμιέρα της έκθεσης και τώρα στολίζει μια από τις ομορφότερες αίθουσες του Μεγάλου παλατιού, της Ταυρίας.
Η έκθεση θα παραμείνει στη Μόσχα έως την 1η Μαρτίου και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Αγία Πετρούπολη, όπου θα παρουσιαστεί στο Μουσείο επιστημών και έρευνας της Ρωσικής Ακαδημίας των Τεχνών.
Σας άρεσε το άρθρο μας; Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας κάτω από το κείμενο ή στη σελίδα μας στο Facebook!