Ετικέτες

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

I. Σέτσιν: Η επέκταση των δυτικών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας θα επιδεινώσει την κατάσταση.





Η επέκταση των δυτικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας απλά θα επιδεινώσει την κατάσταση, δήλωσε σήμερα από το Τόκιο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Rosneft--η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση στην παραγωγή πετρελαίου στη Ρωσία-- ο Ίγκορ Σετσίν.

Πέντε μύθοι για τον Ψυχρό Πόλεμο-Five myths about the Cold War




Είκοσι χρόνια και πλέον αφότου η ΕΣΣΔ εξαφανίστηκε, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναβιώνει παλιές αντιπαλότητες και πυροδοτεί συζητήσεις για ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. Πόσο εύστοχες είναι οι συγκρίσεις; Ο Mark Kramer, διευθυντής σπουδών του Ψυχρού Πολέμου και καθηγητής του Χάρβαρντ, εξετάζει τους μύθους στο αδιέξοδο Ανατολής-Δύσης.

H Τουρκία έχει απειλήσει τη Ρωσία με αποκλεισμό των Στενών του Βοσπόρου






Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Τουρκία έχει απειλήσει τη Ρωσία με αποκλεισμό των Στενών του Βοσπόρου.

Η απειλή να κλείσει το Βόσπορο στη Ρωσία προέρχεται από μια έκθεση σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Hvylya , το οποίο επικαλείται τουρκικές διπλωματικές πηγές . Σύμφωνα με πληροφορίες , ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν μίλησε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο τηλέφωνο και προειδοποίησε για τις συνέπειες της σύγκρουσης με την Ουκρανία .
Ανησυχίες επίσης εκφράστηκαν και για τους Τατάρους της Κριμαίας, ενώ ο Ερντογάν προειδοποίησε τον Ρώσο πρόεδρο σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία και οι δυνάμεις της λεγόμενης ''αυτοάμυνας της Κριμαίας'' χρησιμοποιήσουν βία εναντίον της μειονότητας των Τατάρων, η Τουρκία θα αναγκαστεί να κλείσει το πέρασμα στη Μαύρη Θάλασσα για τα ρωσικά πλοία .

Ο αμερικανο-ρωσικός πόλεμος μεταφέρεται εκ νέου στη Συρία







Την ώρα που ο διπλωματικός πόλεμος ΗΠΑ - Ρωσίας για την Κριμαία συνεχίζεται, με τον Λευκό Οίκο να καταδικάζει την προσπάθεια Πούτιν να προχωρήσει στην επίσημη προσάρτηση της ουκρανικής περιοχής στη Ρωσία και να διαμηνύει ότι δεν θα αναγνωρίσει τις ρωσικές ενέργειες, φαίνεται πως ο αμερικανο - ρωσικός πόλεμος μεταφέρεται ξανά στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στη Συρία.

ΚΑΖΑΚΗΣ : Τίποτε πια δεν πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο.

.

 

 

Όποιος δεν έχει αντιληφθεί ακόμη ότι η πυριτιδαποθήκη που με τόση ευκολία προσπαθούν να πυροδοτήσουν οι δυνάμεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα, τότε είναι καταδικασμένος να καεί στην φωτιά της. Ίσως να ζούμε την χειρότερη και την πιο μοιραία απ’
όλες τις αυταπάτες μας. «Στην Ελλάδα δεν μπορούν να συμβούν αυτά,» είναι το κλισέ του ραγιά που νομίζει ότι είναι ασφαλής όσο πιο πιστός και προσκολλημένος εμφανίζεται στον αφέντη του.

Οι Σέρβοι σε κατάσταση σοκ: Οι Έλληνες αναγνωρίζουν τα διαβατήρια των Κοσοβάρων


 
 
Αυτό που φαινόταν αδύνατο να γίνει, συνέβη: Οι Έλληνες αναγνωρίζουν τα διαβατήρια του Κοσσυφοπεδίου, σημειώνει η σερβική Τέλεγκραφ.
«Ο αναπληρωτής πρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, επιβεβαίωσε ότι η χώρα του έχει αποφασίσει να δεχθεί τις βίζες Σένγκεν και τα διαβατήρια του Κοσσυφοπεδίου και με τον τρόπο αυτόν δεν θα επιβραδύνει το δρόμο του Κοσσυφοπεδίου στην Ευρώπη. Ευχαριστούμε αδέλφια!», σημειώνει ηΤέλεγκραφ στο Facebook, σύμφωνα με σκοπιανό δημοσίευμα.
 

«Απόβαση» Πούτιν στη Νορμανδία: «Παραμένει προσκεκλημένος» είπε ο Φαμπιούς


 
O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, παραμένει προσκεκλημένος στις εκδηλώσεις για την 70η επέτειο της Απόβασης της Νορμανδίας.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει προσκεκλημένος στις εκδηλώσεις για την 70ή επέτειο της Απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στις 6 Ιουνίου στη Νορμανδία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.
Οι διπλωματικές σχέσεις της Δύσης με τη Μόσχα μετά την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία και την ένταξή της στη Ρωσική Ομοσπονδία, αποτελούν πλέον έναν μόνιμο πονοκέφαλο, καθώς πολλές συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί πρέπει να αναθεωρηθούν. Ομως το θέμα της Νορμανδίας και των εκδηλώσεων τον προσεχή Ιούνιο αποτελεί ίσως το πιο δύσκολο πρόβλημα καθώς προς το παρόν αποτρέπει τη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας, που υποσχέθηκαν οι ηγέτες της Δύσης.

Η Υπερδνειστερία θέλει και αυτή να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία


 
 
Τιρασπόλ. Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας, Σεργκέι Ναρούσκιν, έλαβε επιστολή από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Υπερδνειστερίας, Μπουρλάτ Μιχαήλ, ζητώντας την αναθεώρηση της ρωσικής νομοθεσίας, ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη της Υπερδνειστερίας στη Ρωσία, αναφέρει το ουκρανικό πρακτορείο επικαλούμενο  την εφημερίδα ‘Βεντομόστι’.

Against Russia, Ukraine Has Few Military Options


 On Tuesday, the same day that Russian President Vladimir Putin announced Moscow’s intent to annex Crimea, unmarked soldiers entered a military base in Simferopol, sparking a limited exchange of gunfire in spite of the standing cease-fire between Ukraine and Russia. The firefight reportedly left one Ukrainian soldier and one of the unmarked soldiers dead. Kiev responded quickly; the Defense Ministry authorized its troops to use deadly force in response to any more incursions on its bases. Ukrainian Prime Minister Arseniy Yatsenyuk said the conflict had entered a “military phase.”
But there is very little Ukraine can do militarily. First, its geography works against it. Crimea is an isolated peninsula that connects to mainland Ukraine through a small and easily controllable land bridge. In earlier stages of the Ukraine crisis, Russian troops strategically moved to seize not only this land bridge but also all potential points of resistance within Crimea. Their maneuvering included moves to either occupy or surround Ukrainian military installations, with a focus on sites that could be used for combat, such as air defense sites, a marine battalion, special operations units of the interior guards, an air base and its combat aircraft, and naval ships. Through a combination of Russian actions — sinking ships to act as a blockade, disarming military units, destroying equipment and isolating Ukrainian military personnel — Ukrainian forces have been relegated to scattered bases that are cut off from the mainland.

Θερμό επεισόδιο στην Κριμαία λίγο μετά την προσάρτηση – Νεκρός ένας ουκρανός στρατιωτικός


 

Το Κίεβο λέει ότι η διαμάχη περνά «πλέον στο στρατιωτικό πεδίο», ενώ στη Σεβαστούπολη διοργανώνονται πανηγυρισμοί για την προσάρτηση στη Ρωσία   (Φωτογραφία:  Reuters )
Συμφερόπολη
Ουκρανός αξιωματικός σκοτώθηκε στη διάρκεια επίθεσης σε στρατιωτική βάση στη Συμφερόπολη. Ο ουκρανός πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Ρωσία για «έγκλημα πολέμου», λέγοντας πως η σύγκρουση «περνά από το πολιτικό στο στρατιωτικό επίπεδο».
Εκπρόσωπος του στρατού ανέφερε πως οι επιτιθέμενοι ήταν «άγνωστοι, πλήρως εξοπλισμένοι και με τα πρόσωπά τους καλυμμένα». Μετά την επίθεση, η δύναμη της μονάδας οχυρώθηκε στο δεύτερο όροφο.

Ο Πούτιν χτυπάει τη Δύση και τις ΗΠΑ μέσω των βομβαρδισμών του Βελιγραδίου, του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της “Αραβικής Άνοιξης”


Σκληρή γλώσσα Πούτιν: «Η Δύση πέρασε την Κόκκινη Γραμμή στην Ουκρανία– Οι εταίροι μας με επικεφαλής τις ΗΠΑ δεν καθοδηγούνται από το διεθνές δίκαιο, αλλά από το δίκαιο του όπλου»

 
Σκληρή γλώσσα κατά της Δύσης από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο ρωσικό κοινοβούλιο, όπου υπεγράφη η ιστορική συμφωνία ένταξης τηςΚριμαίας και της Σεβαστούπολης στη Ρωσική Ομοσπονδία.
«Μας κατηγορούν ότι κινηθήκαμε έξω από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Είναι καλό που θυμούνται ότι υπάρχει – κάλλιο αργά παρά ποτέ», είπε, αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται η Ρωσία από τη Δύση.

Κριμαία: Το κόστος της ενσωμάτωσης


 
Άννα Κούτσμα, RBC Daily, Vzglyad
Η Ρωσία πρέπει να ανοίξει το πορτοφόλι, καθώς η χερσόνησος θα χρειαστεί ζεστό χρήμα για την κάλυψη των αναγκών του προϋπολογισμού, άμεσα έργα βασικών υποδομών για ρεύμα και νερό, εξομοίωση των κοινωνικών παροχών, αλλά και μεσοπρόθεσμο πλάνο για κατασκευαστικό «τσουνάμι» ύψους 5 δις, εκτιμούν οι ειδικοί.
Δισεκατομμύρια δολάρια θα χρειαστούν για να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές και για να εξομοιωθούν οι κοινωνικές παροχές με τις ρωσικές. Στις 17 Μαρτίου η Ρωσία διέθεσε ήδη στην Κριμαία 400 εκατ. δολάρια.

Ο διωκόμενος από τους Ναζί και κατόπιν από τον μακαρθισμό Μπ. Μπρεχτ απαντά στους αμερικανούς ανακριτές του (1947)



Μπέρλοχτ Μπρεχτ
Σεπτέμβρης του 1947 ήταν. Ο μακαρθισμός κλιμακωνόταν. Ο διωκόμενος από το ναζισμό, πρόσφυγας στις ΗΠΑ, Μπέρτολτ Μπρεχτκαλείται να απολογηθεί στην Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών. Ο Μπρεχτ, αντίθετα από άλλους φίλους του (Γερμανούς και Αμερικανούς δημιουργούς), οι οποίοι απέφευγαν να παρουσιαστούν στην Επιτροπή, παρουσιάστηκε ενώπιόν της (30.10.1947) και, όπως ο θεατρικός ήρωάς του «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ», …τρέλανε τον πρόεδρο της Επιτροπής, Τόμας Πάρνελ, και τον αρχιανακριτήΡόμπερτ Στρίπλινγκ. Ο τελευταίος, διαβάζοντας αποσπάσματα του θεατρικού έργου του Μπρεχτ «Το Μέτρο», ποιήματά του δημοσιευμένα σε αμερικανικό κομμουνιστικό περιοδικό και μια συνέντευξη που είχε δώσει παλιότερα ο Μπρεχτ σε σοβιετικό περιοδικό, πάσχιζε να αποδείξει ότι ο Γερμανός συγγραφέας ήταν κομμουνιστής.

Ο δαιμόνιος Μπρεχτ, ξέροντας πόση ηλιθιότητα φωλιάζει στους σκοταδιστικούς εγκεφάλους, παριστάνοντας ότι δε μιλά καλά τα αγγλικά, λέγοντας ότι η μετάφραση δεν απέδωσε πιστά το νόημα των ποιημάτων του, μπερδεύοντας και το διερμηνέα της Επιτροπής με διάφορες λεκτικές τρικλοποδιές, σάστισε τους ανακριτές τόσο, που όχι μόνο δεν κατάλαβαν την ειρωνεία του, αλλά και τον ευχαρίστησαν στο τέλος για την κατάθεσή του!

Αετοί…και σημειολογία


 
ΣΗΜΑΙΑ_ΤΟΥ_ΠΡΟΕΔΡΟΥ_ΤΗΣ_ΡΩΣΙΑΣ_ΠΟΥΤΙΝ
Και αετοί και σταυροί και λογχισμένος δράκος από έφιππο…
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Kαι αυτοί Αετό έχουν…
USA
Αλλά και αυτοί..!!!

Λόγια Ηρώων της Επανάστασης του 1821



Ας προσπαθήσουμε έστω για λίγα λεπτά να καταλάβουμε και να νοιώσουμε το μεγαλείο της ψυχής των αγωνιστών του 1821.

Ας βρεθούμε με τα παλικάρια μέσα στην Αγία Λαύρα μπροστα στον Παλαιών Πατρών Γερμανό και το Λάβαρο της Επαναστάσεως την στιγμή που ψέλνουν το “Τη Υπερμάχω Στρατηγώ”…
Ας βρεθούμε μπροστά στον Αθανάσιο Διάκο την στιγμή που, μπροστά στη μεγάλη θυσία, απαντά στον Ομέρ Βρυώνη, “Εγώ Γρεκός γεννήθηκα, Γρεκός θε να πεθάνω”…
Ας βρεθούμε στο διάσπαρτο από πτώματα Ελλήνων και Τουρκοαιγυπτίων, πεδίο της Μάχης στο Μανιάκι, την στιγμή που σηκώνουν τον νεκρό Παπαφλέσσα κι ο Ιμπραήμ σκύβει και τον φιλά στο μέτωπο από θαυμασμό…

Μουσουλμάνοι της Θράκης στην προεκλογική ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν


Δύο λεωφορεία από τα Αρριανά Ροδόπης έχουν ήδη κλείσει για να μεταβούν μουσουλμάνοι της περιοχής στην προεκλογική ομιλία του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αδριανούπολη που γίνεται εν όψει των δημοτικών εκλογών της 30 Μαρτίου στην γειτονική χώρα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός δίνει έμφαση στη νομαρχία Αδριανούπολης όπου εκλέγεται ο επιστήθιος φίλος του και υπουργός υγείας Μεχμέτ Μοεζίνογλου που κατάγεται από τα Αρριανά και το κόμμα του απολαμβάνει μεγάλα ποσοστά σε αντίθεση με άλλες πόλεις της ευρωπαϊκής Τουρκίας όπου το πάνω χέρι έχει ο πολιτικός του αντίπαλος Κεμάλ Κιλιντζάρογλου.

Η καυτή ανάσα της Ρωσίας πέφτει σε Πολωνία και Γερμανία



Μετάφραση – Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Μονάδες του ρωσικού πυροβολικού των μονάδων πεζοναυτών του στόλου της Βαλτικής, μετακίνησαν δεκάδες αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού και άνδρες τους, στην περιοχή του Καλίνινγκραντ κάτω από άκρα μυστικότητα, με σκοπό την διενέργεια ασκήσεων με πραγματικά πυρά, αναφέρει το πρακτορείο Ria Novosti.

«Τα παράκτια στρατεύματα πυροβολικού του Στόλου της Βαλτικής πραγματοποιούν δύο φορές το χρόνο, βολές όλων των συστημάτων τους και προκεχωρημένη εκπαίδευση, για ένα μήνα, μία φορά κατά τη διάρκεια του χειμώνα και μία φορά κατά την διάρκεια του καλοκαιριού Στην άσκηση συμμετέχουν πάνω από 700 ρώσοι πεζοναύτες και πάνω από 150 μονάδες αυτοκινούμενου πυροβολικού και ειδικού εξοπλισμού» αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο.

Ιδιωτικοί στρατοί στο προσκήνιο και πάλι.



 
 
Σε παλαιότερο άρθρο μου, είχα ασχοληθεί με το θέμα των ιδιωτικώνστρατών αναφέροντας τις προοπτικές μιας τέτοιας δύναμης να παρουσιαστεί καιστην Ελλάδα, για να μπορούσε να κρατήσει κάποιες συνθήκες όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι Δυνάμεις Ασφαλείας δεν θα μπορούσαν να επικρατήσουν.

Μάλιστα προ λίγων μηνών είχε κυκλοφορήσει έντονα η φημολογία πως η Ελληνική Βουλή είχε συνάψει συμφωνία με την Academi (Blackwater), για ένοπλη προστασία σε περίπτωση αναταραχών που θα φέρουν την κατάσταση εκτός ορίων και δεν θα είναι δυνατή η ανάπτυξη ένοπλων δυνάμεων και δυνάμεων ασφαλείας. Αυτό είχε διαψευστεί  σε όλους τους τόνους από την Ελληνική κυβέρνηση, όμως δεν αρνήθηκαν το γεγονός πως είχε γίνει επαφή και είχε διερευνηθεί μια τέτοια κατάσταση. (σχετικό δημοσίευμα εδώ. )

Ο Κριμαϊκός Πόλεμος!!



‘Η θεωρία και η πράξη της γεωπολιτικής διπλωματίας προϋποθέτει ευρεία κατανόηση των εκάστοτε προβλημάτων- και εννοώ ότι καθιστά απαραίτητο το συνδυασμό πολλών γνωστικών κλάδων,όπως της ιστορίας, των οικονομικών, της πολιτικής, της κοινωνιολογίας, αλλά και αυτής ακόμη της γεωγραφίας, η σημασία της οποίας ποτέ δε πρέπει να παραβλέπεται, διότι όπως συνήθιζε να λέει ο Μπίσμαρκ, αποτελεί τη μόνη σταθερά της γεωπολιτικής.”
Sir  Βασίλειος Μαρκεζίνης – Επικοινωνιακή διπλωματία και Διπλωματία Βάθους.

Ο κυβερνήτης Β. Βαρδινογιάννης και η κυβέρνηση των υποτακτικών (επεισόδιο 2)



42 βουλευτές χάρισαν δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα στον Βαρδή Βαρδινογιάννη στον Σπύρο Λάτση και άλλους επιχειρηματίες.
Η κυβέρνηση δεν το βάζει κάτω: με την πέμπτη προσπάθεια κατάφερε να χαρίσει τα πρόστιμα σε εφοπλιστικούς και πετρελαϊκούς ομίλους. Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το κλείσιμο 23 οργανισμών του δημοσίου και το νέο τρόπο απόλυσης των δημοσίων υπαλλήλων, που ψηφιζόταν σήμερα στη Βουλή, 3 κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης κατέθεσαν από κοινού την επίμαχη τροπολογία. Σε μια διαδικασία που συχνά γινόταν χαοτική, 142 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπερψήφισαν το να χαρίσουν εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα σε πετραλαιάδες και εφοπλιστές. Την ίδια στιγμή, με τα υπόλοιπα άρθρα του νόμου που υπερψήφισαν, οδήγησαν μερικές εκατοντάδες δημοσίους υπαλλήλους άμεσα στην ανεργία και το 15% των δημοσίων υπαλλήλων στην απόλυση σε βάθος χρόνου. Εκλογές έρχονται, και είναι σαφές ποιον προτιμούν για σύμμαχο οι συνεταίροι της κυβέρνησης…

Μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία επιδιώκει η ΕΕ


Έχοντας ήδη προχωρήσει σε δεύτερο στάδιο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας εν μέσω της χειρότερης κρίσης από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου λόγω Κριμαίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει επί τάπητος την ανάγκη μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία.
«Αρχίσαμε σήμερα να συζητάμε την ανάγκη να μειωθεί μακροπρόθεσμα η εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ μιλώντας στο δίκτυο Sky News μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ό,ΤΙ ΕΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΒΙΑΙΩΣ, ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΑΤΑΚΤΩΣ


κριμαιαΕίτε μας αρέσει, είτε όχι, πρέπει να παραδεχθούμε πως ο Πούτιν είναι ηγέτης. Ένας ηγέτης -πέραν των άλλων ικανοτήτων του και της αναμφίβολης αγάπης προς τον λαό του- προλαμβάνει οπωσδήποτε καταστάσεις, προσχεδιάζει κινήσεις και τις υλοποιεί επιτυχώς. Με δεδομένο αυτό, ο Πούτιν: