Ετικέτες

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

«Θωρηκτό Ποτέμκιν» H Γκουέρνικα του κινηματογράφου…

 

potemkin5
Γράφει ο Γρηγόρης Τραγγανίδας
_________________________
Το 1948, 11 Φεβρουαρίου, πεθαίνει ο  Σεργκέι Αϊζενστάιν από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία πενήντα ετών. Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την τριλογία του για τον Ιβάν τον Τρομερό, πρόλαβε όμως να αφήσει ανεξίτηλα το αποτύπωμά του στην κινηματογραφική τέχνη, μέσα από τις ταινίες που ολοκλήρωσε. Κι ενώ η «Απεργία» δεν θεωρήθηκε από τους κριτικούς ως αριστούργημα, στο «Θωρηκτό Ποτέμκιν» (1925) υποκλίνεται όλος ο κινηματογραφικός –και μη- κόσμος, θεωρώντας το μέχρι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα –αν όχι το μέγιστο- καλλιτεχνικά παραδείγματα της μεγάλης οθόνης.

Ευρωπαϊκά πλυντήρια για δικτάτορες…

 

20130819-122425
«Η Μητέρα Τερέζα δεν είχε ανάγκη τις υπηρεσίες μας και δεν αναμέναμε να την έχουμε ποτέ πελάτη» έλεγε πριν από μερικά χρόνια ο Ίβο Ίλιτς Γκαμπάρα, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσίων σχέσεων BGR Gabara. Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί πελάτες του Γκαμπάρα, όχι μόνο δεν οδεύουν προς την αγιοποίηση, όπως συμβαίνει με την διάσημη καλόγρια, αλλά κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Η BGR Gabara είναι μια από τις δεκάδες εταιρείες λόμπι που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και κυρίως στις Βρυξέλλες αναλαμβάνοντας να «ξεπλύνουν» δικτάτορες αλλά και ολόκληρες χώρες στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης. Εκμεταλλευόμενες το διάτρητο νομικό πλαίσιο σχετικά με τις ομάδες που ασκούν πίεση στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, οι εταιρείες αυτές μετατρέπονται σε άτυπους διπλωμάτες των πιο αυταρχικών και αιμοσταγών κυβερνήσεων. Από τους περίπου 15-20.000 λομπίστες που δραστηριοποιούνται στην καρδιά της Ε.Ε, οι περισσότεροι προωθούν συμφέροντα ιδιωτικών εταιρειών, αρκετοί όμως περνούν σταδιακά και στην υπηρεσία πολιτικών προσώπων.

Ένα «Καθημερινό» καταφύγιο ρατσιστών…


 
 
 
 
 
 
1 Vote

robotx
από τον Πολύφημο
_________________
Στα 1000 και πλέον κείμενα αυτού του μπλογκ, είναι ελάχιστες οι φορές που ασχολήθηκα με την άποψη που κάποιο μη πολιτικό ή θεσμικό πρόσωπο εκφράζει δημόσια (νομίζω λιγότερες από πέντε). Θεωρώ ότι όποιος επιλέγει να εκφράσει τις απόψεις του δημόσια, έχει το δικαίωμα να το κάνει κι είναι προσωπική μου επιλογή να μην τρώω τον χρόνο μου για να του απαντήσω μέσα από εκατοντάδες λέξεις ενός ανούσιου –πρακτικά- κειμένου. Η περίπτωση, όμως, του κειμένου «Προς ένα νέο ΕΑΜ» του τακτικού αρθρογράφου της Καθημερινής, Στέφανου Κασιμάτη, είναι αυτό που λέμε «σταγόνα» σε ένα ποτήρι γεμάτο ρατσισμό, ομοφοβία και φιλοναζισμό που η ίδια η εφημερίδα εκτρέφει μέσα από τις σελίδες της.

Όταν ο Κλαούζεβιτς συνάντησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν


  russiaukraine001Γράφει ο Υποναύαρχος (εα) Δημήτριος Ν. Τσαϊλάς ΠΝ
Στρατιωτικός Αναλυτής

Το πρώτο πράγμα που μας μαθαίνουν στη στρατηγική είναι να αφήνεις έστω και μια μικρή χαραμάδα διεξόδου διαπραγμάτευσης στον αντίπαλο σου, ώστε να επιτύχεις τα μέγιστα οφέλη με τις λιγότερες απώλειες.

Μάλιστα σαν παράδειγμα μας έφερναν το κυνήγι της γάτας. Δηλαδή ποτέ δεν στριμώχνεις τη γάτα σε μια γωνία, γιατί μη έχοντας άλλη διέξοδο, θα σου χιμήξει και θα σε τραυματίσει με τα νύχια της.


ScreenShot761

Δημήτριος Τσαϊλάς. Αυτή φαίνεται ότι είναι η επιλογή που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, μετά από μακρές συζητήσεις που πραγματοποίησε στο Κίεβο, στις 5 Φεβρουαρίου με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ,  και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Με λίγα λόγια του ζήτησαν να πείσει τον λαό του να δεχτεί  μια ειρηνευτική συμφωνία, ενώ η χώρα του έχει υποστεί εισβολή, απώλεια μέρους της επικράτειάς, και μετά από μήνες σκληρών μαχών, του ζητείται να παραχωρήσουν ακόμη περισσότερα εδάφη ως τίμημα για να σταματήσει η σύγκρουση

Μιχελάκης: «Απαράδεκτο το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και η αποδοχή του από την ελληνική αντιπροσωπεία»


Μιχελάκης: «Απαράδεκτο το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και η αποδοχή του από την ελληνική αντιπροσωπεία»
Ακόμα και οι δικοί τους διαφωνούν με το κατάπτυστο ψήφισμα του ΕΛΚ! Ειδικότερα, μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Twitter, ο Γιάννης Μιχελάκης καυτηρίασε τη στάση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο εξέδωσε επιθετικό ψήφισμα κατά της Ελλάδας, αλλά και το γεγονός ότι το ψήφισμα έγινε αποδεκτό από την ελληνική αντιπροσωπεία.

Νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Θάνος Δημόπουλος


Νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Θάνος Δημόπουλος
Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, Θάνος Δημόπουλος, εξελέγη πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν ηλεκτρονικά σήμερα.

Μονάδα 731. Ενα φρικιαστικό έγκλημα χωρίς τιμωρία

Μονάδα 731. Ενα φρικιαστικό έγκλημα χωρίς τιμωρία
του Παντελή Καρύκα
Συγγραφέα
Οι Γερμανοί δεν ήταν οι μόνοι που εκτέλεσαν βιολογικά πειράματα σε ανθρώπους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όλο και περισσότεροι Ιάπωνες βετεράνοι αποκαλύπτουν ιστορίες από τη δράση της διαβόητης Μονάδας 731, η οποία διεξήγαγε πειράματα σε χιλιάδες Κινέζους πολίτες, αλλά και Σοβιετικούς και Αμερικανούς αιχμαλώτους πολέμου.

Ρίχαρντ Βάγκνερ 1813 – 1883


Ρίχαρντ Βάγκνερ
Κορυφαίος Γερμανός συνθέτης, ο οποίος με το έργο του άλλαξε την πορεία της λόγιας μουσικής και η επιρροή του εξακολουθεί ακόμη και στις μέρες μας να είναι έντονη στο έργο πολλών συνθετών.

Ο Γαλάζιος Δούναβης




Το βαλς των βαλς. Το σήμα-κατατεθέν του Γιόχαν Στράους υιού (1825-1899) κι ένα από τα δημοφιλέστερα κομμάτια της κλασσικής μουσικής.
Το έργο, ο πλήρης τίτλος του οποίου είναι Στον όμορφο γαλάζιο Δούναβη (An der schönen blauen Donau), γράφτηκε το φθινόπωρο του 1866 από τον αυστριακό συνθέτη Γιόχαν Στράους υιό, τον επονομαζόμενο Βασιλιά των Βαλς.

Παρασκευή και 13



Δεισιδαιμονία που απαντάται στις αγγλόφωνες χώρες. Η σχετική φοβία ονομάζεται στα αγγλικά Paraskavedekatriaphobia, από τις ελληνικές λέξεις «Παρασκευή», «δεκατρία» και «φοβία». Οι Έλληνες και οι Ισπανόφωνοι λαοί έχουν ως γρουσούζικη ημέρα την Τρίτη και 13.

Πόνεσε το Βερολίνο από το σκίτσο της Αυγής


skitso%20soible

Την οργή του επίσημου Βερολίνου προκάλεσε ένα σκίτσο που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην εφημερίδα «Αυγή».
Στην επίμαχη γελοιογραφία, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμφανιζόταν με τη στολή των Ες Ες,
«απειλώντας» να κάνει… σαπούνι τους Έλληνες!
«Είναι απαράδεκτο και ο εμπνευστής του θα έπρεπε να ντρέπεται» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, κ. Γέγκερ, όταν ρωτήθηκε σχετικά. «Υπάρχει η ελευθερία της έκφρασης και εγώ χρησιμοποιώ τη δική μου» συμπλήρωσε.
Το επίμαχο σκίτσο υπογράφει ο Τάσος Αναστασίου

Σουβενίρ από τη Σελήνη βρέθηκαν στην ντουλάπα του Νιλ Άρμστρονγκ




Πολύτιμα σουβενίρ από την πρώτη επανδρωμένη προσσελήνωση το 1969, ανάμεσά τους η κάμερα που απαθανάτισε το περίφημο «γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα», βρέθηκαν καταχωνιασμένα στη ντουλάπα του Νιλ Άρμστρονγκ από τη χήρα του.
Η Κάρολ Άρμστρονγκ, σύζυγος του πρώτου ανθρώπου που πάτησε στη Σελήνη, βρήκε την άσπρη υφασμάτινη σακούλα με τα αντικείμενα στη διάρκεια μιας γενικής καθαριότητας στο σπίτι της στο Σινσινάτι μετά το θάνατο του Άρμστρονγκ της το 2012. 

Γεώργιος Παπανδρέου 1888 – 1968



Γεώργιος Παπανδρέου
Γόνος ταπεινής οικογένειας, ο Γεώργιος Παπανδρέου γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 1888 στο Καλέντζι Αχαΐας. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και πολιτικές επιστήμες στο Βερολίνο.
Το 1915 διορίστηκε Νομάρχης Λέσβου και στη συνέχεια ανέλαβε διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Ελευθέριου Βενιζέλου, τον οποίο ακολούθησε στο κίνημα της Θεσσαλονίκης. Πρωτοστάτησε στην έκπτωση του βασιλιά Κωνσταντίνου κι εναντιώθηκε με σθένος στο δικτατορικό καθεστώς του στρατηγού Πάγκαλου.
Το 1930, όταν ο Βενιζέλος επέστρεψε στην εξουσία, ο Γεώργιος Παπανδρέου διορίστηκε υπουργός Παιδείας κι έλαβε σημαντικά μέτρα για την αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Το 1935 ίδρυσε το «Δημοκρατικό κόμμα», το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε «Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό».
Ακολούθησαν η δικτατορία Μεταξά και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Εξαιτίας της αντιστασιακής του δράσης, το 1942 συνελήφθη και φυλακίστηκε. Δύο χρόνια αργότερα κατέφυγε στη Μέση Ανατολή για να οργανώσει το συνέδριο του Λιβάνου, όπου αποφασίστηκε ο σχηματισμός κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας υπό την προεδρία του, και αμέσως μετά την απελευθέρωση επέστρεψε στην Ελλάδα.
Την περίοδο 1947 - 1950 ανέλαβε διάφορα υπουργεία σε μεταβατικές κυβερνήσεις. Η συνεργασία που ακολούθησε με τους Φιλελεύθερους του Σοφοκλή Βενιζέλου δεν κράτησε για πολύ. Το 1961 αναγνωρίστηκε αρχηγός της Ενώσεως Κέντρου και στις εκλογές του ίδιου χρόνου εξασφάλισε το 1/3 των εδρών της Βουλής. Μην αναγνωρίζοντας το κύρος του αποτελέσματος, κήρυξε τον «ανένδοτο» στην ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και το 1963 κέρδισε τις εκλογές με σχετική πλειοψηφία.
Πανηγυρική ήταν η νίκη το Φεβρουάριο του 1964, με την Ένωση Κέντρου να λαμβάνει το 53% των ψήφων. Όμως, οι ιδεολογικές, πολιτικές και προσωπικές διαφορές στους κόλπους του κόμματος ήταν το αδύνατο σημείο, το οποίο εκμεταλλεύθηκε η παρασκηνιακή ηγεσία της Δεξιάς. Τον Ιούλιο του 1965, οι αποστάτες ανέτρεψαν τον Γεώργιο Παπανδρέου, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας μακράς περιόδου πολιτικής κρίσης.
Από την 21η Απριλίου 1967, οπότε εκδηλώθηκε το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, ο Παπανδρέου τέθηκε σε περιορισμό στο σπίτι του στο Καστρί και την 1η Νοεμβρίου του 1968 άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
Δύο ημέρες αργότερα, η κηδεία του «Γέρου της Δημοκρατίας» αποτέλεσε τη μεγαλύτερη αντιδικτατορική διαδήλωση. Την πομπή ακολούθησε μια πραγματική λαοθάλασσα 300 χιλιάδων ανθρώπων, «το μέγα πλήθος με το μέγα πάθος» κατά τη δική του έκφραση.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/15#ixzz3ReHsyJf9

Ανδρέας Συγγρός 1830 – 1899




Ανδρέας Συγγρός (πίνακας του Γεωργίου Ιακωβίδη)
Ανδρέας Συγγρός (πίνακας του Γεωργίου Ιακωβίδη)
    Έλληνας επιχειρηματίας, πολιτικός και εθνικός ευεργέτης. Από τις σημαίνουσες προσωπικότητες του ελληνισμού τον 19ο αιώνα. Εθεωρείτο ο ισχυρότερος άντρας της εποχής του, μετά τον Βασιλιά Γεώργιο Α'.
Ο Ανδρέας Τσιγγρός, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα (Συγγρός είναι εξευγενισμένη μορφή του, που υιοθέτησε αργότερα) γεννήθηκε στη συνοικία Σταυροδρόμι (Πέρα) της Κωνσταντινούπολης στις 12 Οκτωβρίου του 1830 και ήταν γιος του Χιώτη γιατρού Δομένικου Τσιγγρού και της Μονδινής Νομικού. Φοίτησε στην περίφημη σχολή του Θεόφιλου Καΐρη στην Άνδρο και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Ερμούπολη της Σύρου το 1845. Ο πατέρας του επιθυμούσε να τον καμαρώσει γιατρό, αλλά ο νεαρός Συγγρός είχε ακαταμάχητη έφεση για το επιχειρείν.

Οι Βομβαρδισμοί της Δρέσδης




 
Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα συμβάντα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι βομβαρδισμοί κατά μεγάλων γερμανικών πόλεων αποφασίστηκαν από τους συμμάχους στο πλαίσιο της Επιχείρησης Αστραπόβροντο, προκειμένου να καμφθεί η αντίσταση της ναζιστικής Γερμανίας και να ενισχυθούν οι επιθετικές ενέργειες των Σοβιετικών στο Ανατολικό Μέτωπο.

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου



Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου καθιερώθηκε με απόφαση της UNESCO στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, έπειτα από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου.
Αρχικά, η πρόταση των Ισπανών ήταν να τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στις 30 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της περίφημης εκπομπής του  Όρσον Ουέλς το 1938, που έμεινε στην ιστορία ως ο Πόλεμος των Κόσμων. Η UNESCO, όμως, αποφάσισε διαφορετικά και πρόκρινε τη 13η Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία το 1946 πρωτολειτούργησε το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 13 Φεβρουαρίου


 Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!
Η πλήρης έκδοση της ημερομηνίας αυτής περιλαμβάνει 105 Γεγονότα, 28 Γεννήσεις και 14 Θανάτους.
Για να δείτε την πλήρη έκδοση ή να ενεργοποιήσετε τα φίλτρα θα πρέπει πρώτα να .   Δεν είστε ακόμα μέλος; Εγγραφείτε!
μ. Χ.
1867

Το εμβληματικό βαλς του Γιόχαν Στράους Ο Γαλάζιος Δούναβης κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1894

Οι αδελφοί Λιμιέρ εφευρίσκουν μία συσκευή που την ονομάζουν κινηματογράφο. Λειτουργεί ως κάμερα και ως μηχανή προβολής.