Ετικέτες

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Όταν ο Κλαούζεβιτς συνάντησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν


  russiaukraine001Γράφει ο Υποναύαρχος (εα) Δημήτριος Ν. Τσαϊλάς ΠΝ
Στρατιωτικός Αναλυτής

Το πρώτο πράγμα που μας μαθαίνουν στη στρατηγική είναι να αφήνεις έστω και μια μικρή χαραμάδα διεξόδου διαπραγμάτευσης στον αντίπαλο σου, ώστε να επιτύχεις τα μέγιστα οφέλη με τις λιγότερες απώλειες.

Μάλιστα σαν παράδειγμα μας έφερναν το κυνήγι της γάτας. Δηλαδή ποτέ δεν στριμώχνεις τη γάτα σε μια γωνία, γιατί μη έχοντας άλλη διέξοδο, θα σου χιμήξει και θα σε τραυματίσει με τα νύχια της.


ScreenShot761

Δημήτριος Τσαϊλάς. Αυτή φαίνεται ότι είναι η επιλογή που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, μετά από μακρές συζητήσεις που πραγματοποίησε στο Κίεβο, στις 5 Φεβρουαρίου με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ,  και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Με λίγα λόγια του ζήτησαν να πείσει τον λαό του να δεχτεί  μια ειρηνευτική συμφωνία, ενώ η χώρα του έχει υποστεί εισβολή, απώλεια μέρους της επικράτειάς, και μετά από μήνες σκληρών μαχών, του ζητείται να παραχωρήσουν ακόμη περισσότερα εδάφη ως τίμημα για να σταματήσει η σύγκρουση
.
Οι ηγέτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας συμφώνησαν να συναντηθούν την ερχόμενη Τετάρτη στη Λευκορωσία για συνομιλίες με στόχο μια συμφωνία για τον τερματισμό της διογκούμενης επανάστασης των φιλο-ρώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.
Σύμφωνα με διαρρέουσες πληροφορίες η νέα συμφωνία ειρήνης θα δημιουργεί μια ευρεία αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη με αυτονομία για τα τμήματα εκείνα της ανατολικής Ουκρανίας που κατέχεται από τους φιλο-ρώσους αυτονομιστές.
Ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, εάν συμφωνήσει με αυτό το τελευταίο σχέδιο, στην ουσία θα εδραιώσει τα κέρδη της Ρωσίας στην Ουκρανία, από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα βρεθεί σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση να πείσει τον λαό του για τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας. Πρέπει να δείξει ότι έχει κερδίσει κάτι από τη συμφωνία μετά από μήνες πολέμου, ώστε να την παρουσιάσει ως συμφωνία αμοιβαίου οφέλους (win-win).
Οι προτάσεις, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, βασίζονται στο πρωτόκολλο του Μινσκ, μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός που υπεγράφη το Σεπτέμβριο του 2014 μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των αυτονομιστών ηγετών, και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Η κατάπαυση του πυρός που υπεγράφη το Σεπτέμβριο στο Μινσκ καλούσε αμφότερες τις πλευρές να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς, να αποσύρουν τις δυνάμεις τους πίσω από τις γραμμές του μετώπου και να αρχίσουν αμέσως τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Η συμφωνία αυτή παραβιάζεται σχεδόν από τη στιγμή που υπογράφηκε. Ειδικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, ρώσοι αυτονομιστές έχουν προχωρήσει και εγκαταστήσει νέα προγεφυρώματα στην ανατολική Ουκρανία, επειδή είναι καλύτερα εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένοι, σε σύγκριση με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Οι ουκρανικές δυνάμεις με πολύ χαμηλό ηθικό, αγωνίζονται να πάρουν πίσω τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους αυτονομιστές.
Επιπλέον, ο ΟΑΣΕ ούτε είναι σε θέση, ούτε έχει την οργάνωση να παρακολουθεί συστηματικά την απόσυρση των βαρέων όπλων, από τις ειδικές ζώνες που έχουν δημιουργηθεί σύμφωνα με τη συμφωνία του Μινσκ, καθώς επίσης δεν έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει με οποιονδήποτε τρόπο την πιθανή διάθεση όπλων από τη Ρωσία στους αυτονομιστές. Οι δυτικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι η Μόσχα εξοπλίζει τους αυτονομιστές, παρόλο που η Ρωσία συνεχίζει να το αρνείται.
Σε αυτή την κρίσιμη καμπή της κρίσης στην Ουκρανία ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επιδοθεί στη μελέτη του μνημειώδους έργου του Κλαούζεβιτς περί πολέμου. Ο μεγάλος ιστορικός θεωρητικός της στρατηγικής αναφέρει μεταξύ άλλων: “Όσο μεγαλύτερα και  πιο ισχυρά είναι τα κίνητρα για πόλεμο, ….. τόσο πιο μεγάλη συνοχή παρουσιάζουν οι στρατιωτικοί και οι πολιτικοί σκοποί του πολέμου και το ηθικό για στρατιωτική αντιμετώπιση θα είναι υψηλό. Από την άλλη πλευρά, εξασθενούν τα κίνητρα, όσο λιγότερο τα στρατιωτικά στοιχεία συμπίπτουν με τις πολιτικές οδηγίες. Ως αποτέλεσμα αυτού, ο πόλεμος θα εκτρέπεται ακόμη περισσότερο από τη φυσική του πορεία και θα μεγαλώνει η διαφορά μεταξύ του πολιτικού σκοπού και του ιδανικού πολέμου με αποτέλεσμα να καθίσταται πολιτικός.”
http://www.komistes.gr/%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BF-%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CF%8D%CE%B6%CE%B5%CE%B2%CE%B9%CF%84%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B2%CE%BB%CE%B1%CE%BD/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου