Ετικέτες

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Πάνω από 1300 άνδρες θα διατηρήσουν στο Αφγανιστάν Γερμανία και Ιταλία





Συνολικά ως και 1.350 στρατιώτες θα διατηρήσουν στο Αφγανιστάν το 2015 η Γερμανία και η Ιταλία, προκειμένου να συμβάλουν στην εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Η γερμανική δύναμη θα αριθμεί ως και 850 στρατιώτες, ενώ η ιταλική θα διαθέτει περίπου 500, όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Άμυνας των δυο χωρών. Επί του παρόντος, η Γερμανία διαθέτει δύναμη περίπου 3.200 στρατιωτών, ενώ η Ιταλία περίπου 1.800.

Xαμένη Αρχαία και Βυζαντινή Θεσσαλονίκη


Η σημερινή θλιβερή εικόνα των ελληνικών πόλεων οφείλεται  εν πολλοίς,  στην "ανοικοδόμηση" των δεκαετιών '50-'70.  
Αυτό όμως δεν είναι απόλυτο, καθώς εγκλήματα κατά της αρχιτεκτονικής και της ιστορίας του τόπου διαπράττονταν πριν, αλλά -δυστυχώς- και μετά από αυτήν την περίοδο.
Ειδικότερα, στην ιστορία της Θεσσαλονίκης κομβικό γεγονός αποτέλεσε η πυρκαγιά του 1917, όταν καταστράφηκε το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού κέντρου, χωρίς να αποκατασταθεί
Στην παρούσα δημοσίευση δε θα επιχειρηθεί να ανασυσταθεί η εικόνα της πόλης συνολικά, αλλά θα αναφερθούν επιγραμματικά κάποια μνημεία που επιβίωσαν πριν χαθούν οριστικά,από την αρχαιότητα ή το μεσαίωνα ως το 19ο ή και τις αρχές του 20ου αιώνα.

Πούτιν: Οι ΗΠΑ θέλουν να υποτάξουν τη Ρωσία στην επιρροή τους

Posted: 18 Nov 2014 10:32 AM PST


Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να «υποτάξουν» τη Ρωσία στην επιρροή τους και «να λύσουν τα προβλήματά τους σε βάρος της», δήλωσε σήμερα Τρίτη ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, προειδοποιώντας όμως πως κανένας στην ιστορία δεν έχει πετύχει κάτι τέτοιο με τη Ρωσία «και ούτε πρόκειται».


Το σχόλιο του κ. Πούτιν έγινε κατά τη διάρκεια πολιτικής εκδήλωσης στη Μόσχα, ως απάντηση στη δήλωση του σκηνοθέτη Γιούρι Καρά, ο οποίος εκτίμησε πως η Ουάσιγκτον θέλει να «ταπεινώσει» τη Ρωσία.

Με Τουρκία και Αιγυπτιακό τερματικό η αξιοποίηση φυσικού αερίου, λένε οι ΗΠΑ




Στο «ψιλό» πήραν οι τουρκικές εφημερίδες τον Ερντογάν για την Αμερική





Αψηφώντας τα κυβερνητικά «μέτρα προστασίας του κύρους και του πατριωτικού τίτλου»  -οι ποινές για όσους τα αγνοήσουν είναι βαρειες - οι τουρκικές εφημερίδες «πήραν στο ψιλό» τον πρόεδρο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη «φούσκα» που διαλάλησε την περασμένη Κυριακή σχετικά με την  ανακάλυψη της Αμερικής, ότι δηλαδή  μουσουλμάνοι ήταν εκείνοι που πρώτοι πάτησαν το πόδι τους στο δυτικό ημισφαίριο.

CNN: Στο λιβυκό πέλαγος, κοντά στα νότια ευρωπαϊκά σύνορα (Κρήτη) οι τζιχαντιστές




Στο λιβυκό πέλαγος, μια ανάσα από τα νότια σύνορα της Ευρώπης (δηλαδή Κρήτη) βρίσκονται πλέον οι τζιχαντιστές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του γνωστού αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNN.

Oι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους φέρονται να έχουν θέσει υπό πλήρη έλεγχο τη λιβυκή πόλη, Ντέρνα, με πληθυσμό 100.000 ανθρώπων, μόλις 200 μίλια (321 χλμ), από τις νότιες ακτές της ΕΕ, σύμφωνα με το αμερικάνικο δίκτυο!

Είναι τελικά το Ποτάμι ένα δημοκρατικό κόμμα;



ΠΟΤΑΜΙ: Le parti c’est moi


του Γιώργου Παπασπυρόπουλου 
από το tvxs.gr
Το Ποτάμι έκανε τον Ιούνιο το ιδρυτικό του συνέδριο και ψήφισε θέσεις και καταστατικό. Το παράδοξο αυτού του κόμματος δεν είναι τόσο η ασάφειες στην πολιτική του γραμμή (που διαμορφώνεται καθημερινά) αλλά ακριβώς η δομή και λειτουργία του. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι η μεγάλη ευρύτητα του φάσματός του αφού αντλεί πολιτικά από τους χώρους του φιλελευθερισμού, της σοσιαλδημοκρατίας και της οικολογίας, κεντροαριστερούς και παλαίμαχους αριστερούς. Οργανωτικά όμως δεν θυμίζει ούτε φιλελευθερισμό, ούτε σοσιαλδημοκρατία πόσο μάλλον οικολογία..

-
Η προσεκτική ανάγνωση του καταστατικού του (topotami.gr/katastatiko) αποδεικνύεται εξόχως αποκαλυπτική..

Χένρι Κίσινγκερ: Η παγκόσμια τάξη μέσω του παγκόσμιου χάους






Μια κουβέντα με τον Χένρι Κίσινγκερ είναι πάντα ενδιαφέρουσα, ακόμη κι αν ο πάλαι ποτέ «Μέτερνιχ» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής δεν πει απολύτως τίποτα. Το οποίο, όμως, δεν συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση, καθώς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Spiegel, με αφορμή το νέο βιβλίο του υπό τον τίτλο «Παγκόσμια Τάξη» [World Order], μίλησε για πολλά και διάφορα: για τη νέα γεωπολιτική τάξη πραγμάτων στο κόσμο, τις εστίες συγκρούσεων ανά την υφήλιο, την Χίλαρι Κλίντον, ακόμη και τις τυχόν τύψεις που μπορεί να έχει σχετικά με τις αποφάσεις που πήρε πριν σαράντα χρόνια σχετικά με τον πόλεμο του Βιετνάμ. 



Οι δημοσιογράφοι του γερμανικού περιοδικού τον ρωτάνε αρχικά για την κατάσταση χάους που φαίνεται να επικρατεί παγκοσμίως σε πολλές γεωπολιτικές ζώνες. 

Οι εντιμότατοι φίλοι μας!


Οι εντιμότατοι φίλοι μας!

 



«Ξέρετε», αναφέρει στο πολύκροτο βιβλίο του, ο Timothy Geithner, «οι Ευρωπαίοι ήταν άτεγκτοι: “Θα δώσουμε στους Έλληνες ένα μάθημα. Είναι πραγματικά φριχτοί. Μας είπαν ψέματα. Είναι απαίσιοι και άσωτοι και εκμεταλλεύθηκαν βασικά τα πάντα και θα τους συντρίψουμε”. Αυτή ήταν η στάση όλων.»
Αυτό πάντως που μου έκανε εμένα την μεγαλύτερη εντύπωση, και που στάθηκε αφορμή γι’ αυτό το σημείωμα, είναι ότι ο κ. Geithner,  παρόλο που ομολογεί την φρίκη του για την προτεσταντική μανία με την οποία οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ήθελαν εκείνη την εποχή –κι ακόμα θέλουν δηλαδή- να πέσει η φωτιά του Θεού να μας κάψει όλους εμάς τους αχαΐρευτους Έλληνες, μηδενός εξαιρουμένου, ταυτόχρονα  πλέκει και το εγκώμιοτου Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Wolfgang Schäuble, ο οποίος, ως γνωστόν, ανέκραξε πρώτος απ’ όλους εκείνην την πρώτη επίκληση προς τον εκδικητικό του Θεό, κατά των Ελλήνων.

L'Affaire de Margerie mort dans un accident d’avion en Russie : Un embarras TOTAL




Les causes du décès inopiné de Christophe de Margerie, le PDG de la pétrolière française TOTAL, survenu à laéroport Vnoukovo de Moscou il y a maintenant plus de trois semaines, nont pas encore été élucidées. En raison de ressemblances troublantes avec les circonstances du décès en 1962 dune figure emblématique de lindustrie pétrolière, Enrico Mattei, lhypothèse dun attentat sest rapidement imposée.
Larticle que jai consacré à cette affaire, écrit à lorigine pour le site québécois Vigile.net, a été rapidement repris en Europe, notamment en Franceau Moyen-Orient et au Canada.
Ayant débuté ma carrière au service des Affaires publiques dEsso à Montréal au milieu des années 1970, je me suis familiarisé très tôt avec les enjeux de lindustrie pétrolière à léchelle mondiale. Cest lépoque du premier choc pétrolier. Les principaux pays producteurs se sont organisés en cartel au début des années 1960 pour contrecarrer linfluence des grandes entreprises majoritairement états-uniennes sur les prix. Majoritairement arabes, ils vont profiter de la guerre du Kippour en 1973 pour décréter un embargo sur les exportations de pétrole à destination des pays qui soutiennent Israël. Leffet à la hausse sur les prix est immédiat, et les membres du cartel ne relâcheront plus jusquà aujourdhui lemprise quils se sont donnés sur les marchés mondiaux en simposant des quotas volontaires de production.

Γερμανικά Σχέδια Πολέμου με Ρωσία! Μετάλλαξη και καταλήστευση της Ευρωπαϊκής Ιδέας απο το νέο ράιχ.

«Γερμανός Στρατηγός Σχεδιάζει Γυμνάσια Πολέμου Εναντίον της Ρωσίας.»

Αποκαλυπτικό άρθρο του Γιοχάνες Στερν, σε μετάφραση Μιχαήλ Στυλιανού 
ΝΑΖΙ ΡΩΣΙΑ 3
Με τον παρά πάνω τίτλο,  αποκαλυπτικό άρθρο του Γιοχάνες Στερν στην επιθεώρηση WorldSocialist για την επιθετική επαναπροβολή του γερμανικού μιλιταρισμού, έρχεται να συμπληρώσει –εν είδει συμπτωματικής τριλογίας- την ακτινογραφία της σημερινής πραγματικότητας και το μέλλον που διανοίγεται για την «Ευρώπη υπό Γερμανική Κατοχή», κατά το προχθεσινό αφυπνιστικό άρθρο, με αναλυτικό πολιτικο-ψυχολογικό χάρτη, του Εμμάνουελ Τόντ (κορυφαίου σήμερα Γάλλου διανοητή) και την ανάλυση του υπογράφοντος, με τίτλο « Η Γερμανία σε Φάση Επιθετικού Ιμπεριαλισμού», που δημοσιεύθηκε στις 9 Νοεμβρίου.
Τα τρία άρθρα στοιχειοθετούν πέρα από αμφισβήτηση, ότι η χώρα του 3ου Ράϊχ, αφού κεφαλαιοποίησε ονειρώδη εδαφικά και «ηθικά» κέρδη από τον Ψυχρό Πόλεμο και πέτυχε την υφαρπαγή, μετάλλαξη και καταλήστευση της Ευρωπαϊκής Ιδέας, κρίνει ήδη ότι περιττεύουν οι προσποιήσεις σεμνότητας και ότι μπορεί να προκαλεί την νικήτρια Βρετανία να φύγει από την ΕΕ, να διορίζει και απολύει πρωθυπουργούς  και υπουργούς στην Ευρώπη του Νότου, να σχεδιάζει ως ηγέτιδα δύναμη στο ΝΑΤΟ ποιες χώρες θα συμμετέχουν στην ταχυκίνητη δύναμη αιχμής- κατά της Ρωσίας- και να εξαπολύει διπλωματικές (προς το παρόν) εκστρατείες διαβολής και υπονόμευσης σε χώρες μέχρι του Καυκάσου.
Αλλά ιδού το αποκαλυπτικό άρθρο του Γιοχάνες Στερν, σε  μετάφραση Μιχαήλ Στυλιανού     
Πολεμικοί Σχεδιασμοί

Στα 2,5 εκ τα άστεγα παιδιά στις ΗΠΑ

Γύρω στα  2,5 εκατομμύρια παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ή ένα στα 30 παιδιά βίωσαν την εμπειρία του «άστεγου» τον περασμένο χρόνο κάτι που αποτελεί νέο «ιστορικό υψηλό», σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Ο αριθμός αντανακλά το εθνικό ποσοστό της φτώχειας και την έλλειψης οικονομικά προσιτής στέγαση, μεταξύ άλλων παραγόντων, όπως αναφέρει το αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα (AIR) .

Η Αρχή του Τέλους του Νεο – Οθωμανισμού;


του Ραφαήλ Ρεκουνιώτη
Οι τελευταίες εξελίξεις, με την παρουσία τουρκικών δυνάμεων στα νότια της Κύπρου, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά, την παραδοσιακή, πλέον, πολιτική της Άγκυρας στην εξαγωγή κρίσεων από το εσωτερικό της χώρας στους «γείτονες».

Η αντίδραση της Αθήνας σαφώς δεν αναβιώνει το περίφημο «αμυντικό δόγμα» Ελλάδας-Κύπρου αλλά δείχνει μια υποψία υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημόκρατίας1, με φόντο τη συνάντηση κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Κάϊρο στις 8 Νοεμβρίου και συνιστά ένα αποφασιστικό βήμα διευθέτησης ενός άξονα των τριών χωρών με κοινό αντίπαλο την Τουρκία.

Δεκαέξι εκτοξευτές πυραύλων Yars θέτει φέτος σε λειτουργία η Μόσχα

Τα ρωσικά στρατεύματα πυραυλικών συστημάτων θα θέσουν φέτος σε λειτουργία 16 εκτοξευτές θερμοπυρηνικών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Yars.
Οπως όπως δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο διοικητής των ειδικών στρατευμάτων Σεργκέι Καρακέγιεφ, μέσα στον Οκτώβριο ελήφθησαν ελήφθησαν εννέα εκτοξευτές, έξι βαλλιστικούς πυραύλους για κινητές μονάδες εκτόξευσης, και δύο για σταθερές.
Μέχρι το τέλος του έτους αναμένονται επτά ακόμη εκτοξευτές και οκτώ πύραυλοι Yars.
Τρία ρωσικά συντάγματα είχαν προγραμματιστεί να αποκτήσουν στην υπηρεσία τους θερμοπυρηνικούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πύραυλους Yars.
TASS

Stratfor: Το τρίγωνο της φωτιάς που βάζει σε δοκιμασία την Ευρώπη


19/11/14 0 σχόλια 0 απαντήσεις | 20 εμφανίσεις
Η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού και η αθρόα έλευση μεταναστών στα κορυφαία προβλήματα της ευρωζώνης. Οι πονοκέφαλοι στον άξονα Γαλλίας-Γερμανίας και ο ρόλος των Ιταλών. Πώς οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να βάλουν στο συρτάρι την ουκρανική κρίση.
Stratfor: Το τρίγωνο της φωτιάς που βάζει σε δοκιμασία την Ευρώπη
Χρησιμοποιώντας την τρέχουσα εκεχειρία για πολιτική κάλυψη, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιχειρήσει να απαλλαγεί από την ουκρανική κρίση τους επόμενους μήνες, και να χρησιμοποιήσει την οικονομική επιρροή της στο Κίεβο προκειμένου να διευκολύνει έναν βραχυπρόθεσμο ενεργειακό συμβιβασμό.
Οι προσπάθειες της Ευρώπης να αμβλυνθούν οι εντάσεις με τη Ρωσία θα είναι μετρημένες, σε μια προσπάθεια να «κρατηθούν τα προσχήματα», και πιθανότατα θα συνοδεύονται από κάποιας μορφής χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ Ο ΣΟΥΝ ΤΖΟΥ




Του ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Το πρόβλημα- κλειδί της χώρας δεν είναι πρωτίστως οικονομικό, είναι πολιτικό/γεωπολιτικό. Αν δεν είμαστε αυτεξούσιοι δεν μπορούμε να λύσουμε κανένα πρόβλημα. Στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται το συνειδητοποιούν, αν κρίνουμε από την πρόσφατη ομιλία Τσίπρα στην ΚΟ όπου, για πρώτη φορά, έκανε εκτενή αναφορά στο διεθνές περιβάλλον και στην εξωτερική πολιτική. Πολλοί διαχωρίζουν τα εθνικά θέματα, πχ τις σχέσεις μας με την Τουρκία, από τις σχέσεις μας με την ΕΕ και ειδικά με τη Γερμανία θεωρώντας ότι τα περί Μνημονίων αφορούν στην Οικονομία. Κάνουν αδικαιολόγητο λάθος. Οι σχέσεις με τρίτους, Εταίρους ή όχι, σχέσεις ειρηνικές ή εμπόλεμες, οικονομικές ή άλλες, συνιστούν την εξωτερική πολιτική. Αν υποκύπτεις συστηματικά στους τρίτους, αυτοί είναι κυρίαρχοι και συ υπόδουλος.
Ανεξαρτησία δεν σημαίνει κάνω του κεφαλιού μου. Σημαίνει, αντίθετα, τη δυνατότητα να αποφασίζεις αυτοτελώς λαμβάνοντας υπόψη τους διεθνείς συσχετισμούς. Η επιλογή εντός/εκτός ευρώ, η εξεύρεση λύσης για το χρέος, η αναζήτηση διεθνών συμμαχιών, οι σχέσεις με την Τουρκία, η αντιμετώπιση των διεκδικήσεων και απειλών της, όλα αυτά συνοψίζονται στο πρόβλημα της εθνικής ανεξαρτησίας, όπως ορίστηκε προηγουμένως. Αλλά και το «μοντέλο ανάπτυξης», οι εσωτερικές οικονομικές επιλογές, στο πρόβλημα της ανεξαρτησίας υπάγονται. Είναι γνωστό και παλαιό ζήτημα πχ ότι η αποβιομηχάνιση της χώρας δεν προέκυψε ως επιλογή έσωθεν αλλά ως επιβολή έξωθεν. Ήταν αποτέλεσμα της εξάρτησης.

Μη θρηνείτε, οργανωθείτε»… Η δολοφονία του Τζο Χιλλ, μέλους των Wobblies, 19 Νοεμβρίου 1915…



Joe-Hill-image
«Γράφει o Γρηγόρης Τραγγανίδας»
«Ονειρεύτηκα τον Τζο Χιλλ χθες το βράδυ/ Ζωντανό όπως εσύ κι εγώ/ Του είπα «μα Τζο, είσαι δέκα χρόνια νεκρός»/ «Ποτέ δεν πέθανα» είπε αυτός/ «Ποτέ δεν πέθανα» είπε αυτός (…) Από το Σαν Ντιέγκο μέχρι το Μέιν/ Σε κάθε ορυχείο και μύλο/ Όπου οι εργάτες υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους/ Εκεί θα βρεις τον Τζο Χιλλ (…)»
(Alfred Hayes- Earl Robinson, “Joe Hill” 1936. Το τραγούδι αυτό το έχουν ερμηνεύσει πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες όλα αυτά τα χρόνια –από τον Pete Seeger μέχρι και τον Bruce Springsteen την τελευταία Πρωτομαγιά στην Φλόριντα. Η ερμηνεία που έχει μείνει, ίσως, πιο χαραγμένη στη μνήμη είναι αυτή της Τζόαν Μπαέζ στο φεστιβάλ του Γούντστοκ το 1969)

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ «Πώς φτιάχτηκαν τα ΜΑΤ»


 

Ο άνθρωπος που δημιούργησε τα ΜΑΤ αποκαλύπτει το παρασκήνιο της ίδρυσης των ειδικών αυτών τμημάτων της αστυνομίας που σφράγισαν με τη δράση τους τα χρόνια της μεταπολίτευσης.
Tριάντα χρόνια εκλεισαν απο την Μεταπολίτευση του 1974. Ο»Ιος»αποφάσισε να συμμετάσχει στο γιορτασμό,θυμίζοντας μια ιδιαίτερη πτυχή αυτής της δημοκρατικής τομής, τη δημιουργία των πρώτων ειδικών αστυνομικών μονάδων (ΜΑΤ-ΜΕΑ), που ανέλαβαν την πάταξη των αντιφρονούντων, απαλλάσοντας τις ένοπλες δυνάμεις απο την ενασχόληση με το «πεζοδρόμιο»
Ο συσχετισμός δεν είναι πρωτότυπος. Ο πρώτος που τον έκανε ήταν ο ίδιος ο χουντικός «πρωθυπουργός» του Πολυτεχνείου. Στα απομνημονεύματά του ο Σπύρος Μαρκεζίνης ισχυρίζεται ότι, αν είχε προλάβει να φτιάξει ΜΑΤ, τότε η σφαγή του 1973 θα είχε ενδεχομένως αποφευχθεί:

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΩΗΝ “ΜΑΓΟΣ” ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Henry Kissinger: «Η Ουκρανία να ξεχάσει την Κριμαία και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ»



Για τα θέματα παγκόσμιας ασφάλειας και των απειλών αλλά και ειδικότερα για το θέμα της ένταξη της δημοκρατίας της Κριμαίας στην Ρωσική Ομοσπονδία(το αναφέρει ως “προσάρτηση”) και για την Ουκρανία μίλησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Henry Kissingerκαι τα λεγόμενά του, όσο συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί του, πάντα έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Μιλώντας για την ένωση της Κριμαίας με την Ρωσία, είπε αυτή αποτελεί μια ειδική περίπτωση καθώς η Ουκρανία και η Ρωσία ήταν κάποτε μια χώρα για ένα μεγάλο διάστημα. Σύμφωνα με την άποψη του Kissinger η Δύση  πρέπει να αναγνωρίσει τα λάθη της.
Ο πρώην Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως η Ουκρανία δεν πρέπει να ελπίζει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ στο προσεχές μέλλον καθώς στη  συμμαχία δεν πρόκειται να υπάρξει ομοφωνία για την εισδοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Απόψε, το πανεπιστήμιο Κρήτης αναγορεύει τον Γερμανό που αποκάλεσε τον αγώνα τον Κρητών «Βρώμικο και Κτηνώδη» σε επίτιμο διδάκτορα.


heinzΤο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης αναγορεύει τον Heinz Richter, Oμότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Manhaim της Γερμανίας, σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος, στις 19.00, στο αμφιθέατρο Δ3-7Α, στο Ρέθυμνο.

Η αναγόρευση του τιμώμενου θα γίνει από τον Αναπληρωτή Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης,  Καθηγητή Βασίλειο Καρδάση και θα ακολουθήσει ομιλία του τιμώμενου με θέμα: «50 χρόνια ακαδημαϊκής ενασχόλησης με την ιστορία και το πολιτικό σύστημα της Ελλάδος».

Ποιά ακριβώς είναι η ενασχόληση του κυρίου Richter με την Ελλάδα; Αντιγράφουμε από το «έργο» του, όπως το σταχυολόγησε ο στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης που αντιτίθεται σε αυτό το ανοσιούργημα:

«Οι συνέπειες της Μάχης της Κρήτης….οι ισχυρισμοί αυτοί ανήκουν στη σφαίρα του μύθου….».

Εντυπωσιακό ψηφιδωτό στην Πλωτινόπολη Διδυμοτείχου


Νέα αρχαιολογικά ευρήματα που εντυπωσιάζουν ως κομψοτεχνήματα  υψηλής καλλιτεχνικής αρτιότητας, ήρθαν στο φως στο μεγάλο ψηφιδωτό δάπεδο, στο ρωμαϊκό λουτρό της ανασκαφής στην Πλωτινόπολης Διδυμοτείχου.

Τελευταίο αντίο από τους Έλληνες της Μολδαβίας στον Βασίλη Ανεστιάδη


  • Τελευταίο αντίο από τους Έλληνες της Μολδαβίας στον Βασίλη Ανεστιάδη
Του Νίκου Σιδηρόπουλου – Ανταπόκριση από τη Μόσχα
Πριν από λίγες μέρες, στις 15 Νοεμβρίου, οι κάτοικοι του Κισινάου, πρωτεύουσας της Μολδαβίας, αποχαιρέτησαν στο Κεντρικό Νεκροταφείο της πόλης τον ακαδημαϊκό Βασίλη Ανεστιάδη.
Ο Ανεστιάδης, που απεβίωσε στις 13 Νοεμβρίου σε ηλικία 86 ετών, ήταν διδάκτωρ της Ιατρικής, καθηγητής και ακαδημαϊκός, πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου επί 23 συναπτά έτη. Η είδηση για το θάνατό του έφτασε σε μας εδώ στη Μόσχα από τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας της Μολδαβίας «Ελευθερία», Βλαντίμιρ Γιανίεβ.