Ετικέτες

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Today in Military History: September 5-6, AD 394:Battle of the Frigidus River: East Romans Defeat West Romans, Reuniting the Empire

 
 
Battle of the Frigidus River: East Romans Defeat West Romans, Reuniting the Empire
Roman Empire, c. AD 395, at death of Theodosius
Image courtesy of https://sites.google.com/a/umich.edu/imladjov/maps
(Unless otherwise indicated, all illustrations are courtesy of Wikipedia)

Today's history spotlight falls on a little-known, but no less important, battle which occurred in the late fourth century AD. Besides the on-the-field fighting between armies from the Eastern and Western Roman empires, there was also a subtext of Christian vs. pagan religions, which figured prominently in the conflict's climax.

Ο τριπλός ρόλος του Έιντε


 ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ
Διασύνδεση με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην Τουρκία φαίνεται να έχει ο ειδ. σύμβουλος του Γ.Γ. των Η.Ε.
Ο Νορβηγός διπλωμάτης είναι Διευθύνων Σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, που συνεργάζεται με μεγάλο αριθμό «στρατηγικών συνεργατών», με μεγάλα συμφέροντα, επενδύσεις ή παραρτήματα στην Τουρκία
Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στις 22 Αυγούστου 2014 διόρισε τον Νορβηγό Espen Barth Eide ως ειδικό αντιπρόσωπό του για το Κυπριακό αντικαθιστώντας τον Αυστραλό Αλεξάντερ Ντάουνερ. Ο κ. Eide έφθασε με υπέρμετρες φιλοδοξίες να λύσει/κλείσει το Κυπριακό με μιαν ατζέντα που παραβιάζει τις ηθικές παραμέτρους και βάσεις του ιδίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων προσφύγων θυμάτων μιας βάρβαρης και συνεχιζόμενης τουρκικής εισβολής και κατοχής. Ο άνθρωπος αναπτύσσει και προωθεί τουρκικές επιδιώξεις και σχέδια εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έφυγε από τη ζωή η Βούλα Ζουμπουλάκη


Την Παρασκευή θα γίνει η κηδεία της

ΒΟΥΛΑ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ
Μια από τις πιο σημαντικές Ελληνίδες ηθοποιούς της σκηνής και της μεγάλης οθόνης, η Βούλα Ζουμπουλάκη, έφυγε το απόγευμα της Δευτέρας από τη ζωή, σε ηλικία 91 ετών. Γεννημένη στο Κάιρο της Αιγύπτου στις 24 Σεπτεμβρίου του 1924, η Βούλα Ζουμπουλάκη θέλοντας να κάνει το χατήρι της οικογένειάς της εισάγεται στη Νομική Σχολή Αθηνών, ενώ παράλληλα σπουδάζει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στη Σχολή Μονωδίας του Εθνικού Ωδείου.
Μαθήτρια ακόμα της σχολής του Εθνικού, γνωρίζει τον Δημήτρη Μυράτ με τον οποίο παντρεύεται στο Κάιρο το 1951. Η Μαρτίριο από το «Σπίτι της Μπερνάντα Αλμπα», είναι ο πρώτος της σημαντικός ρόλος, στο θέατρο Κοτοπούλη, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή. Στο ίδιο θέατρο, διευθυντής του οποίου ήταν ο Δημήτρης Μυράτ θα συνεχίζει με παραστάσεις όπως: «Φαύλος κύκλος» του Ψαθά, «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ, «Επτά χρόνια φαγούρα» του ‘Αξελροντ, «Η δικηγορίνα» του Βενέιγ, «Λυσσασμένη γάτα» του Ουΐλλιαμς κ.α.

To ελληνικό ΥΠΕΞ παραδέχεται ότι οι ΗΠΑ απαίτησαν την μην παραχώρηση του FIR Αθηνών για ρωσικές πτήσεις ανθρωπιτικής βοήθειας προς Συρία


συγασγιασγθιασ
Tο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι του κατατέθηκε αίτημα από την Ουάσιγκτον που απαιτεί να αρνηθεί η Ελλάδα τη χρήση του ελληνικού εναέριου χώρου σε ρωσικά αεροσκάφη που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Συρία ανέφερε το Reuters.
Η ανακοίνωση έγινε από τον Εκπρόσωπο του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ο οποίος πρόσθεσε το αίτημα των ΗΠΑ θα εξεταστεί.

Britain's Status as a Trading Nation Ties It to Europe

Britain's Status as a Trading Nation Ties It to Europe

By Mark Fleming-Williams
At some point in the next two years, British voters will decide whether to remain a part of the European Union. This will be the first time Britons have been consulted on the subject since 1975, when 67 percent voted to stay in. If it does decide to leave, the United Kingdom will become the first country to leave the European Union since it was created as the European Community in 1957. The repercussions would be felt not just in Britain, but also across the Continent and indeed across the world. To predict the eventual result of the vote, it is first important to understand the factors that have kept the United Kingdom in the union this long.
The story starts with geography. Britain is a relatively small island situated off a large but historically divided continent. It is narrow, with navigable rivers, natural resources and fertile land. These factors have various implications for the country's development. As an island with narrow dimensions, the coast is always nearby, making a large portion of the population maritime. Add an ample supply of wood, and conditions are ripe for the construction of a strong navy. The fertile soil allows for a stable population, while resources such as coal, metals and sheep (for wool), along with navigable rivers, provide propitious circumstances for international trade. From the United Kingdom's perspective, the divisions in the Continent both reduced its threats — limiting Continental powers' ability to build a navy strong enough to invade — and increased its opportunities as British traders found ways to insert themselves between countries that were often at war. Thus, once the island's basic needs of safety and nourishment were satisfied, Britain's geography enabled it to flourish as a maritime trading power.

Γουίλιαμ Μόγκριτζ 1943 – 2012


Γουίλιαμ Μόγκριτζ

Άγγλος σχεδιαστής, συγγραφέας και πανεπιστημιακός δάσκαλος, που σχεδίασε τον πρώτο φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή (laptop) και υπήρξε ο εισηγητής του διαδραστικού σχεδιασμού (interaction design).
O Γουίλιαμ Γκραντ «Μπιλ» Μόγκριτζ (William Moggridge) γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου 1943 στο Λονδίνο. Ο πατέρας του ήταν δημόσιος υπάλληλος και η μητέρα του καλλιτέχνιδα. Σπούδασε βιομηχανικό σχέδιο στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Λονδίνου και το 1965 μετακόμισε στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε για τέσσερα χρόνια ως σχεδιαστής ιατρικών εργαλείων. Τον ίδιο χρόνο παντρεύτηκε την Κάριν, η οποία του χάρισε δύο γιούς, τον Άλεξ και τον Έρικ.
Το 1969 επιστρέφει στο Λονδίνο για να συμπληρώσει τις σπουδές του στην τυπογραφία και τις επικοινωνίες. Την ίδια χρονιά ιδρύει στο πατάρι του σπιτιού του την εταιρία Moggridge Associates και, μεταξύ άλλων, σχεδιάζει μια τοστιέρα και ένα φορητό θερμαντικό σώμα για την Hoover. Το 1972 σχεδιάζει ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή στο μέγεθος ραπτομηχανής, αλλά το σχέδιό του δεν θα υλοποιηθεί.

Η Ναυμαχία των Σπετσών



Μετά την πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κωνσταντίνο Κανάρη στ' ανοιχτά της Χίου και τον θάνατο του Καρα Αλή (7 Ιουνίου 1822), ο σουλτάνος ετοίμασε νέες επιχειρήσεις, που θα στηρίζονταν στη στενότερη συνεργασία του τουρκικού με τον αιγυπτιακό στόλο. Στις 20 Ιουλίου 1822 ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος, αποτελούμενος από 84 πλοία, βρέθηκε στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, αφού είχε διαπλεύσει ανενόχλητος το Αιγαίο και το Ιόνιο. Απέτυχε να καταλάβει το Βασιλάδι, το φυσικό προπύργιο του Μεσολογγίου και στη συνέχεια προσπάθησε να ανεφοδιάσει το πολιορκούμενο από τους Έλληνες Ναύπλιο.
Από ελληνικής πλευράς, η οικονομική δυσπραγία εμπόδιζε την επαναστατική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις βασικές δαπάνες κίνησης του ελληνικού στόλου. Στις 10 Αυγούστου, πάντως, τα πλοία του τρινησίου στόλου (Ύδρας, Σπετσών και Ψαρών), που αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού στόλου, ειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι ήταν έτοιμα να αναλάβουν δράση κατά του εχθρού.

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού

 


Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της UNESCO στις 8 Σεπτεμβρίου του 1965, κατά τη διάρκειας της Συνόδου της Τεχεράνης και από το 1966 γιορτάζεται κάθε χρόνο την ημερομηνία αυτή. Άλλωστε, η εξάλειψη του αναλφαβητισμού είναι ένα από τα πρωταρχικά καθήκοντα του διεθνούς οργανισμού.
Σύμφωνα με την UNESCO, 781 εκατομμύρια ενήλικες (το 64% γυναίκες) σ' όλο τον κόσμο είναι αναλφάβητοι και περισσότερα από 115 εκατομμύρια παιδιά, κυρίως στις φτωχές χώρες της Ασίας και της Υποσαχάρειας Αφρικής. Στόχος της UNESCO είναι όλα τα παιδιά του κόσμου, αγόρια και κορίτσια, να έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως το 2015. Ένας στόχος, που για τον διεθνή αυτό οργανισμό είναι ρεαλιστικός, προσιτός οικονομικά και επιτεύξιμος.

Το Γενέθλιον της Θεοτόκου



Θεομητορική εορτή, κατά την οποία η Χριστιανική Εκκλησία τιμά κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου (21 Σεπτεμβρίου για τους παλαιοημερολογίτες) «το γενέθλιον της υπεραγίας δεσποίνης ημών Θεοτόκου», τη γέννηση, δηλαδή, της Μαριάμ (Μαρίας), της μητέρας του Ιησού Χριστού. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Παναγιώτης, η Μαρία, ο Μαριανός, η Μαριανή, η Δέσποινα, ο Τσαμπίκος και η Τσαμπίκα. Πολλοί ναοί ανά την Ελλάδα είναι αφιερωμένοι στο Γενέθλιον της Θεοτόκου.
Είναι γνωστό ότι τα τέσσερα Ευαγγέλια δεν παρέχουν πληροφορίες για την καταγωγή και τη γέννηση της Θεοτόκου. Τις σχετικές πληροφορίες τις αντλούμε από το απόκρυφο Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου (2ος αιώνας), σύμφωνα με το οποίο η Θεοτόκος γεννήθηκε στα Ιεροσόλυμα με θαυματουργικό τρόπο από μια ενάρετη γηραιά γυναίκα, ονόματι Άννα (εξελληνισμένος τύπος του εβραϊκού Χάνα = εύνοια, χάρη), μετά από επίμονες δεήσεις προς τον Θεό, αυτής και του συζύγου της Ιωακείμ. Η Άννα ήταν στείρα και συνεπώς άτεκνη, γεγονός που εθεωρείτο ντροπή στην ιουδαϊκή κοινωνία της εποχής της.

Μπλόντι


Χάρτινη ηρωίδα, που δημιούργησε με το πενάκι του ο αμερικανός κομίστας Τσικ Γιανγκ (1901-1973). Η Blondie (Ξανθούλα) έκανε μεγάλη καριέρα ως πρωταγωνίστρια του ομώνυμου χιουμοριστικού κόμικ-στριπ, μέσα από τις σελίδες των εφημερίδων προπολεμικά και τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες. Συνεχίζει με σαφώς μικρότερη απήχηση τη διαδρομή της στο χώρο του κόμικς μέχρι και σήμερα.
Η Μπλόντι Μπούπαντου είναι ένα ανέμελο και κάπως επιπόλαιο κορίτσι, που περνά τον περισσότερο χρόνο της στις αίθουσες χορού. Η επιθυμία της για ένα πιο χαλαρό τρόπο ζωής αλλάζει όταν παντρεύεται τον φίλο της Ντάγκγουντ Μπάμστιντ, γιο βιομηχάνου, και αποκτά μια πιο υπεύθυνη και σοβαρή στάση για τη ζωή, σε αντίθεση με τον σύζυγό της.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 8 Σεπτεμβρίου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!
μ. Χ.
1822
Διεξάγεται η Ναυμαχία των Σπετσών, κατά την οποία ο ελληνικός στόλος, με 72 πλοία υπό την αρχηγία του Ανδρέα Μιαούλη, νικά τον τουρκικό, υπό τον Καρά Αλή. Έτσι, ματαιώνεται ο ανεφοδιασμός των πολιορκημένων Τούρκων του Ναυπλίου.

Βρέθηκε το Stonehenge 2 !

Βρέθηκε το Stonehenge 2 !

Σε αντίθεση με το Stonehenge, το νέο εύρημα έχει ευθεία παράταξη.Σε αντίθεση με το Stonehenge, το νέο εύρημα έχει ευθεία παράταξη.
Μία σημαντική ανακάλυψη έκαναν οι επιστήμονες, οι οποίοι βρήκαν μία τεράστια σειρά ογκόλιθων πολύ κοντά στο διάσημο μνημείο Stonehenge.