Ετικέτες

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Αυτοί είναι οι 13 ένοχοι για τα δομημένα ομόλογα


Αθωώθηκε μόνο ένας, οι άλλοι κινδυνεύουν ακόμα και με ισόβια

Αυτοί είναι οι 13 ένοχοι για τα δομημένα ομόλογαΑντιμέτωποι ακόμη και με ισόβια βρίσκονται οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων που φέρονται να κατέληξαν υπερκοστολογημένα σε τρία ασφαλιστικά ταμεία, το διάστημα 2004-2009, ζημιώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ενόχους τους 13 από τους 14 κατηγορουμένους που ενεπλάκησαν στη διαδρομή του ομολόγου.
Επτά χρόνια μετά την έναρξη της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης και μετά από αποδεικτικά διαδικασία σχεδόν δυο ετών το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον πρώην πρόεδρο του ΤΕΑΔΥ Αγάπιο Σημαιοφορίδη και τη διευθύντρια του ταμείου ΠαναγιώταΚαραδήμα, τους πρώην υπεύθυνους του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ) Παναγιώτη Δεμέστιχα και Γερ. Κονιδάρη καθώς και τον πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΠΟΚΑ Κωνσταντίνο Χρηστίδη όπως και τους εκπρόσωπους της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις» (Γιώργο Αποστολίδη, και Θεόδωρο Πρινιωτάκη - ο Σοφοκλής Πρινιωτάκης έχει αποβιώσει) τον υπεύθυνο της ΝΑΜΓιώργο Παπαμαρκάκη και των στελεχών της JP Morgan Χ. Αδαμόπουλου και Αβραάμ Σαββίδη, όπως και του στελέχους της Hyppovereinsbank Ν. Μπούγου κατα περίσταση για τα εξής αδικήματα:
Απάτη από κοινού, απιστία στη υπηρεσία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, φοροδιαφυγή και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Αντίθετα αποφάσισε πλήρη αθώωση του άλλοτε ειδικού γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης Ευγένιου Παπαδόπουλου, ο οποίος κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία.

Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την εισαγγελική πρόταση που ζητούσε την αθώωση των κατηγορουμένων για επιμέρους πράξεις όπως απιστία και εγκληματική οργάνωση.

Κατάρριψη ουκρανικού ελικοπτέρου από φιλορώσους με 14 νεκρούς

Κατάρριψη ουκρανικού ελικοπτέρου από φιλορώσους με 14 νεκρούς

Ανάμεσα στα θύματα και ο στρατηγός του ουκρανικού στρατού
Οι δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών κατέρριψαν ελικόπτερο του ουκρανικού στρατού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 στρατιώτες, ανακοίνωσε ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.
Ανάμεσα στους 14 περιλαμβάνεται στρατηγός του ουκρανικού στρατού.

Η κατάρριψη του ελικοπτέρου σημειώθηκε στα ανατολικά, κοντά στο Σλαβιάνσκ. Σύμφωνα με τον Τουρτσίνοφ, οι φιλορώσοι χρησιμοποίησαν ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα.

Στον «πάγο» οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας με φόντο το φυσικό αέριο


Ενεργότερος ο ρόλος της Ελλάδας ως εναλλακτικού διαδρόμου μεταφοράς
Οι ψυχροπολεμικές σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ προϊδεάζουν για ένα δύσκολο χειμώνα, ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ψυχρός, δεδομένης της εξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό αέριο. Ωστόσο, μέσα σ' αυτό το κλίμα, φαίνεται να αναδεικνύεται ο ρόλος της Ελλάδας ως εναλλακτικού διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου από τις χώρες της Κασπίας προς την Ευρώπη για την απεξάρτησή της από τη Ρωσία.Όπως σημειώνουν Τα Νέα, το θέμα κυριάρχησε στη χθεσινή συνάντηση του αρμόδιου για τα ενεργειακά θέματα κοινοτικού επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ με τον πρωθυπουργόΑντώνη Σαμαρά. Ο κοινοτικός επίτροπος παρουσίασε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι οι Βρυξέλλες δίνουν επιτέλους το πράσινο φως για την  ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στην αζερική SOCAR.

Ρωσία: Η Μόσχα Χορηγεί Βοήθεια Ύψους €240 εκατ. στη Συρία


Η Ρωσία θα προσφέρει στη συριακή κυβέρνηση βοήθεια ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ το 2014, γράφει σήμερα η εφημερίδα Kommersant επικαλούμενη μια κυβερνητική πηγή, με αφορμή την επίσκεψη μιας αντιπροσωπείας της Ρωσίας στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτή η βοήθεια στόχο έχει να αντιμετωπιστούν τα «κοινωνικά προβλήματα» στη Συρία και συνάφθηκε μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών έπειτα από αίτημα της συριακής κυβέρνησης.

Μια αποστολή της οποίας ηγείται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν επισκέφθηκε τη Δαμασκό την περασμένη εβδομάδα και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ.
«Οι συριακές αρχές θα λάβουν φέτος ένα συνολικό ποσό ύψους 240 εκατομμυρίων ευρώ, υπήρξε μια συμφωνία για αυτό το ποσό» ανέφερε η κυβερνητική πηγή στην Κομερσάντ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα στην πραγματικότητα πρόκειται για τμήμα του χρέους της Συρίας προς τη Μόσχα, το οποίο η Ρωσία διαγράφει χωρίς αντάλλαγμα από τη Δαμασκό.

«Τα κεφάλαια που εξοικονομούνται από τον προϋπολογισμό της Συρίας θα χρησιμοποιηθούν στη λήψη κοινωνικών μέτρων στην χώρα αυτή», εξήγησε μια πηγή από τη ρωσική αντιπροσωπεία την οποία επικαλείται η εφημερίδα.

energia

Τροφοδοσία των Βαλκανίων με φ.α. μέσω Ελλάδας



Ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) ανακοίνωσε χθες ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των εργασιών για την αντίστροφη ροή αερίου στη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας ενώ αναμένεται η εγκατάσταση συστημάτων τηλεχειρισμού μέτρησης και η αναβάθμιση των βοηθητικών συστημάτων στον σταθμό του Σιδηροκάστρου.

Το κόστος της επένδυσης είναι 3,3 εκατομμύρια ευρώ.

Το αεροπλάνο που υπακούει στη σκέψη του πιλότου!




Ακόμα και οι αρχάριοι εθελοντές μπόρεσαν να προσγειώσουν ομαλά το αεροπλάνο στις προσομοιώσεις (Πηγή: A. Heddergott/TU München)

 Εφικτό

Το αεροπλάνο πλησιάζει το διάδρομο προσγείωσης, διορθώνει πορεία και ακουμπά μαλακά στην άσφαλτο. Ο πιλότος μπορεί τώρα να βγάλει το καπέλο που διαβάζει τη σκέψη. Ερευνητές στη Γερμανία πειραματίζονται με έναν προσομοιωτή πτήσης που καταργεί το πηδάλιο. Όπως φαίνεται, οι τεχνολογίες ανάλυσης των εγκεφαλικών σημάτων που αναπτύσσονται για παράλυτους ασθενείς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μελλοντικά και στην αεροπορία.




Μόναχο 

Το αεροπλάνο πλησιάζει το διάδρομο προσγείωσης, διορθώνει πορεία και ακουμπά μαλακά στην άσφαλτο. Ο πιλότος μπορεί τώρα να βγάλει το καπέλο που διαβάζει τη σκέψη. Ερευνητές στη Γερμανία πειραματίζονται με έναν προσομοιωτή πτήσης που καταργεί το πηδάλιο. Όπως φαίνεται, οι τεχνολογίες ανάλυσης των εγκεφαλικών σημάτων που αναπτύσσονται για παράλυτους ασθενείς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μελλοντικά και στην αεροπορία.

Εφικτό

Η ερευνητική ομάδα στο Ινστιτούτο Δυναμικής Συστημάτων Πτήσης στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου υποστηρίζει ότι «επέδειξε ότι η πτήση που ελέγχεται με τον εγκέφαλο είναι όντως εφικτή».

«Αυτό θα μείωνε τον φόρτο εργασίας για τους πιλότους και επομένως θα αύξανε την ασφάλεια. Επιπλέον, οι πιλότοι θα είχαν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων για να διαχειριστούν άλλες χειρωνακτικές διαδικασίες στο κόκπιτ» εξηγεί ο αεροναυπηγός Τιμ Φρίκε, επικεφαλής της προσπάθειας στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Brainflight της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δοκιμές

Συνολικά επτά εθελοντές πήραν μέρος στις δοκιμές, στις οποίες κλήθηκαν να φορέσουν ένα καπέλο με ηλεκτρόδια που ακουμπούν στο κεφάλι και καταγράφουν τα ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου όπως στο εγκεφαλογράφημα. Ένας αλγόριθμος που αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Βερολίνου αναλαμβάνει στη συνέχεια να ερμηνεύσει τα σήματα και να συμπεράνει ποια εντολή δίνει ο πιλότος.

Οι επτά επίδοξοι πιλότοι είχαν όλοι διαφορετικά επίπεδα εμπειρίας στο πιλοτήριο και ένας δεν είχε καθίσει ποτέ πριν στη θέση του κυβερνήτη. Η ακρίβεια στον έλεγχο πορείας που πέτυχαν και οι επτά εθελοντές «θα ήταν εν μέρει αρκετή για να πληροί της απαιτήσεις για τις εξετάσεις άδειας πιλότου» λένε οι ερευνητές.

«Ένας από τους εθελοντές μπόρεσε να ακολουθήσει οκτώ από τις δέκα κατευθύνσεις που του δόθηκαν με απόκλιση μόνο 10 μοιρών» αναφέρει ο Δρ Φρίκε. Αρκετοί άλλοι εθελοντές κατάφεραν να προσγειωθούν σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας, και ένας προσγείωσε το αεροσκάφος μόλις μερικά μέτρα από την κεντρική γραμμή του διαδρόμου τροχοδρόμησης.

Παρά την ακρίβεια που δείχνει να προσφέρει το σύστημα νοητικών εντολών, οι ερευνητές παραδέχονται ότι υπάρχουν ακόμα πολλά τεχνικά ζητήματα που μένει να επιλυθούν. Το συμβατικό πηδάλιο, για παράδειγμα, προβάλλει αντίσταση στο χέρι του πιλότου ανάλογα με τις δυνάμεις που δέχεται το αεροσκάφος, και το σύστημα νοητικού ελέγχου αδυνατεί ακόμα να προσφέρει αυτές τις κρίσιμες πληροφορίες.

Πηγή : in.gr

New Europe: Τα παιδιά είναι τα θύματα της κρίσης στην Ελλάδα

 



Τα… απόνερα της οικονομικής κρίσης που χτύπησαν την Ελλάδα από το 2008 και εντεύθεν, είναι ακόμα εμφανή. Ίσως γιατί τώρα φαίνονται με πιο έκδηλο τρόπο οι «μαύρες» τρύπες που άφησαν πίσω τους στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο.

Σε αυτή την «πληγή» αναφέρεται ο ιστότοπος New Europe, εστιάζοντας στις επιπτώσεις που είχε και έχει η οικονομική κρίση στα παιδιά και στις οικογένειες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνική Εθνικής Επιτροπής της UNICEF, περίπου 686.000 παιδιά στην Ελλάδα (35,4% του συνόλου) βρίσκονται υπό το άμεσο φάσμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού

Δήλωση – βόμβα του προέδρου της Τσεχίας: Ισλαμιστές πίσω από την επίθεση στο Εβραϊκό μουσείο! Γι’ αυτό κουκουλώθηκε;

milos zemanΚεραυνοί από τον πρόεδρο της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν αναφορικά με την ναζιστική επίθεση στο Εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών όπου έχασαν την ζωή τους γυναίκες και άνδρες επισκέπτες. Σπάζοντας το απότομο σιωπητήριο που επεβλήθη γύρω από αυτή την φρικτή πράξη, ο Τσέχος πρόεδρος όχι απλώς αποκάλυψε πως πίσω από την επίθεση κρύβονται ισλαμιστές, αλλά κατηγόρησε το σύνολο των ισλαμιστών για την άνοδο του ρατσισμού στην Ευρώπη!

“Δεν είναι ευθύνη κάποιων ακραίων ισλαμικών ομάδων όπως συνηθίζουμε να λέμε, αλλα του συνόλου της ισλαμικής ιδεολογίας, αφού το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων καλεί για την εξόντωση των Εβραίων”! “Ναι μεν καταδικάζω κάθε ρατσιστική ιδεολογία, αλλά δεν έχω ακούσει κάποιο κίνημα να καλεί σε εξόντωση όλων των μουσουλμάνων. Αντίθετα, το κίνημα κατά του πολιτισμού που καλεί για μαζική εξόντωση των εβραίων, είναι υπαρκτό”!


Σύμφωνα με την Βελγική αστυνομία, ο δράστης χτύπησε με Καλάσνικοφ, κατά τα πρότυπα που χτυπούν ισλαμιστές, ενώ έφερε και κάμερα για να αποθανατίσει την δολοφονική του ενέργεια.

Μην απορήσετε εάν οι “αντιφασιστικές” εφημερίδες των μεγαλεργολάβων τον παρουσιάζουν ως “μαχητή”. Είναι πολλά τα 700 εκατομμύρια από το Κατάρ.

Ακόμα και σήμερα που αποκαλύπτεται πως ναζιστές και ισλαμιστές δρουν από κοινού, με την αμέριστη βοήθεια της φασιστικής τουρκίας…

http://www.olympia.gr

Σαν σήμερα ο Γλέζος και ο Σάντας κατέβασαν την βέβηλη σημαία απο την Ακρόπολη. Πως περιέγραφε ο Απόστολος Σάντας τον παλλαϊκο ξεσηκωμό κατά των εισβολέων.


Σαν σήμερα, το 1941, δύο φοιτητές, ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος (Λάκης) Σάντας ταπείνωσαν τους Ναζί
«Κατά την νύκτα της 30ής προς 31ην Μαΐου υπεξηρέθη η επί της Ακροπόλεως κυματίζουσα γερμανική πολεμική σημαία παρ’ αγνώστων δραστών. Διενεργούνται αυστηραί ανακρίσεις. Οι ένοχοι και συνεργοί αυτών θα τιμωρηθούν διά της ποινής του θανάτου».
Μια επέτειος πιο επίκαιρη από ποτέ για την Ελλάδα, καθώς σαν σήμερα πριν 73 χρόνια οι φοιτητές τότε Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας, με μία παράτολμη ενέργειά τους, κατεβάζουν από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία στις 30 Μαΐου 1941.
Ξημερώματα της 30ης Μαΐου 1941 και δύο 19χρονοι νέοι σκαρφαλώνουν στον Ιερό Βράχο και κατευθύνονται προς τον Παρθενώνα με στόχο να κατεβάσουν τη γερμανική σημαία του Γ’ Ράιχ.
Είχε συμπληρωθεί ένας μήνας από την παράδοση της Αθήνας στους Γερμανούς, που ολοκλήρωναν τις επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα με την κατάληψη της Κρήτης.
Οι δύο φοιτητές πηγαίνουν στην Εθνική Βιβλιοθήκη και διαβάζουν ό,τι σχετικό υπάρχει με τον Ιερό Βράχο: τις σπηλιές, τις τρύπες και κάθε λογής χάρτες της Ακρόπολης. Γρήγορα, αντιλαμβάνονται ότι η μόνη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσουν για να μην γίνουν αντιληπτοί από τους Γερμανούς φρουρούς ήταν μέσω του Πανδρόσειου Άντρου.
Όταν θα κατεβάσουν τη γερμανική σημαία από τον ιερό βράχο, θα αφήσουν επίτηδες επάνω στον ιστό τα δαχτυλικά τους αποτυπώματα για να μην κατηγορηθούν οι Έλληνες φύλακες.
Ακολουθεί η συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Απόστολος Σάντας, που έφυγε από τη ζωή το 2011, στο Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα του Στέλιου Κούλογλου:
Θέλω να σας ρωτήσω πού βρισκόσασταν και πόσων χρονών ήσασταν όταν ξέσπασε ο πόλεμος;

Τι χρειάζεται ένα ζευγάρι για να μη χωρίσει ποτέ;



Από: Ελένη Χαδιαράκου

Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, η ευτυχία ενός ζευγαριού σε όλη τη διάρκεια της κοινής του ζωής δεν εξαρτάται μόνον από το πόσο ερωτευμένο υπήρξε, αλλά και από άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, τα παιδιά ακόμη και οι…προηγούμενες σχέσεις του!

Η επιλογή συντρόφου καθορίζει το πόσο θα ζήσουμε!


Από: Ζαχαρία Πηνελόπη 

Οι σχέσεις που κάνουμε στη ζωή μας -και κυρίως ο γάμος μας- φαίνεται πώς είναι από τις πιο καθοριστικές αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε, όπως υποστηρίζουν Δανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. 
Μάλιστα, οι στρεσογόνες σχέσεις μπορούν να είναι τόσο επικίνδυνες, ώστε να προκαλέσουν ακόμα και πρόωρο θάνατο.

5 (απρόβλεπτες) συνήθειες που «σκοτώνουν» τον γάμο!


Από: Ελένη Χαδιαράκου

Πέντε νέες επιστημονικές έρευνες μας αποκαλύπτουν τις 5 κακές συνήθειες που είναι ικανές να «δολοφονήσουν» τον γάμο μας!

8 (σίγουροι) τρόποι για να καταστρέψετε τα παιδιά σας!




Είναι οι λάθος τρόποι που μας επισημαίνουν πέντε ειδικοί, ώστε να τους αποφύγουμε!

1. Απειλείτε το παιδί ότι θα το εγκαταλείψετε

Palestinians: BDS Activists Are Troublemakers, Criminals

‘Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΙΝΕΖΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΙΜΗΣ’


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣΠαναγιώτης Δημητριάδης
Κλασσικός Φιλόλογος, Στρατιωτικός Ιστορικός, Ιαπωνολόγος.

Την 25η και 26η Μαρτίου του 2011 είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω ένα ιδιαίτερο συνέδριο στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ-Κονγκ με κύριο άξονα την Αριστοτελική κοσμοθεωρία και τελολογία και τους κοινούς τόπους στην Κινεζική φιλοσοφία αλλά και την πρακτική της εφαρμογή στην καθημερινότητα. Πιο συγκεκριμένα το θέμα ήταν ΄λόγος versus Dào-dé 道德’.
Πραγματικά τα συμπεράσματα ήταν συγκλονιστικά καθόσον οι απόψεις των περισσοτέρων εισηγητών, Αγγλόφωνων και Κινέζων υπογράμμιζαν τις ομοιότητες ανάμεσα σε αυτές τα δύο φαινομενικά απόμακρα φιλοσοφικά συστήματα, επικεντρώνοντας περισσότερο στην απαραίτητη προϋπόθεση ύπαρξης έντιμου και ηθικού

βίου.
Και η Αριστοτελική σκέψη αλλά και οι μεγάλοι φιλόσοφοι/δάσκαλοι όπως ο Κονφούκιος (孔子)και ο Μένκιος (孟子) συγκλίνουν στην έννοια της αρετής και της ηθικής συμπεριφοράς. Είνα πράγματι αξιοθαύμαστο ότι ενώ δυστυχώς στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα η σκέψη του δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι πρακτικά άγνωστη, ακόμα και σε απομονωμένες επαρχίας της σύγχρονης Κίνας συναντάς ανθρώπους οι οποίοι είναι φορείς αυτού του αρχαίου πολιτισμού.

www.olympia.gr

Η Εταιρεία του Γυιού του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ενδιαφέρεται για την Εξαγορά του Δικτύου Φ. Αερίου των Σκοπίων

Η ουκρανική εταιρεία Burisma, της οποίας διευθυντής είναι ο Χάντερ Μπάιντεν, γυιός του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είναι μία από τις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό για το έργο εγκατάστασης δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη των Σκοπίων, αναφέρει η εφημερίδα Dnevnik.

Το Balkans. com αναφέρει ότι, μέχρι στιγμής , εταιρείες από την Ουκρανία , την Τουρκία , την Ιταλία και την πΓΔΜ έχουν δείξει ενδιαφέρον για αυτό το στρατηγικό σχέδιο . Η τοπική εταιρεία σχεδιάζει να συνεργαστεί με ξένη εταιρεία που πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια για τη συμμετοχή της στη δημόσια πρόσκληση , δηλαδή , τουλάχιστον 5 χρόνια εμπειρίας στα λειτουργικά συστήματα διανομής φυσικού αερίου σε αστικά περιβάλλοντα, τουλάχιστον 40.000 χρήστες και συνολικός ετήσιος τζίρος τουλάχιστον 40 εκατομμύρια ευρώ .

Κωνσταντινούπολη: Ανάμεσα σ' Ανατολή και Δύση - Ιστορικό της Πόλης και της Άλωσης


"Το δε την πόλιν σοι δούναι ούτε τ' εμόν εστίν οΰτ' άλλου των κατοικούντων εν αυτή. Κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών"
του Σάββα Καλεντερίδη
Υπήρξε επί 1.058 χρόνια η πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής-Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Υπήρξε η πόλη που συνέδεσε Ανατολή και Δύση, Ευρώπη και Ασία, τον Εύξεινο Πόντο με το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, πάντα στο μεταίχμιο αυτής της αδιάκοπης πάλης ανάμεσα σε πανσπερμία φυλών και λαών και με τους Έλληνες κυρίαρχους του παιχνιδιού στα απέραντα και αχανή όρια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Ήταν η Κωνσταντινούπολη, το Βυζάντιο των Μεγαρέων, χτισμένη πάνω σε επτά λόφους, με την «καρδιά» της να βρίσκεται πάνω σε μια μύτη γης που χωνόταν μέσα στη θάλασσα, γεγονός που της έδινε μόνιμη και συνεχή πρόσβαση στη θάλασσα, καθιστώντας την ταυτόχρονα άπαρτη, όπως ακριβώς η Μίλητος, η άλλη βασίλισσα, της Ιωνίας.

Η Αγία Σοφία, ο Ερντογάν, οι Τούρκοι διανοούμενοι και ο Ελληνισμός της Πόλης


ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΜΑΚΗΣ* 
Όταν ο ηγέτης μιας χώρας χειρίζεται την τέχνη του λαϊκισμού με αριστοτεχνικό τρόπο, όταν καταφέρνει και πείθει την μισή χώρα που τον ψηφίζει ότι δεν είναι διεφθαρμένος παρά τα συντριπτικά σε βάρος του στοιχεία αλλά θύμα «ξένων κέντρων» που συνωμοτούν εναντίον του, όταν μπροστά στον ανείπωτο πόνο χιλιάδων ανθρώπων από τον άδικο χαμό εκατοντάδων ανθρακωρύχων δηλώνει κυνικά πως «Αυτά συμβαίνουν» χωρίς να έχει την παραμικρή συνέπεια, όταν ο ηγέτης αυτός συμπεριφέρεται με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα, εντός ή και εκτός της χώρας του, σαν σουλτάνος μιας ανύπαρκτης αυτοκρατορίας, τότε σίγουρα είναι ικανός για όλα! 

29η Μαίου 1453: Ημέρα μνήμης για τους Ελληνες και τους Ευρωπαίους *

Θεόδωρος Σ. Μπατρακούλης**
 Η 29η Μαίου είναι αποφράδα ημέρα για τον Ελληνισμό. Επέτειος της δεύτερης Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως. Η ονειρεμένη και αξιοζήλευτη Πόλη, η «Βασιλίς των πόλεων» εάλω το 1453 από τους Οθωμανούς Τούρκους με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β’ Φατίχ (Πορθητή)[1]
Ομως η Κωνσταντινούπολη ποτέ δεν έσβησε από τις καρδιές των Ελλήνων, για τους οποίους η μέρα αυτή είναι μέρα μνήμης και προβληματισμού. Η ιστορία της Κωνσταντινουπόλεως αποτελεί θεμελιώδους σημασίας μέρος της πολύπτυχης ιστορίας της Μεσαιωνικής Ελληνικής Αυτοκρατορίας, τόσο των περιόδων της ακμής της όσο και των φάσεων της παρακμής της. Σύμφωνα με τον σπουδαίο Γάλλο βυζαντινολόγο Πωλ Λεμέρλ, η τιμή για την επιβίωση του αρχαίου προτύπου ανήκει, κατά πολύ μεγάλο μέρος, «στη χιλιετία…στη διάρκεια της οποίας ένα κράτος ελληνικό, που μιλούσε ελληνικά και η πρωτεύουσά του ήταν στην Κωνσταντινούπολη διατήρησε την έννοια του δικαίου, την έννοια του νόμου, την έννοια της πόλεως και ενός ορισμένου τρόπου ζωής εν κοινωνία, καθώς και την έννοια της ηθικής, υπό κοινωνική αλλά και ατομική έννοια, και τέλος την έννοια της μόρφωσης, με μια λέξη: τον πολιτισμό»[2].
         Μετά την κατάρρευση του δυτικού τμήματος της Ρωμαïκής Αυτοκρατορίας, η διατήρηση του ανατολικού τμήματός της (Βυζαντινή Αυτοκρατορία) είχε πολύ σπουδαίες ιστορικές συνέπειες. Στο απόγειο της ακμής της, η Ανατολική Ρωμαïκή αυτοκρατορία εκτεινόταν από την Ιλλυρία και την Τριπολίτιδα, στα Δυτικά, μέχρι τις παρυφές του Καυκάσου και του Ευφράτη, στα Ανατολικά. Ηδη από την εποχή του Ιουστινιανού (527-565 μ.Χ.), η «κοινή» ελληνική αποτελούσε τη γλώσσα όχι μόνο της ιθύνουσας «ελίτ» αλλά και της πλειοψηφίας των κατοίκων της και επικράτησε κατά αδιαφιλονίκητο τρόπο στο σύνολο της Επικράτειας από την εποχή του Ηρακλείου (610-641). Η πολιτισμική επιρροή της Μεσαιωνικής Ελληνορωμαïκής Αυτοκρατορίας - πρώτη ευρωπαïκή αυτοκρατορία κατά το λόγο του Πολ Βαλερί  - εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη.

Στην αντεπίθεση η Ρωσία: Κλιμάκιο της FSB εξάρθρωσε ναζιστές που ετοίμαζαν πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις.


ΝΕΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΠΟΥΤΙΝ: Η FSB ΕΞΑΡΘΡΩΣΕ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕ ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ!

Πριν από λίγο η επίσημη ανακοίνωση. Κλιμάκιο της FSB εξάρθρωσε πυρήνα ναζιστών στην Κριμαία όπου ετοίμαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις σε πολυσύχναστα μέρη και υποδομές. Ειδικά, η επίθεση κατά την διάρκεια των εορτασμών της ημέρας νίκης κατά του ναζισμού που απετράπη, θα ήταν πραγματικό λουτρό αίματος αμάχων.


Ομάδα της νεοναζιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης Δεξιός Τομέας που σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις στις κριμαϊκές πόλεις της Συμφερούπολης, της Γιάλτας και της Σεβαστούπολης συνέλαβαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Οπως αναφέρει σήμερα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar Tass πηγή από τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) «η ομάδα του Δεξιού Τομέα σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις στις τρεις πόλεις της Κριμαϊκής χερσονήσου, με στόχο κτιριακές εγκαταστάσεις, σιδηροδρομικές γέφυρες και πυλώνες ηλεκτρικής ενέργειας».
Η ομάδα τρομοκρατών σχεδίαζε στις 9 Μαΐου, ανήμερα των εορτασμών για την Ημέρα της Νίκης, βομβιστική επίθεση στο μνημείο του Λένιν και το μνημείο της Αιώνιας Φλόγας στη Συμφερούπολη , καθώς και επιθέσεις στα γραφεία της ρωσικής κοινότητας της Κριμαίας και του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, στις 18 – 19 Απριλίου.
«Στις γιάφκες βρήκαμε και έχουμε κατασχέσει εκρηκτικούς μηχανισμούς, όπλα, πυρομαχικά, αυτοσχέδιες βόμβες , μάσκες αερίου, ρούχα με τα νεοναζιστικά χαρακτηριστικά της οργάνωσης καθώς και κράνη ανάλογα με αυτά που βρέθηκαν στον τόπο των δολοφονικών επιθέσεων στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου» σημειώνει η πηγή.

Τι ντροπή, Μαρία!..


 


Οι προεκλογικές «ψυχολογικές επιχειρήσεις» του δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 και η ευκολία του να μιλάς για «κακές στιγμές»…
Oνομάζονται «ψυχολογικές επιχειρήσεις» και συνήθως χρησιμοποιούνται στον πόλεμο. Στόχος είναι η δαιμονοποίηση του αντιπάλου μέσα από τον εκφοβισμό του πληθυσμού. Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ένα από τα περίφημα αμερικανικά προπαγανδιστικά φιλμ έδειχνε τους Σοβιετικούς να επιτίθενται στις ΗΠΑ με πυρηνικά όπλα και τις αντιδράσεις μαθητών σε ένα δημοτικό σχολείο. Στην Ελλάδα είχαμε ανάλογες επιχειρήσεις την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτήν τη φορά δεν τις διενεργούσε η κυβέρνηση αλλά ένας τηλεοπτικός σταθμός.

Να γιατί δεν είναι ψέμα ότι ο Γλέζος έκλεψε τη σημαία των Ναζί






«Δεν είναι δυνατόν να ήσαν άνθρωποι με σώας τα φρένας που υπεξήρεσαν εν ώρα νυχτός τη γερμανικήν σημαίαν την ώρα που αυτή εκυμάτιζεν επί της Ακροπόλεως παραπλεύρως της δικής μας ελληνικής σημαίας.Πάντως δεν είναι δυνατόν να ήσαν Έλληνες που αγαπούν το Έθνος των»…
efimerida nazistiki simaia
“Βραδυνή”, της 32ας Μαϊου 1941.

Μεγάλη κουβέντα έγινε  με αφορμή ένα -ενυπόγραφο- κείμενο το οποίο αναδημοσίευσε στην ιστοσελίδα της η Χρυσή Αυγή και χαρακτηρίζει ψέμα το ότι οι Γλέζος- Σάντας έκλεψαν τη σημαία των ναζί από την Ακρόπολη. Κάνοντας πέρα τα περί “εσχατόγερου” που είπε βουλευτής του κόμματος για τον Μ. Γλέζο, σήμερα θα προσπαθήσoυμε, με ντοκουμέντα και ιστορικά στοιχεία και όχι αστήρικτες αηδίες καφενείου, να καταδείξουμε σε μια πολύ σύντομη αλλά μεστή έρευνα, τι πραγματικά έγινε εκείνη τη νύχτα μεταξύ 30 και 31 Μαΐου 1941. Αν οι 19χρονοι Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας υπέστειλαν τη πολεμική σημαία του γερμανικού στρατού κατοχής από το βράχο της Ακρόπολης.

L’EUROPE ACTUELLE: Crise, chauvinisme et populisme



Mondialisation.ca, 29 mai 2014

 «Les Musulmans n’ont qu’à bien se tenir tranquilles»
Roger Cukierman au quotidien Haaretz à propos du score de Jean-Marie Le Pen en 2002

Roger Cukierman, ancien président du Crif espérait que la victoire de Le Pen servirait à réduire l’antisémitisme musulman et le comportement anti-israélien, parce que son score était un message aux musulmans leur indiquant de se tenir tranquilles. Que s’est-il passé ce dimanche? Le parti extrémiste français,, est arrivé en tête avec 25% des voix, suivi de l’Union pour la majorité populaire (UMP) avec 20% des voix et en troisième position par le Parti socialiste au pouvoir depuis 2012 avec seulement 14% des voix. La concrétisation lente et inexorable du refus des immigrés. Les peuples européens ont voté. Tout s’est passé dans la transparence la plus absolue. Il n’y a pas eu de surprise majeure, ce qui était pressenti est arrivé. L’Europe se droitise et révèle, il faut le croire, son fond rocheux de l’intolérance visible en temps de crise.
Les médias ont fait dans la démesure. On a parlé de séisme, de nouvelle donne, même les journaux algériens ont sacrifié en partie au suivisme. En fait, on a exagéré peut-être à dessein l’événement qui a porté Marine Le Pen à la première place. Pour les Arabes et les mélanodermes: rien de nouveau sous le soleil. Que s’est-il passé? Sur 44,6 millions d’électrices et d’électeurs en France, le 25 mai 2014, seulement 43,18% d’entre eux sont allés voter. 4,147212 millions ont fait le choix FN, peut-être xénophobe, anti-euro et peut-être même raciste. Le Front national a fait le plein. En réalité, les 25% annoncés sont à ramener au total des électeurs; ils ne représenteraient alors à peine que 10%. Si on devait les ramener à la population totale de 65 millions, cela ferait à peu près 6%. En clair, six Français sur 100 seraient xénophobes. Ceci sans compter tous les xénophobes «masqués» des autres partis…