Ετικέτες

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Το Βυζαντινό μέλλον των ΗΠΑ και ο 21ος αιώνας.



imagesτου Αλέξανδρου Δρίβα, Υποψηφίου Διδάκτορα Διεθνών Σχέσεων.
Αναμφισβήτητα, η Ουάσινγκτον, παραμένει και μετά τον Ψυχρό Πόλεμο η πιο ισχυρή μονάδα της διεθνούς πολιτικής. Οι ΗΠΑ διατηρούν συντελεστές ισχύος, τόσο σε επίπεδο εύρους, όσο και σε επίπεδο βάθους, που καμία άλλη δύναμη δεν διατηρεί στο διεθνές σύστημα. Ο Stephen Walt, στο βιβλίο Στρατηγικές αντίστασης στην Ηγεμονία των ΗΠΑ, αναφέρει πως δεν έχει εμφανιστεί στο ρου της ιστορίας άλλη κυρίαρχος δύναμη του εκάστοτε διεθνούς συστήματος που να κατέχει την πρωτοκαθεδρία σε όλους τους τομείς όπου υφαίνεται η ισχύς. [1] Η αλλαγή της δομής του διεθνούς συστήματος μετά την κατάρρευση και τον κατακερματισμό της Ε.Σ.Σ.Δ, έφερε τις ΗΠΑ να διαθέτουν όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να αποδώσουν σε αυτές τον χαρακτηρισμό της «υπερδύναμης». Προσωρινά, και μέχρι τα τέλη της τελευταίας δεκαετίας του 20ου αιώνα, οι ΗΠΑ, δεν ένιωθαν κάποια απειλή. Η υπερδύναμη διατηρούσε το μονοπώλιο των μεγάλων αποφάσεων για το πώς θα διευθετηθεί το χάος που έφερε ο κατακερματισμός της Ε.Σ.Σ.Δ.

Νέα δεδομένα στο συριακό εμφύλιο



Βασίλης Γιαννακόπουλος
Άρθρο του GeoStrategy στο ΠΟΝΤΙΚΙ

Η συγγνώμη από τη Volkswagen δεν είναι αρκετή

Η συγγνώμη από τη Volkswagen δεν είναι αρκετή

24/9/15 0 σχόλια 0 απαντήσεις | 118 εμφανίσεις

volks1-thumb-largeTHE NEW YORK TIMES


Είναι απίστευτο πώς όλοι στη Volkswagen πίστεψαν ότι τελικά θα τη γλιτώσει η εταιρεία. Αναλογίστηκαν οι μηχανικοί και τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας που σκέφτηκαν να εγκαταστήσουν το παράνομο λογισμικό το τεράστιο ρίσκο που αναλάμβαναν; Νόμισαν αληθινά ότι άξιζε την ανυπολόγιστη ζημιά που προκάλεσαν στους πελάτες τους, στο περιβάλλον, στους μετόχους της εταιρείας και στην αξιοσέβαστη μάρκα η απόφαση να κερδίσουν λίγη ισχύ από τους κινητήρες τους; Και όμως αυτό ακριβώς έπραξαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε την Παρασκευή η αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA). Αμέσως υποχώρησε η μετοχή της εταιρείας κατά 19% και τώρα η Volkswagen είναι αντιμέτωπη με πρόστιμα ύψους δεκάδων δισ., πιθανές ομαδικές αγωγές και ποινικές κατηγορίες, έρευνες σχετικά με τις πρακτικές που ακολουθεί παγκοσμίως η εταιρεία και φοβερό πλήγμα στις πωλήσεις, στη μάρκα της VW και στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Putin’s Philosopher

Ivan Ilyin and the Ideology of Moscow’s Rule
By Anton Barbashin and Hannah Thoburn (FOREIGN AFFAIRS)
In the last days of April, Russian television aired a 150-minute documentary about Vladimir Putin’s decade and a half as the leader of Russia. Shown around the anniversary of his first inauguration (May 7, 2000), the movie offered a blunt message: in the 15 years of Putin’s rule, he had saved Russia from the forces of destruction, both internal—Chechnya and the oligarchs—and external—insidious Western influence. He, the movie repeatedly reinforced, is the only thing holding the country together.
According to the film, moreover, Putin is not just a political savior: his leadership has also been important for the spiritual revival of Russia and its people. Fully six minutes of the movie were dedicated to a recounting of his work to repatriate the remains of White Russian philosopher Ivan Ilyin.

Ο Όμηρος και το πνεύμα των Συμβάσεων της Γενεύης


Όμηρος

Γράφει ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΕΜΟΣ

•  Στην ατελείωτη σειρά των υγιών και ευγενών ιδεών που κρύβονται στα αθάνατα έπη του Ομήρου βρίσκουμε και ιδέες που υιοθετήθηκαν από την ανθρωπότητα μετά από τρεις χιλιάδες χρόνια: τον Αύγουστο του 1949 καταρτίστηκαν στη Γενεύη οι συμβάσεις που ορίζουν ότι σε πολεμικές περιόδους πρέπει να προστατεύονται οι τραυματίες, οι ασθενείς, οι ναυαγοί, οι αιχμάλωτοι και ο άμαχος πληθυσμός των αντιπάλων δυνάμεων. Και μάλιστα επιβάλλουν στους αντιπάλους να συμφωνούν στη σύναψη εκεχειρίας και σε αναστολή του πυρός, για να γίνεται δυνατή σε ορισμένες περιπτώσεις, η περισυλλογή, μεταφορά και ανταλλαγή των επί του πεδίου της μάχης τραυματιών.
Όλα τα κράτη τα οποία υπέγραψαν τις συμφωνίες αυτές προσπαθούν με τις οργανώσεις του Ερυθρού Σταυρού να διαδώσουν στους πολίτες τους όσο το δυνατό ευρύτερα το πνεύμα των Συμβάσεων της Γενεύης, για να προληφθούν στο μέλλον οι άσκοπες σκληρότητες, που σημειώθηκαν στους προηγούμενους πολέμους, που αντιβαίνουν στη διδασκαλία όλων των θρησκειών και προπάντων της χριστιανικής και στην ηθική αντίληψη της εποχής μας, αντιστρατεύονται στο καθήκον της αγάπης προς τους συνανθρώπους μας, των οποίων είμαστε αδελφοί και αποτελούν στίγμα για τον πολιτισμό του αιώνα μας.

Αρχαία Μεσσήνη: Αναστηλώνεται η δυτική δωρική στοά της Αγοράς


Αρχαία Μεσσήνη
Η αναστήλωση της δωρικής στοάς, μήκους 34 μ., που βρέθηκε στη δυτική πλευρά της Αγοράς στην Αρχαία Μεσσήνη, έρχεται να ολοκληρώσει το αναστηλωτικό πρόγραμμα το οποίο – τα τελευταία χρόνια – είναι σε εξέλιξη στον περίφημο αρχαιολογικό χώρο της περιοχής.
Μαζί της θα «σηκωθεί» και το περιστύλιο με τους αρράβδωτους κίονες, που αντιστοιχεί σε αρχαίο σφαγείο, το οποίο αποτελούσε ένα από τα καταστήματα αυτής της πλευράς της αγοράς. Η υλοποίηση των παραπάνω, μετά και τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), έχει ήδη ξεκινήσει.

Γιατί χάθηκε ο τάφος του Νικηταρά; Ο ηρωικός «τουρκοφάγος» σήμερα δεν έχει μνήμα, ούτε αναζήτησε κανείς τα οστά του


nikitaras

Ο Νικηταράς ήταν ο πιο ακαταπόνητος οπλαρχηγός του 1821. Παρών σε όλα σχεδόν τα πεδία των μαχών της Επανάστασης έλαβε το προσωνύμιο «Τουρκοφάγος». Δεν δέχθηκε καμία αμοιβή για τις υπηρεσίες του προς την πατρίδα. Τελικά πέθανε τυφλός και πάμπτωχος ακολουθώντας τη σκληρή μοίρα των περισσότερων αγωνιστών εκείνης της περιόδου.

Τον Δεκέμβριο του 1839 το οθωνικό κράτος φυλάκισε τον Νικηταρά με την κατηγορία της συνομωσίας κατά του θρόνου. Οι άθλιες συνθήκες κράτησης προκάλεσαν ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία του. Η υπερβολική υγρασία στο κελί, η απαγόρευση κάθε επικοινωνίας, οι καθημερινοί ξυλοδαρμοί από τους δεσμοφύλακες και η πεισματώδης άρνηση του Βαυαρού γιατρού να δώσει άδεια μεταφοράς του σε νοσοκομείο, «κατάφεραν» να τον κλονίσουν όσο καμιά μάχη εναντίον των Τούρκων.

This Week in Military History: Famous Military-Related Deaths for the Week of September 20-26


Famous Military-Related Deaths for the Week of September 20-26
Chief Joseph of the Wallowa band of the Nez Perce
Photograph by O.S. Goff, in November of 1877
(Unless otherwise indicated, all illustrations are courtesy of Wikipedia)
September 21, 1904 – Hinmatóowyalahtq̓it, aka "Chief Joseph" of the Nez Perce, age 64
One of the more famous Native American leaders, Chief Joseph fought efforts to kick his Nez Perce tribe off their ancestral lands. In 1877, they were given 30 days to vacate their lands and move to a nearby smaller reservation. Persuaded to physically resist the order, Joseph led about 750 warriors and their wives and children on a 1170 mile fighting retreat through Oregon, Washington, Idaho, Wyoming, and Montana. They tied down hundreds of U.S. soldiers and horsemen, fighting six battles and nearly reaching safety in Canada.

Σπάρταθλον


Σπάρταθλον, 1986
Σπάρταθλον, 1986
  
Διεθνής αγώνας υπερμαραθωνίου δρόμου 245,3 χιλιομέτρων, με αφετηρία την Αθήνα και τερματισμό τη Σπάρτη. Διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1983 την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου, σε ανάμνηση του κατορθώματος του Αθηναίου ημεροδρόμου Φειδιππίδη, τον οποίον έστειλαν οι Αθηναίοι στρατηγοί στη Σπάρτη για να ζητήσει τη βοήθειά της εν όψει της μάχης του Μαραθώνα με τους Πέρσες (490 π.Χ).
Η ιδέα για τη δημιουργία του αγώνα οφείλεται στον βρετανό σμήναρχο Τζον Φόντεν, ο οποίος θέλησε να επαληθεύσει την εξιστόρηση του περιστατικού από τον Ηρόδοτο, που αναφέρει ότι ο Φειδιππίδης διήνυσε την απόσταση Αθήνα - Σπάρτη πεζός μέσα σε δύο ημέρες. Θα επιχειρήσει να διανύσει τη διαδρομή του Φειδιππίδη μαζί με τέσσερις φίλους του στις 8 Οκτωβρίου 1982 και σε λιγότερο από 40 ώρες θα τερματίσουν αυτός και δύο από τους φίλους του στο άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη, επαληθεύοντας πανηγυρικά τη διήγηση του «πατέρα της ιστορίας». Από την επόμενη χρονιά το «Σπάρταθλον» ήταν γεγονός, με διοργανωτή τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Διεθνής Σύνδεσμος Σπάρταθλον».

Φράνκο Μοντιλιάνι 1918 – 2003


Φράνκο Μοντιλιάνι
  
Ιταλοαμερικανός οικονομολόγος της νεοκεϊνσιανής σχολής, βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας το 1985. Είναι γνωστός για την Υπόθεση του κύκλου ζωής (Life - Cycle Hypothesis) και για το Θεώρημα Μοντιλιάνι-Μέρτον (Modigliani-Merton Theorem»). Υπήρξε καθηγητής του τέως πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του νυν διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής ΤράπεζαςΜάριο Ντράγκι, όταν οι δυο τους πραγματοποιούσαν μεταπτυχιακές σπουδές στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT).
Ο Φράνκο Μοντιλιάνι (Franco Modigliani) γεννήθηκε στις 18 Ιουνίου 1918 στη Ρώμη. Ο πατέρας του Ενρίκο Μοντιλιάνι ήταν παιδίατρος και η μητέρα του Όλγα Φλάσελ εθελόντρια κοινωνική λειτουργός. Η ζωή του άλλαξε δραματικά στα 14 του, όταν ο πατέρας του πέθανε κατά τη διάρκεια εγχείρησης. Ο μέτριος έως τότε μαθητής άρχισε να διαβάζει μανιωδώς και υπερπηδώντας μία τάξη του Λυκείου βρέθηκε στα 17 του φοιτητής του Πανεπιστημίου της Ρώμης.

Αλέξης Σολομός 1918 – 2012


Αλέξης Σολομός
  
Έλληνας σκηνοθέτης, συγγραφέας, μεταφραστής και θεωρητικός του θεάτρου. Υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου και διακρίθηκε σε έργα Αριστοφάνη, αρχαίας τραγωδίας και Σέξπιρ, στα οποία άφησε έντονο το καλλιτεχνικό του στίγμα.

Νικήτας Σταματελόπουλος 1782 – 1849



Νικήτας Σταματελόπουλος
  
Ήρωας του '21, γνωστός τοις πάσι με το προσωνύμιο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος.
Γεννήθηκε το 1782 στο χωριό Τουρκολέκα Μεγαλόπολης και ήταν γιος του κλέφτη Σταματέλου Τουρκολέκα και της Σοφίας Καρούτσου, αδελφής της γυναίκας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Κατά μία άλλη εκδοχή, γεννήθηκε το 1784 στο χωριό Νέδουσα Μεσσηνίας. Σε ηλικία 11 χρονών βγήκε στο κλαρί με την ομάδα του πατέρα του και στη συνέχεια εντάχθηκε στο σώμα του πρωτοκλέφτη Ζαχαριά Μπαρμπιτσιώτη, του οποίου αργότερα παντρεύτηκε την κόρη Αγγελίνα.
Η ανδρεία και τα σωματικά του προσόντα τον οδήγησαν το 1805 στη ρωσοκρατούμενη τότε Ζάκυνθο. Εκεί εντάχθηκε στο ρωσικό τάγμα, που πολέμησε τον Ναπολέοντα στην Ιταλία. Αργότερα, επέστρεψε στη Ζάκυνθο για να υπηρετήσει αυτή τη φορά τους Γάλλους, που είχαν καταλάβει το νησί. Στις 18 Οκτωβρίου 1818, ενώ βρισκόταν στην Καλαμάτα, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Με τον θείο του Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Παπαφλέσσα συνέβαλε στην προετοιμασία του Εθνικού Ξεσηκωμού και στις 23 Μαρτίου 1821 μπήκε στην Καλαμάτα μαζί με τους άλλους στρατιωτικούς αρχηγούς.

Πέθανε ο αρχιβασανιστής της χούντας Θ. Θεοφιλογιαννάκος


Πέθανε ο αρχιβασανιστής της χούντας Θ. Θεοφιλογιαννάκος

Ο Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος στη δίκη των βασανιστών της χούντας.
Ο Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος στη δίκη των βασανιστών της χούντας.

  






Μία από τις πιο σκοτεινές φιγούρες της χουντικής επταετίας, ο αρχιβασανιστής Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος, πέθανε το πρωί της Πέμπτης 24 Σεπεμβρίου. Ο Θεοφιλογιαννάκος ήταν ένα από τα πρόσωπα που συνδέθηκαν με το σκληρό και βίαιο πρόσωπο της δικτατορίας, ενώ υπό τις διαταγές του βασανίστηκαν εκατοντάδες πολίτες και στρατιωτικοί στη διαβόητη ΕΑΤ ΕΣΑ.
Η καταγωγή του ήταν από τη Μάνη, ενώ μεγάλωσε στη Σπάρτη. Αρχικά φοίτησε στη Σχολή Αεροπορίας (σημερινή Σχολή Ικάρων), αλλά τελικά αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων ως ανθυπολοχαγός του Πεζικού. Ήταν μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του ΑΣΠΙΔΑ, Συμμετείχε ενεργά στο Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, ως λοχαγός Πεζικού, ενώ το 1968 έγινε υποδιοικητής του ΕΑΤ-ΕΣΑ, για να γίνει διοικητής το 1970.

Ανοίγει και πάλι η υπόθεση Ρομανόφ

Ανοίγει και πάλι η υπόθεση Ρομανόφ

Ο τελευταίος τσάρος της Ρωσίας μετά της οικογενείας του
Ο τελευταίος τσάρος της Ρωσίας μετά της οικογενείας του
  
Στο προσκήνιο, για μία ακόμη φορά, έρχεται η πολύκροτη υπόθεση της δολοφονίας των Ρομανόφ, το 1918, έπειτα από απόφαση της Ερευνητικής Επιτροπής της Ρωσίας να τη βγάλει από το αρχείο. Μετά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για περαιτέρω γενετικές εξετάσεις, οι ρωσικές Αρχές προχώρησαν σε εκταφή του τσάρου Νικόλαου Β' - του τελευταίου της Ρωσίας - και της τσαρίνας Αλεξάνδρας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν όντως πρόκειται για τα δικά τους λείψανα. 
Ο τσάρος παραιτήθηκε από το θρόνο το 1917 και κρατήθηκε από τους Μποσελβίκους, αφότου ο ξάδελφός του Γεώργιος Ε'-παππούς της βασίλισσας Ελισάβετ Β'- αρνήθηκε να του παράσχει άσυλο στη Βρετανία υπό τον φόβο πολιτικών αναταραχών.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 25 Σεπτεμβρίου





μ. Χ.
1818

Πραγματοποιείται η πρώτη μετάγγιση ανθρώπινου αίματος, στο νοσοκομείο Guy Hospital του Λονδίνου. Μέχρι τούδε γίνονταν μόνο μεταγγίσεις αίματος ζώων.
1833

Με διάταγμα της Αντιβασιλείας αποφασίζεται η διάλυση των μοναστηριών, που έχουν λιγότερους από έξι μοναχούς.
1915

Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, αρχίζει η τρίτη μάχη της Αρτουά, στην οποία χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά δηλητηριώδη αέρια κατά των Γερμανών.

Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ 1846 – 1920


Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ
Ρώσος χρυσοχόος και κοσμηματοποιός, διάσημος για τα διαμαντένια πασχαλινά αυγά του («Αυγά Φαμπερζέ»).
Ο Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ (Peter Carl Fabergé) γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη στις 30 Μαΐου 1846 (18 Μαΐου με το Ιουλιανό Ημερολόγιο). Ο γερμανός την καταγωγή πατέρας του, Γκούσταβ Φαμπερζέ, είχε εγκατασταθεί στην Αγία Πετρούπολη το 1842 και ασχολείτο με τη σχεδίαση και κατασκευή διακοσμητικών αντικειμένων, παράδοση που συνέχισε ο γιος του, όταν κληρονόμησε την οικογενειακή επιχείρηση το 1872. Μητέρα του ήταν η δανέζα Σάρλοτ Γιούνγκνστεντ, που προερχόταν από καλλιτεχνική οικογένεια.

Βούλα Ζουμπουλάκη 1924 – 2015


Βούλα Ζουμπουλάκη
Σημαντική ελληνίδα ηθοποιός, που διακρίθηκε κυρίως για τις θεατρικές ερμηνείες της.
Η Βούλα Ζουμπουλάκη γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου στις 24 Σεπτεμβρίου του 1924. Θέλοντας να κάνει το χατήρι της οικογένειάς της εισήχθη στη Νομική Σχολή Αθηνών, ενώ παράλληλα σπούδαζε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στη Σχολή Μονωδίας του Εθνικού Ωδείου, καθώς από πολύ μικρή είχε δείξει ιδιαίτερη κλίση στο τραγούδι.

Η ιστορία του αθηναϊκού τραμ



Τα πρώτα τραμ έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους της Αθήνας το 1882. Ήταν ελαφρά οχήματα, κλειστά το χειμώνα με 16 θέσεις και ανοιχτά το καλοκαίρι με 20 θέσεις, τα οποία έλκονταν από τρία άλογα. Τα 800, συνολικώς, άλογα ήταν μικρασιάτικα, μικρόσωμα και νευρώδη, αλλά κατάλληλα για τις επικλινείς οδούς της Αθήνας και τις συνεχείς στάσεις.
Αυτές οι πρώτες γραμμές συνέδεσαν το κέντρο της Αθήνας με τα τότε προάστια, δηλαδή τα Πατήσια, τους Αμπελοκήπους και την Κολοκυνθού, καθώς και την Πλατεία Ομονοίας με το Σύνταγμα, το Γκάζι και τον Κεραμικό Δίπυλο, ενώ αργότερα, το 1902, εξυπηρέτησαν τις οδούς Ιπποκράτους, Μητροπόλεως και Αχαρνών.

Στην Αίγυπτο πωλούνται τα δύο γαλλικά Mistral που προορίζονταν για τη Ρωσία


«Συμφώνησαν επί της αρχής και στους όρους της απόκτησης, από πλευράς Αιγύπτου, των δύο Mistral», ανέφερε το γραφείο του κ. Ολάντ (φωτ. αρχείου)
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο ομόλογός του της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, συμφώνησαν για την αγορά, από πλευράς Καΐρου, των δύο ελικοπτεροφόρων γαλλικών πλοίων τύπου Mistral, η πώληση των οποίων στη Ρωσία ματαιώθηκε λόγω ουκρανικής κρίσης.

Η γουρνοπούλα κρατάει από την αρχαιότητα


Ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης
Ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης
Νέα στοιχεία για την Αγορά της Αρχαίας Μεσσήνης καταθέτει ο Πέτρος Θέμελης, ο αρχαιολόγος στον οποίο οφείλουμε την αποκάλυψη της πόλης (διευθύνει την ανασκαφή από το 1986). Από αυτά, μάλιστα, φαίνεται ότι η συνήθεια να τρώνε οι Μεσσήνιοι ψητή γουρνοπούλα κρατάει από την αρχαιότητα.
Πρόσφατα εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η μελέτη για την αναστήλωση της δωρικής στοάς, μήκους 34 μέτρων, που βρέθηκε στη δυτική πλευρά της Αγοράς. Μαζί θα αναστηλωθεί και το περιστύλιο με τους αρράβδωτους κίονες, που παραπέμπει σε αρχαίο κρεοπωλείο, και ήταν ένα από τα καταστήματα της Αγοράς.

Παγκόσμια Ναυτική Ημέρα



Η Παγκόσμια Ναυτική Ημέρα καθιερώθηκε από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) και εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου (24 Σεπτεμβρίου το 2015). Στόχος της είναι να εστιάσει την προσοχή στη σημασία της ναυτιλίας, της ασφάλειας στη θάλασσα και στο θαλάσσιο περιβάλλον.


ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ ΣΤΗ ΘΗΡΑ!


Η 40 στίχων επιγραφή της ονομαζόμενης «Στήλης της Καταιγίδας», 
στην οποία διαπίστωσαν ότι γίνεται λόγος για βροχή, 
σκοτάδι και θύελλα χωρίς διακοπή,
 φαίνεται πως συνδέεται με το ηφαίστειο της Θήρας
Τις συνθήκες που επικράτησαν μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας φέρεται να περιγράφει ένα από τα αρχαιότερα δελτία καιρού που βρίσκεται χαραγμένο σε αιγυπτιακή στήλη από ασβεστόλιθο ηλικίας 3.500 ετών. 
Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών του Σικάγου που μελέτησαν τη «Στήλη της καταιγίδας», ύψους 1,8 μ., και ερμήνευσαν εκ νέου τη 40 στίχων επιγραφή της, όπου διαπίστωσαν ότι γίνεται λόγος για βροχή, σκοτάδι και θύελλα χωρίς διακοπή.