Ετικέτες

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Σερβία 1999 η μαύρη επέτειος που ντροπιάζει τη σύγχρονη Ευρώπη…


 


Serbia 1999 black anniversary
Δεκάξι χρόνια από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας
Στις 24 Μαρτίου του 1999 το ΝΑΤΟ, η πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη του κόσμου, γιόρταζε τα 50 χρόνια της ίδρυσής του και χάρισε στον εαυτό του ένα «μεγάλο δώρο» με το οποίο έπρεπε να δικαιολογήσει και την ύπαρξη του: την έναρξη των βομβαρδισμών κατά της Σερβίας!
Η Αμερική και οι δεκαεννέα χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας (ανάμεσα τους και πρώην χώρες του Άξονα), όλοι μαζί, «εχθροί» και σύμμαχοι από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (εκτός της Ρωσίας), βομβάρδιζαν ανελέητα κάθε νύχτα, για 78 μέρες, τη Σερβία. Οι «έξυπνες» βόμβες αναζητούσαν τους στόχους τους από ύψος 10.000 μέτρων και δεν έδιναν πολύ σημασία στις «παράπλευρες απώλειες». Άλλωστε εκείνοι που τις εκτόξευαν δεν ήταν ήρωες, αλλά κάποιοι καλοί ή κακοί παίκτες των πολεμικών video games. Μόνο που αυτή τη φορά οι στόχοι ήταν πραγματικοί. Για αυτούς άραγε υπήρχε καμία διαφορά; Οι βόμβες έπρεπε να πέσουν.

Η σιωπή για το '21


Απόστολος Διαμαντής 
 Ένα μάλλον πρωτοφανές στοιχείο χαρακτηρίζει την πανεπιστημιακή μας εκπαίδευση σήμερα: η πλήρης σχεδόν σιωπή για το 1821 και η κατάργηση από όλα σχεδόν τα τμήματα Ιστορίας της διδασκαλίας αυτού του μαθήματος, που μέχρι πριν κάποια χρόνια ήταν φυσικά υποχρεωτικό. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός, πως μετά την αποχώρηση του καθηγητή Βασίλη Σφυρόερα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, δεν εξελέγη  κανένας καθηγητής, εξειδικευμένος στην επανάσταση του 1821. Η θέση έμεινε- και μένει- κενή.

Μοιάζει απίστευτο, αλλά είναι γεγονός: σαν να ντρεπόμαστε για τον αγώνα της ανεξαρτησίας μας από τον τουρκικό ζυγό. Και έτσι το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας αγνοεί το 21 και έχει μεταφέρει το μάθημα αυτό στον χώρο των επιλεγόμενων μαθημάτων, μαζί με άλλα πολλά.

Ζουάν Κουρτις «ΘΟYΡΙΟΣ» Η Ελληνική επανάσταση ξαναζωντανεύει


Ο σκηνοθέτης Ζουάν Κουρτις μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο μέσα από τους πίνακες ζωγραφικής της ελληνικής επανάστασης του 1821 στη μικρού μήκους ταινίας «ΘΟYΡΙΟΣ». Εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποίημα του Ρήγα Φεραίου για το όνειρο που είχε για μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ελλάδα από την τουρκοκρατία το 1797. Μέσα από την μαγεία της τεχνολογίας, οι ήρωες και οι μάχες της ελληνικής επανάστασης από 36 διαφορετικούς πίνακες ζωγραφικής, ψηφιακά επεξαργασμένα ζωντανεύουν μέσα σ’ένα μικρό έργο για την αναπαράσταση της ιστορίας της χώρας. Ο Ζουάν για ακόμα μια φορά καταφέρνει να δώσει ζωή και κίνηση στους χαρακτήρες σπουδαίων έργων ζωγραφικής. Στη μικρή μήκους ταινία, στην αφήγηση ακούγεται η φωνή του Ραδάμανθυ Αναστασάκη.
«ΘΟYΡΙΟΣ»

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Posted by olympiada στο Μαρτίου 24, 2015

Γράφει ὁ Γιῶργος Νικολακάκος
Πανηγυρίζει ἐφέτος τὸ Πανελλήνιο τήν ἐπέτειον τῆς Ελληνικῆς Επαναστασεως καί τῆς ἐπελευθερωσεως τοῦ Ελληνισμοῦ ἀπό τόν ξένον ζυγό.Εἶναι ἕνα Ιστορικό γεγονὸς μοναδικὸ καὶ ἀνεπανάληπτο σ’ ὅλη τὴν ἀνθρώπινη Ἱστορία. Η επανάστασις τοῦ 1821 δέν ἧταν ἡ πρώτη πού ξέσπασε ἀπό τούς Έλληνες ἐνάντια στήν τούρκικη σκλαβιά . Δεκάδες , εάν ὄχι ἑκατοντάδες έπαναστάσεις ἔχουν καταγραφῆ καθ΄ όλην τήν διάρκεια τῆς ὀθωμανικῆς κατοχῆς , ἄλλες λιγώτερο και ἄλλες περισσότερο ἐπιτυχημένες . Η δίψα τῶν Ἑλλήνων γιά τήν ἀνάκτησιν τῆς προγονικῆς ἐλευθερίας καί δόξας δέν ἧταν δυνατόν νά πνιγῆ στό αἶμα πού ἔχυνε στήν ίερή ἑλληνική γή το τούρκικο γιαταγάνι . Καί ὅταν ἧρθε πλέον τό πλήρωμα τοῦ χρόνου , μιά χοῦφτα ἀγράμματων καί ταπεινῶν πολεμιστῶν ἀπόσεισε τόν βάρβαρο δυνάστη καί τόν συνεργάτη του ἀπό κάθε σημεῖο τῆς υπόδουλης Πατρίδας , ζωντανεύοντας στο πέλαγος του Αιγέα τις νέες Σαλαμίνες , και στις αδιάβατες κορφές της Πελοποννήσου τη κλεφταρματολίτικη Τιτανομαχία Η 25η Μαρτίου ὧς σύμβολο τῆς διαχρονικῆς Αντιστάσεως τῶν Ελλήνων -κατ΄ἐπέκτασιν ὄλων τῶν καταπιεζομένων λαῶν τοῦ πλανήτη- ἐνάντια στήν πικρή Τυραννία , ἐξακολουθεῖ σήμερα να παραμένει , εκατόν ογδόντα επτά χρόνια μετά , μία ἡμερομηνία «ἐπικίνδυνη» γιά τούς ἐξουσιαστές μας .Επικίνδυνη , διότι υπενθυμίζει ἐσαεῖ τό αίώνιο χρέος κάθε πραγματικά Ελεύθερου Ανθρώπου νά πολεμήση γιά τό Δίκαιο καί τήν Ελευθερία , μισῶντας ἀν χρειαστῆ -ναι ,
Οἱ καταπιέσεις.οἱ διωγμοί τά βασανίστήρια καί οἱ σφαγές δέν μπόρεσαν νά σβήσουν τήν φλόγα τῆς ἐλευθερίας πο΄ύ κατάκαιγε τά στήθη τῶν ὑποδούλων, Ὀλόκληρον τό σκλαβωμένο ἔθνος εἰργάζετο καί πτοετοίμαζε τόν μεγάλον ἀγῶνα τῆς ἀναστάσεως του. Οἱ δημογέροντες, οϊ πρόκριτοι. Οἱ ραγιάδες οἱ κληρικοί, οἱ κλέφτες, οἱ ἀρματωλοί καί ὄλοι οἱ ἕλληνες, οἱ ὀποίοι φεύγοντας τήν μαύρη σκλαβιά, εἶχαν ἐγκατασταθῆ καί εὐδικιμοῦσαν στίς ἐλέυθερες χῶρες τῆς Εὐρώπης, Μιά τεραστία μυστική ἐθνική ὀργάνωσις, ἡ Φιλική Εταιρεία εἶχε ἀναλάβει τόν συντονισμό τῶν προετοιμασιῶν. Ετσι ἡ ἀνατολή τῆς 25ης Μαρτίου, 1821 εὐρίσκει τό ἔθνος πανέτοιμο> Ο Επίσκοπος Παλαιῶν Πατρῶν Γερμανός ὑψώνει τό λάβαρο τῆς Επαναστάσεως στήν Αγία Λαύρα καί εὐλογεῖ τά ὄπλα,

Ο ΑΔΩΝΗΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΙ ΕΙΡΩΝΕΥΕΤΑΙ

by Cassandra
Με ειρωνικό ύφος σχολίασε για ακόμη μία φορά o Άδωνης τη συνάντηση Τσίπρα Μέρκελ στο tweeter του:«Πέραν του Μνημονίου λοιπόν καλωσορίζω με 5 χρόνια καθυστέρηση τον Αλέξη Τσίπρα στην Λέσχη των Μερκελιστών…καλωσήλθες Αλέξη…»
tweet-adwnis

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 «ΠΡΟΣΦΟΡΑ» ΑΠΟ… ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ



Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Έλληνες ιστορικούς και διανοούμενους επικαλούνται οι Τούρκοι, όπως μια γνωστή σχετική εκπομπή σε ελληνικό κανάλι, για να τεκμηριώσουν τις απόψεις τους για την ελληνική επανάσταση του 1821, δηλαδή την ιστορική διαστροφή μιας από τις μεγαλύτερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας.

ΘΑ ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΤΟΥ


Posted by Cassandra στο Μαρτίου 24, 2015

Πλησιάζοντας στην καθιερωμένη επί μνημόσυνη δέηση για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το μόνο σίγουρο είναι πως θα τρίζουν τα κόκκαλά του.Ποιός θα το περίμενε πως με την ίδρυση της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας με την οποία οραματίστηκε μια Ελλάδα δυνατή ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαικής οικογένειας 31 χρόνια μετά η ίδια η παράταξη θα υπερασπιζόταν εκείνους που την ήθελαν εκτός ΕΟΚ (1981).Πόσο πιο χαμηλά μπορεί να πέσει αυτή η παράταξη βλέποντας καθημερινά τους εκπροσώπους της στα τηλεοπτικά πάνελ και όχι μόνο να υπερασπίζονται απροκάλυπτα εκείνους που έφεραν τη χώρα σ’αυτή τη δυσμενή θέση.

Βόμβα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο βρέθηκε σε πυκνοκατοικημένη συνοικία


Posted by Cassandra στο Μαρτίου 24, 2015

Μια βόμβα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ανακαλύφθηκε  στη συνοικία Μπέρμοντσεϊ του νοτιοανατολικού Λονδίνου. Χρειάστηκε  να εκκενωθούν δύο σχολεία και να απομακρύνουν εκατοντάδες ανθρώπους από τα σπίτια τους.

Η βόμβα μήκους 1,5 μέτρου και βάρους 455 κιλών βρισκόταν εδώ και 70 χρόνια κάτω από ένα γηροκομείο στην πυκνοκατοικημένη συνοικία αυτή του Λονδίνου.Πρόκειται για μια γερμανική βόμβα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επαμεινώνδας Γονατάς 1924 – 2006


Επαμεινώνδας Γονατάς
Συγγραφέας και μεταφραστής, με ξεχωριστή θέση στα ελληνικά γράμματα. Ένας αυθεντικός δημιουργός, τελείως ιδιαίτερος, που άφησε πίσω του μόνο έξι μικρά βιβλία με αφηγήματα και λίγες μεταφράσεις. Την έλλειψη χρόνου, λόγω της δικηγορικής του ιδιότητας, χρησιμοποιούσε o ίδιος για να εξηγήσει τα τόσο μικρά σε έκταση κείμενά του, όπως και το άγχος του για τη λευκή σελίδα.

Θεόφιλος 1868 – 1934


 Θεόφιλος
Ο Θεόφιλος (Χατζημιχαήλ) είναι ο πιο γνωστός έλληνας λαϊκός ζωγράφος. Γεννήθηκε μεταξύ 1868 και 1871 στη Βαρειά Μυτιλήνης. Ήταν το μεγαλύτερο από τα οκτώ παιδιά του Γαβριήλ και της Πηνελόπης Χατζημιχαήλ. Ο πατέρας του ήταν τσαγκάρης και η μητέρα του κόρη αγιογράφου.
Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα, λόγω της ισχνής του κράσης, αλλά και της αριστεροχειρίας του. Ο αριστερόχειρας εκείνη την εποχή εθεωρείτο μειονεκτικό άτομο και προκαλούσε αρνητικά σχόλια στον περίγυρό του. Οι γονείς, αλλά και οι δάσκαλοί του προσπάθησαν με καταπιεστικό και συχνά βίαιο τρόπο να του αλλάξουν χέρι γραφής και να τον κάνουν δεξιόχειρα. Ο μικρός Θεόφιλος κλείστηκε στον κόσμο του και βρήκε αποκούμπι στη ζωγραφική.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 24 Μαρτίου



μ. Χ.
1821

Οι Ντρέδες -οι αρβανίτες της Άνω Μεσσηνίας- ξεσηκώνονται κατά των Τούρκων, με αρχηγό τον Γιαννάκη Μέλλιο.
1882

Ο γερμανός γιατρός Ρόμπερτ Κοχ ανακαλύπτει το βάκιλο της φυματίωσης. Για τη σημαντική αυτή ιατρική ανακάλυψη, που έσωσε και σώζει μυριάδες ζωές, η 24η Μαρτίου χαρακτηρίζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης.

24/3/1999-ΟΤΑΝ ΤΟ ΝΑΤΟ ΔΙΧΟΤΟΜΙΖΕ ΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ!


Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο βομβαρδισμων κατα της γιουγκοσλαβιας

Δεκαέξι χρόνια συμπληρώνονται αύριο από την έναρξη των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας. Στις 24 Μαρτίου του 1999, στις 20:45, τα νατοϊκά αεροσκάφη άρχισαν επιδρομές εναντίον στόχων στη Γιουγκοσλαβία.
Με την κωδική ονομασία «Ευσπλαχνικός άγγελος», η επιχείρηση είχε επισήμως ως στόχο την προστασία του αλβανικού πληθυσμού στο Κόσοβο, που καταπιεζόταν από το καθεστώς Μιλόσεβιτς.
Στις συνομιλίες που προηγήθηκαν στο Ραμπουγιέ της Γαλλίας, ο Μιλόσεβιτς απέρριψε ως υποτελείς τους όρους της συμφωνίας που πρότειναν οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.

Ψάχνουμε φιλόξενο σπίτι για την σκυλίτσα μας την Cookie


Αγαπητή Οlympia,
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σου στα ζωάκια και της μεγάλης απήχησης του site σε φιλόζωους, σου γράφω αν μπορείς να βοηθήσεις να βρει σπίτι το ημίαιμο (μαύρου χρώματος) μεσαίου μεγέθους (24 κιλά) σκυλάκι μας, η Cookie, που δυστυχώς δεν μπορούμε πλέον να συνυπάρξουμε λόγω μεγάλου προβλήματος αλλεργίας που εμφάνισε μέλος της οικογένειάς μας με την παρουσία του σκυλάκου. Το έχουμε από 40 ημερών και τους 16 τελευταίους μήνες, που είναι και η ηλικία της σκυλίτσας, κάνουμε υπομονή αλλά τα αλλεργικά συμπτώματα έχουν αυξηθεί πολύ.

Αρχαία ελληνική δημοκρατία και δουλεία… «Κορνήλιος Καστοριάδης»

Αρχαία ελληνική δημοκρατία και δουλεία…

 
 
 
 
 
 
 
1 Vote

symposio
Απόσπασμα από τη συλλογή διαλέξεων του Κορνήλιου Καστοριάδη Η Ελληνική Ιδιαιτερότητα (δεύτερος τόμος), εκδόσεις Κριτική, σ. 56-65.
Ας περάσουμε σε πιο σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με το ιδεολογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο τοποθετείται στη νεότερη εποχή και ιδιαίτερα σήμερα το πρόβλημα της ελληνικής δημοκρατίας. Εδώ είμαστε υποχρεωμένοι να διαπιστώσουμε την τεράστια δυσκολία της πλειονότητας των συγγραφέων να αποφύγουν την άνευ όρων παράδοση η οποία τους καταδικάζει να επιλέξουν ανάμεσα στην Ελλάδα πρότυπο ή αντιπρότυπο. Ή πάλι η Ελλάδα γίνεται απλό ιστορικό αντικείμενο, η μελέτη του οποίου δεν μας θέτει περισσότερα προβλήματα από τη μελέτη των Αρούντας της κεντρικής Αυστραλίας ή ακόμα, ας πούμε, των Ίνκας – ενώ, ας το επαναλάβω, η μελέτη αυτή είναι δυνατή επειδή ακριβώς τοποθετούμαστε σε αυτή την παράδοση που αρχίζει από την Ελλάδα. Και ανάλογα με τις σχολές, είτε η αιτιατική ερμηνεία εξαφανίζει τη σημασία, είτε πάλι η στρουκτουραλιστική προσέγγιση εξαφανίζει το ίδιο το ζήτημα της σημασίας.

Βαρδινογιάννηδες -7- (Άνθρακες ο ροδεσιανός θησαυρός) & Βαρδινογιάννηδες -8- (Η απόκτηση του διυλιστήριου)

 
Βαρδινογιάννηδες -7- Άνθρακες ο ροδεσιανός θησαυρός

Στις 7 Απριλίου 1966, το βρεττανικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από τον ΟΗΕ εξουσιοδότηση να σταματήσει την παράδοση πετρελαίου στην Μπέιρα. Ο βρεττανός αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, ο λόρδος Κάραντον, ζήτησε επείγουσα σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κι ενώ το αίτημα του Κάραντον αφορούσε εξουσιοδότηση για χρήση στρατιωτικής ισχύος προς αποτροπή κάθε παράδοσης πετρελαίου στην Μπέιρα, οι αφρικανικές χώρες που συμμετείχαν στο Συμβούλιο, ζητούσαν ακόμη αυστηρότερες κυρώσεις. Μάλιστα δε, οι αφρικανοί κατηγόρησαν τους βρεττανούς ότι δεν πήραν έγκαιρα στρατιωτικά μέτρα για να καταπνίξουν την επανάσταση στην Ροδεσία. Αυτό μπορεί σήμερα να ηχεί παράξενα στ’ αφτιά μας αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκείνη την εποχή οι περισσότερες υποσαχάριες αφρικανικές χώρες ήσαν αποικίες και, συνεπώς, ήταν λογικό να αντιτίθενται σε κάθε επαναστατική διαδικασία.

Ο ελληνικός κόσμος της Σαϊεντολογίας


 
 
 
 
 
 
1 Vote

Ο ελληνικός κόσμος της Σαϊεντολογίας
Υπάρχει σαϊεντολογία στην Ελλάδα; Και για ποιον λόγο τα μέλη της οδηγήθηκαν σε δίκη το 1999, κατηγορούμενα για «φακέλωμα»; Γιατί όλοι μιλούν για μια θρησκεία που βασίζεται στην επιστημονική φαντασία;