Ετικέτες

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Η ΣΥΡΙΑΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ-31 (ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΟΙ Η.Π.Α ΣΤΟ ΙΡΑΚ...ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΟΠΛΑ),( Μικρή συλλογή άρθρων)


Α)New top US general looks to capitalize on Iraq successes


14 2 LINKEDINCOMMENTMORE
BAGHDAD — In a bid to capitalize on some recent battle successes in Iraq, Baghdad leaders told a top U.S. general Tuesday that they will move to improve coordination between the country's disparate and sometimes warring factions battling Islamic State militants.
Gen. Joseph Dunford, chairman of the Joint Chiefs of Staff, said Prime Minister Haider al-Abadi and Defense Minister Khaled al-Obeidi agreed to begin talks Wednesday with U.S. leaders on selecting a single commander who can speak for all the groups when trying to coordinate missions with the U.S.-led coalition.
The move, he said, will allow the Iraqi security forces, the Kurdish government forces known as the Peshmerga, the Sunni tribes and the popular mobilization troops to work better together.
"We need somebody who is empowered by you to make decisions and work with us, so we can provide support across all Iraqi forces," Dunford said he told them, adding that a fundamental principle of commanding and controlling forces is "wherever two or more are gathered, one must be in charge."
Dunford traveled to Iraq Tuesday in the last segment of a five-day trip, which also included stops in Israel and Jordan. It was his first trip to the war zone since taking the chairman's job on Oct. 1, and he spent time meeting with military commanders and leaders of the Kurdish government in northern Iraq in the morning, then went to Baghdad

Herbert von Karajan…Από την “Ωδή στη Χαρά” στην Ευρωπαϊκή Ένωση των Ναζί…




Ωδή στη Χαρά – Friedrich Schiller

Κόρη εσύ των Ηλυσίων,
ω Χαρά, σπίθα πανέμορφη, Θεϊκή,
ένα πύρινο μεθύσι
στο δικό σου το ναό μας οδηγεί.
Η κακιά ό,τι σκόρπισε συνήθεια
να τα μάγια σου το δένουνε ξανά,
όλοι οι άνθρωποι, ω θεά, αδερφώνονται, όπου
η φτερούγα η απαλή σου τριγυρνά.
Όλα τα έθνη αγκαλιαστείτε! Σε όλον, όλο
στέλνω εγώ τον κόσμο τούτο το φιλί.

Whisky business: The strange story of the Planet Satellite



sea_water_plane
Image credit: http://blog.modernmechanix.com/mags
I was wrong. I wanted to write about the Planet Satellite, because I thought it was an merely an obscure, attractive failure. However, the more I researched the Satellite’s story, the more bizarre it became.

Εσύ είσαι ο επόμενος, θα σε σκοτώσουμε


image

Απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, ο φίλος του Παύλου Φύσσα, Δημήτρης Μελαχροινόπουλος, κατέθεσε ότι τρεις με τέσσερις ημέρες μετά τη δολοφονία του μουσικού και σε διάστημα δύο-τριών μηνών δέχθηκε περισσότερες από πέντε φορές τηλεφωνήματα, με απόκρυψη, και του έλεγαν: «Εσύ είσαι ο επόμενος, θα σε σκοτώσουμε».

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και σε περιστατικό στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όπου έξω από το εκλογικό τμήμα που πήγε να ψηφίσει με την κοπέλα του, ομάδα 15 Χρυσαυγητών φώναξαν σε αυτόν «αντι-φασίστα» και έβρισαν την κοπέλα του.

21/10/1912: Η απελευθέρωση της Πρέβεζας



Η επιτυχία της κατάληψης της Φιλιππιάδας δεν άφησε ασυγκίνητο το Υπουργείο Στρατιωτικών, που έστειλε για ενίσχυση του Στρατού Ηπείρου το Ανεξάρτητο Σύνταγμα Κρητών[1], δύναμης 2.000 ανδρών.

Τώρα ο Σαπουντζάκης μπορούσε και επίσημα να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις. Η αλλαγή αυτή επικυρώθηκε με Διαταγή της 19ης Οκτωβρίου. Στην κίνησή του προς τα Ιωάννινα, ο «Στρατός της Ηπείρου» δεν μπορούσε να αφήσει την Πρέβεζα στα χέρια των Τούρκων, απειλώντας τα νώτα του. Ακόμη περισσότερο, η Πρέβεζα ήταν απαραίτητη σαν κέντρο εφοδιασμού, λόγω του λιμανιού της. Στις 14 Οκτωβρίου, το Αρχηγείο του Στρατού Ηπείρου συγκρότησε δύο «Τομείς»: Τον Αριστερό, για να καταλάβει τα υψώματα βόρεια του χωριού Άγιος Γεώργιος και να ελέγξει την οδό Φιλιππιάδας Ιωαννίνων, και τον Δεξιό, με αποστολή να καταλάβει τη γραμμή των υψωμάτων Καστρί – Γοργόμυλος – ύψωμα 1429. Παράλληλα, συγκροτήθηκαν δύο Αποσπάσματα, του Υπολοχαγού (ΜΧ)[2] Δημητρίου Μπότσαρη με αποστολή την κάλυψη του αριστερού, και του Συνταγματάρχη Παναγιώτη Σπηλιάδη, με αποστολή την απελευθέρωση της Πρέβεζας. Και τις επόμενες μέρες έφτασαν και τα νέα σώματα εθελοντών, και το Υπουργείο Στρατιωτικών διόρισε Διοικητή όλων των εθελοντικών σωμάτων Ηπείρου τον Συνταγματάρχη (ΜΧ) Αριστοτέλη Κόρακα.

Ποιος είναι ο Τζάστιν Τριντό, νέος πρωθυπουργός του Καναδά


 
Ποιες αλλαγές εκτιμάται ότι θα φέρει στη χώρα
Ποιος είναι ο Τζάστιν Τριντό, νέος πρωθυπουργός του Καναδά
 
Θριαμβευτής αυτών των εκλογών είναι ο Τζάστιν Τριντό, που γίνεται σε ηλικία 43 ετών ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά. Ποιός είναι ο ηγέτης των Φιλελευθέρων και ποιά αλλαγή θα φέρει στη χώρα;
Στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας, οι αντίπαλοί του μιλούσαν υποτιμητικά για «το ωραίο αγόρι», που «απλώς δεν είναι έτοιμο να κυβερνήσει». Ο κόσμος τους διέψευσε στις κάλπες. Μετά από σχεδόν μια δεκαετία κυριαρχίας των Συντηρητικών, ο Τριντό έπεισε τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να φέρει την «πραγματική αλλαγή».

Η ΣΥΡΙΑΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ-30 (ΡΩΣΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ),( Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)Για το ζήτημα της Ρωσικής ανάμιξης στον πόλεμο στη Συρία…
 
 
kommoynistiko-ergatiko-komma-rosias
Ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ)
Ορίστε λοιπόν, που για πάνω από πέντε χρόνια μαίνεται ο πόλεμος στη Συρία. Ως αιτίες και πηγές αυτού του πολέμου ονομάζονται πολλές: σοβαρά λάθη της κυβέρνησης στην οικονομική σφαίρα, διαθρησκευτικές συγκρούσεις και στοιχεία εθνοτικών συγκρούσεων.
Αλλά η βασική και καθοριστική αιτία είναι αναμφίβολα η εξωτερική επίδραση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων των ισχυρότερων παγκόσμια δυνάμεων· πρώτα και κύρια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην Μέση Ανατολή: του Ισραήλ και μιας σειράς αραβικών μοναρχιών.

Έχει μεγαλώσει η αλληλεξάρτηση Κίνας - Βρετανίας, λέει από το Λονδίνο ο Κινέζος πρόεδρος



REUTERS/POOL
«Οι δύο χώρες μας γίνονται σιγά σιγά μία κοινότητα κοινών συμφερόντων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σι.
Η αλληλεξάρτηση Μεγάλης Βρετανίας και Κίνας έχει μεγαλώσει, τόνισε, μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο, στο Λονδίνο, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Οι δύο χώρες μας γίνονται σιγά σιγά μία κοινότητα κοινών συμφερόντων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σι.
 www.naftemporiki.gr

Η απάντηση της Ζωής στον Σόιμπλε: Ανοησία είναι η άρνηση αποζημίωσης


Η απάντηση της Ζωής στον Σόιμπλε: Ανοησία είναι η άρνηση αποζημίωσης
Πυρά κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξαπέλυσε η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου απαντώντας στα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε συνέντευξή του στη Liberation.
Ανοησία, εθνικισμός και έγκλημα είναι η άρνηση αποζημίωσης και η εξόντωση του ελληνικού λαού για ένα χρέος που δεν οφείλει, τονίζει η πρώην πρόεδρος της Βουλής σε ανάρτησή της στο Twitter.
Όπως αναφέρει η κ. Κωνσταντοπούλου, απευθυνόμενη στον κ. Σόιμπλε, οι γερμανικές οφειλές αποτελούν αποδεδειγμένο δημόσιο χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ύψους 278-340 δισ. ευρώ.
www.newpost.gr

Η ΣΥΡΙΑΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ-29 (ΡΩΣΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ),( Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)Μυστική συνάντηση Ασαντ-Πούτιν στη Μόσχα για τις ρωσικές επιδρομές
Eτοιμος να βοηθήσει στρατιωτικά-πολιτικά τη Συρία ο ρώσος Πρόεδρος.
Μυστική συνάντηση Ασαντ-Πούτιν στη Μόσχα για τις ρωσικές επιδρομές
Όπως σημείωσε από την πλευρά της η επίσημη συριακή τηλεόραση, η οποία επίσης μετέδωσε την είδηση το πρωί της Τετάρτης, πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Άσαντ έξω από την εμπόλεμη χώρα από το 2011.
Ινκόγκνιτο βρέθηκε στη Μόσχα ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ την Τρίτη, για να συνομιλήσει με τον ρώσο πρόεδρο για τις επιδρομές στη Συρία.Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνομίλησε με τον Άσαντ για «τη μάχη εναντίον των τρομοκρατικών ομάδων» και τη «συνέχιση των ρωσικών επιδρομών» σε συντονισμό με τις συριακές δυνάμεις.

“Εθνικά όπλα” σχεδιασμένα από Έλληνες! Πόσο εφικτό είναι και τι είπε ο Καμμένος


Μπορεί η Ελλάδα να φτιάχνει τα όπλα της; Τι είπε ο Καμμένος

Η σύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την Εθνική Άμυνα σε επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης οπλικών συστημάτων για τις ΕΔ ,ακούγεται περίπου ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας για την Ελλάδα. Μια χώρα σε κρίση, στην οποία είχε προηγηθεί ένα ανεπανάληπτο “εξοπλιστικό πάρτυ”, μια χώρα παράδεισο για του ς αντιπροσώπους οπλικών συστημάτων ,ποιος μπορεί πραγματικά να φανταστεί ότι μπορεί να ευδοκιμήσουν ερευνητικά προγράμματα από Έλληνες επιστήμονες για την Εθνική Άμυνα; Πρώτος το έθεσε ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης πριν μερικούς μήνες σε ημερίδα για την Άμυνα και την αμυντική βιομηχανία.
Ο γνωστός καθηγητής είχε πει ότι η εκπαιδευτική κοινότητα με πολύ μεγάλη χαρά αναμένει χρόνια τώρα πρωτοβουλίες που θα την “συνδέσουν” με τον τομέα της έρευνας για τις ΕΔ. Ακόμη αναμένουν οι καθηγητές. Όσοι τέλος πάντων πραγματικά ενδιαφέρονται.

Η Hellenic Steel όπως την ξέρω.


hscΗ Hellenic Steel όπως την ξέρω.


1. H Eλληνική Εταιρεία Χάλυβα ή Hellenic Steel κατείχε το 35% της εγχώριας αγοράς.
2. Η εταιρεία παρήγαγε (περίπου 700.000 τόνους) ανά έτος προϊόντων ψυχρής έλασης (σε φύλλα ή πηνία ψυχρής έλασης, επιψευδαργυρωμένα και επικασσιρομένα, προϊόντα βιομηχανικής και εμπορικής ποιότητας). Το ποσοστό εξαγωγής του προϊόντος κυμαινόταν πάντα (άνω του 65%!)

Whisky business: The strange story of the Planet Satellite


sea_water_plane
Image credit: http://blog.modernmechanix.com/mags
I was wrong. I wanted to write about the Planet Satellite, because I thought it was an merely an obscure, attractive failure. However, the more I researched the Satellite’s story, the more bizarre it became.

Η Ναυμαχία της Λήμνου (Σάββατο 5 Ιανουαρίου 1913)


Υπό Ανθυποπλοιάρχου (ΕΦ/Ο) Παναγιώτη Γέροντα ΠΝ – Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού
Πρόλογος.
Η Ελλάδα τις παραμονές των Βαλκανικών Πολέμων ευρισκόταν σε εποχή ανάκαμψης, εκσυγχρονισμού και αναδημιουργίας. Αυτή η κατάσταση ήταν απόρροια προσπαθειών πολλών ετών. Παρά τις όποιες καθυστερήσεις, οι προοδευτικές δυνάμεις βρήκαν τον τρόπο έκφρασής τους και τελικά υπερίσχυσαν με σκοπό την μεταμόρφωση της Ελλάδος σε σύγχρονο κράτος δυτικού τύπου.
Παράλληλη πορεία πήραν και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας. Πολιτικοί άνδρες έβαλαν στο κέντρο της μεταρρυθμιστικής τους προσπάθειας την ανασύνταξή τους με την πρόσκτηση υλικού και μετάκληση ξένων αποστολών για την εκπαίδευση των στελεχών.

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ (11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1912) (Μικρή συλλογή άρθρων)

Α) Το χρονικό της απελευθέρωσης της Χίου
freexios1912

Ήταν  Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 1912. Η Χίος γιόρταζε τους πολιούχους της, Αγίους Μηνά, Βίκτωρα και Βικέντιο. Τα ξημερώματα εκείνης της μεγάλης μέρας εμφανίστηκε στο στενό μεταξύ Οινουσσών και Μικράς Ασίας και πλησίαζε σιγά–σιγά ο ελληνικός στόλος που ερχόταν να απελευθερώσει το νησί.
Στις 9 το πρωί κατέφθασε στο λιμάνι λέμβος με λευκή σημαία μεταφέροντας τον υποπλοίαρχο Αλεξ. Χατζηκυριάκο επικεφαλής αντιπροσωπείας του ελληνικού στόλου που είχε ήδη αγκυροβολήσει έξω από το λιμάνι. Οι τουρκικές Αρχές αρνήθηκαν να δεχθούν την ελληνική αντιπροσωπεία και δήλωσαν ότι θα στείλουν οι ίδιοι επιτροπή στα ελληνικά πλοία, κάτι που έγινε λίγο αργότερα. Εκεί ο επικεφαλής της μοίρας του στόλου πλοίαρχος Ιωάννης Δαμιανός, ο επικεφαλής του στρατού συνταγματάρχης, Νικ. Δελαγραμμάτικας, και ο απεσταλμένος του Ελ-ληνικού Υπουργείου Εσωτερικών, Δ. Καρατζάς, ενημέρωσαν την επιτροπή που πήγε να τους συναντήσει ότι ήρθαν να καταλάβουν το νησί εξ ονόματος της ελληνικής κυβέρνησης και θέτουν προθεσμία αναίμακτης παράδοσης μέχρι τη 1 το μεσημέρι.

ΠΥΡΑΥΛΑΚΑΤΟΣ « ΑΝΘΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΡΙΤΣΟΣ» (P17) (Μικρή συλλογή άρθρων

Α)Ετοιμοπόλεμη η πυραυλάκατος « ΑΝΘΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΡΙΤΣΟΣ» (P17)

P71 ΡΙΤΣΟΣ
Στην τελετή ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό της Πυραυλακάτου «Ρίτσος» που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών στην περιοχή του Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά, παρευρέθηκε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος, ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης και ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης ΠΝ, οι Αρχηγοί ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος ΛΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου ΠΣ

Μάνφρεντ Φον Ριχτχόφεν 1892 – 1918


Μάνφρεντ Φον Ριχτχόφεν

Ο σπουδαιότερος γερμανός αεροπόρος και άσος των καταδρομών κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν γνωστός με το προσωνύμιο «Κόκκινος Βαρώνος» (Red Baron), εξαιτίας της αριστοκρατικής του καταγωγής και του χρώματος του αεροπλάνου του.
Ο Μάνφρεντ φον Ριχτχόφεν (Manfred von Richthofen) γεννήθηκε στο Μπρεσλάου της Σιλεσίας (σήμερα ανήκει στην Πολωνία) στις 2 Μαΐου 1892. Ακολούθησε τη στρατιωτική καριέρα του πατέρα του και το 1912 ονομάστηκε υπίλαρχος. Πολέμησε με το γερμανικό ιππικό στο ρωσικό μέτωπο κατά την έκρηξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια πήρε μέρος στην εισβολή στο Βέλγιο και τη Γαλλία.

Η ιστορική πτήση των αδελφών Ράιτ


Η ιστορική πτήση των αδελφών ΡάιτΗ ιστορική πτήση των αδελφών Ράιτ

Στις 17 Δεκεμβρίου 1903, σ' ένα απόμερο ψαροχώρι των ΗΠΑ, δύο κατασκευαστές ποδηλάτων πέταξαν το πρώτο αεροπλάνο, αλλάζοντας τον κόσμο για πάντα. Η πρώτη πτήση των αδελφών Ράιτ διάρκεσε μόλις 12 δευτερόλεπτα και διάνυσε απόσταση 37 μέτρων, λιγότερο από το μήκος ενός σημερινού Airbus Α320 ή ενός Boeing 747. Ήταν η πρώτη φορά που ο άνθρωπος πραγματοποίησε μια απολύτως ελεγχόμενη μηχανοκίνητη πτήση με ένα αεροπλάνο βαρύτερο από τον αέρα.
Ο Γουίλμπερ (1867 - 1912) και ο Όρβιλ Ράιτ (1871 - 1948) άρχισαν να ενδιαφέρονται για τις πτήσεις το 1878, όταν ο πατέρας τους Μίλτον τους χάρισε ένα λαστιχένιο παιχνίδι, που έμοιαζε με ελικόπτερο. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα τα δύο αδέλφια άνοιξαν μια εταιρεία κατασκευής και εμπορίας ποδηλάτων στη γενέτειρά τους Ντέιτον του Οχάιο. Όσα έμαθαν για τα ποδήλατα -η ανάγκη για μια ανθεκτική, ελαφρά κατασκευή, η σπουδαιότητα της ισορροπίας, του ελέγχου και της αντίστασης του αέρα- ήταν ανεκτίμητα εφόδια για την κατασκευή ενός αεροπλάνου.

Αυτόγυρο: Ο πρόγονος του ελικοπτέρου



Το αυτόγυρο είναι κάτι μεταξύ αεροπλάνου και ελικοπτέρου. Εφευρέθηκε από τον ισπανό αεροναυπηγό και πιλότο Χουάν ντε λα Θιέρβα, ο οποίος -μετά την πτώση ενός τρικινητήριου αεροπλάνου που είχε κατασκευάσει τέσσερα χρόνια νωρίτερα, λόγω απώλειας στήριξης- αποζητούσε ένα πιο ασφαλές πτητικό μέσο, που να πραγματοποιεί κάθετες απογειώσεις και προσγειώσεις σε χαμηλές ταχύτητες.
Ο Θιέρβα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λύση βρισκόταν στα φτερά και όχι στο σώμα του αεροπλάνου. Έτσι, άρχισε να πειραματίζεται το 1920 με την κατασκευή ενός αεροσκάφους με περιστρεφόμενο πτερύγιο, θεωρώντας το ως μία πιο σταθερή κατασκευή από το αεροπλάνο. Η πρώτη επιτυχημένη επίδειξη έγινε στο αεροδρόμιο «Κουάτρο Βιέντος» της Μαδρίτης στις 9 Ιανουαρίου 1923.

Γιουτζίν Ιλάι 1886 – 1911

Γιουτζίν Ιλάι

Πρωτοπόρος αμερικανός αεροπόρος, στον οποίο πιστώνεται η πρώτη προσνήωση και απονήωση αεροπλάνου πάνω σε πλοίο. Οι πτήσεις του αυτές άνοιξαν τον δρόμο στην κατασκευή του αεροπλανοφόρου.
Ο Γιουτζίν Μπέρτον Ιλάι (Eugene Burton Ely), γεννήθηκε στο Ουίλιαμσμπεργκ της Αϊόβα στις 21 Οκτωβρίου 1886 και σπούδασε μηχανικός στο Πολιτειακό Κολέγιο της Αϊόβα. Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε ως πωλητής αυτοκινήτων και οδηγός αγώνων στον Σαν Φρανσίσκο.
Στις αρχές του 1910 μετακόμισε βορειότερα στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, αναζητώντας καλύτερη τύχη και έπιασε δουλειά στην έκθεση αυτοκινήτων του Χένρι Γουέμι. Λίγο μετά, το αφεντικό του αγόρασε ένα τετρακύλινδρο διπλάνο τύπου «Κέρτις» («Curtiss») και ο Ιλάι, έχοντας άγνοια κινδύνου, προσφέρθηκε να το πιλοτάρει με μόνο εφόδιο τη λατρεία του για την ταχύτητα και τη συμμετοχή του σε αγώνες αυτοκινήτου. Φυσικό ήταν να τα κάνει θάλασσα και το αεροπλάνο να υποστεί σημαντικές ζημιές, όταν κατέπεσε στην παρθενική του πτήση.
Η πrώτη απονήωση
Ο Γουέμι εξοργίστηκε για την απώλεια της επένδυσής του και τον απέλυσε. Αυτός δεν το έβαλε κάτω. Αγόρασε το σχεδόν κατεστραμμένο αεροπλάνο από το πρώην αφεντικό του και μέσα σε λίγους μήνες βάλθηκε, όχι μόνο να επισκευάσει το αεροπλάνο, αλλά και να μάθει να πετά. Τον Ιούνιο του 1910 με το ανακαινισμένο «Κέρτις» πέταξε από το Πόρτλαντ ως τη Μινεσότα και συναντήθηκε με τον κατασκευαστή του Γκλεν Κέρτις. Αυτός εντυπωσιάστηκε από τις επιδόσεις του και τον προσέλαβε στην εταιρεία του.Τον Οκτώβριο του 1910, ο Ιλάι και ο Κέρτις συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον με στελέχη του Υπουργείου Ναυτικών, για να συζητήσουν τη δυνατότητα ίδρυσης Αεροπορίας του Ναυτικού. Πρώτα έπρεπε να επιλύσουν το πρόβλημα της προσνήωσης και απονήωσης ενός αεροπλάνου πάνω σε πλοίο. Μέσα σε σύντομο χρόνο πραγματοποίησαν δύο πειραματικές πτήσεις που αποδείχθηκαν επιτυχημένες.

Άλφρεντ Νομπέλ 1833 – 1896


Άλφρεντ Νομπέλ

Σουηδός χημικός, μηχανικός, εφευρέτης, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος. Απέκτησε 350 πατέντες, με πιο γνωστές αυτές για την ανακάλυψη της δυναμίτιδας και του πυροκροτητή. Ως επιχειρηματίας δραστηριοποιήθηκε στην πολεμική βιομηχανία και άφησε το 94% της τεράστιας περιουσίας του στο Ίδρυμα Νομπέλ, που απονέμει κάθε χρόνο από το 1901 τα ομώνυμα βραβεία.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 21 Οκτωβρίου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!
μ. Χ.
1805
Ο ναύαρχος Οράτιος Νέλσον, επικεφαλής του αγγλικού ναυτικού, καταναυμαχεί τους ηνωμένους στόλους Ισπανίας και Γαλλίας στο Τραφάλγκαρ, αλλά πίπτει επί του πεδίου της μάχης! (Η Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ)

Νίκος Εγγονόπουλος 1907 – 1985


Νίκος Εγγονόπουλος

Τεχνίτης του χρωστήρα και του στίχου, ένας από τους συνεπέστερους εκπροσώπους του Υπερρεαλισμού στην Ελλάδα. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 21 Οκτωβρίου 1907 και πέρασε τα μαθητικά του χρόνια (1919-1927) εσωτερικός σε σχολείο του Παρισιού.
Στην Αθήνα επέστρεψε το 1927 για να υπηρετήσει τη θητεία του ως ακροβολιστής στο 1o Σύνταγμα Πεζικού. Απολύθηκε το 1928 κι εργάστηκε ως το 1930 ως μεταφραστής σε τράπεζα και ως γραφέας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα, φοιτούσε σε Νυχτερινό Γυμνάσιο.

Η Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ



Αποφασιστικής σημασίας ναυμαχία μεταξύ του αγγλικού και του γαλλοϊσπανικού στόλου, που εντάσσεται στο πλαίσιο των Ναπολεόντειων Πολέμων (1800 - 1815). Διεξήχθη στις 21 Οκτωβρίου 1805 στα ανοιχτά του ακρωτηρίου Τραφάλγκαρ, στη νοτιοδυτική ακτή της Ισπανίας και έληξε με θρίαμβο των Άγγλων, αλλά και με μια μεγάλη απώλεια: τον θάνατο του άγγλου ναυάρχου Οράτιου Νέλσονα.

Η Μάχη των Γιαννιτσών



Η σπουδαιότερη σε σημασία μάχη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, που διεξήχθη στις 19 και 20 Οκτωβρίου 1912 στην τότε Γενιτσά (Γενιτζέ ι Βαρντάρ για τους Τούρκους) του σημερινού νομού Πέλλας, ανάμεσα στον ελληνικό στρατό υπό τον αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο και τον οθωμανικό στρατό υπό τον στρατηγό Χασάν Ταξίν Πασά. Η νίκη των ελληνικών όπλων άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου).
Μετά την απροσδόκητη νίκη του στο Σαραντάπορο, ο ελληνικός στρατός διασφάλισε τον έλεγχο της Δυτικής Μακεδονίας και άρχισε να προελαύνει για την απελευθέρωση της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης. Προ του διαγραφομένου μεγάλου κινδύνου, ο τούρκος στρατηγός Χασάν Ταξίν Πασάς αποφάσισε να αντιτάξει την άμυνά του στην ιερή για τους ντόπιους μουσουλμάνους πόλη των Γιαννιτσών, επειδή εκεί είχε ταφεί ο Γαζή Εβρενός, ένας διακεκριμένος οθωμανός στρατηγός του 14ου αιώνα.

Η 28η Οκτωβρίου αφιερωμένη στα παιδιά στο Μουσείο της Ακρόπολης

Η 28η Οκτωβρίου αφιερωμένη στα παιδιά στο Μουσείο της Ακρόπολης

Posted by Cassandra στο Οκτωβρίου 20, 2015

image

Στα παιδιά «αφιερώνει» την αργία της 28ης Οκτωβρίου το Μουσείο Ακρόπολης, που με τη βοήθεια των Αρχαιολόγων – Φροντιστών του απαντά στις απορίες τους και αφηγείται συναρπαστικές ιστορίες.

Τα παιδιά γοητεύονται από τη φύση και ρωτούν για τα πλάσματα του ζωικού βασιλείου, αποτυπώνοντας τη φαντασία τους σε πολύχρωμες κάρτες και στη συνέχεια ξεκινώντας την πορεία της αναζήτησης μύθων και πλασμάτων ανάμεσα στα εκθέματα του Μουσείου.

Strange Fruit: Η Billie Holiday τραγουδάει για ένα πικρό, παράξενο φρούτο…





Του Κώστα Γκιζελή

 Τη νύχτα στις 7 Αυγούστου του 1930, στο Μάρριον της Ιντιάνα δύο μαύροι, ο Thomas Shipp και ο Abram Smith, κατηγορούμενοι άδικα από την τοπική αστυνομία για ένοπλη ληστεία καθώς και για τον φόνο του λευκού εργάτη Claude Deeter αλλά και για το βιασμό της λευκής φίλης του Mary Ballοδηγήθηκαν από το αγριεμένο πλήθος στη φυλακή όπου αφού λυντσαρίστηκαν, κρεμάστηκαν από ένα δέντρο, σε κοινή θέα, για παραδειγματισμό.

Ο φραπές και τα κανόνια




Ο φραπές και τα κανόνια
ΣΤΑΘΗΣ
Παλαιόθεν γνωστό ότι η αμυντική ισχύς βασίζεται στην οικονομική ισχύ. Ενίοτε βασίζεται και στο φιλότιμο (ή στο παράδοξο), αλλά σπανίως με επιτυχία. Αλλωστε, αμφίσημη και αμφίστομη. Διότι η παράδοξη επιτυχία συχνά επίσης δημιουργεί ένα ηρωικό προηγούμενο που αποκοιμίζει εκείνους που νομίζουν ότι μπορεί να επαναληφθεί. Ποτέ η
εξαίρεση δεν υποκαθιστά τον κανόνα, και ο κανόνας είναι ότι η αμυντική ισχύς βασίζεται στην οικονομική ισχύ. Η οικονομία της Ελλάδας έχει γίνει σμπαράλια,