Ετικέτες

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Κατάρριψη ουκρανικού ελικοπτέρου από φιλορώσους με 14 νεκρούς

Κατάρριψη ουκρανικού ελικοπτέρου από φιλορώσους με 14 νεκρούς

Ανάμεσα στα θύματα και ο στρατηγός του ουκρανικού στρατού
Οι δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών κατέρριψαν ελικόπτερο του ουκρανικού στρατού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 στρατιώτες, ανακοίνωσε ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.
Ανάμεσα στους 14 περιλαμβάνεται στρατηγός του ουκρανικού στρατού.

Η κατάρριψη του ελικοπτέρου σημειώθηκε στα ανατολικά, κοντά στο Σλαβιάνσκ. Σύμφωνα με τον Τουρτσίνοφ, οι φιλορώσοι χρησιμοποίησαν ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα.

Πρόκειται για μια από τις πιο αιματηρές ημέρες για τον ουκρανικό στρατό από την έναρξη της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στα ανατολικά.

Στις 22 Μαΐου 17 στρατιώτες είχαν σκοτωθεί: 16 στην πόλη Βολνοβάχα στην επαρχία Ντονέτσκ και ένας ακόμη σε άλλη επίθεση των ανταρτών στη γειτονική επαρχία Λουχάνσκ.

«Μόλις ενημερώθηκα ότι οι τρομοκράτες κατέρριψαν, κοντά στο Σλαβιάνσκ, ένα ελικόπτερο που μετέφερε στρατιώτες, με αντιαεροπορικούς πυραύλους. (Το ελικόπτερο) μετέφερε στρατιώτες για την αλλαγή βάρδιας» δήλωσε ο Τουρτσίνοφ στο κοινοβούλιο.

«Δεκατέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών ο στρατηγός (Βολοντίμιρ) Κουλτσίσκι», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, παραδέχθηκε ότι κάποιοι από τους άνδρες που σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση του ουκρανικού στρατού τη Δευτέρα για την ανακατάληψη του διεθνούς αεροδρομίου του Ντονέτσκ ήταν «εθελοντές» από τη Ρωσία.

«Όσοι είναι εθελοντές από τη Ρωσία θα μεταφερθούν στη χώρα σήμερα» είπε ο Πουσίλιν αναφερόμενος στις σορούς των ανταρτών που σκοτώθηκαν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ κατηγόρησε την κυβέρνηση του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι κρύβεται πίσω από τα βίαια επεισόδια στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.

Τα όπλα που συγκεντρώθηκαν μετά την αποχώρηση των ανταρτών από τον χώρο του αεροδρομίου έπειτα από τις αεροπορικές επιθέσεις και την επιδρομή αλεξιπτωτιστών έχουν έρθει από τη Ρωσία, επεσήμανε ο Αβάκοφ.

«Αυτά δεν είναι δικά μας όπλα, έχουν έρθει από τη Ρωσία. Οι αριθμοί σειράς, το έτος κατασκευής, συγκεκριμένα μοντέλα (...). Δημοσιοποιώ αυτή τη φωτογραφία ως απόδειξη της επίθεσης του καθεστώτος Πούτιν», κατήγγειλε ο Αβάκοφ στη σελίδα του στο Facebook.

Οι ηγέτες του Κιέβου ισχυρίζονται εδώ και καιρό ότι η Ρωσία, μετά τη προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας τον Μάρτιο, υποκινεί την εξέγερση των αυτονομιστών στα ανατολικά με στόχο τον διαμελισμό της χώρας.

Η Μόσχα το αρνείται, όμως το Κίεβο επιμένει ότι η Ρωσία αποτυγχάνει να εμποδίσει μαχητές από τη χώρα να περάσουν στην Ουκρανία μαζί με φορτηγά γεμάτα από όπλα και εξοπλισμό.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Μιχάιλο Κοβάλ δήλωσε: «Έχουμε τοποθετήσει όλες τις δυνάμεις και τον εξοπλισμό μας στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση. Καλύπτουμε όλο το μήκος των συνόρων της χώρας».
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου