Ετικέτες

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Η 4η Σταυροφορία


Ο αρχηγός της Δ’ Σταυροφορίας, Βονιφάτιος ο ΜομφερατικόςΟ αρχηγός της Δ’ Σταυροφορίας, Βονιφάτιος ο Μομφερατικός
Η Δ' Σταυροφορία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Πάπα Ιννοκέντιου Γ' το 1201, για την κατάληψη των Αγίων Τόπων, που κατείχαν οι Μουσουλμάνοι. Ολοκληρώθηκε στις 12 Απριλίου 1204, με την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης και την προσωρινή κατάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, χωρίς τη θέληση του Ποντίφικα.
Μετά την αποτυχία της τρίτης Σταυροφορίας (1189-1192) για την κατάληψη των Αγίων Τόπων, το ενδιαφέρον των δυτικοευρωπαίων ατόνησε. Την Ιερουσαλήμ, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Συρίας και της Αιγύπτου, ήλεγχε η μουσουλμανική δυναστεία των Αγιουβιδών. Το λατινικό Βασίλειο της Ιερουσαλήμ μόνο κατ' όνομα υπήρχε, περιορισμένο σε λίγες πόλεις στις ακτές της Παλαιστίνης.
Το ενδιαφέρον για μια νέα σταυροφορία ανακίνησε ο πάπας Ινοκέντιος Γ' το 1198. Στην αρχή συνάντησε τη γενική αδιαφορία των εστεμμένων της Ευρώπης, που είχαν τα δικά τους προβλήματα να επιλύσουν. Τον επόμενο χρόνο, κάποιοι ευγενείς, κυρίως από τα εδάφη της σημερινής Γαλλίας, πείσθηκαν να συγκροτήσουν ένα εκστρατευτικό σώμα, με επικεφαλής τον Κόμη Τιμπό της Καμπανίας. Ο Τιμπό πέθανε τον επόμενο χρόνο και αρχηγός της Δ' Σταυροφορίας ανακηρύχθηκε ο ιταλός κόμης Βονιφάτιος ο Μομφερατικός. Το σχέδιο προέβλεπε τη συγκέντρωση των Σταυροφόρων στη Βενετία και από εκεί θα κατευθύνονταν στην Αίγυπτο, όπου θα άρχιζαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, με σκοπό την κατάληψη της Ιερουσαλήμ.

Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος



Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία και τη θεσμική εξέλιξη της μεγάλης υπερατλαντικής Δημοκρατίας. Ενώ η Επανάσταση του 1776-1783 δημιούργησε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ο Εμφύλιος Πόλεμος του 1861-1865 μεταξύ Βορείων και Νοτίων Πολιτειών καθόρισε το είδος του κράτους που ήθελαν οι Αμερικανοί: μία χαλαρή συνομοσπονδία κυριάρχων κρατών ή ένα ενιαίο κράτος με κυρίαρχη κυβέρνηση, ένας κράτος με ισότητα δικαιωμάτων ή ένα κράτος με δουλοκτητικό τρόπο παραγωγής.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 12 Απριλίου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!
Η πλήρης έκδοση της ημερομηνίας αυτής περιλαμβάνει 89 Γεγονότα, 37 Γεννήσεις και 18 Θανάτους.
Για να δείτε την πλήρη έκδοση ή να ενεργοποιήσετε τα φίλτρα θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.   Δεν είστε ακόμα συνδρομητής; Μάθετε περισσότερα!
H Πλήρης Έκδοση διατίθεται και ως eBook στο Κατάστημα!

Λαρισαΐκά


Με την ονομασία «Λαρισαΐκά» έμεινε στην ιστορία η απόπειρα στασιαστικού κινήματος μερίδας υπαξιωματικών της Λάρισας και άλλων πόλεων της Θεσσαλίας, το 1884, με συντεχνιακά αιτήματα.
Στις αρχές του 1884, η κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη υπέβαλλε νομοσχέδιο στη Βουλή, με το οποίο συνέδεε την προαγωγή των υπαξιωματικών με τη φοίτησή τους στο Προπαρασκευαστικόν Υπαξιωματικών Σχολείον (σημερινή ΣΜΥ) που επρόκειτο να ιδρυθεί. Επειδή αυτό σήμαινε ότι όσοι υπαξιωματικοί για διάφορους λόγους δεν θα φοιτούσαν στη σχολή αυτή αποκλείονταν από κάθε προαγωγή, οι υπαξιωματικοί της φρουράς Λάρισας, με τη συμπαράσταση και μερικών «δηλιγιαννικών» αξιωματικών, οργάνωσαν στάση, με σκοπό να αναγκάσουν την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο ή να ματαιώσουν την ψήφισή του.

The Resolute Defense of Constantinople, 626 AD


The Siege of Constantinople (Wikipedia)


At dawn, the leaders of the defence gazed out west from the walls of Constantinople. The two Byzantine commanders, Bonus and Sergius, did not speak as they took in the scale of the besieging army. It was huge, eighty thousand strong at the least. Everywhere there could be seen siege engines, towers and machines for throwing shot, great mangonels and smaller catapults, covered battering rams and countless wooden ladders.
There were fires burning and a haze of smoke hanging in the air above the host. Bonus and Sergius could see many tents further off, and seemingly endless numbers of horses and men, milling around like so many busy ants far below.