Ετικέτες

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Περί των περιστατικών του θανάτου του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου


Γουσταύου Σλουμβερζέ

Περί δε των περιστατικών του θανάτου του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου αι σύγχρονοι διηγήσεις διαφέρουσιν απ' αλλήλων. Οι θρύλοι αντικατέστησαν την αλήθειαν, ήτις μένει αμφίβολος. Ουδείς των ιστορικών της πολιορκίας παρέστη εις τον θάνατον αυτού. Ο πιστός Φραντζής, όστις είχεν ακολουθήσει αυτόν μέχρι της δραματικής εκείνης ιππηλασίας ανά το μήκος τοΰ τείχους, ης αφήκεν εις ημάς την συγκινητικήν αναμνησιν, λέγει ρητώς, ότι την εσχάτην εκείνην ώραν δεν ευρίσκετο πλησίον του αγαπητού ηγεμόνος, αλλ' ήτο μακράν, εντεταλμένος αποστολήν τίνα, όπως επιθεώρηση άλλο μέρος της Αμύνης (1).
Ο δε Κριτόβουλος λέγει, καθ' α είδομεν, ότι ο βασιλεύς έπεσε πλησίον της πυλίδος, ήτις εχρησίμευσεν εις την αποχώρηοιν του Ιουστινιάνη (2). Λεονάρδος ο Χίος μαρτυρεί, ότι κατερρίφθη χαμαί υπό γενίτσαρου, ανηγέρθη και έπειτα επλήγη εκ νέου θανασίμως πλέον (3).

Ο Μοντάλδος ποιείται λόγον περί δυο διαφόρων φημών διαδοθεισών τότε. Τούτων η μεν έλεγεν, ότι κατεπατήθη εν τη συγχύσει των φευγόντων, η δε άλλη, ότι Τούρκός τις απέκοψεν αυτού την κεφαλήν (4). Ο Ρικκέριος μαρτυρεί ομοίως, ότι κατεπατήθη υπό του πλήθους των φυγάδων (5).
Ο Φίλελφος διηγείται, ότι ώρμησε, πλήσσων δεξιά και αριστερά και φονεύων πάντας τους ευρεθέντας προ αυτού, εν ω έπιπτε (6).
Κατά τον Πούσκουλον αγωνιζόμενος προς τους γενιτσάρους «κατ' αυτό το πρόχωμα (7)», εφόνευσε τρεις, είτα δ' εφονεύθη και αυτός υπό δεινού πλήγματος ξίφους, και η κεφαλή αυτού απετμήθη και απήχθη υπό τίνος γινώσκοντος αυτόν και εκομίσβη εις τον Μωάμεθ, όστις επλήρωσε την επηγγελμένην αμοιβήν (8).

H αρχαιότερη υπόθεση δολοφονίας

H αρχαιότερη υπόθεση δολοφονίας

Το κρανίο του ανθρώπου που δολοφονήθηκε πριν από 430 χιλιάδες έτη
Το κρανίο του ανθρώπου που δολοφονήθηκε πριν από 430 χιλιάδες έτη
  
Φονικά τραύματα στο κρανίο ενός συγγενούς του ανθρώπου, το οποίο χρονολογείται προ 430.000 ετών και ανακαλύφθηκε σε ένα ισπανικό σπήλαιο, αποκαλύπτουν το αρχαιότερο έγκλημα που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.
Eρευνητές, με επικεφαλής την παλαιοντολόγο Νοέμι Σάλα του Κέντρου Εξέλιξης του Συγχρόνου Ανθρώπου του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης ανακάλυψαν σ' ένα υπόγειο σπήλαιο της βόρειας Ισπανίας, γνωστό και ως «Ο λάκκος με τα οστά», απομεινάρια σκελετών τουλάχιστον 28 ατόμων, τα οποία μάλλον ανήκαν στα «ξαδέρφια» μας, τους Νεάντερταλ.

Today in Military History: May 29, 1123:Battle of Yibneh: Crusader Army Defeats Fatimid Egyptian Invasion

 by Siggurdsson

 

 
Battle of Yibneh: Crusader Army Defeats Fatimid Egyptian Invasion
Secton of tapestry showing a clash of Muslim and Christian armies
Artist unknown, location unknown
Image courtesty of http://theculturetrip.com
(Unless otherwise indicated, all illustrations are courtesy of Wikipedia)

Today spotlight conflict involves the Crusader Kingdom of Jerusalem, and the Fatimid Caliphate of Egypt. Although it was the culmination of a major Muslim invasion of Frankish territory, the battle itself is only briefly addressed in most histories of the Crusades.

Ιάννης Ξενάκης 1922 – 2001


Ιάννης Ξενάκης
  
Ελληνικής καταγωγής μουσικοσυνθέτης, που σταδιοδρόμησε στο χώρο της πρωτοποριακής μουσικής στη Γαλλία. Γεννήθηκε στις 29 Μαΐου του 1922 στη Βράιλα της Ρουμανίας. Τελείωσε το Γυμνάσιο της Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών και σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, απ' όπου αποφοίτησε το 1946, ενώ συγχρόνως έκανε μαθήματα ανώτερων θεωρητικών στη μουσική.
Συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση και φυλακίστηκε από τις κατοχικές δυνάμεις. Στα Δεκεμβριανά τραυματίστηκε από όλμο, με αποτέλεσμα να χάσει το αριστερό μάτι του και να παραμορφωθεί το πρόσωπό του. Απειλούμενος με σύλληψη, το 1947 διέφυγε στο Παρίσι, από όπου του απαγορευόταν να ξαναγυρίσει, λόγω της ερήμην καταδίκης του σε θάνατο για λιποταξία. Το 1965 πήρε τη γαλλική υπηκοότητα, ενώ έπρεπε να περιμένει έως το 1974 για να αρθεί η απαγόρευση.

Παγκόσμια Ημέρα Κυανοκράνων


  
Η Παγκόσμια Ημέρα Κυανοκράνων καθιερώθηκε το 2002 από τον ΟΗΕ για να αποτίσει φόρο τιμή σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές αποστολές του διεθνούς οργανισμού, αλλά και να τιμήσει τη μνήμη όσων έχουν χάσει τη ζωή τους, υπερασπιζόμενοι τους σκοπούς της ειρήνης. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Μαΐου.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/worldays/35#ixzz3bX08roZH

Λέσχη Μπίλντερμπεργκ


To ξενοδοχείο "Bilderberg"
To ξενοδοχείο "Bilderberg"
  
Ανεπίσημη ετήσια σύναξη 120-130 προσωπικοτήτων από τον κόσμο των επιχειρήσεων, της πολιτικής και των ΜΜΕ. Η ελιτίστικη αυτή ομάδα συνεδριάζει κάθε χρόνο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, γεγονός που δίνει τροφή και υλικό στους λάτρεις της συνωμοσιολογίας.
Η πρώτη συνάντηση της Λέσχης έγινε από τις 29 έως τις 31 Μαΐου 1954 στο απόμερο ξενοδοχείο «Μπίλντερμπεργκ» κοντά στο Άρνεμ της Ολλανδίας, εξ ου και το όνομά της. Η πρωτοβουλία ανήκε σε ομάδα προσωπικοτήτων με επικεφαλής τον εξόριστο πολωνό πολιτικό επιστήμονα Γιόζεφ Ρέτινγκερ και τον βέλγο πρίγκηπα Βερνάρδο, που ανησυχούσαν για την αύξηση του Αντιαμερικανισμού και της επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης στη Δυτική Ευρώπη. Πρότειναν μια διεθνή συνδιάσκεψη, που θα έφερνε κοντά Αμερικανούς και Ευρωπαίους, με στόχο την αλληλοκατανόηση των δύο πλευρών.

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης


Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία μόνο κατ' όνομα υπήρχε τις παραμονές της Άλωσης. Ήταν περιορισμένη, κυρίως, στην περιοχή γύρω από την Κωνσταντινούπολη και σε κάποιες σκόρπιες περιοχές, όπως το Δεσποτάτο του Μυστρά. Οι θρησκευτικές έριδες, οι εμφύλιες διαμάχες, οι σταυροφορίες, η επικράτηση του φεουδαρχισμού και η εμφάνιση πολλών και επικίνδυνων εχθρών στα σύνορά της είχαν καταστήσει την πάλαι ποτέ Αυτοκρατορία ένα «φάντασμα» του ένδοξου παρελθόντος της.

Η «ελάχιστη εγγυημένη» αξιοπιστία του Ποταμιού: Ένας μικρός απολογισμός…

 


Περίπου 4 μήνες έχουν περάσει από τις εκλογές της 25ης Γενάρη και το απολίτικο πολιτικό μόρφωμα του αρχηγού «Σταύρου» έδωσε σημεία «κοινοβουλευτικής» γραφής από τις πρώτες κιόλας μέρες, στην  συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης, με την βουλευτή του  Κατερίνα Μάρκου (πρώην ΔΗΜΑΡ) να δηλώνει την αντίθεσή της στην δωρεάν ηλεκτροδότηση των απόρων χαρακτηρίζοντας το μέτρο  «εκτός τόπου και χρόνου»  και «ξεπερασμένο», δίνοντας εκείνη την στιγμή με αυτή την ομολογία τον εναρκτήριο πυροβολισμό για την έναρξη του λυσσαλέου αγώνα δρόμου που σκοπεύει να δώσει το Ποτάμι ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ και στην βαθμιαία προοπτική ριζοσπαστικοποίησης της κοινωνίας.

Η ιστορία της ΑΕΚ



  
Αθλητικό σωματείο, που ίδρυσαν Κωνσταντινοπολίτες πρόσφυγες στην Αθήνα το 1924. Η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως, όπως είναι ο πλήρης τίτλος της, είναι ο τρίτος δημοφιλέστερος σύλλογος στο Κέντρο, μετά τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Διατηρεί τμήματα ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, χειροσφαίρισης, στίβου, ξιφασκίας, πυγμαχίας, ποδηλασίας και ζατρικίου.
Για τους μικρασιάτες πρόσφυγες τα πρώτα χρόνια στη μητέρα πατρίδα μετά τη μικρασιατική καταστροφή ήταν πραγματικά πέτρινα. Οι συνθήκες προσαρμογής δύσκολες και οι θύμησες έντονες γι' αυτά που άφησαν πίσω τους. Οι αθλητές (οι περισσότεροι με έντονη δράση και φήμη στην Πόλη) εντάχθηκαν αρχικά στους κόλπους του Πανιωνίου και του Παναθηναϊκού. Η δημιουργία, όμως, του δικού τους συλλόγου ήταν θέμα χρόνου..

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 29 Μαΐου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!
μ. Χ.
1453
Η Κωνσταντινούπολη «πέφτει» στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων. «Η Πόλις εάλω» έπειτα από πολιορκία ενός χρόνου.

Το Wikileaks αποκαλύπτει το σχέδιο στρατιωτικής δράσης στα «πλοία μεταναστών»





Δύο απόρρητα έγγραφα της ΕΕ, στα οποία παρουσιάζεται η προγραμματισμένη στρατιωτική παρέμβαση στα πλοία τα οποία ταξιδεύουν από τη Λιβύη στην Ιταλία, δημοσιεύει το Wikileaks. Τα ευρωπαϊκά έγγραφα, συντάκτες των οποίων είναι οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων Αμυνας των κρατών-μελών της Ενωσης, σηματοδοτούν μία απόκλιση από τις προηγούμενες στρατιωτικές στρατηγικές της ΕΕ. Το σχέδιο πήρε ομόφωνα το πράσινο φως και από τις 28 χώρες της Ενωσης στις 18 Μαΐου. 

Ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, παρουσιάζει το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν σημαντικές ανησυχίες για τη λειτουργία του σχεδίου και προτείνουν περαιτέρω καθοδήγηση από την Κομισιόν. Σύμφωνα με το Wikileaks, η Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης φέρεται επίσης να προειδοποιεί για τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί το σχέδιο της στρατιωτικής επέμβασης για τη φήμη της ΕΕ, σε περίπτωση που υπάρξουν «παράπλευρες απώλειες ή δημιουργηθεί η αντίληψη ότι επιλέγονται πλευρές (στη λυβική σύγκρουση)». 

89 in 5 months: Saudi Arabia continues executions





A man was beheaded in Saudi Arabia on Wednesday, with the convicted murderer's execution becoming the 89th case this year, according to an AFP count. The death toll has already overtaken the total for all of 2014.

Fahd bin Hussein Daghriri was found guilty in participating in the murder of a fellow Saudi citizen, AFP reported on Wednesday, citing an interior ministry statement published by the official Saudi Press Agency. Authorities executed the convicted criminal in the southern region of Jazan.

Τα κράτη-Δράκοι της Ανατολικής Ασίας.


                               Ουρανοξύστες στο οικονομικό κέντρο του Χονγκ Κονγκ.


Ως Δράκοι της Ανατολικής Ασίας (ή Τίγρεις της Ανατολικής Ασίας) αναφέρονται τέσσερα κράτη, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη, η Ταϊβάν, και το Χονγκ Κονγκ, εκ των οποίων μόνο τα δύο πρώτα είναι πλήρη μέλη του ΟΗΕ. Τα κράτη αυτά γεωγραφικά εντοπίζονται στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας όπου δρουν τρεις πυρηνικές δυνάμεις, ήτοι η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα, τρεις από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες, ήτοι Ρωσία, Κίνα και Ιαπωνία, και σε μία γεωγραφική περιοχή όπου υπάρχουν δύο από τα μεγαλύτερα σε έδαφος και πληθυσμό κράτη στον κόσμο, ήτοι η Κίνα και η Ινδονησία.

                                  Οι ουρανοξύστες της Σιγκαπούρης.
Το οικονομικό «θαύμα»

Τα κράτη αυτά ανήκουν σε μια ημι-περιφέρεια όπου διατηρούν ισχυρές ημεδαπές επιχειρήσεις, οι οποίες εξάγουν στην περιφέρεια τα προϊόντα τους, αλλά ταυτόχρονα εισάγουν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας από τον πυρήνα. Τα κράτη αυτά ενώ προηγουμένως συμπεριλαμβάνονταν στην περιφέρεια κατόρθωσαν να εκβιομηχανισθούν και σε συνάρτηση με το γεγονός της γειτονίας τους σε άφθονες πηγές πρώτων υλών και του χαμηλού κόστους εργατικού τους δυναμικού μεταμορφώθηκαν σε εξαγωγικές χώρες με υψηλό ανταγωνιστικό προϊόν λόγω του συγκριτικού τους πλεονεκτήματος.

Οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν 20 άνδρες στο ρωμαϊκό αμφιθέατρο της Παλμύρας



Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσαν περίπου 20 άνδρες σε δημόσια θέα μέσα σε αρχαίο αμφιθέατρο στην Παλμύρα της Συρίας με την κατηγορία ότι ήταν υποστηρικτές του καθεστώτος Άσαντ, σύμφωνα με το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. 

Αφότου έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών η αρχαία Παλμύρα την περασμένη εβδομάδα έχουν έλθει αναφορές για σφαγή εκατοντάδων αμάχων από τους τζιχαντιστές.

Οι άνδρες του Ισλαμικού Κράτους οδήγησαν τους άνδρες στο αμφιθέατρο και φώναξαν κόσμο για να παρακολουθήσει την εκτέλεσή τους, δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντουλραχμάν επικαλούμενος πηγές εντός της πόλης.
Geopolitics & Daily News

ISIS offers fighters free honeymoon, housing bonus, cash to start family




Islamic State fighters looking to tie the knot are in luck – the militants are offering its members a free honeymoon and $1,500 towards their first home. The extremists are also encouraging jihadists to start families, offering a generous $400 per child.

Speaking to AP via Skype, Islamic State (IS, formerly ISIS/ISIL) fighter Abu Bilal al-Homsi talked about the perks he receives from the extremist group.

ΟΟΣΑ: Άνεργος ένας στους δύο νέους σε Ελλάδα και Ισπανία



Ένας στους δύο νέους σε Ελλάδα και Ισπανία είναι άνεργος, τόνισε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, παρουσιάζοντας στο Βερολίνο την Έκθεση για τις Δεξιότητες και την Απασχολησιμότητα των Νέων για το 2015. Αντιθέτως, σημείωσε, η Γερμανία με 8%, έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων.

Συνολικά περισσότεροι από 35 εκατομμύρια νέοι ηλικίας 16-29 ετών στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι άνεργοι, αλλά και εκτός εκπαιδευτικού συστήματος, ενώ από αυτούς τα 20 εκατομμύρια βρίσκονται εντελώς εκτός επαγγελματικού, εκπαιδευτικού, κοινωνικού και εργασιακού πλαισίου.

Συρία: Κούρδοι απελευθέρωσαν 14 χωριά Ασσυρίων χριστιανών από τους τζιχαντιστές

Posted: 27 May 2015 01:56 PM PDT





Οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας εκδίωξαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από 14 χριστιανικά ασσυριακά χωριά τα οποία είχαν υπό τον έλεγχό τους από τον περασμένο Φεβρουάριο, ανέφερε σήμερα μια μη κυβερνητική οργάνωση.

"Έπειτα από δεκαήμερες μάχες οι Κούρδοι μαχητές ανέκτησαν τον έλεγχο των 14 χωριών που είχε καταλάβει το ΙΚ από τον Φεβρουάριο", δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

FIFA: Ο Πούτιν βλέπει «δάκτυλο ΗΠΑ», εμπλέκοντας το ρωσικό Μουντιάλ



Νέο πεδίο ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης απειλεί να γίνει η έρευνα σε βάρος της FIFA: Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καταφέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ για την υποκίνηση της έρευνας, λέγοντας ότι αποτελούν «άλλη μία απόπειρα να επεκτείνουν τη δικαιοδοσία τους στο εξωτερικό». 

Η ΞΕΦΤΙΛΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΜΕΡΚΕΛ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΤΟΧΩΝ ΤΟΥ ΣΕ 17 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ...



Χθες, Τετάρτη 27 Μαίου 2015, στο επίσημο δελτίο προπαγάνδας, παραπληροφόρησης και τρομοκρατίας του ελληνικού λαού η προσπάθεια της απροκάληπτης ευρωπαϊκής ανάμειξης στα εσωτερικά της χώρας μας, για ακόμη μία φόρα είχε την τιμητική της.

Τα εγχώρια εξαγορασμένα παπαγαλάκια έκαναν αγώνα δρόμου για ακόμη μία φορά προκειμένου να σου μεταφέρουν - μέσω των επίσης εξαγορασμένων διεθνών ΜΜΕ- τη δυσαρέσκεια των διορισμένων και όχι εκλεγμένων μούμιων της ΕΕ, που οι Έλληνες ψήφισαν Τσίπρα και όχι εκείνα τα καλά παιδιά της πασοκονοδούλας που τόσο πολύ τους εμπιστεύονταν και μια χαρά το πήγαιναν το γράμμα 30 χρόνια τώρα.