Ετικέτες

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Ο ΦΙΛΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΚΤΩΡ ΟΥΓΚΩ

Ο ΦΙΛΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΚΤΩΡ ΟΥΓΚΩ

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Μαρτίου 11, 2012
Επιμελείται ο ΑΠΕΛΛΗΣ
Ο Κρητικός λαός στο Βίκτωρ Ουγκώ
Ομαλός (επαρχία Κυδωνίας) Κρήτη,
10 του Γεννάρη του 1867
(Η ορθογραφία είναι των πρωτότυπων κειμένων)
«Απ΄ τη γερή ψυχή σου ήρθε ένας αγέρας και στέγνωσε τα δάκρυά μας. Στα παιδιά μας είπαμε: Πέρ΄απ΄τις θάλασσες υπάρχουνε λαοί δυνατοί και γενναίοι, που θέλουνε τη δικαιοσύνη και θα σπάσουνε τις αλυσίδες μας.

« Εγώ, μια Ρωμαιοκαθολική καλόγρια, θα υποστηρίξω την Ελλάδα »

« Εγώ, μια Ρωμαιοκαθολική καλόγρια, θα υποστηρίξω την Ελλάδα »

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Μαρτίου 11, 2012

της Κατρίν Μαρτέν

Ζώντας εδώ κι οκτώ χρόνια στην Ελλάδα την κατάσταση της χώρας και τις
αντιδράσεις που αυτή προκαλεί, νιώθω υποχρεωμένη να παρέμβω. Εδώ και
μήνες δίδεται για την Ελλάδα η εικόνα μιας χώρας όπου βασιλεύει η
διαφθορά, όπου η φοροδιαφυγή είναι εθνικό άθλημα κι όπου τα σκάνδαλα
ξεσπούν και αλληλοδιαδέχονται το ένα το άλλο με πυρετώδη ρυθμό. Τίποτα
από όλα τα παραπάνω δεν είναι εντελώς ψέμα -και πρόθεσή μου δεν είναι
να εξωραΐσω την πραγματικότητα. Από την άλλη, συχνά η νοηματοδότηση
κάποιου πράγματος εξαρτάται και από το πώς αυτό λέγεται.

Θεόφιλος, o μεγάλος λαϊκός ζωγράφος

Θεόφιλος, o μεγάλος λαϊκός ζωγράφος

Αναρτήθηκε από τον/την filotimiamirror στο Μαρτίου 11, 2012
Ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, ο γνησιότερος εκπρόσωπος της ελληνικής λαϊκής ζωγραφικής, γεννήθηκε στη Μυτιλήνη γύρω στο 1870. Ως ο μεγαλύτερος από οχτώ αδέλφια, θα έπρεπε να ακολουθήσει το επάγγελμα του σοβατζή για να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά του, το πάθος του όμως για τη ζωγραφική τελικά κυριάρχησε.
Εργάστηκε για ένα μικρό διάστημα ως θυρωρός στο ελληνικό προξενείο της Σμύρνης, ενώ παράλληλα ζωγράφιζε. Έφυγε στην Ελλάδα με σκοπό να καταταγεί στον πόλεμο του 1897, αλλά δεν πρόλαβε. Έμεινε στη Μαγνησία, ζωγραφίζοντας σε σπίτια, καφενεία, μαγαζιά, με αμοιβή ένα πιάτο φαγητό. «Κυριευμένος από το πάθος της έκφρασης, απορροφά και παράγει ζωγραφική, όπου τη βρει και όπως μπορεί», σημειώνει ο Σεφέρης. Στις εθνικές γιορτές και στην περίοδο της Αποκριάς διοργάνωνε θεατρικές παραστάσεις, όπου πρωταγωνιστούσε ο ίδιος ως Μεγαλέξανδρος ή ως ήρωας της ελληνικής επανάστασης, ενώ τη «μακεδονική φάλαγγα» αποτελούσαν παιδιά του σχολείου, που τα έντυνε ανάλογα.
Το 1927 επέστρεψε στην πατρίδα του. Αφορμή της αναχώρησής του στάθηκε ένα περιστατικό σ’ ένα καφενείο, όπου τον έριξαν από τη σκάλα που ήταν ανεβασμένος και ζωγράφιζε. Στη Μυτιλήνη γνωρίστηκε με τον τεχνοκριτικό Στρατή Ελευθεριάδη, μια γνωριμία που συνετέλεσε στην αναγνώριση της αξίας του έργου του, έστω και αργά. Συνέχισε να ζωγραφίζει «ως το τέλος της ζωής του σε όποιαν επιφάνεια πετύχει: ξύλα, πανιά, τενεκέδες, παλιόχαρτα, τοίχους μαγαζιών ή σπιτιών. Αυτά του έδωσε ο Θεός και μ’ αυτά δημιούργησε ο μικρόσωμος αυτός άνθρωπος…» (Σεφέρης, Δοκιμές). Παρεξηγημένος και φτωχός πέρασε όλα σχεδόν τα χρόνια της ζωής του. Πέθανε το 1934, σε ηλικία περίπου εξήντα πέντε ετών.
Σε χωριά του Πηλίου, αλλά και μέσα στην πόλη του Βόλου, σώζονται κάποιες από τις ανεπανάληπτες ζωγραφιές του. Στην Ανακασιά, στον Ανω Βόλο, ένα ολόκληρο σπίτι ζωγραφισμένο με έργα του, λειτουργεί ως Μουσείο Θεόφιλου. Αλλά και στη Μυτιλήνη υπάρχει Μουσείο Θεόφιλου, όπου έχουν συγκεντρωθεί έργα του, καθώς και βιβλία που έχουν γραφτεί για τη ζωή και τη ζωγραφική του.
Τα θέματά του κινούνται γύρω από δύο βασικούς άξονες: την ιστορία και τις παραδόσεις του λαού μας. Με ζεστούς και απαλούς χρωματικούς τόνους, με πρωτοτυπία που παραβαίνει τους κανόνες της ακαδημαϊκής ζωγραφικής, εκφράζει πρόσωπα, γεγονότα, τοπία, όπως τα αντιλαμβάνεται η ελληνική λαϊκή του συνείδηση.
Επιμέλεια: Μαρία Ωραιοζήλη Κουτσουπιά για το Ι.Μ.Ε.Τ. artem.gr
http://artemnotes.blogspot.com/

[Δρόμοι] Η σύγκρουση…

Αυτό το ιστολόγιο
Η λίστα ιστολογίων μου
Αυτό το ιστολόγιο
 
 
 
 
Η λίστα ιστολογίων μου
 
 
 

Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

[Δρόμοι] Η σύγκρουση…

THE NEW YORK TIMES Του Lawrence Scott Sheets
Η σύγκρουση της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μια περιφέρεια αυτόνομη κατά τη σοβιετική εποχή με αρμενικό πληθυσμό, η οποία κατελήφθη το 1993 από τις αρμενικές δυνάμεις, όμως εξακολουθεί να αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, είναι ένας πραγματικός πόλεμος, ο οποίος αγνοείται από τον υπόλοιπο κόσμο ως μια σκοτεινή «παγωμένη σύγκρουση». Μ' όλες τις συγκρούσεις που μαίνονται σήμερα στον πλανήτη, αυτό είναι ένα κατανοητό, αλλά σοβαρό λάθος.
Η Ρωσία είναι δηλωμένος σύμμαχος των Αρμενίων. Το Αζερμπαϊτζάν έχει στενές στρατιωτικές σχέσεις με την Τουρκία. Το Ιράν, που συνορεύει τόσο με την Αρμενία όσο και με το Αζερμπαϊτζάν, είναι ο μεγαλύτερος αστάθμητος παράγοντας: μολονότι οι Ιρανοί είναι σιίτες όπως οι Αζέροι, η Τεχεράνη απεχθάνεται το Μπακού λόγω του κοσμικού προσανατολισμού τού Αζερμπαϊτζάν, τις στενές σχέσεις του με το Ισραήλ και τους φόβους για ενδεχόμενες αποσχιστικές διαθέσεις στην πολυπληθή αζερική μειονότητα του Ιράν. Το Ιράν διατηρεί πολύ καλύτερες σχέσεις με τη χριστιανική Αρμενία.

Δόμνα Σαμίου - ΤΖΙΒΑΕΡΙ (Αχ η ξενιτιά)

Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

Δόμνα Σαμίου - ΤΖΙΒΑΕΡΙ (Αχ η ξενιτιά) -

Σε ηλικία 84 ετών έφυγε από την ζωή η ερμηνεύτρια της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, Δόμνα Σαμίου.Η Δόμνα Σαμίου γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1928 στην Καισαριανή της Αθήνας, όπου και απεβίωσε στις 10 Μαρτίου 2012.Οι γονείς της ήταν πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, ζούσαν σε ένα χωριό έξω από τη Σμύρνη, το Μπαϊντίρι. H μητέρα της ήρθε με την καταστροφή στην Ελλάδα, ο πατέρας της τέσσερα χρόνια αργότερα.Από εκεί έχει τα πρώτα ακούσματα της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, όπως η ίδια ομολογεί σε συνέντευξή της. Έτσι μεγάλωσε και αγάπησε το Δημοτικό Τραγούδι.

ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΩΝ

Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

Ψήφισμα που αφορά και τους Κυπρίους αγνοουμένους υιοθέτησε η ΚΣΣΕ

ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΩΝ
Σημαντικό ψήφισμα με θετικές, άμεσες και έμμεσες, αναφορές στην Κύπρο υιοθετήθηκε χθες ομόφωνα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχε η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ, βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου, για το θέμα της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τις βίαιες εξαφανίσεις ατόμων.Το ψήφισμα υιοθετήθηκε στη βάση Έκθεσης, Εισηγητής της οποίας ήταν ο τέως βουλευτής Χρήστος Πουργουρίδης, εκ μέρους της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΘΑΡΡΑΛΕΟ ΕΛΛΗΝΑ

Σάββατο, 10 Μαρτίου 2012

ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΘΑΡΡΑΛΕΟ ΕΛΛΗΝΑ

Αντώνης Βαλάκας

Την Κυριακή 11 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, στην Πλατεία Παλαιών Δικαστηρίων (Πανεπιστημίου & Σανταρόζα, έναντι ΡΕΞ) θα γίνουν τα Αποκαλυπτήρια του Ανδριάντα του Αλέξανδρου Παναγούλη.Στην τελετή θα παραβρεθούν συναγωνιστές του Αλέξανδρου Παναγούλη που συμμετείχαν στην αντιστασιακή οργάνωση «Ελληνική Αντίσταση» την περίοδο 1967-1974 καθώς και η οικογένειά του.Το άγαλμα που ξεπερνά τα δύο μέτρα, έχει φιλοτεχνήσει ο γλύπτης Αχιλλέας Βασιλείου.
Παριστάνει τον πρωταγωνιστή της αντιδικτατορικής αντίστασης σε νεαρή ηλικία, με στρατιωτική περιβολή, όπως εμφανίστηκε στο Στρατοδικείο όπου παραπέμφθηκε για την απόπειρα εναντίον του  δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου στις 13 Αυγούστου του 1968.