Ετικέτες

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Η αποσήμανση των λέξεων, ασέλγεια εις βάρος της Κοινωνίας


Posted: 26 Feb 2012 03:16 AM PST
Γ. Γαΐτης
«Μήγαρις ἔχω ἄλλο ᾽ς τὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καἰ γλῶσσα;» αναρωτιόταν ο Ποιητής στο έργο «Διάλογος» του Δ. Σολωμού (που δυστυχώς δεν διασώζεται ολόκληρο). Ένα ερώτημα που γυρίζει στον καθένα σήμερα και μάλλον θέλει να μείνει καλλίτερα αναπάντητο μπροστά στο κενό που αφήνει μια πιθανή απάντησή του. Η ελευθερία δεν είναι παρά προϋπόθεση της γλώσσας και η γλώσσα προϋπόθεση της ίδιας της ελευθερίας, και έτσι, όπως γράφει ο Ποιητής, «ἀγκαλιασμέναις καὶ οἱ δύο θέλει προχωρήσουν εἰς τὸ δρόμο τῆς δόξας».

Έναν αιώνα αργότερα, ένας άλλος ποιητής, ο Πάνος Θασίτης, δυστυχώς ξεχασμένος και αυτός, έγραφε - με το ειρωνικό μειδίαμα μιας λύπης και συγκρατημένης οργής - για αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε σήμερα ως την πιο βαρβαρική υποταγή αυτής της χιλιόχρονης, πλούσιας και ελεύθερης γλώσσας...

Handelsblatt: Η Γερμανία δεν θα ξαναβρεί ποτε τέτοιο πελάτη στα εξοπλιστικά σαν την Ελλάδα


undefined

Handelsblatt: Η Γερμανία δεν θα ξαναβρεί ποτε τέτοιο πελάτη στα εξοπλιστικά σαν την Ελλάδα!

by economikos
20120226-154702.jpgΗ Ελλάδα ήταν ο καλύτερος πελάτης της Γερμανίας τις περασμένες δεκαετίες σε ο,τι αφορά τα εξοπλιστικά συστηματα αναφέρει σε δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Όπως λέει η Ελλάδα μαζι με την Πορτογαλία και την Ισπανία οδήγησαν τις εξαγωγές της Γερμανίας στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
Σύμφωνα με το άρθρο: "Όλοι οι εμπλεκόμενοι ξέρουν καλά ένα πράγμα: ένας τόσο καλός πελάτης όπως την Ελλάδα σπάνια βρίσκεται".

ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ;


ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ;

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Φεβρουαρίου 26, 2012
20120226-145447.jpgΓράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Γ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ε.α.
Για ακόμα μια φορά σώθηκε η Ελλάδα, γύρισαν οι θριαμβευτές της Ευρώπης (Παπαδήμας- Βενιζέλος), οι οποίοι μετά από σκληρό αγώνα!!!!! κατάφεραν να την ξανασώσουν, (μου θυμίζουν τον εποχικό δασοπυροσβέστη που έβαζε φωτιές για να τις σβήνει πρώτος) και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάλι στη θέση του (22-02-12) να υποδέχεται τον τραπεζίτη-Πρωθυπουργό, με χαμόγελο και να τον συγχαίρει για την επιτυχία.
Και λέω πάλι γιατί θυμάμαι το ίδιο σκηνικό στις 22-07-11, (αλήθεια πότε πέρασαν επτά μήνες;), που ο ίδιος Πρόεδρος στην ίδια θέση υποδεχόταν τον πρώην σωτήρα της Ελλάδας, τον θριαμβευτή ποδηλάτη – Πρωθυπουργό, με το ίδιο χαμόγελο λέγοντας «κύριε 
Πρωθυπουργέ, ιστορική στιγμή, η Ευρώπη ξύπνησε». Δεν βαρέθηκε ο άνθρωπος;
Μετά τη συνάντηση ο «πρωθυπουργός», είπε ότι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup πρόκειται να διαμορφωθούν οι συνθήκες για ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ενώ στην ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου είπε ότι, η συμφωνία και οι αποφάσεις του Eurogroup είναι «μεγάλο βήμα», καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας. Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία του πως «εάν εφαρμοσθεί αποτελεσματικά το πρόγραμμα, το 2013 θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και θα αρχίσει σταδιακά η ανάπτυξη».

ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΚΑΙ ΑΡΑΒΙΩΝ ΣΤΡΑΤΩΝ





Η "πολεμικη ιστορια" των Αραβων ουσιασικα στασατησε το 1550 οταν οι Οθωμανοι καταλαβαν την Μεκκα και ο Σουλτανος εγινε και Χαλιφης και εκτοτε οι Τουρκοι δεν τους πολυχρησιμπουσαν ως στρατιωτες (το 1917 τους χαρακτηριζαν ως "αχρηστο οχλο" βλεπε " Ottoman Armies of First World" του Δρ. Νταβιντ Νικολ ,Osprey Ltd Λονδινο Αγγλια) για να μην πουμε οτι και πιο πριν το κυριο ογκο των "Αραβικων" στρατων  με εξαιρεση τους καμηλιερηδες και τους στρατηγους το απαρτιζαν  ειτε "mawali" ("υιοθετημενοι", προσηλητα τσιρακια κυριως Περσες και Βερβεροι π.χ. στην Ισπανια το 711μ..Χ τον στρςατο τον απαρτιχαν σχεδον εξοκληρου Βερβεροι με εξαιρεση τους δοιηκητες ) ειτε "ghulam" (επισης γνωσρτοι και ως Μαελουκοι στην Αιγυπτο, σκλαβοι- στρατιωτες, συχνα Ελληνες, Τουρκοι, την περιοδο των Σταυροφοριων "Φραγκοι" αιχαμαλωτοι πολεμου χωιρις να λειπουν και αλλες εθνοτητες π.χ. Σλαυοι δουλοι στην Ισπανια τον 9ο  μ.Χ. αιωνα οι εποναζομενοι και "σιωπηλοι" κκθως δεν ηκεραν ουτε Αραβικα ουτε πρωιμα Ισπανικα η πρωιμα Πορτογαλικα)

Τι συμβαίνει στη δημοκρατία, όταν οι τράπεζες γίνονται πιο ισχυρές από τους πολιτικούς θεσμούς;


Τι συμβαίνει στη δημοκρατία, όταν οι τράπεζες γίνονται πιο ισχυρές από τους πολιτικούς θεσμούς;

Αναρτήθηκε από τον/την exomatiakaivlepo στο Φεβρουαρίου 26, 2012
undefined
(Mετάφραση του άρθρου “The Failing State of Greece”RACHEL DONADIO Τhe New York Times),
Η πρώτη φορά που επισκέφθηκα την Αθήνα, η πόλη ήταν στις φλόγες. Ήταν Δεκέμβριος 2008, και οι ταραχές, μετά το περιστατικό που σφαίρα αστυνομικού σκότωσε έναν έφηβο, έπληξαν την πόλη. Για αρκετές τρομακτικές ημέρες, το κράτος δικαίου ήταν άστοχο στην καλύτερη περίπτωση.
Με το δεύτερο ταξίδι μου, στις εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2009, όταν οι Σοσιαλιστές κέρδισαν..

Την περασμένη εβδομάδα, στεκόμουν έξω από το κινηματογράφο Αττικόν που είχε καεί. Είχε καταστραφεί από πυρκαγιά στις 12 Φεβρουαρίου, μια άγρια νύχτα όταν εμπρηστές με βόμβες μολότοφ έβαλαν σαν στόχο καταστήματα -κτίρια, τα περισσότερα από αυτά ιστορικά…
Μόλις λίγα τετράγωνα μακριά η Ελληνική Βουλή ενέκρινε το τελευταίο πακέτο μέτρων λιτότητας, που απαιτεί η τρόικα και οι ξένοι δανειστές. Η τρόικα – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – δεν θα δώσουν 130 δις ευρώ σε νέα δάνεια χωρίς πόνο. Οι Έλληνες δεν θα δεχτούν τον πόνο χωρίς θυμό.
Καθώς περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί φρουρούσαν το κέντρο των Αθηνών, αρκετές δεκάδες εγκληματίες διείσδυσαν σε μια τεράστια, σε μεγάλο βαθμό ειρηνική διαδήλωση των περισσότερων από 80.000 ανθρώπων και ώθησαν την πόλη σε χάος. Για άλλη μια φορά η Αθήνα καίγεται. Για άλλη μια φορά, το κράτος δικαίου είχε αποτύχει. …

Νησιά και παράκτιο κράτος


Νησιά και παράκτιο κράτος

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Φεβρουαρίου 26, 2012
8801_ii.jpg
N. Λυγερός
Μέσα στο πλαίσιο του Δικαίου της θάλασσας και του πεδίου της ΑΟΖ, βρίσκουμε συχνά το νοητικό σχήμα που ακολουθεί: Νησιά και παράκτιο κράτος. Πριν εξετάσουμε το θέμα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι δεν προβλέπεται δεδικασμένο με τη συμφωνία. Απλώς, η μελέτη των περιπτώσεων δίνει μια γενική τάση, η οποία μπορεί ν’ αποτελέσει και καθοδήγηση για μια διαπραγματευτική ομάδα, ακόμα κι αν στην τελική, κάθε διμερή συμφωνία είναι μια νέα υπόθεση που δεν εξαρτάται νομικά από κανένα προηγούμενο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το παράδειγμα που εξετάζουμε είναι σημαντικό για δύο λόγους αντικειμενικούς. Ο πρώτος είναι ότι αυτή η περίπτωση εμφανίζεται συχνά πάνω στην υδρόγειο. Ο δεύτερος λόγος είναι παρέμβαση της έννοιας της ακτογραμμής μέσα στο πεδίο δράσης της μέσης γραμμής. Και ο προβληματισμός είναι απλός. Η πιο κλασσική περίπτωση είναι να έχουμε ένα κράτος με μια μεγάλη ακτογραμμή σε σχέση με αυτήν των νησιών που βρίσκονται απέναντί του. Και τότε το παράκτιο κράτος θα επιθυμούσε να μην χρησιμοποιήσει τον κανόνα της μέσης γραμμής για τον καθορισμό των ορίων των δύο ΑΟΖ. Μια τέτοια περίπτωση υπήρξε με την Αίγυπτο και την Κύπρο, αλλά τελικά λόγω της Σαουδικής Αραβίας, που θα είχε κι αυτή το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης ακτογραμμής, η Αίγυπτος αποδέχθηκε να γίνει χρήση της μέσης γραμμής. Αυτή η απόφαση εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο της θεωρίας παιγνίων σε εφαρμογή σε μια διπλωματική διαπραγμάτευση. Και η ορθολογική απόφαση της Αιγύπτου αποτελεί..

Η ιστορία της Ελλάδας θα επιστρέψει στα πάτρια ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΝΙΟ!!


Η ιστορία της Ελλάδας θα επιστρέψει στα πάτρια ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΝΙΟ!!

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Φεβρουαρίου 26, 2012

20120226-145231.jpgΓράφει η Στεφανία Λυγερού
Μια απορία.. αυτοί που στα μουσεία της χώρας τους επιδεικνύουν καμαρωτά την ιστορία της Ελλάδας, δεν ντρέπονται;
Είναι το ίδιο γελοίο αν είχαμε πάρει στύλους από το Κολοσσαίο της Ρώμης και τους μοστράραμε σε ένα δικό μας μουσείο, επιδεικνύοντάς τους στους τουρίστες που επισκέπτονταν τη χώρα μας. Ακόμα πιο γελοίο αν μοστράραμε κομμάτια σίδερο από τον πύργο του Άιφελ. Το άκρον άωτον του γελοίου αν μοστράραμε τούβλα από το Άουσβιτς (έχει άλλη ιστορία να επιδείξει η Γερμανία;)

Οι αρχαϊκοί Δίδυμοι Κούροι


Οι αρχαϊκοί Δίδυμοι Κούροι

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Αυγούστου 11, 2011

Οι αρχαϊκοί Δίδυμοι Κούροι αφού γλύτωσαν από τα χέρια των αρχαιοκάπηλων επέστρεψαν στο “σπίτι” τους

koyroi.jpgΔίδυμοι Κούροι Τενέας
Στο μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου βρίσκονται από το μεσημέρι οι δίδυμοι Κούροι της Τενέας, που μεταφέρθηκαν εκεί με ασφάλεια από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.
Μετά από απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, οι Δίδυμοι Κούροι που είχαν σωθεί την τελευταία στιγμή από χέρια αρχαιοκάπηλων τον Μάιο του 2010, επέστρεψαν τελικά στην γενέθλια γη της Κορινθίας, και φυλάσσονται στο μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου.
Εκεί σε ειδικό εργαστηριακό χώρο θα περάσουν
από διαδικασία συντήρησης και αποκατάστασης αποκομμένων μερών τους προκειμένου σύντομα να εκτεθούν στο κοινό. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός, όχι μόνο για την Κόρινθο, αλλά για την Κορινθία γενικότερα, που αναμένεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον και να αυξήσει την επισκεψιμότητα στην περιοχή την επόμενη περίοδο. Η επίσημη παρουσίαση αναμένεται στις 16 Αυγούστου…Loutraki One
kouroi-nemea_420x0.jpgΑρχαϊκοί Δίδυμοι Κούροι Τενέας

ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 8ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ τοῦ 626 μ.χ.


ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 8ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ τοῦ 626 μ.χ.

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Αυγούστου 8, 2011
ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΒΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙ
1. Ιστορικό πλαίσιο
Στα μέσα του 6ου αι. το νομαδικό φύλο των Αβάρων διέσχισε τις πεδιάδες βορείως του Ευξείνου Πόντου και έφθασε από την
Ασία στις παραδουνάβιες περιοχές, στα σύνορα με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Η άφιξή τους επρόκειτο να ανατρέψει
ουσιαστικά την ισορροπία δυνάμεων στο βόρειο σύνορο της αυτοκρατορίας και συνετέλεσε σημαντικά στη σλαβική
εποίκιση της Βαλκανικής. Ήδη το 558 οι Άβαροι απέστειλαν πρεσβεία στον αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α’, προτείνοντάς του
βοήθεια εναντίον ορισμένων νομαδικών φύλων τα οποία την εποχή εκείνη απειλούσαν το Βυζάντιο.

Ύμνος εις την Οργή


Ύμνος εις την Οργή

Αναρτήθηκε από τον/την Περίοπας στο Ιουλίου 13, 2011

Η μεγαλύτερη οργή κρύβεται στην σιωπή. Κάθεται σε μία πολυθρόνα έχοντας κλείσει τις βαριές κουρτίνες αφήνοντας έξω το καλοκαίρι. Σηκώνεται κάθε πρωί και καθώς χτενίζει με βία τα μαλλιά της βλέπει στην βούρτσα τις λευκές τρίχες, απόδειξη ότι χρόνο πολύ ακόμα δεν έχει να ορθωθεί ως πρέπει. Φτιάχνει καφέ χτυπώντας καλά το καφεκούτι υπολογίζοντας την αυριανή δόση και ανάβει τσιγάρο κοιτώντας τον απέναντι τοίχο που πάνω του χιλιάδες φορές έχει οργανώσει την Τελευταία της Έξοδο. Διαβάζει εφημερίδες σφίγγοντας κάθε φορά το στόμα στις φασιστικές δηλώσεις των καταδικαστών της και κλείνει την χούφτα της σε γροθιά κάθε φορά που βλέπει σε φωτογραφίες τα γελαστά γλοιώδη πρόσωπα των δημίων της.
Βγαίνει στον δρόμο με τα προπέρσινα ρούχα της και σκύβει το κεφάλι κάθε φορά που βλέπει το είδωλό της στο
τζάμι των βιτρινών μην αντέχοντας να αντικρίζει αυτή την κατάντια να περπατά σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Αποφεύγει τους δρόμους που μπορεί να δει παλιούς γνωστούς αναγκάζοντάς την να τους πει κάτι αισιόδοξο για ό,τι συμβαίνει, αλλά και να τους ομολογήσει τι έχει βαθιά κρυμμένο μέσα της . Επιστρέφει στο σπίτι κόβοντας μία ντομάτα με τόση λύσσα που την πολτοποιεί, βγάζοντας ένα γραμμάριο από αυτό που κουβαλά, πάνω στο γεύμα της.
Τα βράδια ανοίγει τα παράθυρα παρακαλώντας να έχει φεγγάρι και στριφογυρνά σαν δαιμονισμένη σε ένα σπίτι ξυπόλυτη κάνοντας ακόμα ένα δικαστήριο με τον εαυτό της. Κατήγορος, κατηγορούμενος, πρόεδρος και ένορκοι μόνο αυτή. Μία οργή στο πιο σκληρό δικαστήριο του κόσμου. Και την ώρα της καταδικαστικής ετυμηγορίας βαδίζει προς την ντουλάπα ξετρυπώνοντας το κρυμμένο σκουριασμένο κουτί . Μάρτυρες υπεράσπισης μια διμοιρία ανδρείες αναμνήσεις. Και καθώς απλώνει φωτογραφίες στο τραπέζι της κουζίνας και παρατάσσει πρόσωπα και σκέψεις άλλων εποχών γραμμένες πάνω σε μικρά χαρτάκια- τότε που σιωπή δεν γνώριζε τι θα πει- θυμάται ποια είναι. Είναι αυτή που από ιερά κόκαλα γεννήθηκε και κάθε μέρα μέσα στην σιωπή της δεν αγανακτεί αλλά περιμένει. Βασανιστικά και αργά αναμένει την ημέρα που τα σκοτεινά θα γεμίσουν φως καθώς θα τραβήξει τις κουρτίνες και το σπαθί της θα κατέβει από την φινετσάτη βιτρίνα του σαλονιού και θα ξαναμπεί στο χέρι της.
Πηγή  Για την κλοπή :  Περίοπας

Το Λυκόφως τον Ηρώων: ΤΣΟΜΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ


Το Λυκόφως τον Ηρώων: ΤΣΟΜΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Ιουλίου 19, 2011
Ήταν ο διοικητής της Ναυτικής βάσης στην Κερύνεια το 1974 με βάση το κάστρο της πόλης.
Με τον Τσομάκη είμαστε αδελφικοί φίλοι όπως ήμουνα με όλους τους αξιωματικούς της Ναυτικής Βάσης Κερύνειας γιατί ως αξιωματικός του 251Τ.Π με ειδικότητα τα οπλομηχανήματα (βαρέα όπλα πεζικού) συνεργαζόμουν πολύ συχνά μαζί τους και αυτοί πολύ συχνά με φιλοξενούσαν πάνω στις τορπιλακάτους στις περιπολίες τους.
Ιδιαίτερα ο Αρχικελευστής αγνοούμενος Λεωνίδας Βυτουλαδίτης που έμενε σε σπίτι στην Καλιφόρνια, περιοχή της Κερύνειας, που ανήκε στην θεία μου Μαρούλλα Κυπριανού μου έμαθε όλα τα μυστικά από το μηχανοστάσιο μέχρι την ρύθμιση μιας τορπίλης .
Η γυναίκα του Λεωνίδα, Βούλα είχε εγκλωβιστεί για αρκετό διάστημα στο Μπέλλα Πάις χωρίς να γνωρίζει την τύχη του αγαπημένου της

Κόσοβο: Κατηγορίες σε βάρος υπόπτων για συμμετοχή στην υπόθεση Medikus



ΤΡΊΤΗ, 14 ΙΟΥΝΊΟΥ 2011

Κόσοβο: Κατηγορίες σε βάρος υπόπτων για συμμετοχή στην υπόθεση Medikus

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος δύο υπόπτων για συμμετοχή στην υπόθεση διακίνησης ανθρώπινων οργάνων «Medikus» .Ο εισαγγελέας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος δύο υπόπτων για εμπλοκή στην υπόθεση παράνομου εμπορίου ανθρώπινων οργάνων «Medikus» .

ΠΑΛΑΙΟ ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ


ΤΡΊΤΗ, 14 ΙΟΥΝΊΟΥ 2011

Προκλητικές και ανιστόρητες δηλώσεις της Σιμπέλ Μουσταφάογλου για τη Γενοκτονία των Ποντίων


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ
Βουλευτής Ν. Σερρών-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  

Αρ. Πρ. 17805-9/6/11
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Προς τον Υπουργό Εξωτερικών

Θέμα: «Προκλητικές και ανιστόρητες δηλώσεις της Σιμπέλ Μουσταφάογλου για τη Γενοκτονία των Ποντίων».

Μετά από δημοσιεύματα από το τουρκόφωνο περιοδικό «Αζινλίκτσα» (15-5-2011) διαβάσαμε το δελτίο τύπου που εξέδωσε η επικεφαλής του συνδυασμού «Πρώτο Βήμα για την Ισότητα» Σιμπέλ Μουσταφάογλου.
Με το κείμενο αυτό προσπαθεί να ψελλίσει κάποιες απαντήσεις σε όσα έθεσε κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής (στις 12 Μαϊου 2011) ο επικεφαλής του «Σπάρτακου» Νεκτάριος Δαπέργολας, όσον αφορά: α) τη συμμετοχή του αντιδημάρχου Κομοτηνής Ριτβάν Μολλά Ισά στη Γενική Συνέλευση του «Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης», β) την απότιση τιμής στην Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας και γ) την ανάγκη εφαρμογής επιτέλους της υπάρχουσας νομοθεσίας που επιβάλλει την παράλληλη τουλάχιστον χρήση και της ελληνικής γλώσσας στις επιγραφές των καταστημάτων.

Temples of Egypt


Temples of Egypt (57 Comments)

Temples of Egypt

Temples of Egypt

Writing an introduction to ancient Egypt temples is considerably more difficult then examining any specific structure, for a number of different reasons. First of all, the term "temple" is misleading, and secondly, the term covers a huge variety of different structures that evolved over such a vast period of time that many people have a difficulty comprehending just how long a time this period spans.

492×390
The Ramessuem on the West Bank at Luxor (Ancient Thebes)

For example, think of the Roman Coliseum (in Rome). It is almost 2,000 years old, and most of us would think of it as very ancient. Yet, when the Romans first came to Egypt, they were awe struck by Egyptian temples, some of which at that time were already more ancient to the Romans, then the Roman Coliseum is to us. So we must consider the effect that these temples had on the ancient Egyptians. Imagine the feelings of old tradition and holiness felt by a young priest when he first enters St. Peter's Cathedral in Rome. How must a young Egyptian priest felt as he strolled the courts of the much more temple of Heliopolis, which was much more ancient to him then St. Peter's would be to a young priest of today.

King Psammetichus II (Psamtik II)


King Psammetichus II (Psamtik II)

King Psammetichus II (Psamtik II) of Egypt's 26th Dynasty
Of the Late Period Pharaohs prior to the Persian Conquest of Egypt, some are fairly well known to us, while others are not. Of this latter group, Psammetichus II (Psamtik II) must be included. His birth name was Psamtik, while his throne name was Neferibre, meaning "Beautiful is the Heart of Re".

150×117

Psammetichus II was almost certainly the son of Nekau (Necho) probably by a Queen Chedebnitjerbone I. He ascended to the throne of Egypt we believe as the third king of Egypt 26th Dynasty (Saite Dynasty), probably in the year 595 BC at a time when Egypt was traveling down the road to eventual decline, though his reign is seen as a short respite; a reversal of his father's misfortunes. He probably only ruled for a period of about six years. We know a little about his family. He married a Queen Takhout (Takhut) of Athribis who provided him with a daughter named Ankhnesneferibre. We also know of a princess Herynebti Menekhoubaste and of course, Apries (Wahibre Haaibre), who succeeded him on the throne.