Ετικέτες

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Παιχνίδια ισορροπίας. Το μήνυμα του εκδότη.





Πέμπτη σήμερα, ημέρα του Eurogroup, μια μέρα που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την εξέλιξη στο Ελληνικό ζήτημα.

Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε είναι ότι οι παράμετροι των μελλοντικών εξελίξεων/λύσεων δεν βρίσκονται στους κλειστούς τοίχους της συνάντησης των υπουργών οικονομικών. 

Οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα μας ταυτόχρονα με το Eurogroup μας δίνουν δυο ακόμη δεδομένα.


Δεδομένο πρώτο:

Το πρωί ενώπιον της Bundestag η Μέρκελ επανέλαβε τη θέση για παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Προσωπικά, θεωρώ ότι δεν τίθεται καν ζήτημα εξόδου γιατί κανείς, κι όταν λέω κανείς εννοώ και την ελληνική πλευρά, δεν γνωρίζει τι θα επακολουθήσει σε περίπτωση εξόδου.

Η Μέρκελ, βέβαια, έχει κι ένα λόγο παραπάνω να μην επιθυμεί έξοδο της χώρας. Διότι δεν θέλει να χρεωθεί τη διάλυση της ευρωζώνης, μια διάλυση που θα επακολουθήσει με μαθηματική ακρίβεια (σειρά μετά την Ελλάδα θα έχουν η Ιταλία και η Γαλλία ). Για το λόγο αυτόη Μέρκελ με το ΥΠΟΙΚ Β.Σόιμπλε έχουν μοιραστεί τους ρόλους και παίζουν   το παιχνίδι του καλού και του κακού ώστε να ικανοποιούν η μεν Μέρκελ την Ευρώπη και γενικά τους κύκλους έξω από τη Γερμανία και ο Σόιμπλε το γερμανικό λαό και τα γερμανικά ΜΜΕ (γι΄αυτό και προηγείται σε δημοσκόπηση έναντι της Μέρκελ).

Δεδομένο δεύτερο:

Από σήμερα και μέχρι τις 20 του μηνός στην Αγία Πετρούπολη λαμβάνει χώρα το ρωσικό Νταβός όπου ο Ρώσος πρόεδρος, σε πείσμα των κυρώσεων, θα δείξει ότι είναι ακόμη ζωντανός.

Ένα φόρουμ με έντονη την Ελληνική παρουσία (πρώτη φορά τέτοια αποστολή).. ένα φόρουμ όπου θα πέσουν πολλές υπογραφές και φυσικά θα δοθούν σάρκα και οστά στην αναπτυξιακή τράπεζα των Brics. 

Tην ώρα, λοιπόν, που ΝΑΤΟ και Δύση έχουν ανησυχήσει με τη δήλωση Πούτιν για ενίσχυση του πυρηνικού οπλαστασίου (κατά τη γνώμη μου εξαιρετική κίνηση αντιπερισπασμού ) και σπεύδουν σε δηλώσεις, ο Ρώσος πρόεδρος χαμογελά πονηρά και κλείνει δουλειές (γιατί όλα είναι business και χρήμα πέρα από τη γεωπολιτική).

Το ερώτημα που έρχεται να προστεθεί στα παραπάνω είναι το εξής:

Πώς θα μπορέσει και κυρίως, αν θα μπορέσει η Ελληνική Αποστολή να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο δυνατό την κατάσταση. 

Και στο παρελθόν είχα επισημάνει ότι η χώρα καλείται να κινηθεί ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία διπλωματικά.Όσο πιο έξυπνα παίξει, τόσο περισσότερα τα οφέλη.
Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε  είναι πως όλοι ξέρουν ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ ... και ο Πούτιν το ξέρει...


Geopolitics Editorial Team 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου