Ετικέτες

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΩΝ

Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

Ψήφισμα που αφορά και τους Κυπρίους αγνοουμένους υιοθέτησε η ΚΣΣΕ

ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΩΝ
Σημαντικό ψήφισμα με θετικές, άμεσες και έμμεσες, αναφορές στην Κύπρο υιοθετήθηκε χθες ομόφωνα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχε η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ, βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου, για το θέμα της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τις βίαιες εξαφανίσεις ατόμων.Το ψήφισμα υιοθετήθηκε στη βάση Έκθεσης, Εισηγητής της οποίας ήταν ο τέως βουλευτής Χρήστος Πουργουρίδης, εκ μέρους της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων .

Το υιοθετηθέν ψήφισμα αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως το πρόβλημα των βίαιων εξαφανίσεων ατόμων εξακολουθεί να υφίσταται στην Κύπρο, τα δυτικά Βαλκάνια, τον βόρειο και νότιο Καύκασο και τη Ρωσική Ομοσπονδία. Το συνεχιζόμενο δράμα των συγγενών των αγνοουμένων, συνεχίζει το ψήφισμα, παραμένει ένα διαρκές εμπόδιο στην επίτευξη λύσεων και στη συμφιλίωση. Το ψήφισμα καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές να συνεργάζονται πλήρως και να επιτρέπουν τις έρευνες σε οποιεσδήποτε περιοχές υπάρχουν σχετικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων και στρατιωτικών ή άλλων περιοχών περιορισμένης πρόσβασης.

Καλούνται επίσης οι Αρχές των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις οποίες υπάρχει εύλογη υποψία ότι υπήρξαν βίαιες εξαφανίσεις, όπως διερευνούν ενδελεχώς τέτοιες περιπτώσεις και διαθέτουν όλα τα απαραίτητα νομικά μέσα για εξέτασή τους, όταν άλλες εμπλεκόμενες χώρες απέτυχαν να τις διερευνήσουν επαρκώς. Το ψήφισμα συστήνει, επίσης, τον καταρτισμό μιας Ευρωπαϊκής Σύμβασης, βασισμένης στα επιτεύγματα της Σχετικής Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών.
Προτρέπει, τέλος, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και τις χώρες μέλη της ΚΣΣΕ όπως συνεχίσουν να χρησιμοποιούν όλα τα μέσα στη διάθεσή τους, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με στόχο την προστασία όλων των ανθρώπων από βίαιες εξαφανίσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα πως οι ένοχοι τέτοιων εγκλημάτων θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Εξάλλου, η σχετική Σύσταση, που επίσης υιοθετήθηκε, καλεί, μεταξύ άλλων, την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης όπως προχωρήσει στην έναρξη της διαδικασίας για την προετοιμασία της προαναφερθείσας σχετικής Ευρωπαϊκής Σύμβασης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου