Ετικέτες

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Erdogan & Co.: Bad News for Jihadists

  • Turkey's recent elections mean, among other things, that Erdogan, Davutoglu & Co.'s dreams of a new Middle East, built on a strictly pan-Islamist ummah[Muslim community] population and subservient to a supremacist Turkish empire, are, for some unknown time, over.
When more than 55 million Turks voted on June 7, they did not only vote to deprive President Recep Tayyip Erdogan of the worse-than-Putinesque powers he had long been campaigning for; they also said a democratic "No" to his Islamist foreign policy ambitions.
Erdogan, in the next few years, will probably be too distracted by his own efforts to re-establish his totalitarian reign to have the energy to pursue any ambitions to build the Muslim Brotherhood/Hamas-type of neighborhood he seems to be craving: a neo-Ottoman/Turkish leadership in the Middle East.
In his campaign for the June 7 parliamentary elections, Erdogan asked the Turks to give him enough seats to rewrite the constitution in such a way that he could officially become the strongman executive President of Turkey. The Turks gave him 71 seats fewer than he needed for a constitutional amendment, and 108 fewer than he needed directly to amend the Turkish charter. The Justice and Development Party (AKP), which Erdogan founded and through which he has comfortably ruled Turkey since 2002, is, for the first time, in a parliamentary minority. The AKP has been forced to negotiate with opposition parties to secure a vote of confidence in parliament.
At an extraordinary time like this, the AKP, Erdogan and the troubled Prime Minister, Ahmet Davutoglu, do not have the time or energy to rewrite the history of the Middle East in favor of the resurrection of a Turkish empire.

Παιχνίδια ισορροπίας. Το μήνυμα του εκδότη.





Πέμπτη σήμερα, ημέρα του Eurogroup, μια μέρα που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την εξέλιξη στο Ελληνικό ζήτημα.

Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι οι παράμετροι των μελλοντικών εξελίξεων/λύσεων δεν βρίσκονται στους κλειστούς τοίχους της συνάντησης των υπουργών οικονομικών. 

Οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα μας ταυτόχρονα με το Eurogroup μας δίνουν δυο ακόμη δεδομένα.

Αγρίεψαν οι Ρώσοι και προειδοποιούν το Βέλγιο


ΡΩΣΙΑΟι λογαριασμοί των ρωσικών διπλωματικών αρχών στις Βρυξέλλες «πάγωσαν», ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας
και διευκρίνισε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή του Βελγίου στη Μόσχα για να του εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της ρωσικής κυβέρνησης για αυτήν την απόφαση που έλαβαν οι βελγικές αρχές.

Το υπουργείο «κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή του Βελγίου στη Ρωσία, τον Άλεξ Φαν Μόιβεν, για να διαμαρτυρηθεί για το πάγωμα των λογαριασμών της πρεσβείας της Ρωσίας στο Βέλγιο και των μόνιμων αντιπροσωπειών της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η Μόσχα απείλησε μάλιστα ότι θα λάβει αντίστοιχα μέτρα σε βάρος της βελγικής διπλωματικής αποστολής στη ρωσική πρωτεύουσα.

Sculptors Pay Tribute to an 18th-Century Botanist in Wood

Sculptors Pay Tribute to an 18th-Century Botanist in Wood

Biggs and Jones
Dixie Biggs and Ray Jones, “Arca Botanicum” (2013), box: walnut, cherry, boxwood; seed/pods: boxwood from Bartram’s Garden; 15 x 14 x 7 ¼” (image courtesy Randy Batista)
Long before North Americans could pick up tomato seedlings at their local hardware store, there was John Bartram. The 18th-century horticulturist supplied seeds to the likes of Thomas Jefferson and established the US’s first botanical garden near the Schuylkill River in Philadelphia. But what gardening enthusiasts mostly remember him for are his boxes — 3-x-2-1/2-foot containers that he carefully packed with plant specimens and then shipped off to prospective buyers in Europe.

Ο ΛΥΚΟΣ ΓΙΟΥΝΚΕΡ "ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ" ΓΙΑ ΤΟ "ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ"

“Προστάτης” του ελληνικού λαού, με “ιερή αγανάκτηση” κατά της κυβέρνησης ο Γιούνκερ…

“Προστάτης” του ελληνικού λαού, με “ιερή αγανάκτηση” κατά της κυβέρνησης ο Γιούνκερ…
Της Χρ. Βασιλάκη
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Ζ. Κ. Γιούνκερ για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες: 
«Όσον αφορά την Ελλάδα, δε με νοιάζει η ελληνική κυβέρνηση με νοιάζει ο ελληνικός λαός, και κυρίως το φτωχότερο τμήμα του που υποφέρει περισσότερο από άλλους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω του προγράμματος προσαρμογής που έπρεπε να εφαρμοστεί.

Δεν είχα καμία επαφή με την ελληνική κυβέρνηση από την Κυριακή το βράδυ όταν αποφάσισα να διακόψω τις διαπραγματεύσεις γιατί, δεδομένης της ελληνικής θέσης, δεν οδηγούσαν πουθενά. Δεν είμαι υπέρ, και ο Έλληνας πρωθυπουργός το ξέρει αυτό, των αυξήσεων στο ΦΠΑ για τα φάρμακα και το ηλεκτρικό.

Νομίζω πως θα ήταν ένα τεράστιο λάθος, εάν η Ελλάδα αναγκαζόταν να το κάνει αυτό. Πρότεινα στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα πρόγραμμα 35 δισ. ευρώ από τώρα ως το 2020, προκειμένου να στηριχθούν οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία στην Ελλάδα.

Νομίζω πως η συζήτηση εντός και εκτός Ελλάδας θα ήταν πιο εύκολη αν η ελληνική κυβέρνηση έλεγε ακριβώς τι προτείνει στ’ αλήθεια η Κομισιόν ως ένα από τα τρία θεσμικά όργανα που είναι υπεύθυνη για όλα αυτά.

Κατηγορώ τους Έλληνες που λένε στον ελληνικό λαό πράγματα που δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που έχω πει στον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι αλήθεια ότι πρότεινα να αντικατασταθούν οι αυξήσεις στο ΦΠΑ με άλλα μέτρα, εκ των οποίων ένα ήταν η μέτρια περικοπή των αμυντικών δαπανών. Αυτό θα μπορούσε να γίνει εύκολα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Υπό κατάρρευση η διαστημική συνεργασία Ρωσίας- Ουκρανίας


Πηγή: Reuters
Μετά τα γεγονότα στην Κριμαία και την Ανατολική Ουκρανία πολλά κοινά διαστημικά προγράμματα Ρωσίας –Ουκρανίας έχουν δεχτεί ένα μεγάλο χτύπημα με απώλειες εκατέρωθεν.
Η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος πελάτης της διαστημικής βιομηχανίας της Ουκρανίας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, μετά τα πρόσφατα γεγονότα η διαστημική συνεργασία των δύο χωρών δείχνει να διαλύεται. Κι ενώ η Ρωσία εξακολουθεί να αγοράζει ουκρανικό διαστημικό εξοπλισμό, για μη στρατιωτικούς σκοπούς, που αφορούν στην εξερεύνηση του διαστήματος, και τις αποστολές του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, μέσα στο 2014, δεν παρήγγειλε ούτε έναν ουκρανικό διαστημικό πύραυλο ή κάποιο σύστημα εκτόξευσης. Όπως ήταν αναμενόμενο, πολλά κοινά διαστημικά προγράμματα πλέον κινδυνεύουν.

Ο πόλεμος στην Υεμένη, ο πιο ηλίθιος πόλεμος της Ιστορίας


René Naba, Mondialisation.ca   (μτφρΚριστιάν)
Ο αρχισυντάκτης του ιστοτόπου madaniya.infoRené Naba, σχολιάζει για λογαριασμό της RTΓαλλίας τη κατάσταση στην Υεμένη.
Οι εμπόλεμοι Υεμενίτες είχαν ραντεβού στη Γενεύη στις 10 Ιουνίου, 2015 για να προσπαθήσουν να βάλουν τέρμα στο πόλεμο που αιμορραγεί τη χώρα για οκτώ εβδομάδες. Επιστροφή στην έκβαση αυτής της σύγκρουσης που προκλήθηκε από τις πετρελαϊκές μοναρχίες υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας κατά της φτωχότερης χώρας του αραβικού κόσμου.

Το επικοινωνιακό πρόβλημα της θεολογίας και οι οικονομικές προεκτάσεις του.

1384861_745722182108128_498280792_nIωάννη Δ.Κεραμαρίδη
καθηγητή θεολογίας
μέλους της ελληνικής λέσχης υψηλής νοημοσύνης (ΕΛYΝ)
Έχει πρόβλημα επικοινωνίας η θεολογια ?.  Έχει και πολύ μεγάλο μάλιστα.
Αλλά όταν λέμε επικοινωνιακό πρόβλημα, τι ακριβώς εννοούμε ?
Για να γίνει αντιληπτό, ας κάνουμε μια αναφορά στις άλλες επιστήμες,όπως για παράδειγμα στην επιστήμη της οδοντιατρικής.
Τι θα ήταν ένας οδοντίατρος χωρίς τα μηχανήματα που του παρέχει η τεχνολογία ?. O καλύτερος γιατρός του κόσμου να ήταν, θα του ήταν τελείως αδύνατον να προσφέρει τις γνώσεις του, και τις υπηρεσίες του στους ασθενείς του.
Πάρε τα μηχανήματα από το ιατρείο του, και είναι τελείως άοπλος.
Τι θα ήταν ένας πολιτικός μηχανικός χωρίς τα μηχανήματα που του προσφέρει η τεχνολογία ?.
Θα ήταν σαν να προσπαθούσε να χτίσει έναν ουρανοξύστη, με την μέθοδο που έχτιζαν τις πυραμίδες τους οι Φαραώ της Αιγύπτου.

Ραμαζάνι




  
Είναι ο ένατος μήνας του ισλαμικού έτους, κατά τον οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, «παραδόθηκε το Κοράνι ως οδηγός των ανθρώπων» («Ραμαντάν» στα αραβικά, «Ραμαζάν» στα τουρκικά). Ο μήνας αυτός είναι ιερός για τους Μουσουλμάνους, καθώς επιβάλλεται να τηρούνται ορισμένοι κανόνες, που έχουν χαρακτήρα εξιλασμού και υπακοή στις εντολές του Θεού (Αλλάχ). Το 2015 το Ραμαζάνι αρχίζει στις 18 Ιουνίου και τελειώνει στις 16 Ιουλίου. Θυμίζει, τηρουμένων των αναλογιών, τη χριστιανική Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Η Μάχη του Βατερλό


Πίνακας του Γουίλιαμ Χολμς Σάλιβαν
Πίνακας του Γουίλιαμ Χολμς Σάλιβαν
  
Αποφασιστικής σημασίας μάχη, που κατέληξε στην ήττα του Ναπολέοντα κι έβαλε τέλος σε μια σειρά πολέμων, που διήρκεσαν σχεδόν 23 χρόνια, μεταξύ της Γαλλίας και άλλων δυνάμεων της Ευρώπης. Έλαβε χώρα στο Βατερλό, μία τοποθεσία 20 χιλιόμετρα έξω από τις Βρυξέλλες, στις 18 Ιουνίου 1815.
Μετά την εξορία του στη νήσο Έλβα, ο Ναπολέων επανήλθε στο θρόνο και κυβέρνησε για 100 ημέρες τη Γαλλία από τον Μάρτιο του 1815. Με το φάντασμά του να πλανάται πάνω από την Ευρώπη, η Αγγλία και η Πρωσία ήθελαν να τελειώνουν μαζί του, προτού σταθεροποιήσει την εξουσία του. Ο Ναπολέων από την πλευρά του επεδίωξε να πλήξει τους δύο βασικούς του αντιπάλους προτού κατορθώσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους.