Ετικέτες

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία επιδιώκει η ΕΕ


Έχοντας ήδη προχωρήσει σε δεύτερο στάδιο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας εν μέσω της χειρότερης κρίσης από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου λόγω Κριμαίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει επί τάπητος την ανάγκη μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία.
«Αρχίσαμε σήμερα να συζητάμε την ανάγκη να μειωθεί μακροπρόθεσμα η εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ μιλώντας στο δίκτυο Sky News μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος επισήμανε επίσης ως προς τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία ότι θα μπορούσε να διευρυνθεί ο κατάλογος με τους 21 Ρώσους και Ουκρανούς στους οποίους αναμένεται να επιβληθεί απαγόρευση εισόδου και παγώματος περιουσιακών στοιχείων.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας ανέφερε εξάλλου ότι το εύρος των μελλοντικών κυρώσεων θα εξαρτηθεί από το πώς θα αντιδράσει η Μόσχα στο αίτημα της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής.
Υπενθυμίζουμε ότι σε κυρώσεις εναντίον ρώσων και ουκρανών αξιωματούχων προχώρησαν η ΕΕ και οι ΗΠΑ, βαθαίνοντας το ψυχροπολεμικών διαστάσεων ρήγμα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον απορρίπτουν, στο ίδιο μοτίβο, ως παράνομο το δημοψήφισμα στην Κριμαία, κατακεραυνώνουν τη Ρωσία για παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας αλλά παράλληλα της διαμηνύουν πως «υπάρχει ακόμη χρόνος για διπλωματική λύση».
Στενούς συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν αγγίζουν οι αμερικανικές κυρώσεις με τον Λευκό Οίκο να μην απορρίπτει μελλοντικές κυρώσεις ακόμη και σε βάρος του ίδιου του Ρώσου προέδρου. Στην Ευρώπη αναμένεται την επόμενη εβδομάδα ο Μπαράκ Ομπάμα.
Υπό το βάρος των εξελίξεων το Κίεβο ανακάλεσε τον πρέσβη του από τη Μόσχα -η οποία χαρακτηρίζει «πολιτικό εκβιβασμό» τις κυρώσεις διά στόματος του προέδρου της Δούμα.
Πηγή: ΑΠΕ, IN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου