Ετικέτες

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Α, όχι έτσι, κυρ-Σταύρο μας


stavros-theodorakis
Του Θανάση Καρτερού
Α, όχι έτσι, κυρ-Σταύρο μας. Είναι εικόνα αυτή, όσο το δικό σας άστρο τρεμοσβήνει, να ασχολείστε με τα άστρα των άλλων στο “Βήμα”; Και να εξακολουθείτε, όπως εκείνοι οι τσαρικοί στρατηγοί που ποτέ δεν συνειδητοποίησαν πώς κατάντησαν θυρωροί με λιλιά, να ανεβοκατεβάζετε πρόσωπα στον πολιτικό γαλαξία που πιστεύετε -ακόμα!- ότι είναι στην ιδιοκτησία σας; Στην κοσμάρα σας, εν ολίγοις. Την ίδια στιγμή που στον πραγματικό κόσμο ανοίγετε τις πόρτες, για να περάσουν οι αξιωματούχοι των θεσμών και οι εγχώριοι στυλοβάται.
Ώστε -έτσι γράφετε- ένα πρωί ο Λαφαζάνης “βρέθηκε συνεργάτης του Χαρίλαου Φλωράκη, εκφράζοντας μια γενιά που έδωσε πολλές μάχες αόπλως και αναιμάκτως”. Βρέθηκε! Δεν συμμετείχε στην αντιδικτατορική αντίσταση, δεν ήταν στην επιτροπή κατάληψης της Νομικής, δεν δοκίμασε ασφαλίτικες περιποιήσεις. Δεν εντάχθηκε στην ΚΝΕ όταν αυτό σήμαινε κινδύνους και σφαγείο. Δεν ήταν από τους πρωτεργάτες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και της ανάδειξης της ΚΝΕ σε μεγάλη δύναμη στη νεολαία. Βρέθηκε.

Η Ρωσία τινάζει τη Γερμανία στον αέρα! Διεκδικεί πολεμικές αποζημιώσεις ύψους 4 τρισ. ευρώ!


 img
Την αλαζονεία της Γερμανίας αποφασίζουν να τιμωρήσουν οι Ρώσοι. Αφού η Γερμανία τους έφερε για δεύτερη φορά τον πόλεμο μέσα στη γη τους, στην Ουκρανία, τώρα η Ρωσία αποφάσισε να διεκδικήσει από τη Γερμανία τις πολεμικές αποζημιώσεις από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που ποτέ δεν κατέβαλε, αν και ηττημένη χώρα.

Τα χρήματα που οφείλει η Γερμανία στη Ρωσία υπολογίζονται σε 4 τρισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τινάζεται στον αέρα το «οικονομικό θαύμα» της Γερμανίας.

UK: Extremists in the Heart of Government

  • Given the sort of views and preachers to which this member of the government's counter-terrorism programme subscribes, he should not be entrusted work in publicly funded counter-extremism. But in the eyes of the media and government, Sulaimaan Samuel's arguments against ISIS make him a suitable "moderate."
  • Once again, hardline preachers and Islamist extremists have been rewarded and praised rather than ostracized. If Britain is to win the battle against Islamist extremism, public officials need to be held to account for their irresponsible choice of partners.

Μάνος Κατράκης 1909 – 1984


Μάνος Κατράκης

Ο Μάνος Κατράκης, κορυφαίος πρωταγωνιστής και θιασάρχης, γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου του 1909 στο Καστέλι Κισσάμου των Χανίων Κρήτης. Ήταν το μικρότερο από τα πέντε παιδιά του εμπόρου Χαράλαμπου Κατράκη και της Ειρήνης.
Το 1919 η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα, όπου ο Μάνος, που από μικρός είχε δείξει το υποκριτικό ταλέντο του, εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή. Έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία μόλις 18 ετών, με το θίασο Οι Νέοι στο έργο Για την αγάπη της. Το μπρίο και η δυναμικότητά του ενθουσίασαν τον σκηνοθέτη Κώστα Λελούδα κι έτσι ένα χρόνο αργότερα, το 1928, έπαιξε στην πρώτη βουβή ταινία Το λάβαρο του '21.

Γεώργιος Κονδύλης 1879 – 1936


Γεώργιος Κονδύλης

Στρατιωτικός και πολιτικός, που διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Γεννήθηκε 14 Αυγούστου 1879 στον Προυσσό Ευρυτανίας και στα 18 του χρόνια κατατάχθηκε ως εθελοντής στο στρατό.
Συμμετείχε στην Κρητική Επανάσταση (1896), στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο (1897) και τον Μακεδονικό Αγώνα (1904-1908) ως οπλαρχηγός. Το 1910 ονομάζεται ανθυπολοχαγός και συμμετέχει με το βαθμό του υπολοχαγού στους Βαλκανικούς Πολέμους, προαχθείς κατ' εκλογήν μετά το τέλος τους στο βαθμό του Λοχαγού. Το 1915 τοποθετείται ως αξιωματικός επιτελείου της 6ης Μεραρχίας, λόγω των εξαιρετικών ικανοτήτων που επέδειξε στα πεδία των μαχών. Σπάνια περίπτωση για έναν αξιωματικό που δεν είχε αποφοιτήσει από την Ευελπίδων.

Η δολοφονία του Σολωμού Σολωμού



Στις 14 Αυγούστου 1996 έγινε η κηδεία του Τάσου Ισαάκ, που είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου από Τουρκοκύπριους τρεις μέρες νωρίτερα στη νεκρή ζώνη κοντά στη Δερύνεια, κατά τη διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης Κυπρίων μοτοσυκλετιστών. Αμέσως μετά την κηδεία, αρκετοί από τους παριστάμενους συγκρότησαν διαδήλωση και ξαναμπήκαν στη νεκρή ζώνη από το ίδιο σημείο, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Ισαάκ, καταθέτοντας στεφάνια και λουλούδια στον τόπο της δολοφονίας του. Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και ο 26χρονος Σολωμός Σολωμού, δεύτερος ξάδελφος του Ισαάκ. Ήταν πρόσφυγας από την Αμμόχωστο και ζούσε στο Παραλίμνι.
Γύρω στις 2:20 μετά το μεσημέρι, ο Σολωμού ξεστράτισε από τους συγκεντρωμένους και κατευθύνθηκε σ’ ένα κοντινό τουρκικό φυλάκιο. Με ένα τσιγάρο στο στόμα και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των τούρκων στρατιωτών, άρχισε να σκαρφαλώνει στον ιστό της σημαίας, με πρόθεση να κατεβάσει την τουρκική σημαία. Την ίδια ώρα ακούστηκαν τρεις πυροβολισμοί από την πλευρά των κατεχομένων και ο νεαρός άνδρας έπεσε νεκρός. Είχε δεχτεί τρεις σφαίρες, μία στο στόμα, μία στο λαιμό και μία στο στομάχι, που αποδείχθηκαν θανατηφόρες. Ακολούθησαν κι άλλοι πυροβολισμοί, από τους οποίους τραυματίστηκαν ελαφρά 11 άτομα, ανάμεσά τους και δύο Κυανόκρανοι. Η κηδεία του Σολωμού Σολωμού έγινε στις 16 Αυγούστου 1996, στο Παραλίμνι, παρουσία πλήθους κόσμου, που καταδίκασε την τουρκική βαρβαρότητα, όπως είχε πράξει τρεις ημέρες νωρίτερα με την άνανδρη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ.

Από τον «Αττίλα 1» στον « Αττίλα 2»



Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974 («Αττίλας 1»), οι εξελίξεις στο ελλαδικό και ελληνοκυπριακό στρατόπεδο υπήρξαν ραγδαίες. Κάτω από την πίεση των τραγικών γεγονότων, η δικτατορία στην Αθήνα κατέρρευσε και τα χαράματα της 24ης Ιουλίου σχηματίσθηκε κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Νωρίτερα, ο δοτός πρόεδρος της Κύπρου, Νικόλαος Σαμψών, είχε υποβάλλει την παραίτησή του και είχε αντικατασταθεί από τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γλαύκο Κληρίδη.

Η μάχη στη Μία Μηλιά και η πτώση της Αμμοχώστου


Posted by Cassandra στο Αυγούστου 14, 2015

cyprusturksoldiers1974l

Η κατάληψη της πόλης της Αμμοχώστου κατά τον Αττίλα ΙΙ αποτελεί από μόνη της ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην εθνική τραγωδία του 1974.

Και αυτό γιατί η πόλη δεν αποτελούσε αρχικά στόχο των τουρκικών αντικειμενικών σκοπών, ενώ θα μπορούσε να κρατηθεί σχετικά εύκολα αν είχε εξολοθρευτεί ο τουρκοκυπριακός θύλακας στην παλιά πόλη κατά τον Αττίλα Ι, κάτι που δεν συνέβη λόγω εντολών που δόθηκαν από την Αθήνα για άμεση κατάπαυση του πυρός στις 22 Ιουλίου 1974.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 14 Αυγούστου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!

  
μ. Χ.
1867
Υπογράφεται στο Φεσλάου της Αυστρίας η μυστική συνθήκη της ελληνοσερβικής συμμαχίας, η οποία αποσκοπεί στην απελευθέρωση των χριστιανικών εδαφών που κατέχει η Οθωμανική Αυτοκρατορία στα Βαλκάνια.